Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • Zout
  • 16 krielaardappeltjes in de schil
  • ½ potje gedroogde tomaat op olie
  • 15 g basilicum
  • 16 kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
  • Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
  • Breng op smaak met peper.
  • Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
  • Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
  • Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Smaakvolle spiesjes van aardappel, courgette en krokante bacon, perfect voor op de barbecue of grillpan.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 243kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 8 middelgrote aardappels
  • Maïsolie om in te kwasten
  • Plakjes bacon
  • Sesamzaad

Instructies

  • Snijd de courgette in stukken van 5 cm lang en vervolgens in repen van 1 cm breed.
  • Wikkel per 5 à 6 courgettestukjes in een plakje bacon.
  • Kook de aardappels met schil bijna gaar en snijd ze doormidden.
  • Klem elk groentepakketje tussen twee aardappelhelften.
  • Steek de pakketjes aan een grillpen.
  • Kwast de spiesjes in met maïsolie.
  • Bestrooi ze met sesamzaad.
  • Rooster de spiesjes rondom in 10 minuten gaar en goudbruin op de barbecue of grillpan.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of knoflooksaus als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Past goed bij een frisse rosé of een lichte witte wijn zoals Verdejo of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 243kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Een feestelijke en exotische jam met abrikozen en rozenbottels, verrijkt met een vleugje sinaasappellikeur.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pot abrikozenjam
  • ½ pot rozenbotteljam
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Verwarm de abrikozenjam en rozenbotteljam al roerend lichtjes in een pan.
  • Voeg de sinaasappellikeur toe en roer goed door.
  • Laat de jam afkoelen en serveer als feestelijk bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de zoetheid van de abrikozenjam en de subtiele rozenbottelsmaak.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 10g | Sugar: 24g

Snelle Voorjaarssoep met Ei en Citroen

Snelle Voorjaarssoep met Ei en Citroen

Een lichte en verfrissende soep, perfect voor de lente, met dunne sliertjes ei in een heldere kippenbouillon en een vleugje citroen en knoflook.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Garde of vork
  • soepkommen

Ingrediënten

  • liter kippenbouillon
  • 1 ei
  • knoflook
  • ve-tsin Monosodiumglutamaat
  • citroensap enkele druppels
  • slabladeren of andere groenten zoals sterrekers, waterkers of jonge raapstelen

Instructies

  • Verwarm de 1 liter kippenbouillon in een pan tot deze kookt.
  • Kluts het ei in een kommetje.
  • Zodra de bouillon kookt, roer je het ei er met een garde of vork doorheen zodat er dunne sliertjes ontstaan.
  • Breng de bouillon op smaak met knoflook, ve-tsin en een paar druppels citroensap.
  • Leg wat slabladeren (of een van de alternatieven) in soepkommen of -borden.
  • Schenk de hete soep direct aan tafel over de groenten in de kommen en serveer meteen.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep direct nadat deze over de slabladeren is geschonken om de groenten knapperig te houden.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Klassieke Koninginnesoep met Kip en Doperwten

Klassieke Koninginnesoep met Kip en Doperwten

Een klassieke, romige soep met stukjes kip en doperwten, afgemaakt met een vleugje peterselie en koffieroom. Een heerlijk en elegant voorgerecht
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Garde of houten lepel
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram gaar kip in kleine stukjes
  • 50 gram diepvrieserwten
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout
  • versgemalen peper
  • ½ dl koffieroom

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoorheen en laat het geheel al roerend 2 minuten garen tot een lichtgele roux.
  • Voeg, voortdurend roerend met een garde, de kippenbouillon in kleine scheutjes tegelijk toe.
  • Blijf roeren tot er een gebonden soep ontstaat zonder klontjes.
  • Voeg het gare kippenvlees, de diepvrieserwten en de gehakte peterselie toe aan de soep.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koffieroom erdoorheen.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de Koninginnesoep direct.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep gegarneerd met wat extra gehakte peterselie en een snufje versgemalen peper.

