Amalandsdrank met rozijnen en brandewijn

Amalandsdrank met rozijnen en brandewijn

Deze zelfgemaakte drank met amandelen, rozijnen en brandewijn krijgt zijn heerlijke smaak na een periode van drie weken rusten. Perfect om zelf te maken en te bewaren!
infusieperiode21 dagen
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Glasfles of bewaarfles

Ingrediënten

  • ½ pond gepelde amandelen
  • 1 ons witte rozijnen
  • 1 ons suiker
  • ¼ liter brandewijn

Instructies

  • Ontvel de amandelen en was de rozijnen goed.
  • Zet de rozijnen met de suiker en 1 kopje water op het vuur, en kook tot de rozijnen voldoende zijn opgezwollen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Voeg de amandelen en brandewijn toe, meng goed en bewaar het in een goed afsluitbare fles of pot.
  • Laat het mengsel ongeveer 3 weken staan voordat je het gebruikt.

Notities

Serveertip
Serveer de Aardbeien Daiquiri met extra fruit voor een extra feestelijke uitstraling en een tropische ervaring.
Wijnadvies
Een lichte en fruitige roséwijn past goed bij de aardbeiensmaak van de daiquiri, mocht je een wijn willen combineren met deze cocktail.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 1g | Vet: 9g | Sugar: 20g

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 8 aardappels
  • 2 grote uien
  • Een snufje tijm
  • 1 dl melk
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil en maak intussen de groenten schoon.
  • Snipper de ui en snijd de pastinaak in stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg een snufje tijm, de pastinaak en een bodempje water toe en laat het geheel gaar stoven.
  • Voeg een scheutje melk toe aan de pastinaak met ui en pureer dit mengsel fijn met een blender of staafmixer.
  • Pel de gare aardappelen en pureer ze.
  • Roer de pastinaakpuree door de aardappelpuree.
  • Breng het geheel op smaak met peper, nootmuskaat en zout.

Notities

Serveer deze romige aardappel-pastinaakpuree als bijgerecht bij stoofgerechten, gegrild vlees of vis. Het past ook goed bij vegetarische maaltijden zoals groentenquiches of gevulde paprika's.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Zeeuwse rijsttafel

Zeeuwse rijsttafel

Donderdag maaltijd bij de Koninklijke Marine met eigen twist
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 speklap per persoon
  • aardappels en/of rijst naar behoefte
  • bruine bonen en/of capucijners uit blik
  • sla beetje stevig bv ijsbergsla
  • kaantjes
  • uien
  • piccalilly om uit te bakken
  • sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
  • Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
  • mosterd
  • kerriepoeder
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
  • Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
  • Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
  • Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
  • Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
  • Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
  • Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
  • Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
  • Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
  • Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
  • Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.

Notities

De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2.
Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • kg aardappels
  • Boter voor invetten en bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels gehakte tijm
  • dl groentebouillon

Instructies

  • Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
  • Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
  • Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
  • Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
  • Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Taartjes met rabarber

Taartjes met rabarber

snel te maken
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rabarber
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 pakjes verse roomkaas bv. MonChou (à 100 g)
  • 5 eetlepels honing
  • 4 kleine taartbodempjes pak à 6 stuks

Instructies

  • Rabarber schoonmaken, wassen en in stukken van ca. 2 cm snijden.
  • In pan 50 ml water met suiker aan kook brengen.
  • Rabarber ca. 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Rabarber uit pan scheppen, laten uitlekken en iets laten afkoelen.
  • Roomkaas losroeren met 3 eetlepels honing en over taartbodempjes verdelen.
  • Rabarber erop scheppen en besprenkelen met rest van honing.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.

