Chocoladepuddinkjes met vanillesaus

Chocoladepuddinkjes met vanillesaus

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepel(s) cacaopoeder
  • ¾ theelepel koekkruiden
  • 45 g amandelpoeder*
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei M
  • 1 eidooier M
  • 2 eetlepel(s) melk
  • 2 eetlepel(s) gembersnippers gekonfijte

Instructies

  • De bodem van de vormpjes met bakpapier bekleden.
  • Het bakmeel boven een kom zeven en het cacaopoeder, de koekkruiden en het amandelpoeder erdoor roeren.
  • De boter en de suiker met de mixer in een tweede kom kloppen tot het schuimig is en een lichte kleur heeft gekregen.
  • Het ei erdoor kloppen en vervolgens de eidooier met de melk.
  • Eerst het cacaomengsel in gedeelten en daarna de gembersnippers voorzichtig door het botermengsel spatelen. De vormpjes met het beslag vullen en afdekken met aluminiumfolie.
  • De puddinkjes in ca. 35 minuten op 175 °C en 100% stoom gaar bakken.
  • Vlak voor dat de baktijd is verstreken de puddinkjes met een houten prikker controleren of ze gaar zijn. De puddinkjes serveren met vanillesaus.

Amandelpoeder:

  • Maal in een keukenmachine met het sikkelmes 1 zakje amandelen (45 g).
  • Laat de machine draaien tot de amandelen tot poeder zijn vermalen.

Vanillesaus:

  • Breng voor een vanillesaus 350 ml volle melk met 1 in de lengte opengesneden vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Schrap met de achterkant van een mes de zaadjes uit het vanillestokje en doe het zaad met het stokje terug in de melk.
  • Laat de melk afgedekt 30 minuten staan.
  • Verwijder het vanillestokje en roer 1 eidooier met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel maïzena glad.
  • Giet wat van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel.
  • Breng de vanillemelk al roerend aan de kook en voeg het dooiermengsel al roerend toe.
  • Neem de pan van het vuur zodra het mengsel is gebonden.
  • Roer de saus in een bak koud water koud.

Notities

hetelucht: 175 °C
stoompercentage: 100%
bereidingstijd: 35 minuten

Chocolade cake

Chocolade cake

Recept categorieën: Cake, Chocolade, Ei
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 eiwitten
  • boter
  • meel
  • basterdsuiker
  • chocolade bittere
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructies

  • De chocolade smelten in druppels water en af laten koelen.
  • Boter en meel en bakpoeder dooreen kneden en hierbij de afgekoelde chocolade.
  • Dan de suiker toevoegen en een voor een de eigelen.
  • De eiwitten zeer stijf slaan en erdoor spatelen.
  • Cakevorm voor ¾ vullen. In voorverwarmde oven, onderste richel (niet heet) ± 1 uur.
  • Na ¾ uur steeds kijken.
  • De cake bestrijken met chocolade glazuur.
  • Serveren met creme fraiche.

Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes

Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zalm moten van 200 g (vers of diepvries)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 bosuitjes
  • 125 ml crème fraîche
  • citroensap
  • olijfolie
  • 250 g bladspinazie verse
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 200 g sperzieboontjes verse
  • 6 plakjes ontbijtspek

Instructies

  • Indien zalm uit de vriezer wordt gebruikt (gaat prima!) zorg er dan voor dat deze ontdooid is.
  • Dep eventueel vocht weg met wat keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg minimaal 5 minuten zodat ze vouwbaar zijn.
  • Rol 2 plakjes deeg wat uit, zodat ze aan de randen 1 cm. groter zijn.
  • Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en roer deze door de crème fraîche.
  • Doe er een klein beetje citroensap bij.
  • Verhit in een wok een beetje olijfolie en bak hierin de spinazie totdat deze slap is.
  • De spinazie moet flink slinken.
  • Knip een ruim stuk bakpapier, zodat er een plakje bladerdeeg op kan worden gelegd.
  • Neem een plakje bladerdeeg, leg dit op het bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
  • Bestrijk het bladerdeeg met een flinke laag van het crème-fraîchemengsel, maar laat de randen vrij.
  • Wrijf de zalm in met wat versgemalen peper, (zee)zout en citroensap en leg deze op het bladerdeeg.
  • Bedek de zalm bovenop en rondom met wat van de gebakken spinazie.
  • Maak de randjes van het bladerdeeg wat vochtig met water.
  • Pak het grotere plakje bladerdeeg en leg dit over de zalm, zodat het een deksel vormt over het pakketje.
  • Druk de randjes met een vork aan.
  • Maak het andere pakketje op dezelfde manier.
  • Pak de pakketjes aan het bakpapier op en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
  • Plaats in de oven en bak ze 15 tot 20 minuten.
  • Wanneer de pakketjes een mooie bruine kleur hebben zijn ze klaar.
  • Snijd, terwijl de pakketjes in de oven staan, de puntjes van de boontjes, was ze en kook ze beetgaar.
  • Giet ze af en laat even afkoelen.
  • Vorm van de gekookte sperzieboontjes bundeltjes, wikkel deze in plakjes ontbijtspek en bak deze op een laag vuur in een pan met weinig boter enkele minuten.

