Zomerse Wokschotel met Tropische Garnalen en Ananas
Vergeet de grauwe Nederlandse lucht en de regen. Met deze tropische rijstschotel met garnalen en ananas is het elke dag vakantie! Dit gerecht is een zonnetje op je bord, met smaken zo fris en exotisch dat je het bijna op het strand wilt eten. Het is de perfecte manier om een beetje zomer in huis te halen, ongeacht het jaargetijde.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 4,00 per portie (schatting)
- 1 bakje Cocktailgarnalen 125 g
- 1 Kleine verse ananas
- 1 Limoen
- 2 cm Verse gemberwortel
- 2 el Zonnebloemolie
- 2 el Thaise vissaus
- 300 g Basmatirijst pak à 400 g
- 4 takjes Koriander
- Versgemalen peper
- Zout
Voorbereiding:
Begin met het voorbereiden van de ananas.
Snijd de kroon van de ananas en snijd 4 dikke plakken.
Schil de plakken op een diep bord en vang ongeveer 1 eetlepel van het ananassap op.
Steek de harde kern uit elke plak en snijd de ananas in kleine, hapklare stukjes.
Meng in een kommetje 1 eetlepel vissaus met het opgevangen ananassap en de garnalen en laat dit kort intrekken.
Pers de limoen uit.
Rijst koken:
Kook de basmatirijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar voeg tijdens het koken alvast 1 eetlepel van de Thaise vissaus, 1 eetlepel limoensap en een snufje zout toe aan het kookwater voor extra smaak.
Schil de gemberwortel en snijd deze in dunne plakjes.
Knip de verse koriander fijn.
Bereiding:
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de plakjes gember gedurende 2 minuten om de smaak in de olie te trekken.
Voeg de ananasstukjes toe en bak ze 1 minuut mee.
Verwijder de gemberplakjes uit de pan.
Schep de ananas, de fijngesneden koriander en de gemarineerde garnalen door de gare en uitgelekte rijst.
Serveren:
Breng de rijstschotel verder op smaak met versgemalen peper, extra limoensap en indien gewenst nog een beetje extra vissaus.
Serveer de schotel direct als een verrukkelijk bijgerecht.
Serveertip:
Serveer de tropische rijstschotel als een verfrissend bijgerecht bij gegrilde kip of vis. Maak de maaltijd compleet met een frisse roerbakgroente zoals paksoi.
Wijnadvies:
Bij deze lichte en exotische rijstschotel, met de ziltige smaak van garnalen en de zoetheid van ananas, past een frisse en fruitige witte wijn perfect. Een sprankelende en fruitige Sauvignon Blanc of een lichte, elegante Verdejo zijn uitstekende keuzes. De frisse zuren van deze wijnen snijden prachtig door de zoete en zilte smaken van het gerecht. Dit zorgt voor een perfect gebalanceerde maaltijd.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 12g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Aardappelpuree met Gepofte Knoflook
Vergeet de aardappelpuree van je oma; dit is de luxe, volwassen versie die je altijd al hebt gewild. Deze aardappelpuree is zo fluweelzacht dat hij bijna van je lepel glijdt, en de zoete, diepe smaak van gepofte knoflook tilt hem naar een hoger niveau. Het is de culinaire held die zelfs de meest saaie stoofschotel tot een ware ster maakt. Zelfs als je geen fan bent van knoflook, zal deze puree je over de streep trekken
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 2,00 p.p. (schatting)
- 1½ dl Melk
- 1½ kilo Aardappels
- 1 zakje Verse basilicum 15 g
- 2 tenen Knoflook
- 4 tenen Knoflook om te poffen
- 4 mooie Blaadjes basilicum voor garnering
- 5 eetlepels Olijfolie extra vierge
- Zout
- Vierseizoenenpeper
Knoflook poffen:
Maak de knoflooktenen los, maar pel ze niet.
Verwarm in een steelpan de olijfolie en de 4 tenen knoflook circa 5 minuten zachtjes, tot ze beginnen te kleuren.
