Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 kleine venkelknol
  • 1 rode ui
  • 2 blikjes sardines à 120 g
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • ½ eetlepel balsamicoazijn
  • Zeezout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Verwarm de grillpan tot deze gloeiend heet is.
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Maak de venkel schoon en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Pel de rode ui en snijd deze in flinterdunne partjes.
  • Dep de sardines goed droog met keukenpapier.
  • Bestrijk de venkel, ui en sardines met olijfolie.
  • Rooster eerst de sardines in de grillpan gedurende ongeveer 1 minuut aan één kant tot ze mooi geroosterd zijn.
  • Leg ze op een bord.
  • Rooster vervolgens de venkel en ui in de grillpan gedurende ongeveer 2 minuten tot ze mooi bruin zijn, keer ze halverwege.
  • Druppel er balsamicoazijn overheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd elk plakje bladerdeeg in drie lange repen en leg deze naast elkaar op de bakplaat.
  • Verdeel de geroosterde venkel en ui over de repen bladerdeeg en leg op elke reep één sardine met de geroosterde kant naar boven.
  • Besprenkel met de resterende olijfolie en maal er zout en peper over.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende circa 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de taartjes afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Notities

Serveer de venkel en sardine bladerdeegtaartjes als hoofdgerecht met een frisse salade en eventueel wat knapperig stokbrood.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Knapperige Bladerdeegbakjes met Noten en Abrikozen

Knapperige Bladerdeegbakjes met Noten en Abrikozen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvormpjes (Ø10 cm),

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 120 g pecannoten
  • 4 gewelde abrikozen uit een zakje van 150 g
  • 6 eetlepels vloeibare honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (of gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 5 minuten ontdooien.
  • Hak intussen de pecannoten fijn en snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Vet de taartvormpjes in met boter en bestuif het aanrecht met bloem.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap van ongeveer 30 x 30 cm.
  • Snijd de lap in vieren en bekledig de vormpjes met het deeg.
  • Meng de honing en citroensap.
  • Schep de gehakte noten en abrikozen door het honing-citroenmengsel en verdeel dit over de deegbakjes.
  • Bak de bakjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm met een bolletje roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een late harvest Gewürztraminer zal de rijke smaken van de noten en abrikozen mooi aanvullen. De fruitige en bloemige tonen van deze wijnen passen perfect bij het zoete en knapperige karakter van de bladerdeegbakjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Knapperige Bakbacon met Kruidige Tomaat

Knapperige Bakbacon met Kruidige Tomaat

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 2 takjes verse oregano of Italiaanse kruidenmix
  • Zout
  • Peper
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels kruidenolie met peterselie-knoflook
  • 4 plakjes bakbacon

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
  • Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels schil boven een kom.
  • Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood heel fijn.
  • Rits de oreganoblaadjes van de takjes en hak ze fijn.
  • Meng in een kommetje de citroenrasp, broodkruim, fijngehakte oregano, zout en peper naar smaak.
  • Was de tomaten, halveer ze en zet ze op een bakplaat.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de tomaten.
  • Druppel de kruidenolie over de tomaten.
  • Leg de plakjes bakbacon naast de tomaten op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaten in ongeveer 15 minuten gaar worden en de bacon knapperig bruin worden.
  • Leg een plakje bacon op elk van de vier borden en zet er twee halve tomaten op.

Notities

Wijnadvies:
Deze knapperige bakbacon met kruidige tomaat gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Filodeegtaart met Aubergine

Filodeegtaart met Aubergine

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Rundvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 7 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 1 aubergine
  • 75 g rozijnen
  • 1 blik gepelde tomaten netto 400 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 2 eieren
  • 3 preien ca. 400 g
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
  • Laat de fillobladerdeegvellen in ca.
  • 2 uur ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en snijd de aubergine in blokjes.
  • Was de rozijnen en laat ze uitlekken in een zeef.
  • Snijd de gepelde tomaten in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Bak het rundergehakt in ca.
  • 2 minuten rul.
  • Haal het gehakt uit de pan.
  • Bak de aubergineblokjes met kaneelpoeder in dezelfde pan in ca.
  • 3 minuten bruin.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng de tomaat, gehakt en rozijnen door de aubergine.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kommetje de eieren los met het opgevangen tomatenvocht.
  • Meng het eimengsel door het gehaktmengsel.
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Leg de fillobladerdeegvellen stergewijs op elkaar, waarbij elke laag dun bestreken wordt met olie (1 eetlepel olie achterhouden).
  • Bekleed de vorm met de deegstapel, waarbij het deeg iets over de rand hangt.
  • Schep het gehaktmengsel in de vorm.
  • Vorm een 'gekreukte' rand door het overhangende deeg naar binnen te vouwen.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ca.
  • 40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Dek de afgekoelde taart af en zet deze tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Dek de taart af met aluminiumfolie en verwarm hem gedurende ca.
  • 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak ondertussen de prei schoon, was deze en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Verhit de resterende olie in een wok of braadpan en bak de prei al omscheppend in ca.
  • 3 minuten op hoog vuur.
  • Haal de taart uit de oven en breng de prei op smaak met zout.
  • Serveer de prei op de taart.

Hazelnoot Appel Crumble

Hazelnoot Appel Crumble

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 608kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 65 g hazelnoten
  • 150 g koude boter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 potten appelcompote à 360 g
  • Poedersuiker voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Snijd de boter in blokjes.
  • Meng in een kom de basterdsuiker, bloem, een snufje zout en ½-1 eetlepel water tot een kruimelig deeg.
  • Meng de gehakte hazelnoten door het deeg.
  • Verdeel de appelcompote en het kruimeldeeg over de ovenschaaltjes.
  • Bak de apple crumble ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de apple crumble uit de oven, bestuif met poedersuiker en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling, past goed bij dit dessert vanwege de fruitige smaken en het contrast met de knapperige textuur van de crumble.

