Chinese Salade met Limoendressing en Pittige Tofu

Chinese Salade met Limoendressing en Pittige Tofu

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fougasse de boulogne afbakbrood 350 g
  • 1 Chinese kool
  • 2 eetlepels zoete sojasaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 6 eetlepels wokolie
  • 1 bakje pittig gekruide tofu roerbak 180 g
  • 1 zakje peen julienne 150 g
  • 1 bakje taugé 125 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bak het afbakbrood volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak de Chinese kool schoon en snijd deze in fijne reepjes.
  • Klop een dressing van limoensap, zoete sojasaus en 2 eetlepels wokolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels wokolie in een wok en bak de pittig gekruide tofu in 3 minuten bruin en gaar.
  • Haal de tofu uit de wok en houd warm.
  • Verhit de rest van de olie in de wok.
  • Roerbak de gesneden kool en peen julienne gedurende 1 minuut.
  • Voeg de taugé toe en roerbak nog eens 1 minuut.
  • Meng de groenten met de dressing en verdeel over vier borden.
  • Leg de tofu er bovenop.
  • Serveer de salade met het afgebakken brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en verfrissende witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze frisse en pittige salade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Druivencake met Crème Fraîche

Druivencake met Crème Fraîche

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Margarine om in te vetten
  • ½ eetlepel bloem
  • 1 pak vers cakebeslag 550 g
  • 200 g witte druiven zonder pit
  • 200 g blauwe druiven zonder pit
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.
  • Halveer de druiven en maak ze schoon.
  • Schenk de helft van het cakebeslag in de cakevorm en beleg met een laagje witte en blauwe druiven.
  • Giet de rest van het cakebeslag eroverheen en bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de cake 5 minuten afkoelen.
  • Klop de crème fraîche met 3 eetlepels poedersuiker luchtig.
  • Leg de cake omgekeerd op een bord en verwijder de vorm.
  • Bestrooi de cake met de resterende poedersuiker.
  • Snijd de cake in punten en serveer met de geklopte crème fraîche en de overgebleven druiven.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en fruitige druivencake gaat goed samen met een glas dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Ham-Muffins

Ham-Muffins

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Hartige taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram rauwe ham
  • 2 bieslook
  • 80 gram boter
  • 300 gram meel
  • 4 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • l melk
  • l karnemelk
  • 1 tl groene peperkorrels

Instructies

  • Oven voorverwarmen
  • De ham in zeer fijne blokjes snijden.
  • Bieslook afspoelen, droogschudden en in fijne rolletjes snijden.
  • Boter laten smelten.
  • Bloem met bakpoeder in een schotel mengen.
  • Eieren met beide melksoorten kloppen. met de boter door de bloem roeren.
  • Ham, bieslook en peperkorrels erdoorroeren.
  • Muffin-bakvorm invetten (of papiervormpjes gebruiken)
  • Deeg in de vormen doen.
  • In voorverwarmde oven van 180 graden (gasstand 2/hetelucht 160 graden) 25-30 minuten bakken

Notities

Serveertip:
Meng er eens 100gr geraspte goudse kaas door

Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zakje Ovenheerlijk mix voor bloemkoolschotel met gehakt en room-tuinkruiden van Maggi
  • 350 gram gehakt
  • 500 gram bloemkool
  • 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 200 gram kaas in plakjes of geraspt
  • 1 ei

Instructies

  • Snijd de bloemkool in roosjes en breng deze met water en een beetje zout aan de kook.
  • Voeg de inhoud van het zakje ovenmix toe aan 400 ml water en roer goed door.
  • Voeg daarna het ei toe en roer nogmaals goed door.
  • Bak in een braad- of hapjespan het gehakt rul.
  • Giet de bloemkool af en bak deze even kort met het gehakt mee.
  • Verdeel de helft van de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal.
  • Doe hierbovenop het gehakt met de bloemkool.
  • Verdeel vervolgens de andere helft aardappelschijfjes hieroverheen.
  • Schenk de aangemaakte ovenmix gelijkmatig uit over de ovenschotel.
  • Leg tot slot de kaas over de aardappels.
  • Laat de ovenschotel in ca. 45 minuten in de oven gaar en en goudbruin worden.

Gehaktballetjes Romanoff

Gehaktballetjes Romanoff

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ei
  • peper zout
  • 1 eetlepel mierikswortelrelish
  • 4 eetlepels cornflakes
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ blik gepelde tomaten
  • 5 eetlepels zure room

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Pel de ui en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de olie in een koekepan en fruit de stukjes ui hierin glazig.
  • Laat ze op keukenpapier even uitlekken.
  • Verkruimel de cornflakes.
  • Vermeng in een kom het gehakt met de stukjes ui, het ei, de mierikswortelrelish,de cornflakes, peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar en vorm er kleine balletjes van.
  • Temper de oven tot 150 °C.
  • Leg de gehaktballetjes in een ingevette vuurvaste schaal en zet die 30 minuten in het midden van de oven.
  • Wrijf de gepelde tomaten door een zeef.
  • Verhit de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en fruit die, al roerend een paar minuten.
  • Voeg de tomaten en de zure room toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Neem na 30 minuten de schaal uit de oven, giet de saus erover en zet de schaal nog 20 minuten in de oven.
  • Serveer er rijst of macaroni met doperwten bij.