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Fino Sherry past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Tamarillocrèmesoep met Pompoen en Gehaktballetjes

Tamarillocrèmesoep met Pompoen en Gehaktballetjes

Een romige tamarillocrèmesoep met pompoen en gehaktballetjes, waarin exotische fruittonen en hartige smaken samenkomen. Perfect voor koude dagen, met een vleugje pit en elegantie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €4,00 per persoon

Ingrediënten

  • 300 gram pompoen geschild en in blokjes
  • ½ prei fijngesneden
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • ½ runderbouillonblokje
  • 2 rijpe tamarillo’s ontveld en in stukjes
  • 1 kleine tomaat ontpit en in blokjes
  • 50 gram gehakt
  • 1 eetlepel boter
  • 1 mespuntje harissa
  • 1 laurierblad
  • 1 mespuntje foelie
  • Enkele blaadjes lavas
  • ½ eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels room
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Breng een halve liter water aan de kook met harissa, laurierblad, boter en een snuf zout.
  • Voeg de in stukken gesneden pompoen toe en laat deze zacht worden.
  • Snijd ondertussen de prei, ui en lavas fijn en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  • Voeg vervolgens foelie en het bouillonblokje toe.
  • Ontvel de tamarillo’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in stukjes.
  • Voeg ze bij de soep, samen met de tomaatblokjes.
  • Mix de soep glad met een staafmixer en giet ze daarna door een zeef voor een fluweelzachte structuur.
  • Maak kleine gehaktballetjes met wat bloem op je handen en pocheer ze enkele minuten in de soep tot ze gaar zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer op het einde de room door de soep, voeg peterselie toe en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met een stuk zuurdesembrood of plat brood, licht geroosterd en ingesmeerd met een beetje boter of olijfolie.
Wijnadvies:
Deze rijke tamarillocrèmesoep combineert prachtig met een glas Chardonnay. De volle, ronde smaak van de wijn accentueert de romige textuur van de soep en de fruitige ondertoon van tamarillo.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.3g | Sugar: 9g

Romige Pompoensoep met Rijst en Croûtons

Romige Pompoensoep met Rijst en Croûtons

Deze romige pompoensoep met rijst is verwarmend, zacht en vol van smaak. De combinatie van pompoen, rijst en knapperige croûtons maakt het een perfecte herfstsoep.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 285kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €3,75 per persoon

Ingrediënten

  • 400 gram pompoenvlees in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • liter kippenbouillon of groentebouillon voor vegetarisch
  • 75 gram rijst
  • 100 gram boter
  • 2 sneetjes witbrood
  • 2 dl water
  • Peper zout en nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Snijd de pompoen in blokjes en hak de ui en knoflook fijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en kook de groenten 20 minuten tot ze zacht zijn.
  • Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  • Kook ondertussen de rijst met 2 dl water.
  • Zodra het kookt, zet het vuur lager en laat het 15 minuten zachtjes garen met het deksel op de pan.
  • Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer tot een gladde soep en roer de gare rijst erdoor.
  • Snijd het witbrood in kleine blokjes en bak ze in de helft van de boter goudbruin tot croûtons.
  • Roer de resterende boter door de soep voor extra romigheid en serveer met de knapperige croûtons erbovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pompoensoep met een sneetje knapperig stokbrood en extra croûtons voor een heerlijke bite.
Wijnadvies:
Een glas Viognier past uitstekend bij deze romige pompoensoep. De zachte perziktonen en lichte kruidigheid sluiten perfect aan bij de warme smaken van pompoen en nootmuskaat.