Haal de pan van het vuur en verwijder de knoflook uit de olie.
Puree bereiden:
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water en zout in 15 minuten gaar.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Pers de 2 overgebleven tenen knoflook erboven uit en roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een smeuïge puree ontstaat.
Warm de puree al roerend nog even door.
Roer op het laatste moment de gehakte basilicum door de puree en breng hem op smaak met zout en vierseizoenenpeper.
Serveertip:
Serveer de puree als een luxe bijgerecht bij een stoofgerecht, zoals gestoofd konijn of sukadelappen. De rijke smaak en zachte textuur vormen een perfecte tegenhanger voor de intense smaken van het vlees en de saus.
Wijnadvies:
Bij de romige, kruidige smaken van deze aardappelpuree past een zachte rode wijn die de aardse tonen van het gerecht complimenteert. Een Merlot of een fruitige Pinot Noir is hier een uitstekende keuze. De soepele tannines en de smaken van rood fruit zorgen voor een elegante combinatie met de romigheid van de puree en de diepe smaak van de gepofte knoflook.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 59g | Protein: 8g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Romige raapstelen tortilla's
Heerlijk zachte tortilla's gevuld met romige raapstelen en gesmolten kaas, afgemaakt met knapperig sesamzaad. Perfect als vegetarisch hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 150 g geraspte belegen kaas
- 1 eetlepel boter of margarine
- 1 zakje kaassaus 50 g
- 2 eetlepels sesamzaad
- 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
- 4 wraptortilla's
- zout
- versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Lage, wijde ovenschaal invetten met boter of margarine.
Worteltjes van raapstelen verwijderen, raapstelen wassen en grof snijden.
Pan met 250 ml water aan de kook brengen.
Raapstelen 2 à 3 minuten koken met weinig water.
Intussen kaassauspoeder door kokend water roeren.
Raapstelen in vergiet laten uitlekken en vocht eruit duwen.
Kaassaus en de helft van de geraspte kaas door de raapstelen mengen.
Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.
Tortilla's vullen met raapstelen, oprollen en in ovenschaal leggen.
Rest van de kaas erover strooien.
Sesamzaad erover strooien.
Tortilla's in oven in ca.
12 minuten goudbruin bakken.
Serveren met een frisse salade.
Serveertip:
Lekker met een frisse gemengde salade of een beetje chilisaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past hier perfect bij.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Romig spinaziepuree met runderreepjes
Een snelle en slanke maaltijd van romige spinaziepuree geserveerd met sappige Provençaalse runderreepjes, perfect voor een doordeweekse avond.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Magnetronpan
pollepel
vork
messen
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 zakjes aardappelpuree à la minute 3 zakjes à 58 g
- 200 g Provençaals gekruide runderreepjes
- 3 eetlepels gemalen oude kaas
- 450 g spinazie diepvries
Verhit de olie in een pan.
Bak de runderreepjes op hoog vuur al omscheppend bruin in ca.
2 minuten.
Zet het vuur lager en bak de reepjes in ca.
10 minuten gaar.
Bereid intussen de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
Verwarm de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
Schep de spinazie door de aardappelpuree.
Verdeel de puree over twee borden en bestrooi met de kaas.
Serveer de runderreepjes erbij.
Serveertip:
Garneer eventueel met een takje verse peterselie of bieslook voor extra kleur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige Merlot past goed bij dit gerecht.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Normandische galettes (glutenvrij)
Authentieke Normandische galettes gemaakt van boekweitmeel, die je kunt vullen met klassieke of verrassende ingrediënten.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
rijzen4 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g maïsmeel glutenvrij
- 250 g boekweitmeel glutenvrij
- ½ liter melk
- 15 g gist
- Zout
- Boter
- Compète vulling:
- Emmentaler
- Ham
- Spiegelei
Meng het maïsmeel, boekweitmeel, melk, gist en zout tot een pannenkoekenbeslag.
Laat het beslag 4 uur rijzen.
Bak de galettes in een pan met boter aan beide zijden.
