Walnoot-chocoladekoekjes uit eigen oven
Heerlijke krokante koekjes boordevol pure chocolade en walnoten. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie tussendoor.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 tl baksoda
- ½ tl zout
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 2 tl heet water
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 375 g bloem
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Meng de boter, basterdsuiker en bruine suiker tot een gladde massa.
Klop de eieren er één voor één doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los de baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout toe aan het beslag.
Roer de bloem, chocolade en walnoten door het beslag.
Schep bergjes deeg met een lepel op een bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn aan de buitenkant.
Serveertip:
Laat de koekjes volledig afkoelen en serveer met een glas koude melk of warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Een zachte port of zoete rode dessertwijn past uitstekend bij deze koekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Luxe boterkoekjes uit eigen oven
Heerlijke, krokante boterkoekjes met een rijke botersmaak. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker – perfect voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 30
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- ¼ theelepel zout
- 1½ theelepel vanille-essence
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 225 gram boter
- 300 gram bloem
Klop de boter, suiker en vanille glad en romig maar niet luchtig.
Voeg het zout en de bloem toe en meng tot een glad deeg.
Vorm een rol van 4 cm doorsnee, wikkel in aluminiumfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
Snijd de rol in plakjes van 6 mm dik.
Leg de plakjes met 4 cm tussenruimte op bakplaten met bakpapier.
Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer op een mooi bord met poedersuiker en een kopje espresso of zwarte thee.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een milde likeur.
Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Goudbruine appelplaatkoek met rozijnen
Een heerlijk geurende plaatkoek met stukjes appel, rozijnen en een krokante topping van amandelschaafsel. Perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 12
Calories: 245kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 25 g amandelschaafsel
- 2 eetlepels kaneel
- 3 eetlepels jam naar keuze
- 40 g rozijnen
- 50 g suiker
- 750 g zure appels Goudreinet of Jonagold, in kleine stukjes
- 150 g zachte margarine
- 1 ei
- 1 pak Honig Mix voor Appeltaart
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de Mix voor Appeltaart, margarine en 2/3 van het ei in een beslagkom.
Meng met een mixer en kneedhaken tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een bakplaat tot een lap van ca.
30 bij 40 cm.
Verdeel de kaneel en rozijnen over de deeglap.
Meng de appelstukjes met de suiker.
Verdeel de appel over het deeg.
Bestrijk de appels met de jam.
Bestrooi het geheel met amandelschaafsel.
Bak de appelplaatkoek ca.
50 minuten tot goudbruin.
Laat afkoelen en snijd in stukken.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Muscat of een glas appelcider past er perfect bij.
Calories: 245kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Knapperige havermoutkoekjes met appel
Heerlijke knapperige koekjes boordevol havermout, appel en een vleugje kaneel. Perfect voor tussendoor of als zelfgemaakte traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 48
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
grote kom
rooster
theelepel
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 110 gr boter op kamertemperatuur
- 175 gr honing
- ¾ theelepel kaneelpoeder
- 90 gr grofgemalen volkorenmeel
- Appel geraspt
- Havermout
- ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda
Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5.
Vet de bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
Klop in een grote kom de boter, honing, het ei en vanille tot een luchtige massa.
Voeg volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneel toe.
Meng daarna de havermout en appel erdoor.
Verdeel met een theelepel het beslag over de bakplaten (1 theelepel per koekje).
Bak de koekjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer ze met een kop warme kruidenthee of een glas koude melk voor een gezellig tussendoortje.
Wijnadvies:
Geen wijn nodig – deze koekjes smaken het best met een warme drank.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Krokante amandelbiscotti uit Italië
Knapperige Italiaanse biscotti met hele amandelen, dubbelgebakken voor extra crunch. Heerlijk bij koffie of als dessertkoekje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- ¼ theelepel zout
- 100 gram hele blanke amandelen
- 2 theelepels vanille-essence
- 200 gram zeer fijne kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 3 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C.
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door het bloemmengsel tot een kleverig deeg ontstaat.
Kneed de amandelen door het deeg.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elke portie een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Leg de rollen op de bakplaten.
Bak ze 35 tot 40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal uit de oven en leg op een plank.
Snijd ze direct in plakken van 1 cm dik.
Leg de plakjes op de bakplaat.
Bak ze 10 tot 15 minuten.
Keer de biscotti om.
Bak nogmaals 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel.
Serveertip:
Serveer met een espresso of als knapperige aanvulling op een bolletje citroensorbet.
Wijnadvies:
Lekker met een glas Vin Santo of een dessertwijn zoals Moscato d’Asti.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Anzackoeken met kokos en golden syrup
Deze klassieke Australische Anzackoeken met kokos en golden syrup zijn heerlijk krokant, eenvoudig te maken en blijven dagenlang lekker in een trommel.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Land van herkomst: Australië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 gram havervlokken
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 115 gram boter
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel warm water
- 2 eetlepels golden syrup
- 50 gram gemalen kokos
- ½ theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 175ºC of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
Los het zuiveringszout op in het warme water.
Roer het sodamengsel door het botermengsel.
