Aziatische Babi Ketjap met Sinaasappel en Wok Noedels van Chinese Kool
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 sinaasappel
- 1 pakje Conimex Mix voor Babi Ketjap
- Conimex Wok Olie
- 400 g varkensvleesreepjes naturel of vervang door tofu voor een veganistische versie
- 600 g Chinese kool
- 1 ui
- 1 pakje Conimex Wok Noedels
- 2 theelepels Conimex Sambal Brandal
- 5 eetlepels bladselderij grofgehakt
Rasp de schil van de sinaasappel fijn.
Schil de sinaasappel, verdeel in partjes en snijd ze in kleine stukjes.
Meng de marinademix (uit het pakje) met 4 eetlepels olie en de geraspte sinaasappelschil.
Voeg de vleesreepjes toe (of tofu) en marineer gedurende 5 minuten.
Snijd de Chinese kool in kleine stukken.
Pel en snijd de ui fijn.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het gemarineerde vlees (of tofu) gedurende 5 minuten.
Roer de sausmix en 300 ml koud water erdoor.
Voeg de stukjes sinaasappel toe en laat 2 minuten zachtjes koken.
Verhit ondertussen een wok.
Voeg een scheutje olie toe en wok de ui met de Chinese kool gedurende 5 minuten.
Schep de noedels, de sambal en de helft van de bladselderij erdoor en wok nog 2 minuten.
Schep de noedels in kommen of diepe borden, verdeel de babi ketjap erover en bestrooi met de rest van de bladselderij.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de Aziatische smaken en de varkensvleesreepjes. Voor een veganistische versie, overweeg een fruitige witte wijn zoals een Riesling.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 25g | Vet: 19g | Zout: 2.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Avocadosalade met gepocheerd ei
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 353kcal
Author: Cor Kevenaar
Hapjespan
keukenpapier
mes
Lepel
- 1 citroen schoongeboend
- 4 el olijfolie extra vierge
- ½ bakje bladpeterselie
- 1 tl agavesiroop of honing
- 2 eetrijpe avocado’s
- 1 zak jonge bladsla met bloemen 75 g, PLUS FeestMoment
- 1 komkommer
- 2 el azijn
- 4 eieren
- 1 tl chilipeper vlokken optioneel
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiden van de dressing:
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
Meng het rasp en 1 eetlepel citroensap met de olijfolie.
Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de dressing.
Breng de dressing op smaak met peper, extra citroensap, agavesiroop en een beetje zout.
Voorbereiden van de salade:
Halveer de avocado’s en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrijk licht met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Verdeel de sla over de borden.
Schaaf lange linten van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf en verdeel ze samen met de avocado en de dressing over de sla.
Pocheren van de eieren:
Breng een laag van ongeveer 5 cm water in een hapjespan tot net tegen de kook aan (niet laten koken).
Voeg de azijn toe aan het water.
Breek een ei in een kopje en maak met een lepel een draaikolk in het water.
Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden en pocheer ongeveer 3 minuten of tot het eiwit gestold is en de dooier nog zacht.
Neem het ei met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken op keukenpapier.
Herhaal dit proces voor de overige eieren.
Samenstellen van de salade:
Wijnadvies:
Bij deze frisse avocadosalade met gepocheerd ei past een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uitstekend. De frisse zuren en fruitige aroma's van deze wijnen complementeren de romigheid van de avocado en de subtiele smaak van het gepocheerde ei perfect.
Calories: 353kcal
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 kg vastkokende aardappels
- 200 g peultjes
- 1 citroen
- 200 g gerookte palingfilet
- 100 ml yogonaise
- 1 komkommer in plakjes
- ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
- 25 g verse bieslook fijngeknipt
- 1 eetlepel grove mosterd
- Versgemalen zwarte peper
- Zout naar smaak
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
Pers de citroen uit.
Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Ovenham met Romige Bieslooksaus en Geroosterde Tomaatjes
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 sinaasappel
- 500 g Amerikaanse gemarineerde ham
- 50 g verse bieslook
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 200 ml crème fraîche
- 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
- Zout en peper naar smaak
Bieslooksaus maken:
Terwijl de ham in de oven staat, knip 1½ zakje bieslook boven een kom van de keukenmachine fijn.
Voeg de pijnboompitten, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 3 eetlepels sinaasappelsap toe en maal fijn.
Meng de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.
Tomaatjes bereiden:
Verwarm in een koekenpan de gehalveerde cherrytomaatjes met de rest van het sinaasappelsap op hoog vuur, tot bijna al het sap verdampt is.
Knip de resterende bieslook fijn boven de tomaatjes.
Serveren:
Neem de ham uit de oven en snijd deze in dunne plakken.
Leg de plakken ham dakpansgewijs op een grote schaal en garneer met de warme tomaatjes.
Serveer de bieslooksaus apart.
Wijnadvies
Deze ham met romige bieslooksaus en geroosterde tomaatjes past uitstekend bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft voldoende body om de rijke smaken van de ham en saus te complementeren zonder ze te overheersen.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
marineren20 minuten min
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Kleine kookpan
Droge koekenpan
mes
- 1 venkel
- 1 citroen
- 1½ dl olijfolie
- 4 roodbaarsfilets
- 1 blikje ansjovisfilets
- 1 el bloem
- 1 eidooier eiwit wordt niet gebruikt
- Zout en peper naar smaak
Maak de venkel schoon en snijd deze in plakjes.
Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
Klop de helft van het citroensap met 1 dl olijfolie en een mespunt peper tot een marinade.
Voeg de citroenrasp en venkelplakjes toe aan de marinade en schep goed om.
Dep de visfilets droog en leg ze tussen de venkel in de marinade.
Laat dit ca.
1 uur bij kamertemperatuur marineren.
Verwarm de rest van de olijfolie in een kleine kookpan.
Snijd de ansjovis klein en voeg deze samen met de olie uit het blikje toe aan de pan.
Laat de ansjovis ca.
2 minuten zachtjes smoren.
Roer de bloem door de ansjovis.
Klop de eidooier los met 2 el water, de rest van het citroensap en een mespunt peper.
Voeg het eimengsel al roerend toe aan de ansjovismassa en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog.
Rooster de vis in ca.
8 minuten gaar in een hete grillpan.
Houd de vis warm onder aluminiumfolie.
Schep de venkel uit de marinade en smoor deze in een droge koekenpan in ca.
4 minuten gaar.
Breng op smaak met zout.
Verdeel de venkel over vier warme borden en leg de visfilets erop.
Schep de ansjovissaus in kleine kommetjes en serveer deze op de borden erbij.
Wijnadvies:
Een goede wijn bij dit gerecht is een frisse en lichte Sauvignon Blanc, die goed past bij de smaken van vis en venkel.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 30g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Zomerse Kaasfondue met Groenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Caquelon (kaasfonduepan)
mes
Réchaud (verwarmer)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 zoete puntpaprika
- 2 bosuitjes
- 300 g zachtbelegen boerenkaas
- 1 teentje knoflook
- 1 dl droge witte wijn
- 1 el maizena
- 3 el slagroom vloeibaar
- Zout en peper naar smaak
Schil de selderijstengels dun en snijd ze in dunne plakjes.
Was de paprika, maak deze schoon en snijd in blokjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringen.
Ontkorst de kaas, rasp deze en laat op kamertemperatuur komen.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de kaasfonduepan.
Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
Meng in een kommetje de maizena en slagroom tot een glad papje.
Roer het maizenamengsel door de kaasfondue en verwarm nog 1 minuut zachtjes tot de fondue gebonden is.
Roer de fijngesneden bleekselderij, paprika en bosui door de fondue.
Breng op smaak met zout en peper.
Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer direct.
Serveer met stokbrood en een groene salade.
