Gegratineerde Spinazie met Geitenkaas

Gegratineerde Spinazie met Geitenkaas

Een eenvoudig en smaakvol gerecht van spinazie met geitenkaas, gegratineerd in de oven. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Azijn
  • 2 geitenkaas
  • 1 kg spinazie
  • Zout

Instructies

  • Giet de spinazie af en hak of snijd hem.
  • Doe de spinazie in een ovenschaal, voeg zout en azijn toe naar smaak.
  • Leg de stukken geitenkaas bovenop de spinazie.
  • Schuif de schaal in de oven onder de grill.
  • Wacht tot de kaas iets bruin wordt en wat is gesmolten.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gevulde Aubergines met Geitenkaas

Gevulde Aubergines met Geitenkaas

Heerlijke gevulde aubergines met een hartige vulling van paprika, ui en geitenkaas. Perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 bekers crème fraîche
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g geitenkaas
  • 2 el olijfolie
  • 1 paprika
  • Peper
  • 90 g tomaten
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Snijd de kroontjes van de aubergines en halveer ze.
  • Lepel het vruchtvlees uit de schil, maar laat een rand van 1 cm dikte zitten.
  • Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Verhit de olijfolie, bak de gesnipperde ui 2 minuten.
  • Voeg de in blokjes gesneden paprika, de knoflook en het auberginevruchtvlees toe en laat dit op laag vuur 10 minuten doorsudderen.
  • Voeg dan de crème fraîche toe.
  • Vul de aubergines met dit mengsel en leg de plakjes tomaat erbovenop.
  • Bak de aubergines 10 minuten in de oven op 225 °C.
  • Leg de plakjes geitenkaas op de aubergines en bak nog 10 minuten.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een frisse salade en wat brood.
Wijnadvies:
  • Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Friese Macaroni met Nagelkaas

Friese Macaroni met Nagelkaas

Een hartige Friese macaroni ovenschotel met spinazie, bacon en nagelkaas. Eenvoudig te bereiden en vol van smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g bacon
  • 400 g Friese nagelkaas
  • 500 g macaroni
  • 500 g spinazie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de spinazie slinken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
  • Leg de macaroni, de spinazie en de kaas in lagen in een beboterde ovenschaal.
  • Laat het gerecht in de oven in ± 20 minuten warm worden.

Notities

Serveertip:
  • Voeg eventueel een extra laagje ontvelde tomaten toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een droge witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Witlofrolletjes met Mosterdkaas en Ham

Witlofrolletjes met Mosterdkaas en Ham

Ovenschotel met witlof, ham, mosterdkaas en een romige kaassaus. Comfort food voor koude dagen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 beker zure room
  • 1 el mosterd
  • 1 ½ kg aardappelen
  • 1 ½ dl melk
  • 1 zakje kaassaus
  • 12 plakjes ham
  • 12 plakjes mosterdkaas
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 6 stronken witlof

Instructies

  • Schil en halveer de aardappelen, kook ze gaar, giet ze af en stamp ze tot een grove puree.
  • Hak de peterselie fijn en schep dit met zure room, melk en mosterd door de puree.
  • Kook de witlof 3 minuten, neem ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schep de puree in de ovenschaal en strijk glad.
  • Halveer de witlof overlangs.
  • Leg ham op kaas, leg er een half witlofstruikje op en rol op.
  • Leg de rolletjes op de puree.
  • Bereid de saus volgens de aanwijzingen op het zakje en schenk over de witlof.
  • Schuif de schotel 3-5 minuten in de oven tot de saus goudbruin is.
  • Strooi er peterselie over.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spinazie-Aardappelschotel met Kaas

Spinazie-Aardappelschotel met Kaas

Hartige spinazieschotel met aardappelpuree en kaas, een eenvoudig en smaakvol gerecht voor elke dag.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 2 eieren gesplitst
  • 200 g belegen kaas in blokjes
  • 30 g roomboter
  • 500 g spinazie
  • 750 g aardappelen
  • Klontjes roomboter
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een puree van de gekookte aardappelen, melk, eidooiers en boter.
  • Kook de spinazie tot deze geslonken is.
  • Laat de spinazie uitlekken, hak fijn en meng door de aardappelpuree.
  • Roer de kaasblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het spinazie-aardappelmengsel.
  • Schep het mengsel in een beboterde ovenschaal en leg klontjes boter erop.
  • Dek de schotel af en bak ± 30 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Spitskool-Brie Ovenschotel

Spitskool-Brie Ovenschotel

Hartige ovenschotel met spitskool, aardappelpuree en romige brie, op smaak gebracht met kruiden en sesamzaad.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 spitskool
  • 250 g brie
  • 4 tomaten
  • Basilicum
  • Gember
  • Oregano
  • Sesamzaad

