Tiramisù al limone
Citroen-Tiramisù Formeel dus geen Tiramisù, maar ik vind dat een variant ook deze naam mag dragen, maar dan onder de benaming Tiramisù al limone.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- een pak lange vingers +/- 250 gram
- 250 gram mascarpone
- 150 gram suiker
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 100 ml Limoncello
- 50 ml water
- snufje zout
-
Verwarm in een steelpan de Limoncello, de geperste citroensap, 50 ml water en 50 gram suiker totdat de suiker is opgelost (dus niet koken, alleen een beetje opwarmen).
Laat deze Limoncello-siroop afkoelen.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
Klop het eigeel met 50 gram suiker stevig op.
Houd ter decoratie een halve eetlepel van de citroenrasp achter en klop de rest met de mascarpone met 50 gram suiker samen met een eetlepel van de Limoncello-siroop tot een crèmige massa.
Naar keuze kun je een eetlepel van deze mascarpone crème achterhouden ter decoratie.
Vermeng het stijfgeslagen eigeel door het mascarpone-mengsel, vervolgens spatel je er heel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten doorheen.
Nu wordt het tijd om de citroen-tiramisù af te maken.
Maak zelf de keuze: alles in een grote rechthoekige schaal, in dessertschaaltjes of in glazen.
Dompel de lange vingers enkele seconden onder in de Limoncello-siroop en verdeel ze over de bodem als eerste laag.
Als tweede laag de helft van het mascarpone-mengsel.
Als derde laag opnieuw de ondergedompelde lange vingers.
Als laatste laag de rest van het mascarpone mengsel.
Eventueel decoreren met het achtergehouden mascarpone mengsel en de citroenrasp.
Minimaal twee uren laten intrekken in de koelkast.
Voor het opdienen ongeveer een half uurtje uit de koelkast halen.
Lekker in combi met een mini-glaasje Limoncello?! Mmmmmm!
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Gevulde Portobello
Met deze bijzondere en grote paddenstoel kun je oneindig variëren. Deze keer gevuld met tonijn, paprika en ricotta. Eenvoudig en weinig calorieën.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 Portobello’s
- 1 rode paprika
- 1 kleine ui
- 2 knoflooktenen
- 250 gram ricotta
- 2 laurierblaadjes
- blik of pot tonijn +/ 200 gram
- 1 citroen
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- peper & zout
Snij de stelen van de Portobello’s en snij een dunne plak af van bolle kant, zodat ze niet wiebelen op een platte ovenschaal.
Hak de dunne plakken met de stelen fijn.
Snipper de ui en snij blokjes van de paprika.
Rasp de citroen (hier gebruik je slechts 1/3 van) en verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm ondertussen 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui met de paprika, laurier en geperste knoflook in circa 5 minuten. Voeg halverwege de stukjes Portobello toe.
Zorg er voor dat de groenten slechts glazig zijn, want daarna gaat alles nog eens 20 minuten in de oven.
Smeer met een eetlepel olijfolie een ovenschaal of bakblik in en leg hier de Portobello’s in.
Meng de citroenrasp, de tonijn en de ricotta door het groentemengsel (verwijder de laurier).
Maak op smaak met peper en zout (of bouillonpoeder).
Goed proeven en houd er rekening mee dat de het ‘vlees’ van de Portobello niet gezouten is.
Verdeel het mengsel over de Portobello’s. Bestrooi met paneermeel.
Bak de gevulde Portobello’s af in ongeveer 20 minuten.
Kijk iedere 5 minuten of de ovenschaal hoger of lager in de oven moet worden verplaatst.
Wellicht dat je de laatste 5 minuten de grill erbij moet aanzetten.
Serveer de gevulde Portobello’s met een frisse, maar stevige witte wijn, bijvoorbeeld een Sauvignon.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Koninginnetaartjes
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes witte gelatine
- 250 g abrikozen blik
- 15 g suiker
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 100 g mix voor Appel-kruimeltaart pak a 390g, Koopmans
- 25 g koude roomboter
- ¼ losgeklopt ei
- ½ citroen
- ¼ sinaasappel
- 200 g roomkaas
- 40 g suiker
- 3 eieren
- 2 druppels vanille aroma
- zilverpilletjes
Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water
Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door.
Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken
Haal de pan van het vuur,
Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel.
Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier
Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast
Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit
Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door
Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel.
Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast
Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes
Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Pittige varkenskebabs met groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 minneola
- 3 teentjes knoflook in stukjes
- 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
- 2 bosuitjes grof gesneden
- 2 eetlepel(s) heldere honing
- 1 eetlepel(s) sojasaus
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 600 g hamlappen in dobbelstenen
- 20 kleine champignons schoongemaakt
- 20 kerstomaatjes
- 2 gele paprika’s in 20 stukken
Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Sorbet de citrons au champagne
(citroensorbet met champagne)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g poedersuiker
- 4 deciliter water
- 2 eiwitten
- 50 g suiker
- 2 citroenen
- 1 fles campagne brut
Rasp de citroenschil zeer fijn af.
Pers de citroen uit.
Voeg poedersuiker, water, citroenrasp en citroensap samen in een pan.
Verwarm tot alle suiker is opgelost.
Haal naar smaak het citroenrasp uit het mengsel of niet en vries in.
Klop de eiwitten met de suiker au bain marie stijf en klop darna tot het schuim koud is.
Voeg dit eiwitschuim bij de compositie voordat deze geheel en al stijf is.
Serveer in bevroren champagneflutes en giet over elke sorbet een scheut champagne.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Mini-hamburgertjes met mini-pita
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ui
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 500 g gehakt
- 1 teen knoflook
- 1 zakje gehaktkruiden
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 6 pitabroodjes
- knoflooksaus en/of chilisaus
Rasp de gepelde ui.
Roer paprikapoeder en oregano door elkaar.
Maak het gehakt aan met de gehaktkruiden, geraspte ui en knoflook uit de knijper.
Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Druk de ballen plat tot mini-hamburgertjes van ongeveer een halve centimeter dik.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de hamburgertjes ongeveer 2 minuten per kant.
Of rooster ze gaar op een grilpan.
Houd de hamburgertjes warm door ze in aluminiumfolie te wikkelen.
Maak de pitabroodjes warm in een broodrooster of oven.
Bestrijk de bovenkant met een beetje olie.
Strooi er wat paprika/oregano op.
Snijd de pitabroodjes tweemaal diagonaal door.
Stop in elk kwart broodje een hamburgertje.
De broodjes kunnen even in knoflooksaus of chilisaus worden gedoopt.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Gevulde pitabroodjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ui
- 4 eetlepel(s) linzen
- 2 tomaten
- 1 eetlepel(s) fijngehakte peterselie
- 1 eetlepel(s) fijngehakte selderij
- 1 eetlepel(s) fijngehakte munt
- 2 tenen knoflook
- ½ l kippenbouillon zelfgetrokken, uit pot of van tablet
- 200 g kipfilets
- 250 ml yoghurt dikke
- 4 pitabroodjes
- enkele takjes peterselie
- 1 snufje cayennepeper
- 1 snufje zout
Rasp de ui.
Was de linzen.
Ontvel de tomaten en snijd ze in plakken.
Hak de kruiden fijn en pers de teentjes knoflook.
Breng de bouillon aan de kook.
Leg de kipfilet in de bouillon en draai het vuur, als de bouillon opnieuw kookt, lager.
Pocheer de kipfilet in circa 20 minuten gaar.
Kook in een andere pan in iets gezouten water de linzen in ongeveer dezelfde tijd gaar.
Schep de kipfilet uit de bouillon en snijd het vlees in smalle repen.
Roer de kruiden, de knoflook en de ui door de yoghurt en breng op smaak met cayennepeper en zout.
Verwarm de pitabroodjes in de oven of in een broodrooster.
Snijd ze voor de helft open en verdeel de reepjes kip, de linzen en de plakken tomaat over de broodjes.
Schep de yoghurtsaus erop.
Garneer het pitabroodje met takjes peterselie.
De bouillon waarin de kipfilet is gepocheerd kan worden opgedronken. Doe 2 theelepels Japanse sojasaus in de bouillon en voeg wat fijngesneden lente-ui toe.
