Kruidige gehaktballetjes met sambal

Kruidige gehaktballetjes met sambal

Deze gehaktballetjes met sambal zijn de ideale borrelhap voor elke gelegenheid. Door het gebruik van nasi gorengkruiden en een pittige toevoeging van sambal krijgen de balletjes een unieke oosterse smaak die je gasten zeker zullen verrassen. Dit gehaktballetjes recept is bovendien super snel en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 1,50 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 nasi gorengblokje
  • olie of boter
  • paneermeel
  • sambal
  • water

Instructies

  • Laat het nasi gorengblokje wellen in een beetje warm water tot het is opgelost.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg de sambal en het geweekte nasi gorengblokje toe.
  • Vermeng dit goed met je handen tot alle smaken door het gehakt zijn opgenomen.
  • Vorm van het gekruide gehakt kleine balletjes.
  • Strooi wat paneermeel in een diep bord en rol de balletjes erdoor, zodat ze rondom bedekt zijn met een dun laagje.
  • Verhit de olie of boter in een pan en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten rondom goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip

Deze gehaktballetjes oosters zijn het lekkerst wanneer ze warm worden geserveerd. Serveer de borrelhapjes gehaktballetjes direct uit de pan met prikkertjes, eventueel met een zoete chilisaus of pindasaus om in te dippen.
 

Wijnadvies

Bij de pittige smaak van deze balletjes past een lichte en fruitige wijn. Een droge rosé is een uitstekende keuze. Ook een fris blond bier of een IPA met een fruitig aroma vormt een heerlijke combinatie.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Speciale gehaktballen met een vulling van kaas

Speciale gehaktballen met een vulling van kaas

Een simpele, maar verassende gehaktbal met een heerlijke, gesmolten vulling van kaas. Een snelle en smaakvolle traktatie voor jong en oud.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 584kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • blokjes oude kaas of jonge kaas
  • 2 eetlepels boter
  • 1 ei
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 500 gram gehakt
  • 2 theelepels komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kopje paneermeel
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe het gehakt in een schaal en meng er het paneermeel, het ei, de uitgeperste knoflook, de komijn, peper, zout en de gehaktkruiden door.
  • Verdeel het gehakt in ballen.
  • Snijd evenveel blokjes kaas als het aantal gehaktballen, druk de blokjes kaas in de gehaktballen en draai ze rond.
  • Tip: Druk de gehaktballen na het ronddraaien aan beide kanten plat, zodat ze niet kunnen wegrollen.
  • Smelt de boter in een pan en braad de gehaktballen, onder af en toe keren, in ± 10 minuten bruin.
  • Doe er na ± 10 minuten 1 kopje water bij en zet de pan op laag vuur.
  • Na ± een kwartier kunt u de gehaktballen eten.

Notities

Variatie:
Doe bij de bereiding ook nog een fijngesnipperde ui door het gehakt.
Doe er bij de bereiding een theelepel sambal oelek door.
Voordat de blokjes kaas in het rauwe gehakt gaan, kunt u ze met een plakje ham

Serveertip

Lekker met mosterd of mayonaise. Serveer de gehaktbal met brood of frietjes en een frisse salade.
 

Wijnadvies

Een soepele rode wijn, zoals een Merlot, of een stevige rosé.

Nutrition

Calories: 584kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Mie met Gehakt en Pindasaus

Mie met Gehakt en Pindasaus

Snelle en smaakvolle mie met gehakt en een romige pindasaus. Makkelijk te maken en een ideale maaltijd voor doordeweeks.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 liter melk
  • 150 gram mie
  • 1 mespunt sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel olie
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 250 gram gehakt
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 1 Spaanse peper
  • zout

Instructies

  • Was de 1 Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak 250 gram gehakt met de Spaanse peper in 5 minuten rul.
  • Breng het op smaak met zout en pers 1 teentje knoflook erboven uit.
  • Kook in een andere pan 150 gram mie volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar.
  • Roer 3 eetlepels pindakaas, 1 liter melk, 1 eetlepel ketjap manis, ½ theelepel kerriepoeder, 1 mespunt sinaasappelrasp en 1 theelepel citroensap door het gehakt en blijf roeren tot een egale saus ontstaat (verdun de saus zo nodig met wat water).
  • Giet de mie af, verdeel hem over 2 borden en schep de gehaktsaus erover.
  • Lekker met gestoofde paksoi.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met gestoofde paksoi.
  • Garneer eventueel met pinda's en gebakken uitjes.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een gekoelde rosé past goed bij de smaken.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Gevulde Koolrolletjes

