Kruidnoten Brownies
Heerlijke kruidnoten brownies, perfect voor een gezellige Sinterklaasavond.
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Bakblik (20 x 30 cm)
handmixer
rooster
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram chocolade in stukjes
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 gram basterdsuiker
- 4 eieren
- 100 gram kruidnoten met chocolade of grof gebroken speculaasjes
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Vet het bakblik in met boter.
Breng in een grote pan een laag water aan de kook.
Doe de chocolade en boter in een kleine pan en hang deze in het waterbad.
Laat de chocolade en boter al roerende smelten.
Haal de pan uit het waterbad en laat het chocolademengsel afkoelen.
Klop in een kom de eieren met zout licht en schuimig.
Voeg al kloppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe.
Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel.
Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.
Bak de koek ca.
30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant knapperig is.
Laat de koek in de vorm afkoelen tot lauwwarm.
Snijd de koek in 24 stukken.
Laat de brownies verder afkoelen op een rooster.
Bewaar in een trommel.
Serveertip:
Serveer de brownies als Sinterklaas traktatie.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag
Een kruidige gemberkoek, traditioneel gebakken voor Ierse Vrouwendag. Perfect voor een gezellige theemiddag.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 225 gram bloem
- 50 gram bakgember
- 90 gram boter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 ½ dl melk
- 75 gram rozijnen
- 175 gram stroop
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel zout
Zeef de bloem, zout, gemberpoeder en bakpoeder in een kom.
Verwarm de bruine basterdsuiker en boter in een pan, roer tot een glad mengsel.
Voeg de stroop en melk toe, roer glad.
Laat het mengsel afkoelen en roer het door de droge ingrediënten.
Meng het ei, rozijnen en bakgember erdoor.
Schep het beslag in een met bakpapier beklede vorm.
Bak de koek 1 uur op 180°C.
Laat de koek uitdampen op een rooster.
Serveer met roomboter.
Serveertip:
Serveer de gemberkoek met een kopje thee en een klontje roomboter.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Madeira, past goed bij de gemberkoek.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Servings: 1 brood
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Koekjes met Hazelnoot-Chocoladevulling
Deze knapperige koekjes gevuld met romige hazelnootpasta en gehakte hazelnoten zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. Perfect voor bij de koffie of thee, of om uit te delen tijdens feestjes!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 30 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
Hak de hazelnoten fijn.
Rol het bladerdeeg uit en besmeer het gelijkmatig met hazelnootpasta.
Strooi de gehakte hazelnoten eroverheen.
Rol het deeg over de lengte op tot een platte rol van ongeveer 6 cm breed.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 cm dik en leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze goudbruin zijn.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato of een lichte, mousserende wijn.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 12 mini plaattaarten
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 400 g geitenkaas in schijfjes gesneden
- 320 g verse vijgen in partjes
- 3 eetlepels honing
- 20 g noten walnoten of amandelen, grof gehakt
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 12 gelijke rechthoeken.
Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
Smeer de geitenkaas over de afgekoelde bladerdeegbodems.
Beleg de taartjes met de partjes vijgen en besprenkel ze met de honing.
Verdeel tot slot de gehakte noten over de mini plaattaartjes.
Serveer deze mini plaattaartjes als een elegant en smaakvol hapje bij een feestelijke gelegenheid of als voorgerecht bij een diner.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een mooie aanvulling op de geitenkaas, vijgen en honing in deze mini plaattaartjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 13g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling
Luchtige soesjes gevuld met romige slagroom en gedoopt in fluweelzachte gesmolten chocolade. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Servings: 25 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 200 ml melk en/of water
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 4-5 eieren 200-250 g
- Snufje zout
Voor de gesmolten chocolade:
- 300 g chocolade
- 300 ml slagroom opgeklopt
Voor de soezen:
Verwarm in een pan de melk en/of water samen met de boter en een snufje zout tot het kookpunt.
Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bloem toe.
Roer tot een glad beslag ontstaat.
Plaats de pan terug op een matig vuur en gaar het beslag, terwijl je blijft roeren.
Meng de eieren één voor één door het beslag tot het een dikke, gladde consistentie heeft.
Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit dopjes van het beslag ter grootte van een euromunt, met voldoende tussenruimte.
Druk eventuele puntjes plat met een natte vinger.
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bak de soezen in 20 minuten gaar en droog.
Voeg indien mogelijk twee stoominjecties toe tijdens de eerste 12 minuten van het bakken.
Open de oven niet tussentijds.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Voor de gesmolten chocolade:
Doe de chocolade in een stoomovenpan en dek deze af met folie.