Nutrition

Calories: 285kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 6g

Romige Appel-Pompoensoep met Kerrie en Koriander

Romige Appel-Pompoensoep met Kerrie en Koriander

Deze romige appel-pompoensoep met kerrie en koriander combineert de zoete frisheid van appel met de warme, aardse tonen van pompoen en kruidige specerijen. Een fluweelzachte herfstsoep die comfort en verfijning samenbrengt — ideaal voor een gezellige avond aan tafel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 295kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €4,50 per persoon

Ingrediënten

  • 1,5 eetlepel olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 eetlepel gemberwortel geraspt
  • 400 gram pompoen in blokjes
  • 3 appels bijv. Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
  • 0,5 theelepel koenjit
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 8 dl kippenbouillon
  • Snufje suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui goudgeel.
  • Voeg de gember, pompoen, appel, koenjit, kerrie en kaneel toe en bak al roerend 5 minuten.
  • Schenk de kippenbouillon erbij, breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Breng op smaak met suiker, peper en zout.
  • Roer de koriander door de crème fraîche en serveer dit als topping bij de soep.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een krokant stuk boerenbrood of een sneetje geroosterde ciabatta met kruidenboter.
Wijnadvies:

Een glas Chardonnay past uitstekend bij deze appel-pompoensoep. De volle, zachte tonen van de wijn vullen de romige structuur van de soep aan, terwijl het fruitige karakter mooi aansluit bij de appel.

Nutrition

Calories: 295kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 16g

Kruidige Pompoensoep met Wortel en Gember

Kruidige Pompoensoep met Wortel en Gember

Deze kruidige pompoensoep met wortel en gember is de perfecte balans tussen zoet, hartig en verwarmend. De zachte structuur van pompoen en wortel wordt versterkt door de pittige gember en een romige topping van zure room. Ideaal voor een frisse herfstdag of als lichte maaltijd met een stuk vers brood.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €3,50 per persoon

Equipment

Ingrediënten

  • 2 koppen pompoenvruchtvlees in blokjes gesneden en gekookt
  • 2 koppen winterwortel geraspt
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 cm verse gember geraspt
  • 2 bouillontabletten
  • 1,5 liter water
  • Olie of boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje suiker
  • 1 eetlepel aroma optioneel
  • Zure room naar smaak
  • Groene kruiden peterselie, koriander of selderij, fijngehakt

Instructies

  • Verhit wat olie of boter in een ruime pan en fruit de ui, wortel en gember tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg de pompoenblokjes, bouillontabletten en het water toe en laat het geheel rustig koken tot de wortel gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met zout, peper, suiker en eventueel een beetje aroma.
  • Schep de soep in diepe borden, voeg een lepel zure room toe en garneer met verse kruiden.

Notities

Serveertip:


Serveer deze pompoensoep met knapperig stokbrood of geroosterde pitten voor extra structuur.
 

Wijnadvies:


Een glas Viognier past uitstekend bij deze soep. De fruitige tonen van perzik en abrikoos combineren mooi met de zachte, kruidige smaak van pompoen en wortel.
 

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Romige Pompoensoep met Wortel, Aardappel en Kruiden

Romige Pompoensoep met Wortel, Aardappel en Kruiden

Deze romige pompoensoep met wortel, aardappel en verse kruiden is pure herfst op je lepel. De gemberachtige warmte, zachte structuur en kruidige aroma’s maken dit een echte seizoensfavoriet. Een troostrijk gerecht dat binnen 40 minuten op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €3,00 per persoon

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel boter
  • 1 winterwortel in stukjes gesneden
  • 2 aardappels geschild en in blokjes
  • 1 kg pompoenvruchtvlees Turkse pompoen
  • 1 pot kippenbouillon aangelengd volgens verpakking
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel verse koriander fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de stukjes wortel, aardappel en pompoen toe en roerbak enkele minuten mee.
  • Giet de aangelengde kippenbouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 25 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met zout, peper en komijn.
  • Garneer met peterselie en koriander voor een frisse kruidige toets.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pompoensoep met een stukje knapperig stokbrood en een toef crème fraîche voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een glas Chardonnay sluit perfect aan bij de zachte, aardse tonen van de pompoen. De lichte houttonen in de wijn versterken het romige karakter van de soep.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g