Voor een klassieke "compète", leg de ham, Emmentaler en het spiegelei op de gebakken galette en vouw vierkant op, zodat de eidooier zichtbaar blijft.
Serveertip:
Serveertips met andere vullingen:
- spinazie en geitenkaas
- gerookte zalm en zure room
- brie en rabarber
- bloedworst en appeltjes
Wijnadvies:
Een droge cider past perfect bij galettes.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Nogosari: Gestoomde bananenpakketjes (glutenvrij)
Deze Indonesische lekkernij is een traditionele gestoomde bananenpakketjes van rijstmeel met zoete stukjes banaan. Dit glutenvrij dessert is een perfecte traktatie of een smakelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 1,00 (indicatie)
- 175 g rijstmeel
- 2-3 bananen bijv. bakbanaan of Chiquita
- 25 g tapiocameel
- 100 g suiker
- ½ tl zout
- 1 tl vanillesuiker
- 2 pandan blaadjes
- 500 cc santen kokosmelk
Meng het rijstmeel, tapiocameel, suiker, zout en vanillesuiker in een kom.
Voeg de santen toe en roer tot een glad beslag.
Zet de pan op het vuur, voeg de pandanblaadjes toe en kook het beslag al roerend tot het dik wordt.
Haal de pan van het vuur.
Schil en snijd de bananen in ronde schijven.
Neem een stuk bananenblad of plastic folie.
Leg 2-3 lepels van het beslag erop en plaats stukjes banaan in het midden.
Vouw het blad of de folie dicht en zet eventueel vast met een tandenstoker.
Stoom de pakketjes 45 minuten gaar in de stoompan.
Serveer koud of snijd in stukjes.
Serveertip
Serveer de nogosari warm of koud, in de bladeren of in stukjes gesneden. Het is heerlijk als banaan dessert na een maaltijd of als zoete snack.
Wijnadvies
Bij dit zoete gerecht past een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een late-harvest Riesling.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)
Een klassieke Duitse taart met een lactose- en glutenvrije twist, gevuld met een romige kweepeergelei.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 150 g soja-margarine
- 100 g ruwe suiker
- 4 eidooiers van middelgrote eieren
- 50 g water
- 1 snufje zout
- ½ tl geraspte citroenschil
- 80 g maïsmeel glutenvrij
- 120 g sojameel of ander glutenvrij meel
- 1 el guarpitmeel
- 15 g bakpoeder
- 200 g geraspte kweeperen
- 100 g gehakte pistachenoten
- 4 eiwitten van middelgrote eieren
- 50 g bruine suiker
Voor de vulling:
- 2 glazen kweepeergelei
- 150 g soja-margarine
- 100 ml citroensap
- Merg van een ½ vanillepeul
- 4 middelgrote eieren
- 50 g aardappelmeel of arrowroot
- 4 blaadjes gelatine
Voor de decoratie:
- 1 kleine kweepeer
- Rohrzucker ruwe suiker
- Sap van ½ sinaasappel
- Poedersuiker
Het deeg:
Klop de margarine en 100 g suiker romig.
Voeg het eigeel, water, zout en citroenrasp toe en meng goed.
Meng de twee melen met het bakpoeder en roer dit in delen door het mengsel.
Rasp de kweeperen, knijp ze uit en meng ze met de gehakte pistachenoten en een beetje meel.
Spatel dit door het beslag.
Klop in een aparte kom de eiwitten met 50 g bruine suiker stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag.
Giet de massa in een met bakpapier beklede springvorm en bak 40-45 minuten op 190-200°C.
Laat afkoelen en snijd de taart in 4 lagen.
De vulling:
Verwarm de kweepeergelei, margarine, citroensap en vanillemerg in een pan.
Klop in een aparte kom de eieren met het aardappelmeel.
Roer dit snel door de hete gelei en laat kort doorkoken.
Los de uitgeknepen gelatine op in een kleine pan en roer door de vulling.
Laat de vulling 1 uur afkoelen in de koelkast en klop daarna kort op.
