Gele paprika’s gevuld met spinazie-fetarijst

Gele paprika’s gevuld met spinazie-fetarijst

Smaakvolle gele paprika’s gevuld met een romige spinazie-fetarijst en een vleugje kruiden, perfect voor een snelle en gezonde maaltijd.
Voorbereidingstijd8 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g feta
  • 1 dl knoflooksaus
  • 1 theelepel Season all-kruiden
  • 125 g notenrijst pak à 250 g
  • 150 g spinazie deelblokjes diepvries
  • 2 grote gele paprika's

Instructies

  • Kook de notenrijst in ruim water in ca.
  • 8 minuten gaar.
  • Ontdooi de spinazie in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) in ca.
  • 3 minuten.
  • Laat de spinazie uitlekken in een zeef.
  • Was de paprika’s, halveer ze en verwijder zaadjes en zaadlijsten.
  • Plaats de paprika’s in een schaal en gaar ze afgedekt in de magnetron ca.
  • 3 minuten.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Giet de rijst af.
  • Schep de spinazie en feta door de rijst en breng op smaak met Season all-kruiden.
  • Vul de paprika’s met het rijstmengsel.
  • Verwarm de gevulde paprika’s afgedekt in de magnetron ca.
  • 2 minuten op vol vermogen.
  • Serveer met knoflooksaus.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse basilicumblaadjes voor extra kleur en smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 13g | Vet: 12g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Saté van eend met zoete portsiroop

Saté van eend met zoete portsiroop

Malse stukjes eend aan het spit, afgewisseld met spek en geserveerd met frisse witlof en een rijke zoete portsiroop. Een culinair hoogstandje voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 385kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl gevogeltefond pot à 380 ml
  • 1 dl Ruby port
  • 1 sjalotje
  • 1 struikje witlof
  • ½ theelepel poedersuiker
  • 1 tamme eendenborst met vel
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • ¾ eetlepel boter of margarine
  • Peper
  • Satéprikkers
  • Zout

Instructies

  • Satéprikkers in koud water leggen.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 1/2 eetlepel boter verhitten en sjalotje ca.
  • 1/2 minuut fruiten.
  • Fond toevoegen en 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Saus zeven.
  • Port en gembersiroop erdoor roeren en op hoog vuur ca.
  • 5 minuten inkoken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vel van eendenborst verwijderen en eendenborst in 18 blokjes snijden.
  • 6 blokjes eend met ontbijtspek omwikkelen.
  • Aan satéprikker afwisselend blokje eend, blokje eend met spek en blokje eend rijgen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Witlof wassen en in de lengte in dunne repen snijden.
  • Saté ca.
  • 10 cm onder de grill schuiven en in 7 à 8 minuten rosé grillen.
  • Siroop aan de kook brengen en vuur uitzetten.
  • In wok of koekenpan rest van de boter verwarmen.
  • Witlof ca.
  • 1 minuut roerbakken.
  • Bestrooien met poedersuiker en over twee borden verdelen.
  • Saté op witlof leggen en siroop druppelsgewijs op saté en bord scheppen.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers knapperig stokbrood om de heerlijke portsiroop mee op te dippen.
Wijnadvies:
Combineer met een licht gekoelde Pinot Noir of een fruitige Merlot.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 26g | Vet: 21g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g

Oosterse Nasi met Kip, Groentenomelet en Pindasaus

Oosterse Nasi met Kip, Groentenomelet en Pindasaus

Heerlijke Oosterse nasi goreng met kip, verse groentemix, een smeuïge omelet en krokante pindasaus. Een complete maaltijd boordevol smaak en variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 349kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 bakje taugé
  • 1 groot pak Oosterse groentemix
  • 1 rode of groene paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 fijngesneden sjalotten
  • 250 g kipfilet
  • 3 in ringetjes gesneden bosui
  • 400 g gekookte basmati rijst
  • 4 eieren
  • 50 g spekreepjes
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepeltje sambal manis
  • Pindasaus Go-Tan

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de rijst in een zeef en laat het uitstomen.
  • Verhit een ruime pan of wok en voeg wat plantaardige olie toe.
  • Bak de spekreepjes samen met de knoflook en sjalotten licht goudbruin.
  • Haal dit uit de pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde pan de in reepjes gesneden kipfilet om en om gaar.
  • Voeg de ketjap manis toe en laat kort meesudderen.
  • Schep de kip uit de pan en zet apart.
  • Voeg nog wat olie toe aan de pan en verhit goed.
  • Roerbak de Oosterse groentemix, sambal manis en taugé kort op hoog vuur.
  • Voeg de kipreepjes, spek en gembersiroop toe aan de groenten en roerbak alles samen nog even.
  • Doe de uitgestoomde rijst erbij en verwarm het geheel goed terwijl je blijft omscheppen.
  • Bak ondertussen 4 omeletten van de eieren of bak ze als gebakken eieren.
  • Schep de nasi in diepe borden, garneer met de omelet en serveer met pindasaus.

