Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Zachte gestoofde uien gevuld met een romige béchamelsaus en paddenstoelen, gegratineerd tot een heerlijk krokant laagje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 600 g paddenstoelen
  • 150 g boter
  • ½ glas paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Voor de béchamel:
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 500 ml koude melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de uien en snijd ze overdwars doormidden.
  • Hol de uien lichtjes uit en hak het binnenste fijn.
  • Bak de gehakte uien in 30 g boter tot ze zacht zijn.
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze 15 minuten in 50 g boter op laag vuur.
  • Bereid ondertussen de béchamelsaus:
  • Smelt 30 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed.
  • Voeg de koude melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng er de gebakken uien en paddenstoelen door.
  • Vul de uien met het mengsel en bestrooi met paneermeel.
  • Voeg kleine klontjes boter toe en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij kalfsvlees of geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt ½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
  • 1,5 kg aardappelen
  • 4 eieren
  • 1 snede brood
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g boter
  • 1 kopje melk
  • 1 tl tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
  • Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Gegratineerde Gevulde Tomaten met Paddenstoelen

Heerlijk gevulde tomaten met paddenstoelen, knoflook en kruiden, gegratineerd met Gruyère.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 600 g paddenstoelen
  • 100 g broodkruim
  • 50 g geraspte Gruyère
  • 30 g boter
  • ½ liter melk
  • 2 el gehakte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het broodkruim weken in de melk.
  • Snijd een kapje van de tomaten en verwijder de zaadjes.
  • Hak de paddenstoelen fijn en meng ze met het uitgeknepen broodkruim, geperste knoflook, peterselie, peper en zout.
  • Bind het geheel met de losgeklopte eieren.
  • Vul de tomaten met het mengsel en bestrooi met Gruyère.
  • Zet de tomaten in een ingevette ovenschaal en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht of als lichte hoofdmaaltijd met een salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Forel met Geroosterde Amandelen en Roomsaus

Forel met Geroosterde Amandelen en Roomsaus

Een klassiek Frans visgerecht met ovengebakken forel, gegarneerd met geroosterde amandelschilfers en een romige saus. Heerlijk met aardappelen of salade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 forellen 150 g per stuk
  • 150 g amandelschilfers
  • 100 g slagroom
  • 1 citroen
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 600 g boter of margarine
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak de forellen schoon, spoel af en dep droog.
  • Bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en zout.
  • Leg de forellen in een ingevette ovenschaal.
  • Besprenkel met citroensap en strooi de peterselie erover.
  • Bak de forellen 10 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ze voorzichtig uit de ovenschaal en leg ze op een warme serveerschaal.
  • Verwarm de room licht in een pannetje en giet over de forellen.
  • Rooster de amandelschilfers in een beetje boter goudbruin in een koekenpan.
  • Bestrooi de forellen met de geroosterde amandelen en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade.
Wijnadvies:

Een droge rosé zoals Rosé de Provence past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn

Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn

Een smaakvolle ovenschotel met dorade, witte wijn en tomaten, heerlijk sappig en perfect gegaard.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk de dorade met boter en maak kleine inkepingen om dunne plakjes knoflook in te steken.
  • Bestrooi met peper en zout en leg in een ingevette ovenschaal.
  • Schil de tomaten (kort dompelen in kokend water en pellen), snijd ze in plakken en snijd de uien in ringen.
  • Plaats de uien en tomaten rondom de dorade in de ovenschaal.
  • Voeg de witte wijn toe en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over de vis.
  • Bak de dorade 15 minuten op hoog vuur en bedruip af en toe met de bakjus.
  • Laat nog 20 minuten verder garen op een lagere temperatuur.
  • Haal voorzichtig uit de ovenschaal en leg op een serveerschaal.
  • Garneer met tomatenschijfjes en giet de saus over de vis.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chablis of Sancerre past perfect bij deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g

Doradefilets in Visschelpen

Doradefilets in Visschelpen

Delicate doradefilets en garnalen in een romige saus, geserveerd in visschelpen en gegratineerd met kaas.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g doradefilets
  • 200 g grijze garnalen
  • 100 g geraspte Gruyère
  • 50 g boter
  • 2 el paneermeel
  • Peper
  • Zout

Voor de court-bouillon:

Voor de saus:

  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml court-bouillon
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pocheer de doradefilets 5 minuten in de court-bouillon.
  • Zeef de bouillon en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat 3 minuten koken.
  • Voeg in één keer de afgekoelde court-bouillon toe en roer tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.
  • Neem van het vuur en meng met de eierdooiers en room.
  • Voeg de doradefilets en garnalen toe.
  • Verdeel het mengsel over schelpen of kleine ovenschaaltjes.
  • Bestrooi met Gruyère en paneermeel en gratineer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Muscadet past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Italiaanse Canapés met Ham en Kaas

