Delicate Gepocheerde Zalmfilets met Frisse Venkel-Limoenmayonaise

Delicate Gepocheerde Zalmfilets met Frisse Venkel-Limoenmayonaise

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml witte vermout
  • 4 eetlepels gehakte fijne kruiden diepvries
  • 1 visbouillontablet
  • 4 smalle zalmfilets van gelijke grootte
  • 1 venkelknol
  • 1 limoen
  • 6 eetlepels mayonaise
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een wijde pan 300 ml water met de witte vermout en de helft van de gehakte kruiden aan de kook.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en laat het oplossen.
  • Draai het vuur heel laag, zodat de bouillon net niet meer kookt.
  • Leg de zalmfilets in de bouillon en pocheer ze gedurende 6 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Haal de zalm met een schuimspaan uit de bouillon en laat ze afkoelen.
  • Snijd de topjes van de venkel en halveer de knol.
  • Snijd met een scherp mes flinterdunne plakjes van de venkel.
  • Hak het venkelgroen fijn.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng in een afsluitbare schaal de mayonaise met de limoenrasp, de rest van de gehakte kruiden, het fijngehakte venkelgroen en de venkelplakjes.
  • Breng de venkelmayonaise op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Bewaar de gepocheerde zalmfilets en de venkelmayonaise gekoeld tot gebruik.
  • Leg de zalmfilets op vier borden en schep de venkel-limoenmayonaise erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gepocheerde zalm met venkel-limoenmayonaise vraagt om een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de delicate smaken van de zalm en de venkel versterken, terwijl de levendige zuurgraad een perfecte aanvulling vormt op de romige mayonaise.

Gegrilde Tonijn met Peperkorstje en Krokante Röstipunten

Gegrilde Tonijn met Peperkorstje en Krokante Röstipunten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kleine vastkokende aardappels of 2 grote
  • 2 takjes tijm blaadjes
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 4 tonijnsteaks
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 6 el vierseizoenenpeperkorrels
  • 37½ g veldsla

Instructies

  • Schil en was de aardappels.
  • Rasp de aardappels grof en spoel de rasp in een zeef met koud water af.
  • Laat de rasp goed uitlekken en druk het vocht eruit.
  • Dep de rasp droog.
  • Meng de blaadjes tijm, zout en peper door de aardappelrasp.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Strooi de aardappelrasp gelijkmatig over de bodem van de pan en druk het met een spatel plat tot een rösti.
  • Bak de rösti tot de onderkant goudbruin is.
  • Keer de rösti voorzichtig met behulp van een deksel en bak ook de andere kant goudbruin.
  • Voeg indien nodig meer olie toe.
  • Laat de rösti op een platte schaal met keukenpapier glijden en zet het op een koele plek (niet in de koelkast) tot gebruik.
  • Laat de tonijnsteaks op kamertemperatuur komen.
  • Marineer het sjalotje in de witte-wijnazijn.
  • Stamp in een vijzel de peperkorrels grof (of wikkel de peperkorrels in een theedoek en plet ze met een deegroller).
  • Bestrijk de tonijnsteaks met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi met zout en druk de geplette peper stevig in de vis.
  • Verhit dezelfde koekenpan en verwarm de rösti zonder olie op matig vuur tot het weer warm en krokant is.
  • Verhit een grillpan en bak de tonijnsteaks rondom bruin en van binnen rosé in 4-5 minuten.
  • Verdeel de rösti en de tonijn over vier grote, warme borden.
  • Meng de veldsla met het gemarineerde sjalotje in azijn, ½ eetlepel olie, zout en peper, en serveer deze naast de tonijn en rösti.

Notities

Wijnadvies:

De stevige textuur en de smaak van de tonijn met het peperkorstje vragen om een medium tot volle witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen complementeren de smaken en vormen een mooie aanvulling op het gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Sugar: 2g

Gebakken Kabeljauw met Zeeaster en Kruidige Krieltjes

Gebakken Kabeljauw met Zeeaster en Kruidige Krieltjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • Andere koekenpan of braadpan

