Beveca
Kokospudding
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 verse kokosnoten
- 4½ deciliter water kokend
- 250 gram basterdsuiker
- 200 gram rijstemeel
- 2 eieren geklopte
- 50 gram amandelschaafsel
Steek de 'ogen' van de noten door, vang het sap op en bewaar het.
Kraak de noten en haal de kokos eruit.
Rasp de kokos in een kom en giet het kokende water erover.
Laat 15 minuten weken en giet alles dan door een zeef, bekleed met dubbelgevouwen kaasdoek, in een kom.
Pak het kaasdoek samen en wring er zoveel mogelijk kokosmelk uit.
Gooi de uitgeknepen kokos weg.
Meng de gezeefde kokosmelk met het sap uit de noten en klop de overige ingrediënten erdoor.
Doe het mengsel in een grote pan met dikke bodem en breng aan de kook.
Temper het vuur, laat al roerend zachtjes koken tot het dik wordt.
Giet het in een ingevette ronde bakvorm van Ø20 cm.
Bak ± 30 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de bovenkant bruin is.
Serveer de pudding warm.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Besani roti
Gebakken kikkererwtenbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram kikkererwtenmeel besan
- 1 theelepel zout
- 2 dl water
- 100 gram ghee
- 200 gram boter gesmolten
Zeef het meel in een kom; wrijf de klontjes erdoor met de rug van een lepel.
Roer het zout erdoor en klop geleidelijk het water erdoor tot een stevig deeg.
Meng de ghee erdoor en kneed het glad.
Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken van 8 cm doorsnee.
Vorm er ballen van en rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
Giet wat gesmolten boter over de bodem van een koekenpan met dikke bodem en bak de Roti's een voor een op een laag vuur 3 minuten per kant.
Leg ze op een ovenvaste schotel en houd ze warm in de oven; bak intussen de rest.
Serveer ze warm, bestreken met de rest van de gesmolten boter.
Dit is een gebakken broodsoort, die onweerstaanbaar lekker is.
Besan is meel van kikkererwten en verschilt nogal van gewone tarwebloem.
Het is geuriger en bevat minder zetmeel.
Het is ook vrij moeilijk tot een glad deeg te kneden, hoewel dat essentieel is voor een goed resultaat.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Lamsbout uit Kasjmir
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 flinke lamsbout ± 2 1/2 kg
- 1½ eetlepel gemberwortel fijngeraspte verse
- 4 teentjes knoflook heel fijn gehakt
- 3 theelepel zout
- 1½ eetlepel garam masala kerriemengsel, toko of zelf samengesteld
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel pimentpoeder
- 2 eetlepels citroensap
- 3 theelepel olie
- 2½ dl Bulgaarse yoghurt
- 3 eetlepels amandelen gepelde
- 3 eetlepels pistachenootjes
- ¼ theelepel saffraanpoeder
- 3½ theelepel honing
Voorbereiding:
Begin 2 dagen van te voren.
Snijd van het vlees zoveel mogelijk vet af.
Maak in de hele bout met een mespunt regelmatig verdeeld vrij diepe inkepingen.
Meng de gemberwortel, knoflook, zout, alle specerijen en het citroensap.
Voeg, als het mengsel niet smeuïg is, 1-3 theelepels olie toe.
Wrijf het vlees met het mengsel in, ook in de inkepingen.
Pureer de yoghurt met de amandelen, pistachenootjes en saffraan in de keukenmachine.
Wrijf het vlees ermee in en bedruip het daarna met de dunne (lauwe) honing.
Laat de lamsbout in de koelkast 48 uur marineren, af en toe omkeren.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Verpak de lamsbout in aluminiumfolie en braad hem in het midden van de oven in ± 1½ uur gaar.
Neem het vlees uit de oven en laat het iets afkoelen.
Verwijder het folie en snijd het vlees in plakken.
Serveer met gele rijst en korianderchutney
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Kippenvleugeltjes in gembersaus
Heerlijke en sticky kippenvleugeltjes in een zoet-hartige gembersaus, perfect als borrelhapje of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg kippenvleugeltjes
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 tl ketjap
- 2 el olie
- 2 el suiker
- 2 el verse geraspte gember
- 3 el sherry
- 25 gram geroosterde sesamzaadjes
Rasp de gember, pers de knoflook en rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Zet de sesamzaadjes apart.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vorm de kippenvleugeltjes in driehoekjes (indien gewenst) en leg ze in een grote braadslede.
Meng in een kom de geperste knoflook, ketjap, olie, suiker, geraspte gember en sherry.
Giet het mengsel over de kippenvleugeltjes en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
Bak de kippenvleugeltjes in de voorverwarmde oven in 25 tot 30 minuten bruin en gaar.
