Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Een traditionele Ierse stamppot met groene kool en prei, op smaak gebracht met nootmuskaat.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: St. Patrick's Day
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • 1 prei
  • 150 ml melk
  • 600 gram aardappels
  • ½ groene kool of 400 gram gesneden groene kool
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook gaar in weinig water.
  • Maak de kool schoon en snijd in smalle repen.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen.
  • Verwarm de bakboter en roerbak de kool en prei in een paar minuten gaar.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen puree met hete melk, peper en nootmuskaat.
  • Meng de geroerbakte groente erdoor en strooi er nog wat nootmuskaat over.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met gember, komijn, koriander en oregano.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Spruitjesstamppot met Varkensreepjes

Spruitjesstamppot met Varkensreepjes

Een heerlijke en hartverwarmende stamppot met spruitjes en malse varkensreepjes. Perfect voor een koude winteravond.
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram spruitjes
  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels
  • 1 ui
  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • Ca. 150 ml halfvolle melk
  • Nootmuskaat
  • Shoarma- of goulashkruiden zonder zout
  • Peper
  • Peterselie optioneel
  • Salie optioneel

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze in tweeën.
  • Kook de spruitjes in weinig water in ca. 4 minuten gaar.
  • Snijd het vlees in smalle repen.
  • Pel de ui en snijd hem in halve ringen.
  • Bak het vlees in de hete margarine in 4 minuten gaar en bruin.
  • Bak de laatste minuut de ringen ui mee.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en wat nootmuskaat een puree. Schep de gare spruitjes er door.
  • Roer wat shoarma- of goulashkruiden door het vlees en warm dit even mee.
  • Schep het vleesmengsel op de stamppot.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker met een beetje jus.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot): Een zachte rode wijn past goed bij de stamppot en het varkensvlees.
  • Rosé: Een stevige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Rode Bietenstamppot met Bosui

Rode Bietenstamppot met Bosui

Een heerlijke, zoetige stamppot met rode bietjes en bosui. Perfect voor een koude avond.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 500 gram gare rode bietjes
  • 1 kleine ui
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • Azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 100 ml bouillon minder zout
  • 1 bosuitje

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Snijd de bietjes in reepjes.
  • Snipper de ui.
  • Verwarm de bietjes met ui, kruidnagels, laurierblad, azijn en suiker in een beetje water.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Meng de bietjes door de aardappelen en voeg de bouillon toe voor een smeuïge stamppot.
  • Snijd de bosui in ringen en meng door de stamppot.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met een runderworstje.
  • Garneer eventueel met extra bosui.
Wijnadvies:
  • Beaujolais: Een lichte rode wijn die goed past bij de zoete bietjes.
  • Rosé: Een fruitige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Multi-Culti Preistamppot met Gehaktballetjes

Multi-Culti Preistamppot met Gehaktballetjes

Een verrassende stamppot met prei, kruidige gehaktballetjes en een exotische smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen of bataten zoete aardappel
  • 600 gram prei
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels garam masala of kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ theelepel djinten komijn
  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • Stukje ui
  • 6 takjes koriander
  • 3 takjes peterselie
  • 200 gram rundertartaar
  • Mespunt kaneel
  • 150 ml melk
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Snijd de prei in ringen.
  • Smoor de prei met 1 eetlepel olie, garam masala, sambal, ketjap, djinten en djahé.
  • Snipper de ui en hak koriander en peterselie fijn.
  • Meng tartaar met ui, koriander, peterselie, peper en kaneel.
  • Maak er balletjes van.
  • Bak de gehaktballetjes 8 minuten gaar en bruin.
  • Verwarm de melk.
  • Stamp de aardappelen met de melk tot puree.
  • Roer de prei door de puree en breng op smaak met peper.
  • Serveer met de gehaktballetjes.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra koriander.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot): Een zachte rode wijn past goed bij de kruidige stamppot.
  • Rosé: Een stevige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Romige Ontbijt-eitjes met Bieslook

Romige Ontbijt-eitjes met Bieslook

Romige ontbijt eieren met crème fraîche, bieslook en sjalot. Een luxe ontbijt of lunchgerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 1
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Coddler (afsluitbaar vuurvast potje)

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • Crème fraîche
  • Boter
  • Zout
  • Peper
  • Bieslook
  • 1 sjalotje

Instructies

  • Besmeer de binnenkant van de coddler met boter en giet er een laagje crème fraîche in.
  • Breek de eieren in de coddler en bestrooi met zout en peper.
  • Sluit de coddler af en zet 7 minuten in een pan met kokend water (waterniveau tot aan het deksel).
  • Bestrooi met bieslook en fijngesneden sjalot.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met toast of geroosterd brood.
  • Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
  • Champagne of mousserende wijn: Een feestelijke bubbelwijn past goed bij dit luxe ontbijt of lunchgerecht.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Chocoladevla met Slagroom

Zelfgemaakte Chocoladevla met Slagroom

Zelfgemaakte chocoladevla met romige slagroom. Een heerlijk en makkelijk te maken dessert.
Bereidingstijd20 minuten
afkoelen1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ eetlepel maïzena
  • 1 ½ eetlepel suiker
  • ½ eetlepel cacao
  • 2 deciliter melk
  • Slagroom om te garneren

Instructies

  • Roer de maïzena, cacao, suiker en 2 eetlepels melk tot een papje.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Giet de kokende melk bij het cacaomengsel en roer goed.
  • Giet het mengsel terug in de pan en blijf roeren tot de vla kookt.
  • Zet het vuur uit en laat de vla afkoelen in een bak koud water, af en toe roerend.
  • Giet de vla in schaaltjes en garneer met slagroom.

