Romige Paddenstoelentaart met Bladerdeeg
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 rollen vers bladerdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
- 500 g champignons schoongemaakt en in vieren gesneden
- 1 bosui in fijne ringetjes gesneden
- 1 eetlepel koolzaadolie
- 250 g ham in reepjes gesneden
- 7 tomaten in plakjes gesneden
- Gemalen peper en zout
- Gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel komijnzaad
- 1 theelepel marjolein
- 2 eieren
- 70 g crème fraîche
- 60 g geraspte kaas
- Verse peterselie fijngehakt
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
Verhit de olie in een pan en fruit de bosui samen met de champignons.
Voeg de ham en tomaten toe en bak kort mee.
Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, komijnzaad en marjolein.
Bekleed een springvorm van ongeveer 30 cm doorsnede met het uitgerolde bladerdeeg.
Vorm een rand van 2 cm hoog.
Verdeel de gebakken ingrediënten gelijkmatig over het deeg.
Meng de eidooiers met de crème fraîche en geraspte kaas.
Breng op smaak met peper en zout.
Giet dit mengsel over de ingrediënten in de vorm.
Leg de overgebleven bladerdeegstrookjes over het mengsel en bestrijk met geklutst ei.
Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten op het onderste rek, tot deze goudbruin is.
Garneer met verse peterselie en serveer warm.
Als je nog resten bladerdeeg over hebt, kun je kaasstokken of deegstokken met kaas, basilicum en zeezout maken! Je kunt ook pakketjes van beleg of ham in bladerdeeg maken en 15 minuten in de oven bakken.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige paddenstoelentaart. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de champignons en ham mooi aan.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Gele room:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
- 45 g custardpoeder
- 2 eidooiers
- Snufje zout
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
Bestrijk ze met losgeklopt ei.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Doe 450 ml melk met 50 g suiker in een pan en voeg het vanillestokje en het vanillemerg toe.
Breng aan de kook.
Meng de rest van de suiker, custardpoeder, zout en eidooiers goed door elkaar.
Roer 2 eetlepels van de warme melk door het custardmengsel om een gladde pap te maken.
Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk bij het custardmengsel.
Roer goed door.
Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
Laat het 2 minuten koken en giet het vervolgens in een kom om af te koelen.
Klop de afgekoelde gele room los.
Smeer de room op de plaattaartjes en beleg ze met partjes stoofpeer.
Garneer met gehakte amandelen en bestuif met poedersuiker.
Serveer deze mini plaattaartjes als een verfijnd dessert voor een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese vormt een perfecte aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en de gele room.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 0.3g | Sugar: 39g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Perenplaattaart met hazelnootpasta
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 4 rijpe peren
- 300 g hazelnootpasta
- 150 g roomkaas
- Sap en rasp van 1/2 citroen
- 1 eetlepel gesuikerde pompoenpitten
Breng in een ruime pan water aan de kook.
Schil de peren, laat het steeltje zitten en wrijf ze in met citroen om verkleuring te voorkomen.
Kook de peren in ongeveer 15 minuten gaar.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking voor.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op de bakplaat.
Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen om een opstaande rand te creëren.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Meng de roomkaas en hazelnootpasta en bestrijk het bladerdeeg gelijkmatig tot aan de rand.
Halveer de peren en laat het steeltje aan één helft zitten.
Leg de peren in twee rijen op de taart, met de steeltjes naar beneden.
Bestrooi met (gesuikerde) pompoenpitten en bak in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
Laat de taart na het bakken even afkoelen.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer vormt een heerlijk contrast met de peren en hazelnootpasta in dit dessert.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Broccoliquiche met brie en cashewnoten
Een smakelijke quiche met romige brie, knapperige cashewnoten en verse broccoli. Perfect als hoofdgerecht of lunch, met een frisse salade erbij.
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
- 500 g broccoli in roosjes
- 250 ml slagroom
- 200 g roombrie in plakken gesneden
- 70 g ongezouten cashewnoten
- 4 eieren
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- 1 ei geklutst (om te bestrijken)
- Peper en zout naar smaak
- Extra cashewnoten om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm ermee.
Laat het deeg iets over de rand hangen en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Kook de broccoli 3-4 minuten beetgaar in lichtgezouten water.
Laat goed uitlekken en verdeel de roosjes over de deegbodem.