Laat de chocolade in de stoomoven smelten op 60 °C gedurende 10 minuten, of gebruik het automatische programma voor chocolade.
Klop intussen de slagroom stijf met weinig of geen suiker.
Vul de afgekoelde soezen via de onderkant met de slagroom.
Roer de gesmolten chocolade glad en doop de gevulde soezen één voor één in de chocolade.
Plaats de soezen op vetvrij papier en laat de chocolade uitharden.
Serveertip:
Serveer de soesjes op een mooie schaal en garneer met geraspte chocolade of poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas dessertwijn, zoals een Ruby Port, om de rijke chocoladesmaak te complementeren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen
Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag d
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Werkvlak
theedoek
mes
rooster
- 200 g actieve desemstarter
- 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
- 150 g water lauwwarm
- 50 g walnoten grof gehakt
- 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
- Snufje zout
Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit
Luchtige bladerdeegbakjes gevuld met romige zure room en vers rood fruit, perfect voor een verfrissend en elegant dessert.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 250 g zure room
- Merg van 2 vanillestokjes
- 2 eetlepels poedersuiker
- 8 aardbeien
- 8 frambozen
- 8 bramen
- 16 blauwe bessen
- 32 aalbessen
- 8 kleine munttopjes
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en snijd het in 8 gelijke stukken.
Vet de achterkant van een muffinvorm in met boter of bakspray zodat het deeg niet blijft plakken.
Meng de zure room met de poedersuiker en het vanillemerg.
Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast om op te stijven.
Verdeel het deeg over de achterkant van de muffinvorm, bestrijk het met wat water en strooi rietsuiker over de stukken deeg.
Bak het deeg 15 minuten tot het lichtbruin is.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de stukken deeg en laat ze op een rooster afkoelen.
Bak de stukken deeg nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze volledig afkoelen.
Vul de bakjes met het zure roommengsel.
Verdeel over ieder bakje 1 aardbei, 1 braam, 1 framboos, 4 aalbessen en 2 blauwe bessen.
Werk af met een topje verse munt.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Luxe Chocoladecake met Ganache en Romige Vanillesaus
Geniet van deze decadente chocoladecake met een fluweelzachte ganache en romige vanillesaus. Perfect als feestelijk dessert of traktatie!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
Steelpannen
rooster
Voor de Chocoladecake:
- 60 g chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 120 g boter
- 250 g basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beker zure room
Voor de Chocoladeganache:
- 80 g chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Voor de Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels melk achtergehouden
- 10 g maïzena
Chocoladecake:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met oploskoffie in 2 dl kokend water op laag vuur.
Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
Klop de boter romig met een mixer en voeg basterd- en vanillesuiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
Voeg om en om het bloemmengsel, zure room en chocoladesaus toe.
Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven bakvorm.
Bak 1,5 uur in het midden van de oven.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Chocoladeganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten op laag vuur.
Roer de zachte boter erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Vanillesaus:
Breng melk, slagroom, suiker en een opengesneden vanillestokje aan de kook.
Klop eidooiers los met 2 eetlepels melk en maïzena.
Voeg een beetje van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en giet terug in de pan.
Laat 3 minuten zachtjes koken, zeef en laat afkoelen.
Serveren:
Snijd de chocoladecake in punten.
Schenk de chocoladeganache erover.
Giet vanillesaus rondom de cake.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de cake met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Pedro Ximénez sherry combineert perfect met de rijke chocolade- en vanillesmaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8
Frisse Citroen Madeleines
Deze frisse citroen madeleines zijn perfect luchtig en heerlijk bij de koffie of als licht dessert. Voeg een vleugje vanille of poedersuiker toe voor een extra touch!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 120 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 135 g suiker
- 4 eieren
- Schil van 1 citroen geraspt
- 125 g gesmolten boter
Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop de suiker en eieren tot een dik, luchtig mengsel.
Voeg de geraspte citroenschil toe.
Roer de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het beslag 20-30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vul de holtes van de madeleine bakvorm voor 2/3 met het beslag.
Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Laat de madeleines afkoelen op een rooster.
Je kunt deze heerlijke citroen madeleines serveren als traktatie bij de koffie of als licht dessert. Probeer voor variatie eens een vleugje vanille-extract toe te voegen aan het beslag of bestrooi de madeleines met poedersuiker voor het serveren. Geniet van deze luchtige en verrukkelijke lekkernij!
Wijnadvies:
Serveer de citroen madeleines met een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een frisse mousserende wijn zoals Prosecco.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / rooster / Pagina 8