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • ½ zakje verse peterselie 15 g
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 duopak voorgekookte krieltjes 700 g
  • 2 grote kabeljauwhaasjes à ca. 250 g op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 g boter
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 400 g zeeaster lamsoren, groente, doosje à 200 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil.
  • Hak de peterselie zeer fijn en meng deze met de geperste knoflook door de sinaasappelrasp.
  • Halveer de krieltjes en kook ze in 6-7 minuten gaar.
  • Dep ondertussen de kabeljauwhaasjes droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de kabeljauw op één zijde ca.
  • 7 minuten, tot de vis net gaar is en aan de onderzijde goudbruin en krokant is.
  • Smelt in een andere koekenpan of braadpan de helft van de boter en bak de gesnipperde sjalotten 1 minuut zachtjes.
  • Voeg de zeeaster toe en laat deze in 4-5 minuten slinken.
  • Giet de krieltjes af en meng ze met de rest van de boter en het knoflook-peterselie mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de gebakken kabeljauw over de borden en schep de kruidige krieltjes en zeeaster ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn en de zachte tonen sluiten goed aan bij de gebakken kabeljauw en de kruidige krieltjes.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Filodeegbakjes met Druivensalsa en Sinaasappelroom

Filodeegbakjes met Druivensalsa en Sinaasappelroom

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 100 g boter gesmolten
  • 1 zakje amandelschaafsel
  • 100 g suiker
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 500 g witte druiven of rode, pitloos
  • 2 eetlepels verse basilicum in reepjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje slagroomversteviger bijvoorbeeld Klop-Fix
  • 150 g Griekse yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met gesmolten boter en strooi amandelen en suiker over een helft.
  • Vouw het vel dubbel, bestrijk de bovenkant opnieuw met boter en vouw weer dubbel.
  • Duw elk stuk deeg in een holte van de bakvorm.
  • Bak het filodeeg in 15-20 minuten gaar tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Rasp de schil van de sinaasappel dun af.
  • Pers een halve sinaasappel uit en meng het sap in een kom met 1 eetlepel sinaasappelrasp en de gemberpoeder.
  • Halveer de druiven en meng ze met het basilicum door het sinaasappelsap.
  • Laat de salsa minstens 15 minuten staan.
  • Klop de slagroom stijf met vanillesuiker en slagroomversteviger, en spatel er vervolgens de Griekse yoghurt en de rest van de geraspte sinaasappelschil door.
  • Vul de filodeegbakjes met de sinaasappelroom en schep de druivensalsa er bovenop.

Notities

Garneer de filodeegbakjes eventueel met extra basilicumblaadjes voor een mooie presentatie.

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Citroen-Koriander Cheesecake met Granaatappelport

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 670kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 300 g digestive koekjes
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 citroen schoongeboend
  • 600 g roomkaas
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eieren
  • 2 granaatappels
  • 2 eetlepels rode port

Instructies

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, klem de rand erop en vet alleen deze rand in.
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, voeg de gesmolten boter toe en bedek de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel.
  • Druk goed aan.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Rasp 1 theelepel schil van de citroen af en pers de citroen uit.
  • Smelt in een pan de roomkaas en roer de suiker, het citroensap, de citroenrasp en de ketoembar erdoor.
  • Haal de pan van het vuur en schep de eieren erdoor.
  • Schenk het mengsel over de koekjesbodem en bak de cheesecake in 1 uur gaar, tot het midden stevig aanvoelt.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Halveer de granaatappels en schep de zaadjes in een kom.
  • Roer de rode port door de granaatappelzaadjes.
  • Snijd de taart met een heet, vochtig mes in punten en garneer met het granaatappel-portmengsel.
  • Serveer de cheesecake gekoeld.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling past goed bij de zoete en romige smaak van de cheesecake en de frisheid van de granaatappel.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 15g | Vet: 40g | Zout: 1.1g | Sugar: 45g

Boerenland Trifle met Aardbeien en Custard

Boerenland Trifle met Aardbeien en Custard

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g custardpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 500 ml melk boerenland
  • 1 pak boerencakejes 6 stuks
  • 100 ml appelsap
  • 500 g aardbeien
  • 200 ml slagroom
  • 50 g pure chocolade grof geraspt

Instructies

  • Roer in een kom het custardpoeder met 1 eetlepel suiker en 100 ml melk tot een glad papje.
  • Breng de rest van de melk aan de kook in een steelpan.
  • Voeg al roerend het custardmengsel toe aan de kokende melk en laat de custardvla 1 minuut zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en laat de custardvla afkoelen, af en toe roerend om te voorkomen dat er een vel op komt.
  • Leg de boerencakejes in een schaal en prik er met een vork gaatjes in.
  • Besprenkel de cakejes met appelsap.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
  • Bestrooi de plakjes met 1 eetlepel suiker.
  • Klop de slagroom stijf met de resterende suiker.
  • Maak lagen in de schaal door de helft van de aardbeien, de custardvla, de rest van de aardbeien en de slagroom over de cakejes te verdelen.
  • Bestrooi de trifle met de geraspte chocolade en garneer met de overgebleven aardbeien.
  • Bewaar de trifle in de koelkast tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij dit dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de aardbeien en de zoetheid van het gerecht aan, terwijl de verfrissende zuurgraad de romige slagroom in balans brengt.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g