Notities

Serveertip:

Garneer de nasi goreng met krokante gebakken uitjes, emping en stukjes verse komkommer voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:

Een frisse Pinot Blanc van Jean Rosen combineert uitstekend bij deze pittige schotel.

Nutrition

Calories: 349kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 27g | Vet: 13g

Kleurrijke groentefondue met tofu en dips

Kleurrijke groentefondue met tofu en dips

Beleef een gezellige avond met deze smaakvolle groentefondue met tofu, kleurrijke groenten en twee heerlijke dips: sojasaus en knoflook-yoghurtsaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ liter groentebouillon
  • 1 bakje champignons
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 100 g bloemkoolroosjes
  • 100 g broccoliroosjes
  • 100 g peultjes
  • 125 g tofu in blokjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 4 basilicumblaadjes in reepjes
  • 4 kommetjes sojasaus Conimex
  • 1 eetlepel fijngesneden korianderblaadjes
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 paprika in blokjes van 2x2 cm
  • 1 theelepel citroensap
  • Kleine soepbroodjes
  • Versgemalen peper en zout

Instructies

  • Kook de groenten in een ruime pan met water en zout beetgaar.
  • Spoel de groenten direct af onder ijskoud water om het garingsproces te stoppen.
  • Meng de groenten met de tofublokjes en basilicumreepjes op een grote schaal.
  • Verhit de groentebouillon in een pan.
  • Schenk de bouillon over in een fonduepan en houd deze warm op een elektrisch plaatje.
  • Verwarm de kleine soepbroodjes kort in de oven.
  • Meng alle ingrediënten voor de knoflook-yoghurtsaus goed door elkaar.
  • Verdeel de knoflook-yoghurtsaus over vier kleine kommetjes.
  • Geef iedereen ook een kommetje met sojasaus.
  • Laat iedereen zelf groenten op een fonduevork prikken en garen in de bouillon.

Notities

Serveertip:

Gebruik in plaats van een gewone fonduepan een Chinese Mongoolse pot voor extra sfeer aan tafel.
Wijnadvies:

Serveer met een ijskoude Peter Mertes Mainzer Domherr Spätlese uit Duitsland.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 59g | Protein: 21g | Vet: 7g

Groente-mimosa met krokante aardappel en maïs

Groente-mimosa met krokante aardappel en maïs

Een smakelijke combinatie van bloemkool en broccoli met een knapperige topping van ei en brood, geserveerd met krokant gebakken aardappelblokjes en maïs. Ideaal als hoofdgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 311kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik maiskorrels Spar
  • 1 bloemkool
  • 1 grote broccoli
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 gedroogde sneden witbrood zonder korst
  • 4 hardgekookte eieren
  • 8 middelgrote vastkokende aardappels
  • Peper en zout

Instructies

  • Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes, was ze en kook de roosjes met wat zout beetgaar.
  • Laat de groenten afkoelen onder stromend water en laat ze uitlekken.
  • Verdeel de broccoli en bloemkool in een magnetronschaal.
  • Schil en was de aardappels, snijd ze in blokjes en kook beetgaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze in de pan uitstomen.
  • Maak de hardgekookte eieren fijn.
  • Wrijf het witbrood door een zeef tot broodkruimels.
  • Meng het broodkruim met het fijngemaakte ei en de gehakte peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de aardappelblokjes met de maïs krokant.
  • Kruid met peper en zout en houd warm.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit het ei-broodmengsel in een koekenpan en verdeel dit over de broccoli en bloemkool.
  • Laat het geheel circa 10 minuten in de oven bruin kleuren.
  • Schep het aardappel-maismengsel op voorverwarmde borden.
  • Plaats de broccoli en bloemkool met garnituur in het midden van de borden.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de bloemkool en broccoli net voor het serveren met geraspte kaas en laat deze nog even meekleuren in de oven voor extra smaak.
Wijnadvies:

Campanero Chardonnay Semillon, Chili

Nutrition

Calories: 311kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 13g | Vet: 13g