Gevulde Koolrolletjes

Koolrolletjes gevuld met drie verschillende gehaktmengsels, een feest van smaken en kleuren op je bord. Geserveerd met aardappelpuree.
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram achterham gekookt
  • basilicum
  • belegen kaas 100 gram
  • bouillon
  • 1 rode kool
  • 1 groene kool
  • 500 gram gehakt
  • 1 grote ui
  • kummelzaadjes 1 theelepel
  • maïs uit blik 4 eetlepels
  • peper
  • tomaat 1
  • witte kool
  • zout

Instructies

  • Leg de koolbladeren in een pan met kokend water tot ze zacht zijn.
  • Maak 500 gram gehakt aan met peper en zout en verdeel het in 3 porties.
  • Snipper 100 gram gekookte achterham.
  • Snijd 1 tomaat in stukjes.
  • Snipper 1 grote ui.
  • Meng door het ene deel van het gehakt de stukjes tomaat en 4 eetlepels maïskorrels, door het tweede deel de gesnipperde ham en wat basilicum en door het derde deel de gesnipperde ui, 1 theelepel kummelzaadjes en 100 gram belegen kaas.
  • Verdeel deze mengsels over de zachte koolbladeren, vouw deze voorzichtig dicht en bind er een touwtje om.
  • Leg de rolletjes naast elkaar in een braadslede en schenk er een scheut bouillon bij.
  • Zet de braadslede in een hete oven (175°C) en laat de rolletjes in ruim 30 minuten gaar worden.
  • Serveer de rolletjes steeds drie aan drie op een bord.
  • Geef er aardappelpuree bij.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Een smaakvol gehaktbrood met een pittige Cajun twist. Boordevol groenten en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden stengel bleekselderij
  • 2 fijngesneden bosuitjes
  • ½ middelgrote schoongemaakte en fijngesneden paprika
  • 1 kleingesneden teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • ¾ theelepel cayennepeper
  • ¾ theelepel peper
  • theelepel nootmuskaat
  • ¾ theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 3/3 theelepel tabasco
  • 2 eetlepels boter
  • ½ dl melk
  • ½ dl tomatenketchup
  • 40 g paneermeel
  • 750 g gehakt
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vermeng de ui, bosui, bleekselderij, paprika, knoflook, laurier, zout, cayennepeper, peper, nootmuskaat, komijn, worcestershiresaus en tabasco in een schaal.
  • Smelt de boter op halfhoog vuur.
  • Laat het groente-specerijenmengsel in een open pan onder voortdurend roeren 6 minuten pruttelen tot de ui en de paprika gaar zijn.
  • Neem de pan van het vuur en laat de massa afkoelen.
  • Haal de laurierblaadjes eruit en roer de melk, de tomatenketchup en het paneermeel erdoor.
  • Vermeng in een grote schaal het gehakt met de eieren en de groentemassa.
  • Doe het mengsel over in een ingevette cakevorm en druk het goed aan.
  • Bak het gehaktbrood in een open schaal 50-55 minuten of tot het van de rand van de vorm loslaat.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst of geroosterde groenten. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Zelf Bossche Bollen Bakken

Zelf Bossche Bollen Bakken

De iconische Bossche Bol: een grote soes gevuld met slagroom en overgoten met een rijke chocoladeglazuur. Een heerlijke traktatie uit Den Bosch!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de soezen:

  • 1 dl water
  • Snufje zout
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • Boter om in te vetten

Voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Slagroomversteviger optioneel
  • Voor het glazuur:
  • 60 g poedersuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • Enkele druppels water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng het water met zout en boter aan de kook.
  • Voeg in één keer alle bloem toe en roer tot een deegbal ontstaat die loslaat van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en klop één voor één de eieren erdoor.
  • Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Roer nog 5 minuten krachtig.
  • Verdeel het deeg in 8 bolletjes.
  • Vet een bakplaat in met boter en leg de deegbolletjes erop.
  • Bak de soezen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Open de oven niet tijdens het bakken.
  • Verlaag de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten.
  • Laat de soezen afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met suiker stijf (voeg eventueel slagroomversteviger toe).
  • Vul de soezen met de slagroom met behulp van een spuitzak.
  • Meng de poedersuiker en cacao.
  • Voeg enkele druppels water toe en roer tot een glad papje.
  • Bedek de bovenkant van de soezen met het chocoladeglazuur.
  • Serveer direct.