Instructies

  • Snijd de spitskool fijn en roerbak in een wok.
  • Kook de aardappelen en maak er puree van.
  • Snijd de tomaten en brie in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool.
  • Leg de tomaat erop 1 en bestrooi met kruiden.
  • Schep hierop de aardappelpuree en strijk glad.
  • Verdeel de rest van de brie erover en strooi er sesamzaad over.
  • Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aubergine-Mozzarella Ovenschotel

Aubergine-Mozzarella Ovenschotel

Een smaakvolle aubergineschotel met romige mozzarella en Parmezaanse kaas, perfect voor een Italiaans geïnspireerde maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 blik tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dl olijfolie extra vergine
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 3 eieren
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 ui
  • Zout

Instructies

  • Kook de eieren 10 minuten, pel en snijd in plakjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 1 el olie in een pan en fruit de ui glazig.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg de tomaat en kruiden toe, laat ± 5 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper toe.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Dep de aubergine droog.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de aubergineplakken bruin.
  • Vet een ovenschaal in en leg de helft van de aubergineplakken dakpansgewijs erin.
  • Schep de helft van de saus erover en leg er de plakjes ei en de rest van de aubergine op.
  • Verdeel de rest van de saus erover, leg de mozzarella erop en strooi de Parmezaanse kaas erover.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de schotel ± 30 minuten.
  • Serveer de schotel op een réchaud.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti of een fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Hartige Broodschotel met Geitenkaas

Hartige Broodschotel met Geitenkaas

Een smaakvolle broodschotel met prei, tomaat en geitenkaas, ideaal voor een lunch of lichte avondmaaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 6 olijven
  • 4 el olijfolie
  • 1 prei
  • 200 g geitenkaas
  • 1 blik tomaten 400 g
  • 2 tl tijm
  • 6 sneetjes volkorenbrood oud
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringetjes.
  • Verhit 1 el olie en laat de prei slinken.
  • Voeg zout toe.
  • Pers de knoflook boven de tomaten uit en roer de tijm erdoor.
  • Verdeel de helft van de tomaten over de bodem van een ovenschaal, leg er 3 sneetjes brood in, verdeel de prei erover en verkruimel ¼ van de kaas erover.
  • Maal er peper over.
  • Leg de andere sneetjes brood erop, verdeel de rest van de tomaten erover, verkruimel de rest van de kaas erover en garneer met de olijven.
  • Bak de broodschotel ± 20 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Hartige Pesto Broodschotel met Kaas

Hartige Pesto Broodschotel met Kaas

Een smaakvolle broodschotel met pesto en jong belegen kaas, eenvoudig te maken en perfect voor een lunch of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Crème fraîche ⅛ l
  • 3 eieren
  • 300 g jongbelegen kaas
  • Melk ½ dl
  • Pesto Grand'Italia 1 potje
  • 6 sneetjes oud brood

Instructies

  • Snijd de korstjes van het brood, besmeer met pesto en leg in een ovenschaal.
  • Klop de eieren los met crème fraîche en melk, schenk over het brood.
  • Strooi de geraspte kaas erover.
  • Bak 35-40 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven tot goudbruin en gaar.
  • (Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Luchtige Kaasovenschotel

Luchtige Kaasovenschotel

Een luchtige kaasovenschotel met een knapperige salade en frisse tomaten, ideaal voor een lichte lunch of diner.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Kaas, Ovenschotel, Salade, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren gesplitst
  • 150 g diverse geraspte kaassoorten Goudse, Gruyère, Cheddar
  • 1 tl mosterdpoeder
  • ½ l melk
  • 200 g paneermeel
  • Versgemalen peper
  • Plakken tomaat
  • Knapperige salade gemengde sla
  • 1 tl zout
  • Zout
  • peper
  • snufje suiker voor salade

Instructies

Kaasmengsel:

  • Verwarm de melk in een steelpan en giet over het paneermeel in een kom.
  • Voeg mosterdpoeder, zout, peper, geraspte kaas en losgeklopte eidooiers toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het kaasmengsel.

Ovenschotel:

  • Vet een ovenschaal in en giet het kaasmengsel erin.
  • Bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200-230 °C, tot goudbruin.

Salade:

  • Maak een salade van gemengde sla.
  • Snijd de tomaten in plakken en kruid met zout, peper en een snufje suiker.

Serveren:

  • Serveer de kaasschotel direct uit de oven met de salade en tomaten.

Notities

Serveertip:
Varieer met kaassoorten en voeg verse kruiden toe aan het kaasmengsel.
Wijnadvies:
Pinot Grigio of Sauvignon Blanc (licht, fruitig wit) of Pinot Noir (licht rood).

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 5g | Sugar: 2g