Witte chocolade knapperkoekjes in bonbonpapiertjes

Witte chocolade knapperkoekjes in bonbonpapiertjes

Supersnelle knapperige koekjes met witte chocolade, cornflakes en vrolijke suikermuisjes – klaar in een handomdraai en perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje, Zuivel
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • Bonbonpapiertjes
  • theelepel
  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 gram cornflakes
  • 1 doosje suikermuisjes
  • 5 repen witte chocolade

Instructies

  • Breek de witte chocolade in stukjes.
  • Doe de chocoladestukjes in een vuurvaste schaal of pan.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie met 2 eetlepels zonnebloemolie.
  • Zet de bonbonpapiertjes klaar.
  • Meng beetje bij beetje de cornflakes voorzichtig door de gesmolten chocolade.
  • Vul de bonbonpapiertjes met het chocolademengsel met behulp van een theelepeltje.
  • Bestrooi de gevulde papiertjes met suikermuisjes.
  • Laat de koekjes 30 minuten uitharden in de koelkast.

Notities

Serveertip:

Serveer op een decoratief schaaltje met een kopje muntthee of espresso.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies nodig; combineer liever met een zoete drank zoals muntthee of chocolademelk.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Krokante honing-wafelrolletjes

Krokante honing-wafelrolletjes

Deze knapperige Marokkaanse wafelrolletjes met honing en kaneel zijn een perfecte traktatie bij de thee of als zoet tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram meel
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • Snufje kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Smelt de boter, suiker en honing in een pan.
  • Laat het mengsel lichtbruin worden en haal van het vuur.
  • Voeg direct de meel en kaneel toe en roer goed door tot het egaal is.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schep met een eetlepel kleine porties van het beslag op de bakplaat.
  • Smeer de rondjes goed uit tot dunne laagjes.
  • Laat voldoende ruimte tussen elk rondje.
  • Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en rol direct één voor één op terwijl ze nog warm zijn.
  • Als ze te hard zijn geworden om te rollen, verwarm ze kort opnieuw in de oven.

Notities

Serveertip:

Serveer ze met een glaasje muntthee of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies van toepassing bij zoete koekjes.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g

Frisse Spruitjesschotel met Knapperige Taugé en Kerrie

Frisse Spruitjesschotel met Knapperige Taugé en Kerrie

Een smakelijk en makkelijk te bereiden Oosters hoofdgerecht met spruitjes en taugé, op smaak gebracht met kerrie, ketjap en citroensap voor een frisse bite.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 130kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gram taugé
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 750 gram spruitjes
  • 1 volle theelepel kerriepoeder
  • Zout

Instructies

  • Was de taugé en laat deze in een zeef uitlekken.
  • Maak de spruitjes schoon door het stukje van de stronkjes af te snijden en de buitenste lelijke blaadjes te verwijderen.
  • Doe de spruitjes in een pan en voeg water toe tot ze net beginnen te drijven.
  • Strooi er zout over en breng het water aan de kook.
  • Kook kleine spruitjes met deksel 5 minuten, grotere 10 minuten.
  • Controleer de gaarheid door een spruitje door te snijden; ze mogen nog een beetje hard van binnen zijn.
  • Giet de spruitjes af.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op matig hoog vuur.
  • Bak de spruitjes met de taugé circa 5 minuten al omscheppend tot de spruitjes licht kleuren en de taugé knapperig blijft.
  • Zet het vuur uit, strooi de kerriepoeder erover en voeg citroensap en ketjap manis toe.
  • Roer alles goed door en voeg eventueel extra zout naar smaak toe.

Notities

Serveertip:

Serveer met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de Oosterse smaken en de frisse kerrie.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige preisoep met een pittige twist van mierikswortel, afgewerkt met een zacht room-mosterdmengsel. Perfect als verwarmend voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetl mosterd
  • ¾ liter bouillon
  • 4 eetl room
  • snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • zout naar smaak
  • 1 eierdooier losgeroerd
  • 250 gr prei schoongemaakt

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei met de knoflook tot glazig.
  • Voeg de resterende bouillon toe aan de prei en breng aan de kook.
  • Voeg de bouillon met prei toe aan de aardappelpuree.
  • Breng het geheel aan de kook met mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat en laat kort pruttelen.
  • Maak het roommengsel van eierdooier, room en mosterd.
  • Verwarm de soep eventueel een dag van tevoren en warm opnieuw op zonder te koken.
  • Voeg vlak voor het serveren het room-mosterdmengsel toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een vers sneetje knapperig brood en een toefje verse kruiden.
Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • ¼ theelepel wijnsteenzuur
  • 4 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
  • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
  • Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
  • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
  • Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g