Romige ovenschotel met kip, krieltjes en knoflooksaus

Romige ovenschotel met kip, krieltjes en knoflooksaus

Een romige ovenschotel vol kip, groenten en goudbruine krieltjes met een smaakvolle knoflooksaus. Comfortfood waar het hele gezin van geniet.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 538kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pot Aardappel Anders knoflooksaus
  • 1 rode paprika
  • 350 g kipfilet
  • 700 g voorgekookte krieltjes
  • Boter om in te vetten en te bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ovenschaal in met boter.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Snijd de paprika in kleine stukjes.
  • Bak de krieltjes in een beetje boter tot ze lichtbruin zijn.
  • Bak daarna de paprika in dezelfde pan tot deze zacht is.
  • Verhit een andere pan met boter en bak de kipblokjes goudbruin.
  • Meng de krieltjes, kip en paprika door elkaar.
  • Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal.
  • Giet de Aardappel Anders knoflooksaus gelijkmatig over het geheel.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven.
  • Bak de schotel in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de ovenschotel enkele minuten rusten voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een frisse komkommersalade of wat rucola met citroendressing.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo.

Nutrition

Calories: 538kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 34g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Gehakt-Ovenschotel met Aardappelballetjes

Romige Gehakt-Ovenschotel met Aardappelballetjes

Een romige ovenschotel met gehakt, gebakken uitjes, doperwten, champignoncrèmesaus en krokante aardappelballetjes. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g gehakt
  • 1 handje gebakken uitjes
  • 150 g fijne doperwten uit blik of diepvries
  • 1 blik champignoncrèmesoep Unox
  • 250 g voorgekookte aardappelballetjes

Instructies

  • Verhit een koekenpan en bak het gehakt rul zonder extra vet toe te voegen.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.

Bouw de ovenschotel laag voor laag op:

  • Begin met een laag gehakt.
  • Voeg vervolgens een laag gebakken uitjes toe.
  • Verdeel daarna de fijne doperwten over de uitjes.
  • Giet de champignoncrèmesoep gelijkmatig over de lagen.
  • Eindig met de voorgekookte aardappelballetjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de schaal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je serveert.
  • Serveer met een frisse gemengde salade.

Notities

Serveer de schotel met een heerlijke salade aan de zijde.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past perfect bij de romige smaken van deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Aardappeltaart met gruyère, knoflook en peterselie

Aardappeltaart met gruyère, knoflook en peterselie

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,2 kg charlotte aardappelen
  • 200 g versgeraspte Gruyère kaas
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • ½ bol knoflookteentjes fijngehakt
  • 1 bos(jes) platte peterselie grofgehakt
  • 2 dl room
  • peper
  • zout

Instructies

  • Beboter de ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne plakjes.
  • Breng water met zout aan de kook.
  • Leg de aardappelplakjes in het kokende water.
  • Zodra het water weer aan de kook is de aardappelen afgieten en laten uitdampen.
  • Leg de aardappelschijfjes laag voor laag in de ovenschaal.
  • Tussen iedere laag gaat peper, zout, knoflook, peterselie, geraspte kaas en een beetje ei-room mengsel.
  • Doe bovenop wat Gruyère kaas en een klontje boter.
  • Zet 60 minuten voor het uitserveren de schaal in de oven en bak af.
  • Eventueel kan de taart op 100 ºC warm worden gehouden.

Notities

Serveer warm.

Ananas met toffeesaus

Ananas met toffeesaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ananas

  • 1 ananas
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 g boter
  • 4 eetlepel(s) honing
  • 125 g slagroom
  • vanille-ijs

Toffeesaus

  • 50 ml water
  • 200 g suiker
  • 200 ml room

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170ºC.
  • Schil de ananas en verwijder de ogen.
  • Verwijder de kern met een appelboor.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en steek het vanillestokje samen met de kaneelstokjes en de rozemarijn in de holte.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ananas om en om lichtbruin.
  • Leg de ananas in een ovenschaal en overgiet met boter uit de pan en de honing.
  • Bak de ananas circa 45 minuten in de oven.
  • Haal de ananas uit de oven en verwijder de specerijen en de rozemarijn.
  • Wentel de ananas door de braadboter, leg hem op een schaal en schenk de toffeesaus erover.
  • Serveer met geklopte slagroom en vanilleijs.

Toffeesaus

  • Breng in een pan water met suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. verwarm in een andere pan de slagroom.
  • Schenk de slagroom bij de karamel en roer de toffeesaus goed door elkaar.

Macaroni met kaas van Hetty van Es

Macaroni met kaas van Hetty van Es

Lekker ouderwets...
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pasta
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 225 gram ongekookte macaroni
  • 50 gram boter
  • 2 ½ eetlepel bloem
  • 275 gram geraspte belegen Cheddar kaas
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 750 ml melk
  • 30 gram boter
  • 50 gram broodkruimels paneermeel
  • snufje paprikapoeder

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  • Smelt 50 gr boter in een pan op middelmatig vuur.
  • Roer er net zoveel bloem doorheen totdat er een roux ontstaat.
  • Voeg de melk langzaam roerend aan de roux toe.
  • Roer de Cheddar en Parmezaanse kaas er doorheen, zet het vuur laag totdat alle kaas gesmolten is en de saus een beetje dik is.
  • Schep de macaroni in een ovenschaal, giet de kaassaus erover en roer alles goed door elkaar.
  • Smelt de resterende boter in een koekenpan op middelmatig vuur.
  • Voeg de broodkruimels toe en bak ze bruin aan.
  • Verspreid ze egaal over de macaroni en bestrooi ze tenslotte met een beetje paprikapoeder.
  • Bak 30 minuten op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4). Eet op als het nog warm is!