Wijnadvies:
Vul het glas met een lekkere rondsmakende rode Vin de Pays. Serveer deze aan de koele kant.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Frisse Aperitiefglaasjes met Appel en Garnalen
Verfijnde aperitiefglaasjes gevuld met frisse appel, delicate grijze garnalen en een romige kerriesmaak. Ideaal voor een feestelijke start van elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 aperitiefglaasjes
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g grijze garnalen
- 3 eetlepels zure room
- 2 appels Jonagold, fijn geraspt
- 1 koffielepel kerriepoeder
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels dille fijngehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng de grijze garnalen met de zure room en kerriepoeder.
Breng het garnalenmengsel op smaak met peper en zout.
Rasp de appels fijn en meng het citroensap erdoor om verkleuring te voorkomen.
Snipper de dille fijn.
Verdeel de geraspte appel gelijkmatig over de aperitiefglaasjes.
Strooi de fijngehakte dille over de geraspte appel.
Vul de glaasjes aan met het garnalenmengsel.
Werk elk glaasje af met een klein takje dille voor decoratie.
Serveertip:
Serveer de glaasjes goed gekoeld voor een optimale smaakbeleving. Voeg eventueel een klein sneetje geroosterd brood toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis, die de frisheid van de appel en de subtiele smaak van garnalen perfect aanvullen.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Abrikozenmousse
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 1 l water
- 200 g suiker
- 1 kg abrikozen
- 2,5 dl slagroom
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 150 g suiker
- 15 g gelatine
- 2 eetlepel(s) kirsch
Rasp de citroen en pers deze uit.
Was de abrikozen, halveer ze en bewaar 2 helften voor de garnering.
Doe het water, het citroenrasp en -sap in een pan en voeg de suiker toe.
Laat dit 12 minuten koken.
Leg de abrikozen in de siroop en bedek ze met bakpapier en een bord, zodat ze onder de siroop blijven.
Pocheer ze 10 minuten.
Zeef de abrikozen en bewaar 1,25 deciliter vocht.
Pureer de abrikozen in de keukenmachine of blender.
Er moet ongeveer 750 gram overblijven.
Klop de slagroom halfstijf.
Klop in een pan de eieren, de eidooiers, de abrikozenpuree en de suiker los en verwarm dit tot net tegen de kook aan.
Zet de pan in een kom met ijs en roer het geheel lauw.
Week de gelatine en los deze op in het achtergehouden abrikozenvocht.
Meng de gelatinemassa door het abrikozenmengsel en voeg de slagroom en de kirsch toe.
Giet het mengsel in een vorm en laat het minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
Stort de vorm op een plateau en garneer de mousse met de apart gehouden abrikozen.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9
Bananenvlaai
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram suiker
- 2 gram zout
- 40 gram gesmolten boter
- 2 kleine eitjes
- 25 gram lauwe melk
- Voor de vulling:
- 200 ml Slagroom
- 100 gram echte boter
- 400 gram witte chocolade
- Een zakje taartina
- En natuurlijk de bananen niet vergeten ?
Enkele uren op voorhand breng je de slagroom met de boter aan de kook.
Rasp de witte chocolade en schenk hier de slagroom met de boter op.
Roer goed door totdat de chocolade gesmolten is.
Zet het mengsel in de koelkast en laat het terug ijskoud worden.
Maak het deeg door alle ingrediënten behalve de melk in de kitchenaid te mengen met elkaar.
Als het deeg nog wat plakkerig is hoef je de melk niet toe te voegen.
Is het deeg ietwat droog dan kun je de melk wel toevoegen.
Laat het deeg een 3 kwartier rijzen en kneed het dan nog eens door.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je bakvorm en leg de lap erin.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem blind in de oven op 180°.
Na het bakken direct ontvormen en volledig laten afkoelen.
Neem de witte chocolade en doe deze in de kitchenaid.
Klop hem op totdat hij mooi stijf is.
Vul de vlaai met de mousse en strijk glad af.
Leg hierop de gesneden bananen.
Werk af met taartina ( volg de gebruiksaanwijzing op het pakje ).
De vlaai is zeer lekker maar wel zoet van smaak.
Heb je het liever minder zoet ?
Neem dan fruit dat ietwat zurig is zoals aardbeien en frambozen.
Receptenplein.nl
Home / rasp / Pagina 9