Stamppot paksoi met satéballetjes

Stamppot paksoi met satéballetjes

Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels kruimig
  • 1 schaal tartaar 350 g
  • 4 eetlepels pindakaas 25% minder vet, pot à 350 g
  • 1 ei
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 3 eetlepels ketjap
  • 2 struiken paksoi
  • 100 ml melk mager

Instructies

  • Aardappels schillen en in stukken snijden.
  • Aardappels in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Tartaar met pindakaas en ei mengen.
  • Van tartaar 8 balletjes draaien.
  • Margarine in pan verhitten en balletjes rondom bruinbakken.
  • Boter afblussen met water en ketjap en balletjes met deksel op de pan in 15 minuten gaar laten worden.
  • Paksoi in reepjes snijden en wassen.
  • Melk verwarmen.
  • Aardappels met paksoi en melk door elkaar stampen en kort nog even verhitten.
  • Met peper en zout op smaak brengen.
  • Stamppot met tartaarballetjes en jus serveren.

Spinazieschnitzel met kruidenkrieltjes

Spinazieschnitzel met kruidenkrieltjes

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 duopak krieltjes aardappeltjes 700 g
  • 8 tomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 schaaltjes Tivall spinazieschnitzels met Goudse kaas à 2 stuks
  • 4 eetlepels Italiaanse kruidenmix diepvries doosje à 50 g

Instructies

  • Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
  • Krieltjes in pan met water in ca. 5 minuten gaarkoken.
  • Tomaten wassen en inkruisen, bestrooien met zout en peper, besprenkelen met 1 eetlepel olie en in ovenschaal zetten.
  • Tomaten onder grill in ca. 10 minuten grillen, halverwege omkeren en nogmaals besprenkelen met 1 eetlepel olie.
  • In koekenpan rest van olie verhitten en op matig vuur spinazieschnitzels onder af en toe keren in ca. 5 minuten gaar bakken.
  • Kruiden door krieltjes scheppen.
  • Schnitzels serveren met krieltjes en gegrilde tomaten.

Spaghetti met twee kleuren bonen

Spaghetti met twee kleuren bonen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 bakjes snijbonen à 150 g
  • zout
  • 1 pot witte bonen ca. 370 ml
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 bakje rode pesto 100 g
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In pan snijbonen met zout in ca. 6 minuten beetgaar koken.
  • Intussen witte bonen laten uitlekken.
  • Olijven halveren.
  • Spaghetti en snijbonen afgieten en warmhouden.
  • Pesto, snijbonen, witte bonen en olijven in pan doen en goed verwarmen.
  • Spaghetti toevoegen en mengen.
  • Spaghetti over vier borden verdelen en bestrooien met kaas.

Rode bietensoep met runderrookworst

Rode bietensoep met runderrookworst

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Lepel
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • vier borden

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 450 g aardappelschijfjes
  • 400 g rode bietjes geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 tomaten in partjes
  • 750 ml wortelsap
  • 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
  • 150 ml Griekse yoghurt vetvrije

Instructies

  • In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
  • Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
  • Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
  • Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
  • Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
  • Soep over vier diepe borden verdelen.
  • In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.

Notities

Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!

Rode bonensmurrie

Rode bonensmurrie

Snel te maken Eet de 'Rode bonensmurrie' lekker met vissticks!
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 bakje magere spekreepjes van duoverpakking
  • 1 pot witte bonen in tomatensaus 360 g
  • 4 eetlepel(s) geraspte jonge kaas

Instructies

  • Was de paprika's en snij ze van boven naar beneden in tweeën.
  • Haal de witte draden met de pitjes (dat zijn de zaadlijsten) eruit.
  • Snij de paprika in reepjes en daarna in stukjes.
  • Verwarm de olie in een pan op laag vuur.
  • Doe de spekjes erbij, zet het vuur halfhoog en bak ze lekker knapperig in ongeveer 2 minuten.
  • Doe de paprikastukjes erbij en bak ze op laag vuur ongeveer 5 minuten mee.
  • Roer er regelmatig in met een houten lepel.
  • Doe de bonen in tomatensaus erbij en roer alles nog 1 minuut goed door elkaar.
  • Schep de bonen half op de frieten en strooi een lepel geraspte kaas over elk bord.