Knapperige Andijvie-Shoarmaschotel

Knapperige Andijvie-Shoarmaschotel

Deze knapperige andijvie-shoarmaschotel is een heerlijke en makkelijke maaltijd voor elke dag van de week. De combinatie van sappige shoarma, knapperige andijvie, romige aardappelpuree en gesmolten oude kaas zorgt voor een smaakvolle ervaring. Ideaal voor een snelle en voedzame maaltijd uit de airfryer.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g shoarma
  • 300 g andijvie
  • Kookroom light scheutje
  • 200 g aardappelpuree
  • Geraspte oude kaas

Instructies

  • Bak de shoarma 10 minuten op 180 graden in de airfryer.
  • Laat ondertussen de andijvie slinken in een vergiet door er gekookt water overheen te gieten en druk het overtollige vocht eruit.
  • Doe de gebakken shoarma in een ovenschaal en verdeel de andijvie eroverheen.
  • Giet een scheutje kookroom light (Finesse) over de andijvie.
  • Verdeel de aardappelpuree over de andijvie en bestrooi met geraspte oude kaas.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde airfryer en bak op 175 graden voor 20-25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke ovenschotel.

Notities

Combineer met een rode wijn zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Caribisch Kruidige Kippendij uit de Airfryer

Caribisch Kruidige Kippendij uit de Airfryer

inclusief rusttijd1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Caribean
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippendijfilets zonder vel
  • Zeezout en grof gemalen zwarte peper
  • 1 el gemalen korianderzaad
  • 1 el kaneel
  • 1 el cayennepeper
  • tl gemberpoeder
  • tl gemalen nootmuskaat
  • 3 el kokosolie gesmolten
  • Rijst erwten en chilisaus, voor het serveren

Instructies

  • Verwarm de conventionele oven voor op 150 °C.
  • Dep de kippendijfilets grondig droog met keukenpapier.
  • Leg ze op een grote bakplaat bekleed met extra keukenpapier om resterend vocht op te vangen.
  • Bestrooi beide kanten van de kip met zeezout en zwarte peper en laat 30 minuten rusten.
  • Meng in een kleine kom het gemalen korianderzaad, kaneel, cayennepeper, gemberpoeder en gemalen nootmuskaat.
  • Wrijf elk stuk kip in met dit specerijenmengsel en bestrijk beide kanten met gesmolten kokosolie.
  • Leg ongeveer 4 stukken kip in het mandje van de airfryer; ze mogen elkaar niet overlappen maar wel net raken.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 10 minuten.
  • Leg de gare kip vervolgens in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie.
  • Houd warm in de voorverwarmde oven terwijl je de rest van de kip in de airfryer bakt.
  • Serveer de kippendijen gloeiend heet met rijst, erwten en chilisaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze kruidige Caribische kippendij past uitstekend bij een fruitige, verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Provencaalse Aardappelgratin

Provencaalse Aardappelgratin

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg aardappelen in dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 25 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Bak dit mengsel 5 minuten mee.
  • Leg de dunne plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal.
  • Schenk het tomatenmengsel over de aardappelen.
  • Verdeel fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en klontjes boter over het geheel.
  • Bak de gratin afgedekt met aluminiumfolie gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône past goed bij de rijke smaken van deze aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta of roomkaas
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 200 g spinazie grof gehakt
  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de mascarpone en ricotta (of roomkaas) in een grote kom.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehakte spinazie gedurende 2 minuten met een snufje zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken en roer het door het kaasmengsel.
  • Kook de lasagnevellen 5 minuten in ruim kokend water.
  • Laat ze uitlekken en snijd ze in de lengte door.
  • Rol de gesneden lasagnevellen losjes op en zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Schep het kaasmengsel in de pastarolletjes.
  • Bestrijk de rolletjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagnerolletjes 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de rijke en romige smaken van deze lasagnerolletjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Uiengratin met kaas-toast