Sole Isodore

Sole Isodore

(zeetong Isidore)
Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 tongen van 250 g
  • ½ fles muscadet
  • paneermeel
  • 125 g boter
  • 2 tomaten
  • 2 sjalotjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Pel en ontpit de tomaten.
  • Snij het vlees in reepjes.
  • Hak de sjalotjes fijn.
  • Zorg dat het donkere vel van de tongen verwijderd is.
  • Zet de oven op 170ºC.
  • Beboter een ovenvaste schaal en leg er de tongen in.
  • Bestrooi met zout en peper en leg er stukjes boter op.
  • Leg er de tomaat en sjalot op.
  • Schenk de wijn erbij en bestrooi met paneermeel.
  • Zet de schaal 20 minuten in de oven.
  • Leg dan opnieuw stukjes boter op de vis en bestrooi opnieuw met paneermeel.
  • Schuif de schaal nog 12 minuten terug in de oven.
  • Serveer direct.

Sole dorée

Sole dorée

(vergulde zeetong)
Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tongen van 250 g
  • 8 dunne sneden witbrood
  • 5 dl courtbuillon
  • 4 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g amandelen geschaafde
  • 4 plakjes kaas
  • zout
  • peper
  • 8 langoustines
  • 180 g boter
  • 4 schijfjes citroen

Instructies

  • Snij de korsten van het brood en rooster licht aan één kant.
  • Pocheer de langoustines 8 minuten in de bouillon.
  • Pel ze en snij ze in de lengte doormidden.
  • Smelt 100 g boter in een pan en leg hierin de tongen.
  • Bak ze heel zachtjes aan een kant gedurende 6 minuten.
  • Geef er dan 50 g gesmolten boter over, die goed heet is en zet de schaal even onder de grill om de bovenkant te bruinen.
  • Leg op de niet geroosterde kanten van 4 sneetjes brood een plakje kaas.
  • Leg daarop twee langoustine helften en daarop een tweede sneetje brood met de geroosterde kant naar boven.
  • Druk dit goed aan.
  • Smeer ze in met gesmolten boter en zet ze op een bakplaat in de oven van 170ºC.
  • Laat ze daar tot de kaas gesmolten is.
  • Snij ze diagonaal door.
  • Doe de verwarmde room in een ovale voorverwarmde schaal.
  • Leg hier de tongen in en bestrooi met zout en peper en hou ze warm.
  • Smelt 30 g boter in een pan en bak hierin snel de geschaafde amandelen aan.
  • Laat uitlekken en verdeel over de tongen.
  • Zet er de broodjes bij en serveer.

Sole à la Joinville

Sole à la Joinville

(zeetong Joinville)
Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Zet de oven op 200ºC.
  • Hak de sjalotjes fijn.
  • Beboter ruim een ovenvaste schaal.
  • Bestrooi met zout en peper en strooi de sjalotjes erin.
  • Leg hierop de tongfilets en bestrooi ze met zout en peper.
  • Besprenkel met de wijn en visfumet en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Breng op het vuur aan de kook en schuif de schaal 10 minuten in de oven.
  • Doe de garnalen in een klein pannetje met de cocgnac en verwarm dit. zachtjes.
  • Als de tongen klaar zijn, leg ze dan, na te zijn uitgelekt, op een voorverwarmde dienschaal en hou ze warm.
  • Zeef het kookvocht en kook het in tot 1/10 deel.
  • Geef er dan de slagroom bij en kook weer in.
  • Klop er, van het vuur af, de garnalenboter door.
  • Geef de verwarmde garnalen over de filets en schenk er de saus over.

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Hamburger met aardappel-uienpuree en bieten

Recept categorieën: Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g bieten ontveld en in parten
  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • versgemalen peper
  • zout
  • 2 zoete uien
  • 1 kg kruimig kokende aardappelen geschild en in stukken
  • 4 hamburgers

Instructies

  • Schep de bieten met 2 eetlepels van het vloeibare bakvet door elkaar, verdeel ze over een met een bakmatje bekleed bakblik en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Rooster de bieten ± 25 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
  • Pel de uien, snijd de boven en de onderkant eraf.
  • Bereid de uien stuk voor stuk.
  • Zet een ui in de uienkoker, verdeel er 1 theelepel olie over en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Bereid hem volgens de aanwijzingen van de uienkoker.
  • Doe de ui met het kooknat over in een hoge beker of mengkom.
  • Kook op dezelfde wijze de andere ui.
  • Voeg de andere ui toe en pureer ze met een staafmixer.
  • Kook gelijktijdig de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.
  • Giet ze af, vang het kookvocht op en stamp ze fijn.
  • Schep de uienpuree en zoveel van het kookvocht door de aardappelpuree zodat een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk intussen de hamburgers met de rest van het bakvet en grill ze in een hete grillpan aan beide kanten bruin en gaar.
  • Serveer de hamburgers met de geroosterde bieten en de puree.

Notities

Serveertip: Bestrooi de bieten met fijngehakte koriander.
Wijnadvies: Andes Peaks Merlot, Chili

Gevulde paprika’s

Gevulde paprika’s

Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 g meergranenrijst
  • zout
  • 4 paprika’s rood, geel of groen of een combinatie van deze kleuren
  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 g rundergehakt
  • 2 tomaten ontveld en in stukjes
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • 3 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterd
  • vers gemalen peper
  • zout

Instructies

  • Kook de rijst met zout naar smaak volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Snijd een kapje aan de steelkant van de paprika’s en verwijder de zaadjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui op een halfhoog vuur al omscheppend goudgeel en glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak het al omscheppend bruin en rul.
  • Schep de tomaten en de bosuitjes erdoor en bak ze kort mee.
  • Neem de pan van het vuur en schep het mengsel met de pijnboompitten en peper en zout naar smaak door de rijst.
  • Vul de paprika’s met het mengsel en zet ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bak de paprika’s in een voorverwarmde oven (190°C) in ± 25 minuten gaar.

Notities