Walnotenkoek met Amandelen
Deze heerlijke walnotenplaatkoek met een amandel-bodem is een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag. Geniet van de rijke smaken van boter, suiker en walnoten!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Bakblik (20x24 cm)
Pannetje
Pizzasnijder
- 110 gram meel
- 50 gram gemalen amandelen met schil
- 65 gram boter
- 40 gram suiker
- ½ ei
- 100 gram gebroken walnoten
- 75 gram boter voor de bovenlaag
- 90 gram suiker voor de bovenlaag
- 2 eetlepels honing
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de boter met de suiker.
Voeg het halve ei toe en meng goed.
Meng de gemalen amandelen met het meel.
Voeg beetje voor beetje het meel toe aan het boter-suiker-ei-mengsel.
Kneed het deeg kort.
Knip een stuk bakpapier uit ter grootte van het bakblik.
Rol het deeg uit tot een rechthoek die op het bakpapier past.
Leg het deeg met bakpapier voorzichtig in het bakblik.
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak 10 minuten.
Smelt de boter, suiker en honing in een pannetje op zacht vuur.
Haal het mengsel van het vuur zodra de suiker is gesmolten.
Voeg de gebroken walnoten toe en roer voorzichtig.
Haal het deeg uit de oven na 10 minuten.
Giet het walnotenmengsel voorzichtig over het deeg en verspreid met de bolle kant van een lepel.
Laat de randjes vrij van het walnotenmengsel.
Zet de plaatkoek nog 25 minuten in de oven.
Laat de plaatkoek afkoelen en verdeel in stukjes met een pizzasnijder.
Serveertip:
Serveer de plaatkoek als traktatie bij de thee of als onderdeel van een feestelijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn of een aromatische rosé past goed bij de noten en de zoetheid van de koek.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Pastinaakpannenkoeken
Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Bord
Lepel
messen
Ovenschaal (optioneel)
Pannetje
- Pastinaak 250 g
- Pannenkoekenbeslag 1 portie
Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
Klop het beslag goed door.
Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Tongfilets op Normandische wijze
Een klassiek Frans gerecht van delicate tongfilets, grijze garnalen en een romige saus op basis van witte wijn en room.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
vuurvaste schotel
Pannetje
klopper
Spuitzak (optioneel)
- 2-3 tongfilets afhankelijk van de dikte
- 150 g grijze gepelde garnalen
- 75 g boter
- 75 g meel
- 2 eieren alleen de dooiers
- 2 dl room
- 1 fles droge witte wijn bijv. Muscadet of Gros-Plant
- 1 citroen sap
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- Peper en zout
- Nootmuskaat naar smaak
Rol de tongfilets op en zet ze vast met een stokje.
Leg ze in een vuurvaste schotel en schenk er witte wijn over tot ze net onder staan.
Breng op smaak met zout, peper, een takje tijm en een klein laurierblad.
Plaats de schotel in een matig verwarmde oven (ca.
180°C) en laat het kooknat zachtjes borrelen.
Draai de filets om en laat nog 5 minuten in de oven.
Haal de filets uit de schotel, dek ze af met aluminiumfolie en houd warm.
Voeg de garnalen en een glas water toe aan het kooknat en laat op hoog vuur inkoken tot er ongeveer ½ liter saus overblijft.
Verwijder de tijm en het laurierblad.
Smelt de boter in een pannetje en roer er het meel door tot het mengsel begint te kleuren.
Voeg het ingekookte kooknat en de room toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
Voeg het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat en eventueel extra zout en peper toe.
Haal de saus van het vuur en klop de eierdooiers erdoor.
Schenk de saus over de tongfilets en zet de schotel nog 5 minuten in de oven.
Dek opnieuw af met aluminiumfolie.
Garneer met geroosterd brood of een guirlande van aardappelpuree.
Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een goede Muscadet van Sèvre-et-Maine past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Deense Citrustaart met Amandelspijs
Deze Deense citrustaart combineert frisse citroen- en limoensmaken met een romige amandelspijslaag en een knapperige harde Wenerdeegkorst. Een feestelijke traktatie die perfect past bij Kerst!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 9
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g kristalsuiker
- 1 ½ dl citroen- of limoensap
- 100 g roomboter
- 3 eetlepels geraspte citroen- of limoenschil
- 4 eieren
- 750 g harde Wenerdeeg
- 100 g amandelspijs in dunne plakjes
- Poedersuiker voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng in een pannetje de suiker, citroen- of limoensap, boter en geraspte citroen- of limoenschil aan de kook.