Uiengratin met kaas-toast

Bereidingstijd54 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kg uien in ringen gesneden
  • 5 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels sherry
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 theelepel tijm
  • 1 blik tomaatblokjes 400 g
  • 2 dl kippenbouillon of groentebouillon voor vegetarisch
  • 1 stokbrood in plakjes gesneden
  • Boter om te bestrijken
  • 100 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak de uienringen in 5 eetlepels boter gedurende 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg zout, peper en 3 eetlepels sherry toe en laat het vocht verdampen.
  • Roer 3 eetlepels bloem erdoor en bak het geheel nog 3 minuten.
  • Voeg 1 theelepel tijm, 1 blik tomaatblokjes en 2 dl kippenbouillon toe.
  • Laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met boter en steek ze in het uienmengsel.
  • Strooi 100 g geraspte belegen kaas erover.
  • Gratineer in de oven gedurende 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Laurier Aardappelen met groene saus

Laurier Aardappelen met groene saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen:
  • 8 geschilde aardappelen
  • Laurierbladeren
  • 50 g gesmolten boter
  • Zeezout
  • Groene saus:
  • 3 sjalotjes
  • 30 g peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel mosterd
  • ¾ dl olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd 8 geschilde aardappelen viermaal diep in en steek in elke snede een laurierblad.
  • Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal en bedruppel ze met 50 g gesmolten boter.
  • Bak ze in de oven gedurende 30-45 minuten of tot ze gaar zijn, en bestrooi met zeezout.
  • Voor de saus: Pureer 3 sjalotjes, 30 g peterselie, 2 eetlepels kappertjes, ½ eetlepel geraspte citroenschil en 1 theelepel mosterd in een keukenmachine of blender.
  • Voeg geleidelijk ¾ dl olijfolie toe tot de saus romig is.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gekonfijte Eendenbout met Krokant Korstje

Gekonfijte Eendenbout met Krokant Korstje

Deze sappige gekonfijte eendenbout, gebakken tot een krokant korstje, is een klassiek Frans gerecht dat perfect is voor een heerlijk diner. Combineer met aardappelflensjes en knolselderijpuree voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de gekonfijte eendenbouten in een ovenschaal.
  • Bak de eendenbouten gedurende 25-30 minuten in het midden van de oven, totdat ze een mooi krokant korstje hebben.

Notities

Serveer de gekonfijte eendenbouten met aardappelflensjes en knolselderijpuree.
Geconfijte eendenbouten (confit de canard) zijn kant-en-klaar in blik
verkrijgbaar bij delicatessenwinkels.
Je kunt ze ook zelf maken en bewaren onder ganzenvet in de koelkast, waardoor ze minstens 1 maand goed blijven.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 32g | Vet: 35g | Zout: 1.5g

Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g winterwortels
  • 400 g koolrabi
  • 1 venkelknol
  • 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 1 dl witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 6 blaadjes salie in dunne reepjes gesneden
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de winterwortels en koolrabi en snijd ze in stukken.
  • Snijd de venkel in parten.
  • Kook de winterwortels, koolrabi en venkel beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Zet apart voor garnering.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, rode ui en spekblokjes 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en salie toe aan de pan en laat even sudderen.
  • Schep de gekookte groenten erbij en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenten over een ovenschaal en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de geroosterde wintergroenten met de blokjes tomaat eroverheen gestrooid.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico uit Toscane past goed bij dit gerecht. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaak van de geroosterde groenten en spekjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Gegratineerde Koolrabi

Gegratineerde Koolrabi

Deze gegratineerde koolrabi is een perfect romig bijgerecht, rijk aan smaak en heerlijk als aanvulling op elk feestelijk diner.
Bereidingstijd46 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Koolrabi geschild en in plakjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Geraspte kaas naar keuze
  • Slagroom voldoende om de plakjes te bedekken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de koolrabi en snijd deze in plakjes.
  • Schik de plakjes koolrabi in een ovenschaal.
  • Bestrooi de koolrabi met zout, peper en een ruime hoeveelheid geraspte kaas.
  • Schenk de slagroom gelijkmatig over de koolrabi.
  • Zet de ovenschaal in de oven en gratineer de koolrabi gedurende 30-40 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de koolrabi gaar.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en serveer de gegratineerde koolrabi als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze gegratineerde koolrabi met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en kaasachtige smaken goed aanvult.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g