I am 1

I am 1

bananen cake
Bereidingstijd14 minuten
wachttijd40 minuten
Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 160 g suiker
  • 300 g bananen
  • 250 g courgette
  • 50 g gemalen amandelen
  • 1 snufje zout
  • 150 g rijstbloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 3 el cacaopoeder
  • 200 g pure chocolade
  • 3 el honing
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet de bakvorm in met olie.
  • Mix de eieren met de suiker tot het licht en schuimig is.
  • Pel de banaan en prak met een vork.
  • Snijd de uiteinden van de courgette en rasp fijn.
  • Voeg de geprakte banaan, olie, gemalen amandelen, courgette en een snufje zout toe aan de eieren en mix goed door.
  • Zeef de rijstbloem, bakpoeder en cacaopoeder boven de natte ingrediënten en meng met een houten lepel tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak circa 40 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en roer de honing erdoor.
  • Giet de chocoladeglazuur over de cake.

Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool

Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 pakje Conimex Mix voor Babi Ketjap
  • Conimex Wok Olie
  • 400 g varkensvleesreepjes naturel of vervang door tofu voor een veganistische versie
  • 600 g Chinese kool
  • 1 ui
  • 1 pakje Conimex Wok Noedels
  • 2 theelepels Conimex Sambal Brandal
  • 5 eetlepels bladselderij grofgehakt

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel fijn.
  • Schil de sinaasappel, verdeel in partjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Meng de marinademix (uit het pakje) met 4 eetlepels olie en de geraspte sinaasappelschil.
  • Voeg de vleesreepjes toe (of tofu) en marineer gedurende 5 minuten.
  • Snijd de Chinese kool in kleine stukken.
  • Pel en snijd de ui fijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het gemarineerde vlees (of tofu) gedurende 5 minuten.
  • Roer de sausmix en 300 ml koud water erdoor.
  • Voeg de stukjes sinaasappel toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Verhit ondertussen een wok.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de ui met de Chinese kool gedurende 5 minuten.
  • Schep de noedels, de sambal en de helft van de bladselderij erdoor en wok nog 2 minuten.
  • Schep de noedels in kommen of diepe borden, verdeel de babi ketjap erover en bestrooi met de rest van de bladselderij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Aziatische smaken en de varkensvleesreepjes. Voor een veganistische versie, overweeg een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 25g | Vet: 19g | Zout: 2.4g | Sugar: 8g

Avocadosalade met gepocheerd ei

Avocadosalade met gepocheerd ei

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 353kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 1 tl agavesiroop of honing
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
  • 1 komkommer
  • 2 el azijn
  • 4 eieren
  • 1 tl chilipeper vlokken optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de dressing:

  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  • Meng het rasp en 1 eetlepel citroensap met de olijfolie.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
  • Breng de dressing op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.

Voorbereiden van de salade:

  • Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap om verkleuren te voorkomen.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schaaf lange linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en verdeel ze samen met de avocado en de dressing over de sla.

Pocheren van de eieren:

  • Breng een laag van ongeveer 5 cm water in een hapjespan tot net tegen de kook aan (niet laten koken).
  • Voeg de azijn toe aan het water.
  • Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
  • Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en pocheer ongeveer 3 minuten of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
  • Neem het ei met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
  • Herhaal dit proces voor de overige eieren.

Samenstellen van de salade:

  • Leg op elk bord een gepocheerd ei bovenop de salade.
  • Bestrooi eventueel met zout en chiliflakes naar smaak.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze frisse avocadosalade met gepocheerd ei past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uitstekend. De frisse zuren en fruitige aroma's van deze wijnen complementeren de romigheid van de avocado en de subtiele smaak van het gepocheerde ei perfect.

Nutrition

Calories: 353kcal

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 200 g peultjes
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte palingfilet
  • 100 ml yogonaise
  • 1 komkommer in plakjes
  • ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
  • 25 g verse bieslook fijngeknipt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
  • Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
  • Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
  • Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
  • Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
  • Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
  • Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
  • Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g