Nutrition

Calories: 608kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 7g | Vet: 36g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Antipasti Feestplank met Italiaanse Specialiteiten

Deze Antipasti Feestplank brengt de smaken van Italië samen met een mix van vleeswaren, kaas, tomaat, en vers brood. Perfect voor borrels of als voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 cherrytomaatjes
  • 1 bakje mozzarella piccolo 125 g
  • 1 bakje pestodressing 100 g
  • 1 voorgebakken focaccia of ciabatta brood
  • 100 g Parmaham
  • 100 g mortadella vleeswaren
  • 1 bakje sardinefilets met olijven 100 g
  • 1 pot artisjokharten

Instructies

  • Was de cherrytomaatjes en laat de mozzarellabolletjes uitlekken.
  • Halveer eventueel grote bolletjes om 12 stuks te maken.
  • Steek een cherrytomaatje en een bolletje mozzarella aan een cocktailprikker en leg de spiesjes in een kom.
  • Schep de pestodressing over de spiesjes en laat ze ongeveer 30 minuten marineren.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C (gasovenstand 5).
  • Bak de focaccia of ciabatta in 5 à 7 minuten knapperig en goudbruin.
  • Rangschik de sardines met olijven, artisjokharten en mozzarellaspiesjes op een bord.
  • Leg de Parmaham, mortadella en in repen gesneden brood ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer op een grote houten plank voor een feestelijke presentatie en voeg olijven of gegrilde groenten toe voor extra variatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vermentino past uitstekend bij deze Antipasti Feestplank, omdat het de smaken van de verschillende ingrediënten mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Een hartige ovenschotel met kip, aardappel, roerbakgroenten en romige saus, gegratineerd met kaas. Een makkelijk recept voor elke dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Ovenschotel, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 612kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 potten Aardappel Anders
  • 400 g Hollandse roerbakgroente
  • 400 g kipfilet in kleine stukjes
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar en giet af.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kip al omscheppend bruin.
  • Voeg de roerbakgroenten en het paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten.
  • Schep de Aardappel Anders saus en de aardappelblokjes door het kip-groentemengsel.
  • Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas.
  • Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witlofsalade met stukjes ananas voor extra contrast in smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais Mâchon past uitstekend bij de milde smaken van deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 612kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 31g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Romige Zuurkoolschotel met Rösti-dakje

Romige Zuurkoolschotel met Rösti-dakje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 pakjes Quorn fijngehakt à 175 g
  • Zout
  • Peper
  • 500 g wijnzuurkool mild
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 125 ml zure room
  • 400 g diepvries rösti

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een roerbakpan en fruit de knoflook en ui ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de champignons toe en bak ze ongeveer 3 minuten mee.
  • Schep de Quorn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de wijnzuurkool uitlekken.
  • Meng in een kom de mosterd en zure room, en schep de wijnzuurkool erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de zuurkool over een ovenschaal en schep het Quornmengsel erop.
  • Verdeel de rösti over het Quornmengsel en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten, of tot het aardappellaagje knapperig en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De zuurkool en mosterd vragen om een wijn met wat pit, maar de romigheid van de zure room zorgt ervoor dat een lichtere wijn goed samengaat met het geheel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels in plakken van 1 cm dik
  • 125 g gewelde tutti frutti
  • 100 ml kokend water
  • 200 g gezouten cashewnoten
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 450 ml melk
  • 150 g pittige belegen kaas geraspt
  • 500 g kruidenzuurkool uitgelekt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en wat zout in 10-12 minuten net gaar.
  • Laat de tutti frutti 10 minuten wellen in 100 ml kokend water in een kom.
  • Rooster de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe onder voortdurend roeren, totdat een gladde saus ontstaat.
  • Laat driekwart van de geraspte kaas in de saus smelten.
  • Breng op smaak met peper.
  • Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen.
  • Schep in een ovenschaal de aardappels, zuurkool, tutti frutti, de helft van de saus en de cashewnoten voorzichtig door elkaar.
  • Schenk de rest van de saus over de schotel.
  • Strooi de overgebleven geraspte kaas over de schotel.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en knapperig is.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, de romigheid van de saus en het kaaskorstje worden mooi aangevuld door de frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Vloerkadetten met Salade van Groninger Metworst

Vloerkadetten met Salade van Groninger Metworst

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Groningen, Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 witte vloerkadetten afbakbrood
  • 1 rode paprika
  • 2 Groninger metworsten
  • 100 g Goudse belegen kaas in blokjes
  • 6 eetlepels slasaus
  • Gemalen kruidnagel
  • 30 g boter of margarine
  • 1 zakje botersla 100 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  • Leg de vloerkadetten op een rooster en bak ze in het midden van de oven gedurende 3 minuten af.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen.
  • Was en maak de rode paprika schoon.
  • Snijd de paprika, Groninger metworst en Goudse kaas in blokjes.
  • Meng in een kom de slasaus met de blokjes paprika, metworst en kaas.
  • Breng de salade op smaak met een mespunt gemalen kruidnagel.
  • Snijd de vloerkadetten open en besmeer ze met boter.
  • Beleg de broodjes met botersla en de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze stevige broodjes met salade gaan goed samen met een licht en verfrissend bier, zoals een Pilsener of een Witbier. Als je liever wijn drinkt, kies dan voor een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 21g | Sugar: 3g