Strooi de cashewnoten over de broccoli.
Klop in een mengkom de slagroom en eieren los.
Breng op smaak met peper en zout en giet het mengsel over de broccoli en cashewnoten.
Bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei.
Bak de quiche in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
Beleg de quiche de laatste 5 minuten met de plakjes brie en bak nog even door tot de kaas is gesmolten.
Bestrooi de quiche na het bakken met extra cashewnoten en serveer warm.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van gemengde sla, komkommer en een vinaigrette voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle, romige Chardonnay past perfect bij de zachte smaak van de brie en de nootachtige crunch van de cashewnoten.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 13g | Vet: 27g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
- Scheutje olijfolie
- 2 rode uien gesnipperd
- 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
- 400 g pompoen geschild en in blokjes
- 4-6 takjes verse tijm blaadjes geritst
- 250 g kikkererwten uit blik, pot of gekookt
- 125 ml crème fraîche
- 3 eieren
- ½ tl cayennepeper
- Zout
- 200 g feta verkruimeld
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- Een handje rucola ter garnering
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Voeg vervolgens de tijm toe en bak kort mee.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm ermee.
Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
Verdeel het pompoenmengsel over het deeg en schep daar de kikkererwten bovenop.
Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, cayennepeper en een snufje zout.
Giet dit mengsel over de kikkererwten en verdeel de verkruimelde feta erover.
Bak de quiche in het midden van de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar.
Garneer de quiche voor het serveren met een handje rucola.
Voor extra smaak kun je wat uitgebakken spekjes toevoegen. Ook kun je de feta vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten
Heerlijke luchtige speltbroodjes gevuld met romige geitenkaas, verse spinazie en knapperige walnoten, perfect als borrelhapje of bij een soep.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 broodjes
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers speltpizzadeeg 400 g
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 200 g bladspinazie
- 125 g geitenkaas verkruimeld
- 50 g walnoten grof gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Vet een bakblik in met boter of olie.
Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken.
Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en afkoelen.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit op het meegerolde bakpapier en leg het op het bakblik.
Verdeel de afgekoelde spinazie gelijkmatig over het deeg.
Strooi de geitenkaas en walnoten erover en druk de vulling licht aan.
Rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een strakke rol.
Snijd de rol in 8 gelijke stukken en leg de broodjes op hun zijkant in de vorm.
Bak 25 minuten in het midden van de oven tot de broodjes goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer deze broodjes als bijgerecht bij een salade of soep, of als hartige snack bij de borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en spinazie.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Gehaktballetjes met hardgekookt ei in tomatensaus
Sappige gehaktballetjes met een verrassende vulling van hardgekookt ei, geserveerd in een rijke, kruidige tomatensaus. Een heerlijk en uniek hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gehakt
- 30 g boter
- ½ bouillonblokje
- 2 dl water
- 2 eieren
- 20 g bloem
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kruidnagel
- 1 takje tijm
- 1 laurierblaadje
- Peper en zout naar smaak
Kook de eieren in een pan met water gedurende 10 minuten tot ze hardgekookt zijn.
Laat ze schrikken in koud water en pel de eieren.
Verdeel het gehakt in porties en omhul elk hardgekookt ei met een laag gehakt, zodat een gehaktbal ontstaat.
Verhit de boter in een pan op matig vuur en bak de gehaktballetjes gedurende 20 minuten rondom bruin en gaar.
Smelt in een aparte pot wat boter en stoof de fijngesnipperde ui zachtjes aan.
Voeg de bloem toe en roer goed door met een spatel.
Laat kort garen.
Los het bouillonblokje op in het water en voeg het geleidelijk toe aan het mengsel, terwijl je blijft roeren om een gladde saus te creëren.
Voeg de tomatenpuree, tijm, laurier en kruidnagel toe aan de saus.
Laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen, terwijl je af en toe roert.
Zeef de saus om eventuele klontjes en specerijen te verwijderen, en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de gehaktballetjes doormidden en leg ze op een serveerschaal.
Schenk de warme tomatensaus eroverheen.
Serveer warm, eventueel met aardappelpuree of rijst.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en krokant stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij de hartige gehaktballetjes en de rijke tomatensaus. De fruitige tonen en zachte tannines vullen de smaken van het gerecht mooi aan.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 33g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Satéspiesjes met prei en romige pindasaus
Een smakelijk vegetarisch gerecht met satéspiesjes, gestoofde prei, romige pindasaus en rijst. Perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g rijst
- 400 g Tivali satéballetjes 2 schaaltjes à 200 g
- 600 g prei in schuine stukken gesneden
- 2 eetlepels boter
- 250 ml groentebouillon van een tablet
- 175 g satésaus ½ pot à 350 g
- 350 ml melk
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en houd warm.
Verdeel de satéballetjes in 8 porties en rijg elke portie aan een satéprikker.
Verwarm een grillpan voor op middelhoog vuur.
Smelt de boter in een pan en bak de prei gedurende 3 minuten.
Voeg de groentebouillon toe en laat de prei met de deksel op de pan 10 minuten op laag vuur stoven.
Verwarm de satésaus in een pannetje en voeg de melk toe.
Roer goed door tot een romige saus ontstaat.
Grill de satéspiesjes 5 minuten in de grillpan, draai regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
Verdeel de rijst, gestoofde prei, satéspiesjes en pindasaus over 4 borden.
Serveertip:
Serveer met een frisse atjar tjampoer voor een authentiek Aziatisch tintje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de romige pindasaus en de licht gegrilde satéspiesjes.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Roségelei met frambozen en muntroom
Een verfrissend dessert met een zomerse twist: roségelei met frambozen en een luchtige muntroom. Perfect als lichte afsluiting van een zonnige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
inclusief opstijftijd4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 250 ml roséwijn
- 1 vanillestokje opengesneden
- 9 blaadjes witte gelatine
- 175 g suiker verdeeld
- 250 g frambozen
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel munt heel fijn gesneden
Breng in een pan 200 ml roséwijn met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Laat de gelatine 5 minuten weken in ruim koud water.
Haal het vanillestokje uit de rosé en bewaar het.
Los 150 g suiker al roerend op in de warme rosé.
Knijp de gelatine goed uit en los deze al roerend op in de warme rosé.
Roer in een kom de resterende 50 ml rosé door het gelatinemengsel.
Voeg de frambozen toe aan het mengsel.
Giet de gelei in een puddingvorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Schraap het merg uit het vanillestokje.
Klop in een kom de slagroom met het vanillemerg en de resterende suiker lobbig.
Voeg de fijngesneden munt toe en meng voorzichtig.
Dompel de puddingvorm kort in warm water en druk met een vinger tegen de gelei om deze los te maken van de wand.
Keer de vorm om op een schaal en laat de gelei eruit glijden.
Serveer de roségelei met de muntroom.
Serveertip:
Voeg extra frambozen toe als garnering voor een kleurrijk accent.
Wijnadvies:
Serveer met een glas gekoelde rosé, dezelfde die gebruikt is in de gelei, voor een perfecte zomerse combinatie.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52
Spinazie-Emmentaler galette met knoflook en amandelen
Een heerlijke spinazie-Emmentaler galette met knoflook, rode ui en een knapperige amandelkorst. Perfect als hartig hoofdgerecht of bijgerecht.
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 400 g bladspinazie geblancheerd of ontdooid
- Snufje verse nootmuskaat geraspt
- 50 ml sojasaus
- 100 g crème fraîche
- 100 g belegen Emmentaler geraspt
- 50 g geschaafde amandelen
- Olie om te bakken
- 1 ei geklutst
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit een beetje olie in een pan en fruit de knoflook en rode ui aan tot ze zacht zijn.
Voeg de spinazie en een snufje nootmuskaat toe en blus af met de sojasaus.
Laat 2 minuten garen en laat het mengsel afkoelen.
Meng het afgekoelde spinaziemengsel met de crème fraîche en de geraspte Emmentaler.
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel het spinaziemengsel in het midden van het deeg, laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
Vouw de randen van het deeg over het spinaziemengsel en bestrijk de rand met geklutst ei.
Bestrooi de rand met geschaafde amandelen en bestrijk nogmaals licht met ei.
Bak de galette 35-40 minuten onderin de oven, tot hij goudbruin en knapperig is.
Serveer warm en geniet van deze smaakvolle hartige taart.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze galette met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc. Voor meer pit, vervang de Emmentaler door geitenkaas of blauwschimmelkaas en kies voor een bijpassende volle witte wijn.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 52