Tomatenschotel

Tomatenschotel

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 vleestomaten
  • 0,5 eetlepel(s) zonnebloem olie
  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepel(s) gesnipperde peterselie
  • 2 eetlepel(s) gesnipperde basilicum
  • 50 gram geraspte oude kaas of parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel(s) Italiaanse kruiden

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Was de tomaten en snijd ze overlangs doormidden.
  • Vet een lage ovenschaal in met de olie en zet de tomaten er naast elkaar in, met de snijvlakken naar boven.
  • Snijd de schoongemaakte uitjes in smalle ringetjes, meng de uiringetjes met de peterselie, basilicum, kaas en de Italiaanse kruiden, verdeel dit mengsel over de tomaten.
  • Zet de schaal ca. 15 cm onder de hete grill en laat de tomaten in ca. 5 minuten warm worden en de kaas smelten. ( Lekker er bij zigeunerschnitzels ) en pasta.

Geroosterde Tomatensoep van Hetty van Es

Geroosterde Tomatensoep van Hetty van Es

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 900 g Piccobello's
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • peper en zout versgemalen
  • 2 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 7 dl groentebouillon
  • verse oregano
  • 4 eetlepel(s) creme fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 185C.
  • Haal de kroontjes van de tomaten, maak de ui schoon en snijd deze dan doormidden en laat de schilletjes om de knoflook.
  • Doe de tomaat, ui en knoflook in een ruime ovenschaal of op een diepe bakplaat met 4 eetlepels olie en zout en versgemalen peper.
  • Rooster de groenten in het midden van de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten.
  • Schep het geheel in een grote pan
  • (houd 4 eetlepels tomaatjes apart),
  • schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat deze nog 5 minuten op een laag vuur doorwarmen.
  • Roer de creme fraîche los met wat fijngehakte oregano.
  • Serveer de geroosterde tomatensoep in voorverwarmde
  • borden/kommen gegarneerd met de kruidencreme fraîche en de achtergehouden tomaatjes.
  • Bestrooi tenslotte met nog wat versgemalen peper.

Slanke zalm

Slanke zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram verse zalm zonder vel en graat
  • 2 eetlepel(s) gehakte ui
  • 1 eetlepel(s) fijngehakte sjalotjes met het groene gedeelte of bieslook
  • ½ theelepel gemberpoeder of geraspte gemberwortel
  • zout en peper
  • ¼ theelepel Tabasco
  • 0.5 dl citroensap
  • 100 gram kerstomaten in twee gesneden
  • 4 plakjes citroen

Instructies

  • Smeer de bodem van een zware ovenschaal in met olie en leg hierin de zalm, met daarover ui en sjalotjes.
  • Voeg peper en zout toe en vervolgens Tabasco en citroensap.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet haar 25 minuten in een oven van 175°C.
  • Voeg, als al het water verdampt is, een beetje warm water toe.
  • Neem het folie van de schaal, voeg tomaten toe en laat alles nog 5 minuten stoven.
  • Garneer het gerecht met plakjes citroen.

Quinoasalade met amandel en munt

Quinoasalade met amandel en munt

Recept categorieën: Salade, Superfood
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 eetlepel(s) olijfolie extra vergine / plus extra voor het grillen
  • 1 teen knoflook geperst
  • zeezout
  • 300 g quinoa
  • 750 ml water
  • sap van ½ citroen
  • handvol muntblaadjes
  • handvol korianderblaadjes
  • 2 avocado in kleine blokjes
  • 3 eetlepel(s) bruine of gele rozijnen
  • pitjes van 1 granaatappel
  • 100 g geroosterde gezouten amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de aubergine en courgette in dunne schijfjes.
  • Leg ze op een rooster dat op een braadslede past.
  • Bestrijk ze aan beide kanten lichtjes met olie en bestrooi met zeezout.
  • Zet ze 10 minuten in de oven tot de schijfjes zacht zijn en een beetje donker beginnen te kleuren.
  • Doe ze dan in een schaal.
  • Voeg de olijfolie en knoflook toe en zet weg.
  • Spoel de quinoa af en kook al dente.
  • Schep de quinoa in een grote schaal en laat iets afkoelen.
  • Voeg het citroensap, de kruiden, gegrilde groentes, avocado en rozijnen toe en schep alles goed om.
  • Serveer met de granaatappel pitjes en amandelen erover.

Portobello met pompoen risotto

Portobello met pompoen risotto

Recept categorieën: Groenten, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 150 gram risottorijst
  • 500 ml bouillon
  • 75 gram parmezaanse kaas
  • 400 gram pompoen in blokjes
  • 1 theelepel salie vers
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 gram spinazie
  • 6 portobello’s
  • Scheut droge witte wijn

Instructies

  • Verwarm de grill voor in de oven of zet hem op 230 graden.
  • Doe de pompoenblokjes in een pan met water en kook 12 minuten en giet daarna af.
  • Snipper de ui en fruit aan in een pan.
  • Voeg de risottorijst toe met de salie en 2 minuten later het scheutje wijn.
  • Als deze helemaal is opgenomen voeg je een scheut bouillon toe.
  • Voeg nu telkens wat bouillon toe als het vocht is opgenomen.
  • Dit doe je tot de rijst gaar is maar nog een wel een lekkere bite heeft.
  • Dit duurt ongeveer 20 a 25 minuten, het kan eventueel zijn dat je een beetje bouillon overhoudt.
  • Voeg de laatste paar minuten de spinazie toe en laat deze slinken.
  • Pureer de pompoen met een vork of een stamper fijn en schep op het laatst met ongeveer 60 gr van de parmezaanse kaas door de risotto.
  • Leg de portobello’s in een ovenschaal en bestrooi met de overgebleven kaas.
  • Gratineer ze 5 a 7 minuten in de oven.