Italiaanse Canapés met Ham en Kaas

Krokante toastjes belegd met een hartige tomatensaus, ham en gesmolten Gruyère, perfect voor bij de borrel.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 sneetjes brood
  • 150 g rauwe ham
  • 150 g Gruyère kaas
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml water
  • 1 el bloem
  • 1 el olijfolie
  • 1-2 sjalotten
  • 25 g boter
  • Marjolein
  • Basilicum
  • PeperK
  • Zout
  • 1 klontje suiker

Instructies

  • Fruit de fijngehakte sjalotten in olijfolie met het vet van de ham.
  • Voeg de bloem toe en laat licht kleuren.
  • Meng met tomatenpuree, water, suiker, marjolein en basilicum en breng aan de kook.
  • Snijd de ham in blokjes en voeg toe aan de saus.
  • Laat zachtjes sudderen.
  • Rooster de sneetjes brood licht en besmeer met boter.
  • Strijk de tomatensaus erover en bestrooi met geraspte Gruyère.
  • Gratineer 5 minuten in de oven en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse rode wijn zoals Chianti of Valpolicella past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Gegratineerde Bloemkool met Harde Eieren

Zachte bloemkool met een krokant paneerlaagje en rijke smaak van boter en ei, gegratineerd tot perfectie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 3 hardgekookte eieren
  • 100 g boter
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 bosje peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes.
  • Kook of stoom de bloemkool tot beetgaar in gezouten water.
  • Hak de eieren en peterselie fijn.
  • Smelt de helft van de boter en meng met het paneermeel.
  • Giet de bloemkool af en leg in een ovenschaal.
  • Bestrooi met de gehakte eieren en peterselie.
  • Verdeel het paneermeel over de bloemkool en besprenkel met de rest van de gesmolten boter.
  • Gratineer 5 minuten onder de grill tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de bloemkool.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Deze smaakvolle Amerikaanse zeeduivel wordt langzaam gegaard met spek, tomaten, sjalotten en een vleugje cognac. Heerlijk met krokant brood of aardappelen.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: America
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,3 kg zeeduivel
  • 6 sjalotten
  • 6 tomaten
  • 6 plakjes gezouten spek
  • 4 eetlepels cognac
  • 4 eetlepels olie
  • 3 dl witte wijn
  • 40 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Cayennepeper naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kruid de zeeduivel met peper en zout.
  • Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een cocotte en leg de vis erin.
  • Leg de spekplakjes schuin op de vis en plaats de cocotte met deksel in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Laat 20-25 minuten garen.
  • Pel en hak ondertussen de sjalotten en knoflook.
  • Verhit de resterende boter en olie in een pan en fruit de sjalotten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten toe, samen met de geplette knoflook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de cognac en witte wijn erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree, gehakte peterselie en cayennepeper erdoor.
  • Haal de spekplakjes van de vis en giet de saus over de zeeduivel.
  • Dek de cocotte af en laat nog 20-25 minuten op laag vuur stoven tot de vis gaar is.

Notities

Serveertip:
Serveer met gefrituurd brood, bladerdeegbloemetjes of aardappelen naar keuze.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Gewürztraminer of Tokay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Vol-au-vent met tongfilets en garnalen

Vol-au-vent met tongfilets en garnalen

Een elegante vol-au-vent gevuld met zachte tongfilets, garnalen en een romige champignonsaus. Perfect als verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 150 g champignons
  • 150 g gepelde garnalen
  • 250 g champignons
  • 2 dl witte wijn-sec
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels madeira
  • 2 koffielepels rijstcrème
  • 3 dl room
  • 6 vol-au-vents
  • 12 tongfilets
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel anijslikeur
  • 2 eetlepels melk
  • Zout en peper

Instructies

  • Pocheer de tongfilets 2 minuten per zijde in water en azijn met peper, zout, 1 eetlepel citroensap en de fijngehakte steeltjes van de champignons.
  • Haal de filets uit de pan, was ze zorgvuldig en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Laat het kooknat met de visgraten 10 minuten koken, zeef het en leg de filets terug in het vocht.
  • Snipper 150 g champignons en stoof ze 40 minuten in 40 g boter.
  • Haal de champignons uit de pan en voeg de rest van de fijngehakte champignons toe.
  • Voeg na een minuut 1 eetlepel citroensap en de madeira toe.
  • Laat verdampen en voeg 1 dl room toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken.
  • Meng de gehakte garnalen door het mengsel en voeg 40 g boter toe.
  • Vul de tongfilets met dit mengsel, rol ze op en zet vast met een stokje.
  • Voeg het kookvocht van de vis toe aan het champignonvocht, warm op en voeg de in melk opgeloste rijstcrème toe.
  • Giet 2 dl room en de apart gehouden fijngehakte champignons erbij.
  • Verwarm zachtjes zonder te laten koken.
  • Voeg de anijslikeur en de opgerolde visfilets toe en breng op smaak.
  • Verwarm de vol-au-vents kort in een hete oven tot ze knapperig zijn.
  • Vul elke vol-au-vent met twee tongfilets (verwijder de stokjes).
  • Schenk de saus erover en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Graves, Chablis of Pouilly-Fuissé past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 25g | Zout: 12g | Sugar: 2g