Gelukskoekjes

Gelukskoekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 60 gr poedersuiker
  • 45 gr boter
  • 60 gr bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig.
  • Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
  • Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten.
  • Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
  • Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
  • Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
  • Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
  • Werk met drie koekjes tegelijk.
  • Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
  • Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
  • Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Dennekoeken

Dennekoeken

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 4 eieren
  • 500 gr bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 tl koekkruiden
  • 600 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloem om uit te rollen
  • 5 el licht bier
  • 150 gr hagelsuiker of greinsuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg er stuk voor stuk de eieren toe.
  • Suiker, zout en kruiden erbij doen, goed vermengen en dan bloem en bak­poeder erover zeven.
  • Tot een stevig deeg kneden, inpakken en minstens 1 uur in de koelkast op smaak laten komen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem, rol het deeg uit tot ½ cm dikte en steek er ronde koeken uit.
  • Bestrijk de koeken dun met bier en strooi de grove suiker erover.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze 20 minuten tot de koeken knapperig zijn.
  • Meteen na het bakken van de dennekoek van het bakblik nemen en op een rooster laten afkoelen.

Notities

Goed afgesloten in een trommel zijn de koeken lang houdbaar.

Choco pindakoekjes

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.

Chocoladekrakelingen

Chocoladekrakelingen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen geraspte schil er van
  • 30 gr gemalen witte amandelen
  • ½ el rum
  • 2 el cacao
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 tl cacao
  • 5 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Doe de bloem in een diepe kom en voeg gesneden boter, suiker, ei, citroenrasp, amandelen, rum en cacao toe.
  • Kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Maak van het deeg rolletjes van ½ cm doorsnee en 12 tot 15 cm lang.
  • Vet een bakblik in en leg de rollen er in de vorm van een krakeling op.
  • Druk de punten voorzichtig aan.
  • Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Maak een glazuur van poedersuiker, rum en cacao en strijk het over de koekjes.

Chocolade lebkuchen

Chocolade lebkuchen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 325 gr suiker
  • 4 eieren
  • 75 gr fijngehakte sukade
  • 75 gr gesneden oranjesnippers
  • 100 gr gemalen witte amandelen
  • 15 gehakte pistachenoten
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 240 gr bloem
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 70 gr cacao
  • ronde stukjes ouwel
  • bittere chocolade of couverture

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de eieren met suiker schuimig, doe er gehakte sukade, gesneden oranjesnippers, amandelen, pistachenoten, kruiden en citroensap door.
  • Vermeng bloem en cacao en klop het door het beslag.
  • Leg op elk ouwel rondje een lepel beslag en bak de koekjes 25-30 minuten.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk ze met au-bain-marie gesmolten chocolade of couverture.

Amandelmakronen

Amandelmakronen

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr gemalen witte amandelen
  • 500 gr suiker
  • 1 citroen sap en geraspte schil er van
  • 7 eiwitten
  • enkele vellen ouwel

Garnering:

  • 60 gr hele witte amandelen

Instructies

  • Doe de amandelen, suiker, citroenrasp en citroensap en 2 eiwitten in een steelpan op heel laag vuur.
  • Roer net zo lang tot de massa zich goed gaat verbinden.
  • Het mag niet te heet worden.
  • Laat het goed afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 150°C).
  • Sla de rest van de eiwitten zeer stijf en klop ze door het beslag.
  • Leg de stukken ouwel op een ingevet bakblik en leg met behulp van twee lepels steeds bergjes beslag op de ouwel.
  • Bak ze 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Garneren met hele amandelen.

Havermoutrepen van Onbekende Auteur

Havermoutrepen van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Noten, Ontbijt, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 125 gram appelstroop
  • 225 gram havermout
  • 100 gram noten in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
  • 12 abrikozen gedroogde in stukjes

Instructies

  • Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
  • Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
  • Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
  • Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
  • Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
  • Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
  • In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
  • Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
  • Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
  • Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Marokko
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 190 gram zachte roomboter of margarine
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 5 ontpitte dadels fijn gesneden
  • 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
  • 3 eetlepels grofgehakte amandelen
  • 190 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
  • Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
  • Blijf goed mixen.
  • Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
  • Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
  • Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
  • Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
  • Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
  • De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.

Notities

Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g

Geroosterde Aubergine Dip

Geroosterde Aubergine Dip

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
  • Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Notities

Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.

Ayam setan

Ayam setan

Pittige Duivelse Kip
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip schoongemaakt
  • 2 ons rode pepers of 1 ons rawit kleine pepertjes, naar smaak (minder voor minder pittig)
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 7 teentjes knoflook fijn gesneden
  • ½ glas mosterd
  • ½ glas ketjap manis zoete ketjap
  • 2 kopjes water
  • 100 gram boter
  • Zout en een snufje suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Spoel de kip grondig af onder koud water en dep droog.
  • Wrijf de kip in met zout.
  • Plaats de kip op een rooster en laat deze halfgaar roosteren in de oven.
  • Terwijl de kip gaart, bereid je de marinade voor.
  • Maal de rode pepers of rawit, uien en knoflook fijn in een keukenmachine of hakmolen.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe: water, ketjap, mosterd, zout, peper en suiker.
  • Mix tot een marinade.
  • Wentel de halfgare kip grondig in de marinade.
  • Leg er wat stukjes boter bovenop.
  • Zet de oven terug naar 180 graden Celsius en laat de kip nog 45 minuten garen tot deze volledig gaar is.

Notities

Serveertips:

Serveer de Ayam Setan op een schaal en garneer met fijngesneden lente-uitjes. Perfect te combineren met warme rijst.