Giet het warme mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
Schep eetlepels deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Druk de deeghoopjes iets plat met een vork.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een kop zwarte thee of koffie voor een authentiek Australisch moment.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig, serveer met een warme drank zoals Engelse thee.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur
Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 155kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel natriumbicarbonaat
- ½ theelepel zout
- 120 gram boter kamertemperatuur
- 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
- 150 gram appel in kleine stukjes
- 175 gram rozijnen
- 240 gram bloem
- 240 gram bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
Voor het glazuur:
- 14 gram boter 1 eetlepel
- 2 ½ eetlepel melk
- 15 gram bloemsuiker gezeefd
- ½ theelepel vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Klop de boter en bruine suiker romig.
Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
Voeg melk toe als het deeg te droog is.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
Smeer het glazuur op de warme koekjes.
Laat afkoelen voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.
Calories: 155kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.15g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Romige pastinaak-aardappelschotel uit de oven
Een verwarmende ovenschotel met pastinaak, aardappel en ui, afgewerkt met gesmolten kaas voor een krokant gouden korstje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 200 g uien
- 350 g aardappelen
- 50 g geraspte kaas
- 75 g Blue Band
- ½ kg pastinaken
- 1 el fijngehakte peterselie
- peper
- zout
Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
Schil en was de aardappelen.
Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
Vet een hoge ovenschotel in en leg de groenteschijven door elkaar, plat in de schaal.
Snijd de Blue Band in klontjes en verdeel over de groenten.
Strooi een mespunt zout, snufje peper en fijngehakte peterselie over de schotel.
Dek af met aluminiumfolie.
Plaats in een voorverwarmde oven van 200 ºC en stoof in ca.
50 minuten gaar.
Verwijder de folie en bestrooi met geraspte kaas.
Zet terug in de oven en laat de kaas in 5 minuten smelten en gratineren.
Serveertip:
Garneer met extra peterselie en serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte Chardonnay of een droge witte Elzasser wijn past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Gelaagde groentemousse met Roquefortsaus
Een feestelijke groentemousse van wortel en pastinaak of pompoen, prachtig gemarmerd en geserveerd met een romige Roquefortsaus.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 265kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakvorm (cakevorm)
braadslee
Lepel
satéprikker
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl bouillon
- 20 g bloem
- 20 g Blue Band
- 250 g pastinaak pompoen of knolselderij, in blokjes
- 250 g wortel in stukjes
- 30 g Blue Band
- 4 eieren
- 4 el slagroom
- 100 g Roquefort
- ¼ l koude melk
- mespunt suiker
- snufje zout
Kook de wortelstukjes met suiker en zout in 2 dl water gaar.
Pureer de wortel tot een gladde massa.
Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8–20 min afhankelijk van de groente).
Pureer ook deze groente tot een gladde massa.
Verdeel 30 g Blue Band over beide puree’s.
Laat de puree’s afzonderlijk zachtjes inkoken tot ze zo droog mogelijk zijn.
Roer de eidooiers los met de slagroom.
Verdeel dit mengsel over de afgekoelde puree’s.
Klop de eiwitten stijf.
Spatel de eiwitten voorzichtig door beide puree’s.
Vet een cakevorm in met Blue Band.
Schep de puree’s laag voor laag in de vorm.
Maak een marmereffect door met de lepelsteel een paar keer door de lagen te trekken.
Dek de vorm af met aluminiumfolie en plaats deze in een braadslee.
Vul de braadslee met heet water tot 1 cm onder de rand van de vorm.
Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 175 °C.
Bak de groentemousse in ca.
45 minuten gaar.
Controleer de gaarheid met een satéprikker: deze moet er droog uitkomen.
Smelt 20 g Blue Band in een steelpan.
Voeg de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
Voeg al roerend de melk toe en breng de saus aan de kook.
Meng de Roquefort en crème fraîche door de saus.
Laat de kaas smelten zonder de saus opnieuw te laten koken.
Laat de groentemousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
Stort de mousse op een schaal.
Snijd in plakken en serveer warm met de saus.
Serveertip:
Garneer met verse tuinkers of bieslook voor een frisse en kleurrijke afwerking.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 265kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6
Amandel-kweeperentaart uit de oven
Deze smeuïge taart combineert de subtiele frisheid van kweeperen met amandel en boter, voor een perfect nagerecht bij een herfstige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 8
Calories: 345kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 g amandelpoeder
- 150 g gesmolten boter
- 175 g suiker
- 25 g amandelschaafsel
- 2 grote kweeperen of handperen
- 50 g bloem
- 5 eiwitten
- Schil van 1 citroen
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de peren, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne partjes.
Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat goed uitlekken op keukenpapier.
Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
Klop de eiwitten lobbig.
Schep eerst 1/3 van het eiwit door het meelmengsel.
Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit erdoor.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het beslag.
Klop een eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Strooi het amandelschaafsel erover.
Bak 15 minuten op 200 °C.
Verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak nog 10 minuten tot de taart goudbruin en stevig is.
Serveertip:
Serveer met een lepel crème fraîche of een bolletje vanille-ijs voor een extra traktatie.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Duitse Auslese.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 6