Notities

Serveertip:
  • Garneer eventueel met chocoladeschaafsel of cacaopoeder.
  • Serveer direct na het garneren.
Wijnadvies:
  • Zoete rode wijn (bijvoorbeeld Banyuls of Maury): Past goed bij de chocoladevla.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Aziatische Rijstsalade met Ham en Groenten

Aziatische Rijstsalade met Ham en Groenten

Een frisse en kleurrijke rijstsalade met ham, groenten en een pittige Aziatische dressing. Perfect voor een zomerse lunch of picknick.
Bereidingstijd30 minuten
trekken1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Salade
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kom rijst
  • 100 gram ham
  • 1 kleine prei
  • 1 grote ui
  • 1 kleine paprika
  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 bosje radijs
  • 1 eetlepel boter
  • Voor de saus:
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel gember poeder of vers geraspt
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • Zout
  • 1 theelepel kerrie

Instructies

  • Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen.
  • Snijd de ham in blokjes, de prei in ringen en de paprika in reepjes.
  • Snipper de ui.
  • Fruit de ham, prei en paprika in boter tot ze gaar zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Schep de rijst en groenten door de saus.
  • Hak de eieren en radijsjes fijn en voeg toe aan de salade (houd 1 ei en wat radijsjes apart voor garnering).
  • Laat de salade minstens 1 uur trekken.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met het achtergehouden ei en radijsjes.
  • Serveer koud.
  • Lekker met kroepoek of cassave chips.
Wijnadvies:
  • Gewürztraminer: Een aromatische witte wijn met tonen van gember en specerijen.
  • Rosé: Een fruitige rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Knapperige Champignonsoep met Bladerdeeg

Knapperige Champignonsoep met Bladerdeeg

Een romige champignonsoep met een knapperig bladerdeegdakje, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa, Frankrijk, Fusion
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bouquet garni of kruidenbuiltje voor kippenbouillon
  • 1 ei
  • 150 gram champignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 25 gram boter
  • 25 gram prei
  • 2 sjalotjes
  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 5 dl kippenbouillon
  • 1 teentje knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat de bouillon met het bouquet garni of kruidenbuiltje trekken.
  • Snijd de champignons in plakjes en de oesterzwammen in reepjes.
  • Snijd de sjalotjes en knoflook fijn.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de sjalotjes en knoflook.
  • Voeg de champignons en oesterzwammen toe.
  • Meng met de kippenbouillon en laat afkoelen.
  • Ontdooi de bladerdeegplakjes.
  • Splits het ei en klop de dooier los met zout.
  • Snijd de prei fijn.
  • Vul ovenvaste soepkommen met soep en voeg de prei toe.
  • Maak de randen van de kommen nat.
  • Rol de bladerdeegplakjes iets uit, leg ze over de kommen en plak vast.
  • Snijd de randen bij en bestrijk met eidooier.
  • Bak 8 minuten in een oven van 220°C tot het bladerdeeg goudbruin is.
  • Serveer de soep door het bladerdeegdakje stuk te steken.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Cranberrybuideltjes met Bessengelei

Feestelijke cranberrybuideltjes met bessengelei, perfect als garnituur bij rundvlees of wild.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 200 gram bessengelei
  • 4 granen pannekoekmix
  • 50 gram cranberries
  • 9 dl melk
  • Prei
  • Port
  • Suiker

Instructies

  • Was de cranberries en laat ze uitlekken.
  • Doe ze met weinig aanhangend water in een pan en zet op het vuur.
  • Voeg de bessengelei toe, dek af en laat ze op hoog vuur even opspringen.
  • Roer de port erdoor en breng op smaak met suiker.
  • Doe de pannekoekmix in een kom, voeg de helft van de melk toe en roer glad met een staafmixer.
  • Klop de eieren er één voor één door en vervolgens de rest van de melk.
  • Bak de crêpes en spreid ze uit op het werkblad.
  • Leg een hoopje cranberries in het midden en bind het buideltje dicht met preigroen.
  • Serveer de buideltjes als garnituur bij rundvlees of wild.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een late harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Snelle Chili con Carne met Bruine Bonen

Snelle Chili con Carne met Bruine Bonen

Een snelle en makkelijke chili con carne met gehakt en bruine bonen. Perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Mexico, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 gram boter
  • 1 kleine ui
  • 1 stukje paprika
  • 75 gram gehakt
  • Peper
  • Zout
  • Maggi
  • Paprikapoeder
  • ½ eetlepel ketjap manis
  • ½ deciliter water
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • blik bruine bonen

Instructies

  • Snijd de ui en paprika fijn en fruit ze 5 minuten in boter.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul.
  • Voeg ketjap, tomatenpuree, water en kruiden toe.
  • Laat een paar minuten stoven met het deksel op de pan.
  • Voeg de bruine bonen toe en warm 5 minuten door.
  • Schep de chili con carne in een schaal.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met rijst, tortilla's of nacho's.
  • Garneer eventueel met zure room, geraspte kaas en koriander.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Sauvignon): Een stevige rode wijn past goed bij de pittige chili con carne.
  • Bier: Een Mexicaans bier (bijvoorbeeld Corona) is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g