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past uitstekend bij deze zomerse kaasfondue.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 limoenen
- 4 vastkokende aardappels ca. 200 g per stuk
- 4 eetlepels roerbakolie
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 serehstengel
- 7½ g verse koriander
- 20 g gemalen kokos
- 4 zalmfilets ca. 100 g per stuk
- 2 rode pepers
Verwarm de oven voor op 225 ºC (gasovenstand 5).
Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil eraf.
Pers één limoen uit en zet het sap apart.
Boen de aardappels schoon en snijd elke aardappel in tot bijna aan de onderkant met inkepingen van 2 millimeter, zodat je een Hasselback-effect krijgt.
Zet de aardappels op een bakplaat.
Strooi de limoenschil over de aardappels en besprenkel ze met enkele druppeltjes limoensap en 2 eetlepels roerbakolie.
Maal royaal zout en peper erover.
Maak de rode pepers en de serehstengel schoon en hak ze heel fijn.
Hak ook de koriander fijn.
Meng in een kom de rode peper, sereh, koriander, gemalen kokos en de resterende 2 eetlepels roerbakolie.
Voeg zout naar smaak toe.
Spreid de zalmfilets uit en bestrijk ze met het rode-pepermengsel.
Druk het mengsel goed aan op de zalm.
Rooster de aardappels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Leg de zalmfilets naast de aardappels op de bakplaat en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar en bruin worden.
Schep de zalmfilets voorzichtig met een pannenkoekmes op voorverwarmde borden en leg de geroosterde aardappels ernaast.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de frisse limoensmaak en de kruidige korst van de zalm.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Mojitotaart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
taartvorm effen rand
spuitmondje getand 6 mm
Koekjesdeeg:
- 125 g boter
- 65 g suiker
- 1 eieren 50 g
- 250 g bloem
- 60 g broyage 30 g suiker + 30 g amandelpoeder
- snuifje zout
- 5 g vanillepoeder
(voor 1 taart van ongeveer 22 à 24 cm)
Vulling 1 (om mee te bakken):
- 150 g eieren 5
- 200 g bloemsuiker
- 125 g gesmolten boter
- sap van halve citroen
- sap van 1 limoen
- citroenrasp van 1 citroen
- limoenrasp van 1 limoen
- handje verse munt
- 1 à 2 dl witte rum
Vulling 2 (koude vulling):
- 50 ml limoensap 2 limoenen
- sap van 1 citroen
- 150 g poedersuiker
- 150 g boter
- 1 eidooier
- 3 eieren
- 6 limoenen in totaal
Bereiding koekjesdeeg:
Meng de 30 g suiker en 30 g amandelpoeder onder elkaar tot zogenaamde broyage.
Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad.
Maak een bloemkring.
Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
Leg het ei, de resterende suiker en het vanillepoeder bij de boter.
Strooi wat zout op de rand van de bloem.
Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
Neem een taartvorm klaar.
Inboteren hoeft niet.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit
Neem de taartvorm in je hand, zet een mesje verticaal tegen de vorm en snij met grote halen het overtollige deeg weg.
Op deze manier zal het deeg enkele mm boven de taartvorm uitsteken.
Je kan de belegde taartvorm nog even in de koelkast bewaren, maar strikt genomen hoeft dit niet.
Bereiding vulling (om mee te bakken):
Doe de malse boter in een ruime kom.
Was en droog de citroen en limoen.
Rasp de schil van een citroen en hele limoen over de boter.
Neem een handvol gewassen en gedroogde munt, pluk de blaadjes en snij deze in hele fijne snippers.
Meng met de malse boter.
Voeg een ei en daarna een deel van de bloemsuiker onder de massa.
Roer de rest van de eieren en de bloemsuiker onder de massa.
Schenk er de witte rum bij en meng alles goed door elkaar.
Zeef (eventueel) de vulling zodat de vlokjes munt achterblijven in de zeef.
Verwarm de oven op 190°C.
Giet de vulling in de taartvorm.
Bak af in de oven gedurende 15 à 20 minuten, tot de vulling niet meer vloeibaar is, en laat volledig afkoelen
Bereiding vulling (koude vulling):
Laat de boter samen met de poedersuiker smelten op zacht vuur.