Serveertip:
Serveer als een elegant nagerecht.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn of een lichte fruitige wijn.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Zwarte Spaghetti met Romige Garnalensaus
Dit Italiaans gerecht is een elegant en snel te bereiden tussengerecht uit de Italiaanse keuken. De Zwarte Spaghetti met Romige Garnalensaus combineert romige saus van garnalen met een vleugje martini, een perfecte snelle pasta.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 440kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 6,50 (indicatie)
- 1 theelepel allesbinder
- 2 bakjes cocktailgarnalen à 125 gram
- ½ visbouillontablet
- 2 eetlepels droge martini
- bosje verse kervel
- 250 ml slagroom
- zout
- 200 gram spaghetti nero di seppia
Breng de slagroom in een steelpan aan de kook en laat deze 1 minuut inkoken.
Verkruimel het visbouillontablet boven de slagroom en roer totdat deze volledig is opgelost.
Voeg de martini toe en verwarm het geheel mee.
Knip 2/3 deel van de kervel fijn en bewaar de rest voor de garnering.
Houd 4 garnalen achter voor de garnering en ontdoe de rest van de staart.
Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bind de saus met de allesbinder en laat de garnalen en de fijngesneden kervel 1 minuut met de saus meewarmen.
Verdeel de spaghetti over 4 borden, schenk de saus erover en garneer met de achtergehouden garnalen en de overgebleven kervel.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en knapperig stokbrood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een droge, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 440kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 20g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Knapperige Riefpannekoekjes met Honing
Knapperige riefpannekoekjes van aardappel en pannenkoekbeslag, heerlijk als snack of bij de brunch. Serveer met honing of stroop.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Hapjes Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 2 ½ dl olie
- 3 eieren
- 9 dl melk
- 1 pak meergranen pannenkoekbeslag
- Peper
- Zout
Aardappels schillen en wassen.
In een pan met weinig water aardappels in ca.
20 minuten gaar koken.
Aardappels afgieten, afspoelen onder koud water en in ca.
10 minuten iets laten afkoelen.
Aardappels boven kom raspen.
1 ei breken en met zout en peper door de aardappels scheppen.
Pannenkoekbeslag volgens gebruiksaanwijzing met melk en rest van eieren maken.
In een koekenpan ca.
1 1/2 eetlepel olie verhitten.
Pannenkoekbeslag in pan schenken, zodat de bodem bedekt is.
Direct beslag bedekken met laagje aardappelrasp.
Als onderkant bruin is, pannenkoek keren en andere zijde op middelhoog vuur bruin en knapperig bakken.
Zo doorgaan tot alle beslag en rasp op zijn.
Riefpannekoekjes direct serveren met honing of stroop.
Serveertip:
Lekker met een drupje honing of stroop erover voor een zoete touch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte snack.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2
Oosterse macaroni met ham en smeltkaas
Een romig pastagerecht met een verrassende oosterse twist: macaroni met boemboe, hamreepjes en smeltende kaas. Snel, vullend en ideaal voor doordeweeks.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 eetlepels roerbakolie
- 2 pakjes hamreepjes ca. 200 g
- 2 zakjes Chinese roerbakmix 250 g
- 1 bakje boemboe Sajoer Tjampoer 100 g, Conimex
- 1 dikke plak jong belegen kaas ca. 150 g
- 350 g macaroni
- Zout
Week de boemboe in 200 ml kokend water en laat dit 10 minuten staan.
Breng in een grote pan ruim water aan de kook en voeg zout en de macaroni toe.
Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
Verhit de olie in een wok of braadpan.
Roerbak de Chinese roerbakmix 3 minuten.
Voeg de geweekte boemboe toe en bak 2 minuten mee.
Giet de macaroni af en schep deze door de groenten en boemboe.
Voeg de blokjes kaas en de hamreepjes toe en schep goed om.
Verwarm de macaroni op laag vuur tot de kaas begint te smelten.
Breng op smaak met zout en serveer.
Serveertip:
Serveer dit gerecht met een schaaltje ketjap manis om aan tafel naar smaak toe te voegen.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 2