Notities

Lekker met notenrijst of aardappelgratin.

Bruschetta met auberginetapenade

Bruschetta met auberginetapenade

Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 30 sneetjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • citroensap naar smaak
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 100 g olijven
  • 1-2 teentjes knoflook
  • voor de garnering:
  • bieslook of bosui,
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 110 °C.
  • De steelaanzet van de aubergine verwijderen en de aubergine heel op het rooster met 100% stoom in 18-20 minuten gaar stomen.
  • Intussen de zongedroogde tomaten kleinsnijden en de olijven fijnhakken.
  • De aubergine in stukken snijden, deze met citroensap naar smaak besprenkelen en met het gepelde teentje knoflook pureren met de staafmixer.
  • Tomaten en de olijven door de auberginepuree roeren en op warme sneetjes stokbrood smeren.
  • Garneren met bieslook of bosui of Parmezaanse kaas.

Notities

hetelucht: 110 °C
bereidingstijd: 18-20 minuten
stoomtoevoer: 100%

Parijse worstenbroodjes met een dipsausje van mierikswortel en ketchup

Parijse worstenbroodjes met een dipsausje van mierikswortel en ketchup

Recept categorieën: Lunch, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 4 varkensworsten dunne
  • 1 eetlepel graan mosterd
  • 1 eierdooier
  • 1 snuifje zout
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 theelepel mierikswortel fijngeraspt of kant-en-klare pasta
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 blik croissantdeeg vers van 240 g
  • 1 dl Icetea Green

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200°C.
  • Kleur de worstjes aan in de pan.
  • Haal het deeg uit de verpakking en scheur het langs de geperforeerde lijn los.
  • Zo bekom je verschillende driehoekjes.
  • Bestrijk het midden van de deegvelletjes met wat mosterd en schik de worstjes tegen een zijde aan.
  • Haal de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn.
  • Strooi ze over de worstjes.
  • Rol het deeg dicht en schik het deeg op een ovenplaat.
  • Doreer de bovenzijde met wat eierdooier en zet 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Meng intussen de mierikswortel en de ice-tea door de ketchup.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schik de worstenbroodjes in een grote schaal met in het midden een potje saus.
  • Serveer warm.

Kwarktaart met appel

Kwarktaart met appel

Recept categorieën: Gebak, Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • springvorm (28 cm)

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 160 g kristalsuiker
  • 60 g boter in blokjes
  • 1 ei
  • 250 g kwark
  • 1 ei gescheiden
  • 70 g witte basterdsuiker
  • 4 appels geschild en in schjijfjes
  • rasp van 1 citroen
  • kaneel

Instructies

  • Meng bakmeel, kristalsuiker, boter en ei door elkaar.
  • Kneed het vervolgens tot een massa (hoeft niet uitgerold te worden).
  • Bekleed met de helft van het deeg een beboterde springvorm (28 cm) en druk het deeg goed aan.
  • Meng de kwark met citroenrasp, basterdsuiker en eierdooier.
  • Klop het eiwit stijf en schep dat door het kwarkmengsel.
  • Bestrooi de appelschijfjes met kaneel en kristalsuiker en verdeel ze over de bodem in de bakvorm.
  • Schep hier bovenop het kwarkmengsel en verkruimel het overgebleven deeg erover.
  • Bak de taart ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 225 C.
  • Serveren op dessertbordjes eventueel met een toefje slagroom.