Giet er het gezeefde limoen- en citroensap bij en breng te
Los de eieren en dooier los en voeg al roerend toe en laat even dikken op het vuur.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Afwerking:
Vul een spuitzak met een getand spuitmondje (5 à 6 mm) en spuit de vulling in lijntjes over de taart.
Spoel een limoen en droog zorgvuldig.
Snij de limoen in dunne schijfjes, snij elk schijfje voor de helft in en maak er met een draai een leuke decoratie van.
Steek enkele mooie blaadjes munt tussen de limoen.
Strooi tenslotte wat poedersuiker op de rand.
Ben je fan van munt, dan hoef je de vulling om mee te bakken niet eens te zeven. De munt blijft dan in de taart en zal extra smaak geven. Hak je munt dan wel fijn genoeg.
Ik rol het koekjesdeeg uit tot 3mm. Maar het is geen probleem om het deeg wat dikker uit te rollen. Je kan het deeg gerust op 4 à 5 mm dikte uitrollen.
Op een warme dag serveer ik deze taart goed gekoeld: heerlijk!
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Appel perzik crumble met frisse yogurtroom
Deze zomercrumble is heerlijk als toetje na een barbecue en kun je
prima voorbereiden. Lekker met frisse yoghurtroom of vanilleroomijs.
30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ Aviko sweet potato blokjes a 450 gr
- 100 gr bloem
- 75 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 500 gr handappels bv jonagold
- 3 perzikken
- 1 limoen schoongeboend
- 100 ml slagroom
- 150 gr Griekse yogurt
- poedersuiker
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Kneed met één hand een kruimelig deeg van de bloem, de boter en 50 gram suiker.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees ook in blokjes.
Meng de blokjes appel, perzik en zoete aardappel met 50 gram suiker en verdeel over de ovenschaal.
Strooi er de deegkruimels over.
Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
Verwarm in een steelpan het limoensap met 25 gram suiker.
Roer tot de suiker is opgelost.
Laat de limoensiroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Bak intussen de crumble in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Klop de slagroom stijf.
Roer de limoensiroop door de yoghurt.
Spatel er de slagroom en de limoenrasp door.
Laat de crumble uit de oven 5 minuten staan, zodat de deegkruimels iets afkoelen en knapperig worden.
Bestrooi de crumble met poedersuiker en serveer met de limoen-yoghurtroom.
Perzikenseizoen vroobij? Vervang ze dan gersut door perziken uit blik of 2 handperen, of 225 gram blauwe bessen.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5
Thaise Viscurry met Kokosmelk
Een heerlijke Thaise viscurry met pangasius, kokosmelk en frisse limoen. Perfect met rijst en zoetzure komkommer.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 750 gram pangasiusfilet in niet te kleine stukken gesneden
- 400 gram Thaise wokgroente 1 zak
- 1 ui gesnipperd
- ½ eetlepel knoflook wokgemak
- 70 gram gele curry kruidenpasta 1 zakje, Fairtrade Original
- 400 ml kokosmelk 1 blikje
- 1 limoen rasp en sap
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel Thaise vissaus
- Naar smaak zout
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
- 2 eetlepels knoflook-chili olie
Verhit de knoflook-chili olie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui met de knoflook wokgemak.
Voeg de bruine basterdsuiker toe en roerbak kort.
Voeg de gele curry kruidenpasta toe en roerbak 1 minuut.
Voeg de Thaise wokgroente toe en roerbak kort.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg het korianderpoeder, Thaise vissaus, limoensap en limoenrasp toe.
Breng het geheel aan de kook.
Proef en breng op smaak met zout naar wens.
Leg de stukken pangasiusfilet in de pan, breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat de vis in ongeveer 10 minuten gaar worden.
Serveer de curry met rijst en garneer met lente-ui ringen.
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc om de pittige en zure tonen van de curry te complementeren.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 5