Klop in een aparte kom 3 eieren los.
Giet het kokende suikermengsel al roerend bij de eieren.
Zet het mengsel terug op matig vuur en roer door totdat het dikker wordt.
Laat afkoelen.
Rol het harde Wenerdeeg uit tot twee cirkels van 30 cm en 26 cm diameter.
Bekleed de taartvorm met de grootste deegcirkel en verdeel de plakjes amandelspijs over de bodem.
Schenk het afgekoelde citroenmengsel over de spijs.
Dek de taart af met de kleinere deegcirkel en knijp de randen goed samen.
Gebruik het resterende deeg om hulstblaadjes uit te snijden en plak deze met losgeklopt ei op de taart.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Wijnadvies:
Een frisse dessertwijn zoals een Moscato of een Riesling is ideaal om te serveren bij deze citrustaart. Hun lichte zoetheid en fruitige tonen passen perfect bij de citroen- en limoensmaken van de taart.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Bananen Toffee Crumble met Chocolade Ganache
Deze decadente bananen toffee crumble, met lagen van romige caramel, rijke chocolade ganache en een knapperige crumble topping, is een onweerstaanbaar dessert dat je in de airfryer bereidt.
(inclusief kook- en afkoeltijd)4 uur uur
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ingrediënten Toffee:
- 1 blikje gecondenseerde melk
- Ingrediënten Chocolade Ganache:
- 75 g glucose
- 75 g suiker
- 250 ml room
- 250 g donkere chocolade in stukjes
- Boter in kleine stukjes
Ingrediënten Deeg:
- 250 g boter
- 5 eieren
- 250 g poedersuiker
- 600 g bloem
- 62 g room double cream
Ingrediënten Crème Patisserie:
- 300 ml melk
- 40 g eigeel
- 185 g basterdsuiker
- 35 g bloem
- 1 vanillestokje
Ingrediënten Crumble Topping:
- 90 g suiker
- 90 g ijskoude boter
- 190 g bloem
- 6 g kaneel
- 2-3 bananen in plakjes gesneden
Instructies Toffee:
Plaats het blikje gecondenseerde melk in een pan met water en kook het gedurende 3 uur.
Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat.
Laat het blikje volledig afkoelen voordat je het opent; de inhoud zal zijn veranderd in een dikke karamel.
Instructies Crème Patisserie:
Kook de melk met het vanillestokje (snijd het stokje open en schraap de vanille eruit).
Klop de eidooiers met de suiker en voeg de bloem toe, klop tot een romige massa.
Giet de hete melk geleidelijk bij het eimengsel, blijf goed kloppen.
Zet het mengsel terug op het vuur en kook het zachtjes 4-5 minuten door onder voortdurend roeren.
Laat de crème snel afkoelen door deze op een schaal uit te gieten en af te dekken met huishoudfolie om een korst te voorkomen.
Instructies Deeg:
Meng de boter met de poedersuiker in een mixer tot een romig geheel.
Voeg langzaam de eieren toe en mix goed door.
Voeg de bloem geleidelijk toe en mix alles tot een samenhangend deeg.
Voeg de room toe en laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en bekleed de springvorm of taartvormpjes.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en vul de vorm met bakpapier en blindbakbonen.
Bak het deeg blind in een voorverwarmde airfryer op 180°C gedurende 8-10 minuten, of totdat het goudbruin is.
Instructies Crumble Topping:
Meng de suiker, bloem en kaneel.
Voeg de ijskoude boter in kleine stukjes toe en werk het mengsel tot een zandachtige textuur.
Verspreid het mengsel op een bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C tot het bruin is.
Instructies Chocolade Ganache:
Breng de suiker, glucosestroop en room in een pannetje aan de kook.
Voeg de stukjes donkere chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
Voeg de stukjes boter toe en roer tot de ganache glad is.
Haal de ganache van het vuur en laat afkoelen.
Instructies Opbouwen van de Bananen Toffee Crumble:
Meng de crème patisserie met de afgekoelde karamel tot een luchtige caramelroom.
Vul de voorgebakken taartvormen met de caramelroom.
Leg de plakjes banaan bovenop de caramelroom.
Giet een laag chocolade ganache over de banaan.