Keer ze tijdens het bakken een paar keer.
Haal de kippenvleugeltjes uit de oven en leg ze op een serveerschaal.
Bestrooi ze royaal met de geroosterde sesamzaadjes.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Viognier, of een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Engelse Zoetzure Ribbetjes
Heerlijk malse ribbetjes met een klassieke Engelse zoetzure saus, langzaam gegaard in de oven tot het vlees bijna van het bot valt.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Engeland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
- ¾ kop bloem
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- 2 grote laurierbladen
- ½ kop olie
- 1 theelepel peper
- 1 ½ kg ribbetjes
- ¼ kop rode wijnazijn
- 8 opgehoopte eetlepels donkerbruine suiker
- 1 ½ kop warm water
- 2 koppen uien gesneden
- 2 theelepels kruidenzout
- ⅓ kop ketchup
Verwarm de oven voor op 190°C.
Vermeng in een ondiepe schaal de bloem met het kruidenzout en de peper.
Wentel de ribbetjes grondig door dit mengsel, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Bruin de ribbetjes aan alle kanten in de hete olie.
Haal het gebruinde vlees uit de pan en zet het even apart.
Voeg de gesneden uien toe aan de braadpan en bak ze al roerend goudbruin in het achtergebleven vet.
Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
Leg de gebruinde ribbetjes terug in de pan op de laag van goudbruine uien.
Vermeng in een kom het warme water, de donkerbruine suiker, de ketchup, de rode wijnazijn, de fijngehakte knoflook en de laurierbladen goed door elkaar.
Giet dit zoetzure mengsel over de ribbetjes in de braadpan.
Plaats het deksel stevig op de pan en zet de braadpan in de voorverwarmde oven.
Laat de ribbetjes 2 ½ uur (150 minuten) langzaam garen in de oven.
Haal de braadpan uit de oven.
Verwijder voor het serveren de laurierbladen uit de saus.
Serveer de Engelse zoetzure ribbetjes warm met de heerlijke saus.
Serveertip:
Lekker met gepofte aardappelen, coleslaw of een eenvoudige groene salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn met wat zoete tonen, zoals een Zinfandel of een Shiraz uit de Nieuwe Wereld, past goed bij de zoetzure smaak van de ribbetjes. Een amberkleurig bier zou ook een mooie combinatie zijn.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 50g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Feestelijke Varkensrollade met Zonnige Sinaasappelsaus
Een sappige varkensrollade, perfect voor een feestelijke gelegenheid, overgoten met een heldere en smaakvolle zelfgemaakte sinaasappelsaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels bloem of maïzena voor glutenvrij
- 1 ½ dl bouillon controleer op glutenvrije variant
- 200 gram boter of plantaardige boter/olie
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 2 schoongeboende sinaasappelen
- 1 ½ dl droge witte wijn
- 1 varkensrollade ca 1 kg
- 1 ½ dl vers geperst gezeefd sinaasappelsap
- zout naar smaak
Wrijf de varkensrollade royaal in met grof gemalen zwarte peper en geraspte sinaasappelschil.
Verhit 150 gram boter (of plantaardige boter/olie) in een braadpan op middelhoog vuur.
Braad de rollade rondom bruin aan.
Temper de warmtebron, dek de pan af en laat de rollade in ongeveer 1 uur zachtjes gaar braden.
Bedruip het vlees regelmatig met het braadvet.
Haal de gare rollade uit de pan en leg deze op een snijplank om te rusten.
Giet zoveel vet uit de pan dat er ongeveer 4 eetlepels overblijven.
Roer de bloem (of maïzena) door het achtergebleven vet en laat dit even garen (zonder bruin te worden).
Dit is de roux.
Voeg de mosterd, droge witte wijn en bouillon geleidelijk toe aan de roux, al roerend, om klontjes te voorkomen.
Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan en meng deze door de saus.
Roer het verse sinaasappelsap door de saus en breng deze aan de kook.
Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Zeef de sinaasappelsaus door een fijne zeef om een gladde saus te krijgen.
Breng de saus op smaak met zout.
Snijd de schoongeboende sinaasappelen in dikke plakken.
Verwarm de sinaasappelplakken in een klein beetje water in een aparte pan op laag vuur.
Snijd de varkensrollade in dikke plakken.
Leg de plakken dakpansgewijs op een serveerschaal en leg de warme sinaasappelplakken ernaast.
Schenk een beetje van de sinaasappelsaus over het vlees en serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Lekker met aardappelpuree, geroosterde groenten of spruitjes.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn met een lichte zoetheid, zoals een halfdroge Riesling of een Viognier, past prachtig bij de sinaasappelsaus en het varkensvlees. Een lichte, kruidige rode wijn zoals een Pinot Noir kan ook een goede keuze zijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Varkenshaas met Kokkels in Paprikamarinade (Portugees Getint)
Een verrassende combinatie van malse varkenshaas gemarineerd in een smaakvolle paprikapuree, geserveerd met verse kokkels die openstomen in de heerlijke braadjus.
Voorbereidingstijd35 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
marineren1 dag d
Land van herkomst: Portugal Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
plastic zak
Koekenpan met deksel
Pureerstaaf of blender
- 1 kg kokkels of mosselen
- 1 citroen in partjes
- 2 geperste teentjes knoflook
- 1 eetlepel fijngesneden selderij
- 2 eetlepels olijfolie eventueel extra voor lactosevrij
- ¼ theelepel gemalen piment
- 1 rode paprika
- 400 gram varkenshaas in stukjes van ± 4 cm
- 1 eetlepel boter of extra olijfolie voor lactosevrij
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rooster de rode paprika in de oven gedurende ± 30 minuten, tot de schil zwartgeblakerd is.
Doe de geroosterde paprika direct in een afgesloten plastic zak en laat hem 5 minuten uitdampen.
Hierdoor laat de schil makkelijker los.
Haal de paprika uit de zak, verwijder de schil en de zaadlijsten.
Pureer het vruchtvlees met een pureerstaaf of in een blender tot een gladde puree.
Vermeng de paprikapuree met de geperste knoflook en de gemalen piment.
Smeer de stukjes varkenshaas volledig in met dit mengsel.
Dek het vlees af en laat het minimaal 24 uur in de koelkast marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Spoel de kokkels grondig onder koud stromend water.
Laat ze eventueel 2 uur in zout water weken om eventueel zand te verwijderen.
Was mosselen grondig.
Verhit de olijfolie en de boter (of extra olijfolie) in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Braad de gemarineerde stukjes varkenshaas rondom bruin in de hete olie en boter.
Laat het vlees vervolgens in ± 15 minuten zachtjes gaar worden.
Breng het op smaak met zout en peper.
Laat de kokkels (of mosselen) goed uitlekken en voeg ze toe aan de pan met het varkensvlees.
Zet het deksel op de pan en verwarm het gerecht nog ± 5 minuten, tot de schelpen van de kokkels (of mosselen) open gaan.
Schud de pan elke minuut voorzichtig om een gelijkmatige garing te bevorderen.
Gooi gesloten schelpen weg.
Garneer het gerecht met partjes citroen en fijngehakte selderij.
Serveer direct.
Serveertip:
Geef er dikke frites bij voor een stevige maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn uit Portugal, zoals een Vinho Verde of een Alvarinho, past uitstekend bij de zeevruchten en de lichte kruidigheid van de marinade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 45g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Victoria Sponge
Recept categorieën: Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram suiker + 1 eetlepel
- 75 gram bloem gezeefde + 1 eetlepel bloem
- 3 eieren
- 4 eetlepels aardbeienjam - of abrikozenjam
- 11/4 dl slagroom stijfgeslagen
- 2 ingevette ronde bakvormen doorsnee 18 cm
- Bestuif de bakvormen met een mengsel van 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel
- suiker.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Klop in een kom de eieren en 100 gr suiker schuimig.
Zet de kom op een pan met heet water en klop het mengsel dik en schuimig tot het volume is verdubbeld.
Haal de kom uit de pan en klop het mengsel nog ± 5 minuten.
Spatel in gedeelten 75 gr bloem door het eimengsel.
Schenk het deeg in de bakvormen en beweeg de vormen heen en weer tot het deeg egaal is verdeeld.
Bak beide cakes in het midden van de oven in ± 20-25 min. gaar en lichtbruin.
Haal de cakes uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Bestrijk 1 cake met jam en slagroom en leg de andere cake erop.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Harde wenerbodem met banaan en chocolade
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 170 gram echte boter
- 85 gram witte basterdsuiker
- Snuifje zout
- zakje vanillesuiker
- Ingrediënten voor de chocolade laag:
- 150 gram gesmolten chocolade
- Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 1 eidooier
- Ingrediënten voor de afwerking:
- Stuk of 5 bananen
- Halve liter slagroom
- suiker naar wens
- Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
- Chocolade/koffieboontjes
Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
Baktijd ongeveer 60 minuten.
Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
Maak de banketbakkersroom:
Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Zet in de koelkast om af te koelen.
Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
Klop de slagroom met de suiker stijf.
Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
Maak de taartina en verdeel over de bananen.
Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71
Handjes
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
taartrooster
- 300 gram bloem
- 160 gram boter niet gesmolten
- 30 gram amandelpoeder
- 4 gram bakpoeder
- 80 gram ei 2 eieren maat M
- 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken
Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
Leg het een half uurtje in de diepvries.
Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 71