Gevulde Zoete Puntpaprika’s met Pandanrijst en Garnalen

Gevulde Zoete Puntpaprika's met Pandanrijst en Garnalen

Geniet van deze smaakvolle en kleurrijke gevulde paprika's, perfect voor een lichte en gezonde maaltijd!
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zeevruchten
Dieët: Glutenvrij
Servings: 3
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g pandanrijst pak à 400 g
  • 4 zoete puntpaprika's
  • 2 zoete uien net à 750 g
  • 1 teentje knoflook
  • 2 groene paprika's
  • 4 eetlepels olie
  • 250 g roze garnalen
  • 1 theelepel gemalen koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Halveer de zoete puntpaprika's in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  • Pel en snipper de uien en knoflook fijn.
  • Was de groene paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een kleine koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes.
  • Voeg de garnalen en groene paprika toe aan de pan en bak kort mee.
  • Meng de gekookte rijst met de garnalen, groenten en gemalen koriander.
  • Vul de zoete puntpaprika's met het rijstmengsel en besprenkel met de resterende olie.
  • Leg de gevulde paprika's en eventueel het restant van de vulling in een ingevette ovenschaal en bak ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verdeel de gevulde paprika's over vier borden en serveer met de rest van de vulling.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete puntpaprika's en de zachte smaak van de garnalen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zoete Kwarkbroodjes met Rozijnen

Zoete Kwarkbroodjes met Rozijnen

Geniet van deze heerlijk zoete kwarkbroodjes als een smakelijk dessert of een feestelijke traktatie bij de koffie!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 6 eetlepels suiker
  • 300 g broodmix voor rozijnenbrood zak à 1000 g
  • 150 g rozijnen
  • 125 ml slagroom
  • 200 g magere kwark
  • Poedersuiker voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil (de rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt).
  • Meng de broodmix met 2 eetlepels suiker en 180 ml water in een kom en kneed het deeg goed door.
  • Voeg aan het einde van het kneden de rozijnen en de sinaasappelrasp toe aan het deeg en kneed deze er goed doorheen.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er langwerpige broodjes van.
  • Leg ze op de bakplaat.
  • Laat de broodjes onder een vochtige theedoek op een warme plek rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn.
  • Bak de broodjes in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de broodjes afkoelen.
  • Klop de slagroom met de resterende suiker stijf en meng de kwark erdoor.
  • Snijd de bovenkant van de afgekoelde broodjes open en vul ze met het kwarkmengsel.
  • Bestrooi de gevulde broodjes eventueel met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:
Een licht mousserende witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van de kwarkbroodjes en vormt een feestelijke afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Tagliatelle met Kabeljauw en Tomaten

Tagliatelle met Kabeljauw en Tomaten

Deze tagliatelle met kabeljauw en tomaten is een smaakvolle combinatie van zachte kabeljauw, hartige olijven, zoete semi-gedroogde tomaten en knapperige suikerpeultjes. Het gerecht is eenvoudig te bereiden en staat binnen 30 minuten op tafel, waardoor het perfect is voor een doordeweekse avondmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle pasta
  • 400 g kabeljauwfilet diepvries
  • 320 ml semi-gedroogde tomaten in olie met kruiden
  • 240 g zwarte olijven in plakjes
  • 450 g suikerpeultjes diepvries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in.
  • Kook de tagliatelle pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg de kabeljauwfilets in de ingevette ovenschaal en verdeel de semi-gedroogde tomaten en plakjes zwarte olijven eroverheen.
  • Bak de kabeljauwfilets in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot de vis gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
  • Verhit ondertussen een beetje olie in een pan en roerbak de suikerpeultjes tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de gekookte tagliatelle af en verdeel het over vier borden.
  • Schep de gebakken kabeljauwfilets, tomaten, olijven en suikerpeultjes over de tagliatelle.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke Italiaanse maaltijd!

Notities

Wijnadvies:

Een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio is een goede keuze.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Geroosterde Roodbaars met Basilicum

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes roodbaarsfilet ca. 250 g per stuk
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 3 eetlepels diepvries basilicum doosje à 50 g
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 700 g broccoli

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de roodbaarsfilets met zout en peper en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Halveer de kerstomaatjes en leg ze rondom de vis.
  • Bestrooi de vis en tomaatjes met de diepvries basilicum en druppel er 2 eetlepels olijfolie overheen.
  • Verhit de resterende olijfolie in een braadpan en bak de aardappelschijfjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel het in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  • Kook de broccoli in 8 minuten beetgaar.
  • Zet de ovenschaal met de vis in de oven en bak de vis in 10 minuten gaar.
  • Serveer de geroosterde roodbaars met de gebakken aardappelschijfjes en gekookte broccoli.

Notities

Garneer de vis eventueel met wat extra verse basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.
 

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaak van de roodbaars en de verse basilicum.