Werk af met de crumble topping.
Plaats de taartvormen in de airfryer en bak gedurende 3-4 minuten op 180°C.
Wijnadvies:
Serveer met een rijke dessertwijn zoals een Sauternes of een glas Amaretto.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Blauwe Bessen Crumble met Havermout
Geniet van een heerlijke blauwe bessen crumble als ontbijt of dessert met deze makkelijke en gezonde recept. Het combineren van sappige blauwe bessen met een knapperige havermoutcrumble, verrijkt met gemengde zaden en een vleugje honing, zorgt voor een verwenmoment. Ideaal met een lepel kwark of yoghurt voor extra romigheid!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Pannetje
Magnetron (optioneel)
Leuk bakpapier
- 200 g diepvriesfruit blauwe bessen en/of frambozen
- 50 g gemengde zaden lijnzaad en pompoenpitten
- 50 g havermout
- 1 eetlepel kokosolie extra vergine
- 1 – 1 5 eetlepel honing
Haal het diepvriesfruit de avond ervoor uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
Giet het sap af en leg het fruit in een ovenschaal.
Bewaar het sap.
Verwarm de Airfryer voor op 180°C.
Verwarm de kokosolie in een pannetje.
Voeg de honing, zaden en havermout toe en roer tot een plakkerige massa ontstaat.
Verdeel de crumble over het fruit in de ovenschaal.
Bak 15 minuten in de Airfryer op 165°C.
Serveer warm met een beetje kwark of yoghurt naar wens.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit frisse gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Limoncello Cheesecake uit de Airfryer
Deze verfrissende Limoncello cheesecake combineert de romigheid van kwark met de frisse smaak van citroen. Perfect bereid in de airfryer, een heerlijke traktatie voor elke speciale gelegenheid!
(inclusief koeltijd)2 uur uur
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Bodem:
- 100 g cantuccini met amandelen
- 3 el fijne kristalsuiker
- 50 g roomboter
- 1 tl citroenrasp
Cheesecake:
- 680 g volle kwark
- 50 g fijne kristalsuiker
- 3 el Limoncello
- Rasp van 1 citroen
- ½ tl vanille-extract
- 3 eieren en 1 eiwit
Topping:
- 50 g fijne kristalsuiker
- 2 el maizena
- 125 ml water
- 3 el Limoncello
- 1 eigeel
Bodem bereiden:
Maal de cantuccini fijn samen met de citroenrasp, suiker en gesmolten roomboter.
Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
Verwarm de airfryer voor op 180°C en bak de bodem 5 minuten.
Cheesecake bereiden:
Meng de kwark, suiker, limoncello, citroenrasp en vanille-extract met een keukenmixer op halve snelheid.
Voeg de eieren een voor een toe, meng goed tussendoor.
Verlaag de temperatuur van de airfryer naar 130°C.
Giet het cheesecake mengsel over de koekbodem en bak 45 minuten in de airfryer.
Zet de airfryer uit en laat de cheesecake nog een uur in de gesloten airfryer staan om geleidelijk af te koelen.
Laat de cheesecake volledig afkoelen en zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven.
Topping bereiden:
Meng suiker en maizena in een pannetje.
Voeg langzaam het water en de Limoncello toe, en verwarm op laag vuur.
Laat het mengsel al roerend koken tot het indikt.
Haal van het vuur en roer het eigeel erdoorheen.
Laat de topping afkoelen voordat je deze over de cheesecake giet.
Wijnadvies:
Serveer deze cheesecake met een glas dessertwijn zoals een Moscato d'Asti, of een glaasje Limoncello voor een perfecte combinatie.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen
+ 12 uur bevriezen30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend
Bak met warm water
Pannetje
Magnetron of kookplaat
- 3 eidooiers
- 75 g suiker
- 4 eetlepels kaneellikeur
- 4 eetlepels droge witte wijn
- 50 g bitterkoekjes verkruimeld
- 1 eetlepel amandellikeur
- ¼ liter slagroom stijfgeklopt
- 100 g suiker voor de karamelsaus
- 75 g hazelnoten grof gehakt
- 1 pot kersen ontpit
- Voor de Karamelsaus:
- 100 g suiker
- 2 eetlepels water
Zet een kom met eidooiers en 75g suiker in een bak met warm water en klop gedurende 10 minuten tot een dikke, lichtgele en schuimige massa.