Notities

Om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken
Serveertip:
Serveer de Bossche Bollen direct. Zorg dat de bollen goed gevuld en bedekt zijn met glazuur.
Wijnadvies:
Past goed bij een kop koffie of thee.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Verkwikkende Brandnetelsoep met Spek en Ui

Verkwikkende Brandnetelsoep met Spek en Ui

Een verrassende en gezonde soep van jonge brandnetelblaadjes, spek en ui, een traditioneel gerecht met een unieke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ontbijtspek
  • 1 liter water
  • 300 g jonge brandnetelblaadjes
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 3 el bloem
  • Scheutje melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het spek in kleine stukjes van ca.
  • 5 mm.
  • Doe het spek in de pan met koud water en laat 2-3 uur trekken op een zacht vuur in een goed afgesloten pan.
  • Maak de ui schoon en snijd in stukjes van ca.
  • 5 mm.
  • Was de brandnetelblaadjes grondig.
  • Kook de brandnetelblaadjes ca.
  • 20 minuten gaar en wrijf ze door een zeef tot puree.
  • Verhit de boter in een pan en fruit het spek en de ui goudgeel.
  • Roer de bloem door de ui en het spek en laat lichtbruin worden.
  • Schenk de bouillon (het water waarin het spek is getrokken) erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Roer de brandnetelpuree door het geheel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg eventueel wat melk toe.
  • Dien de soep heet op.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Opmerkingen:
  • Gebruik alleen jonge brandnetelblaadjes, deze zijn minder prikkelend.
  • Draag handschoenen bij het plukken en wassen van de brandnetels.
  • Brandnetelsoep is rijk aan vitaminen en mineralen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Broodpap met Kaneel en Suiker

Romige Broodpap met Kaneel en Suiker

Een eenvoudig en voedzaam nagerecht of ontbijt van oud brood, melk, suiker en kaneel, met een romige textuur.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ontbijt, Zuivel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 200 g oud witbrood in dobbelsteentjes
  • 6 el basterdsuiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een pan.
  • Voeg het brood toe en verwarm het tot het brood zacht is.
  • Roer het geheel glad met een roerlepel.
  • Breng de pap op smaak met basterdsuiker en kaneel.
  • Laat de pap nog even zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
  • Serveer de broodpap warm.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de broodpap met een klontje boter of een scheutje room.
  • Voeg naar smaak rozijnen of krenten toe.
  • Bestrooi de broodpap met extra kaneel of suiker.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Gebruik oud witbrood voor de beste textuur.
  • Je kunt ook bruinbrood of krentenbrood gebruiken.
  • De hoeveelheid suiker en kaneel kun je aanpassen naar eigen smaak.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Hartverwarmende Stumpelbonensoep met Spek

Hartverwarmende Stumpelbonensoep met Spek

Een stevige en smaakvolle soep met spek, aardappelen en snijbonen, perfect voor een koude dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spekbonen of snijbonen diepvries
  • 500 g aardappelen
  • 250 g doorregen spekblokjes
  • 1 ½ liter bouillon van tablet mag
  • Peper
  • 2 el peterselie

Instructies

  • Maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Laat diepvriessnijbonen niet ontdooien.
  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Bak de spekblokjes uit in de pan.
  • Giet de bouillon bij het spek in de pan.
  • Voeg de aardappelen toe en laat 15 minuten koken.
  • Voeg de boontjes toe en kook nog 15 minuten.
  • Wrijf de aardappelen fijn in de soep.
  • Breng op smaak met peper.
  • Bestrooi de soep met peterselie voor het serveren.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met brood of roggebrood.
  • In plaats van spek kunt u ook ham gebruiken.
Wijnadvies:
  • Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.
Opmerkingen:
  • De soep is ook lekker met een scheutje room of melk.
  • Voeg eventueel andere groenten toe, zoals wortel of ui.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 dl melk
  • 2 el bloem
  • 80 g boter
  • 125 g belegen kaas geraspt
  • 4 eieren
  • Peper
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
  • Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
  • Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
  • Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Tips voor een luchtigere kaasschotel:

  • Splits de eieren.
  • Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
  • Giet dit mengsel terug in de pan.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
  • Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
  • Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g