Voeg de kaneellikeur toe en klop nogmaals door.
Breng de witte wijn aan de kook en klop het eimengsel er straalsgewijs doorheen.
Laat op laag vuur licht binden tot een dunne vla zonder te koken.
Laat afkoelen en roer af en toe om.
Besprenkel de verkruimelde bitterkoekjes met amandellikeur.
Spatel het mengsel van bitterkoekjes en de stijfgeklopte slagroom door de vla.
Schep het mengsel in een kleine cakevorm en laat het 12 uur in de diepvriezer bevriezen.
Voor de karamelsaus: Verwarm 100g suiker met 2 eetlepels water in een pannetje totdat de suiker smelt.
Roer het overige water erdoor wanneer de suiker begint te kleuren.
Zet het vuur iets hoger en blijf roeren totdat een stroperige saus ontstaat.
Roer de hazelnoten erdoor.
Verwarm de kersen in hun eigen sap.
Snijd het kaneelijs in 8 dikke plakken en snijd uit elke plak grote ruiten.
Leg steeds 2 ijsruiten op een bordje, schep er wat karamelsaus overheen en voeg de uitgelekte warme kersen toe.
Wijnadvies:
Deze kaneeltoetje met karamelsaus en warme kersen is heerlijk te combineren met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een krachtige port.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 50g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Bananen-Chocomousse met Champagne
Een luchtige combinatie van romige chocolademousse en verfijnde bananenpuree met champagne. Een feestelijk dessert met een tropische touch!
Bereidingstijd30 minuten min
koelen3 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 bananen
- 2 dl champagne of schuimwijn
- 2 eetlepels suiker
- 3 eieren
- 180 g suiker
- 250 g fondant chocolade
- ½ l room
- Kokosschilfers
Schil de bananen en snijd ze in grote stukken.
Doe de bananen samen met de champagne en 2 eetlepels suiker in een pannetje.
Laat het mengsel een half uur inkoken en mix alles tot een gladde puree.
Verdeel de bananenpuree over kommetjes en laat afkoelen.
Verwarm de eieren samen met de suiker au bain-marie in een pannetje.
Smelt de fondant chocolade en voeg deze toe aan het eimengsel.
Klop de room stijf en spatel deze voorzichtig door het chocolademengsel.
Vul de kommetjes met bananenpuree verder aan met de chocolademousse.
Strooi kokosschilfers eroverheen en laat de dessertjes enkele uren opstijven in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met een extra scheutje champagne of een schijfje banaan voor een luxe presentatie.
Wijnadvies:
Een glas extra brut champagne of een mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 26g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje
Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag
Deze verfijnde gevulde tomaten met geitenkaas, omhuld door krokant tempura beslag, maken elke speciale gelegenheid bijzonder. Perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 16 pomodori tomaten
- 8 takjes tijm
- 8 tenen knoflook
- Olijfolie
- Peper
- Zeezout
- 250 g geitenkaas
SAUS:
- 1 bos peterselie
- 1 bos waterkers
- 3 dl bouillon
- 40 g boter
- ½ dl olijfolie
- ½ knolselderij
- 1 bos basilicum
TEMPURABESLAG:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 5 g bakpoeder
- IJswater
- Zout
- Instructies:
POMODORI'S:
Halveer de tomaten en verwijder de zaden.
Bedek een bakplaat met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
Bestrooi met gehakte tijm en knoflook, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
Droog de tomaten in een oven van 100°C gedurende ongeveer 2 uur.
SAUS:
Kook de peterselie en waterkers gedurende 4 minuten, laat uitlekken en pureer met de helft van de bouillon.
Verwarm de rest van de bouillon, voeg de puree toe, breng aan de kook en monteer met boter en olijfolie.
Breng op smaak met zout en peper.
KAAS:
Verdeel de geitenkaas in 32 gelijke stukken.
TEMPURABESLAG:
Meng bloem, zetmeel, bakpoeder en zout in een kom en roer er ijswater onder tot een niet te dik beslag ontstaat.
MONTAGE:
Plaats een stuk geitenkaas op elke gehalveerde tomaat en vouw de tomaat om de kaas.
Haal de gevulde tomaten door het beslag en frituur ze in olie op 180°C.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de saus en de knolselderij in een beetje water en boter.
Serveer de gefrituurde tomaten op de saus en garneer met een takje basilicum.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij deze gevulde tomaten met geitenkaas.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje