Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie

Biefstuk met Rode Wijn Geitenkaassaus en Roerbakspinazie

Geniet van een malse biefstuk met een rijke rode wijn geitenkaassaus en frisse roerbakspinazie voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 2 dl rode wijn
  • Kippenbouillonblokjes voor 3 dl
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat de boter heet worden en bak de biefstukken in circa 4 minuten aan beide zijden bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het tot de helft reduceren.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg voor het serveren een plakje geitenkaas op de biefstukjes en plaats dit tezamen even onder de grill.
  • Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
  • Leg de biefstukjes op een bord en serveer de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk met aardappelpuree of een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze biefstuk past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de rijke smaken van de saus aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas

Een klassiek gerecht met perfect gebakken biefstuk, een rijke rode wijnsaus en romige geitenkaas, geserveerd met knoflook-spinazie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 2 dl rode wijn
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 biefstukken
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Knoflook naar smaak
  • Kippenbouillonblokjes voor 3 dl bouillon
  • Peper naar smaak
  • 1 zak spinazie
  • Zout naar smaak
  • Uitjes naar smaak

Instructies

  • Laat de boter heet worden in een koekenpan.
  • Bak de biefstukken in circa 4 minuten per zijde bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Doe de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat tot de helft inkoken.
  • Roer de kruidenroomkaas door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een plakje geitenkaas op elke biefstuk en plaats ze kort onder de grill.
  • Roerbak de spinazie met knoflook en uitjes.
  • Leg de biefstuk op een bord, schenk de saus eromheen en serveer met de spinazie.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokante aardappeltjes of versgebakken brood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een krachtige Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 2g

Gegrilde Bananen met Likeur en Gekarameliseerde Amandelen

Gegrilde Bananen met Likeur en Gekarameliseerde Amandelen

Geniet van een decadente gegrilde banaan met een mix van sinaasappelsap, likeuren, en knapperige gekarameliseerde amandelen. Een heerlijk nagerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Diabetisch
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 rijpe bananen
  • 6 stukken aluminiumfolie 30x40 cm
  • 3 dl verse sinaasappelsap
  • 200 g suiker voor sinaasappelmix
  • 1 dl Cointreau
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 dl Bacardi rum
  • 1 dl Passoã
  • 200 g geschaafde amandelen
  • 150 g suiker voor amandelen
  • ½ dl stijfgeklopte room met suiker

Instructies

  • Breng het sinaasappelsap met 200 g suiker aan de kook en laat dit tot de helft inkoken.
  • Haal van het vuur en meng met de Cointreau, Grand Marnier, Bacardi rum, en Passoã.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Pel de bananen en leg ze elk op een stuk aluminiumfolie.
  • Vouw het folie om de banaan tot een klein bootje, laat de bovenkant open en giet een beetje sinaasappelmix bij elke banaan.
  • Vouw het folie goed dicht.
  • Grill de pakketjes 8-10 minuten in een grillpan op een middelhoge temperatuur, zodat de drank niet ontsnapt.
  • Klop intussen de slagroom stijf en bruneer de amandelen door ze met 150 g suiker in een pan te roosteren tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen en maak ze daarna fijn.
  • Haal de bananen van het vuur, vouw het folie deels open, spuit een toef slagroom op elke banaan en bestrooi met de gekarameliseerde amandelen.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g

Kabeljauwfilet met Rode-Wijnsaus en Gebakken Champignons

Kabeljauwfilet met Rode-Wijnsaus en Gebakken Champignons

Proef de verfijnde smaak van deze kabeljauwfilet, geserveerd met een rijke rode-wijnsaus en knapperige champignons. Een Belgisch gerecht dat perfect is voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 medaillons van kabeljauwfilet ‘loins’ van 150 g
  • 50 g boter
  • 300 g rode uien
  • 12 grote champignons of kleine boleten
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de saus:

  • 60 g sjalot
  • 60 g ongezouten boter
  • 1,5 dl gevogeltebouillon
  • 1,5 dl rode wijn

Instructies

Saus bereiden:

  • Versnipper de sjalotten en stoof ze in de boter.
  • Voeg de rode wijn en gevogeltebouillon toe en laat het geheel inkoken tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Rode uien:

  • Snijd de rode uien in ringen en fruit ze in olijfolie tot ze glazig zijn.

Kabeljauw bakken:

  • Verhit boter in een antikleefpan en bak de medaillons van kabeljauw aan beide kanten goudbruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Gaar de vis vervolgens nog even in een voorverwarmde oven van 180°C.

Champignons:

  • Was de champignons en bak ze samen met laurier en rozemarijn in olijfolie.
  • Kruid met peper en zout.

Opmaak:

  • Zet vier serveerringen op vier borden en vul iedere ring met een laagje gebakken rode ui.
  • Leg de vis op het bedje van ui en schik de champignons erbovenop.
  • Verwarm de saus, haal van het vuur en klop op met klontjes koude boter.
  • Verwijder de serveerringen en versier het gerecht met een blaadje laurier.
  • Trek streepjes rode-wijnsaus op de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een glas droge rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte Merlot complimenteert de smaken van dit gerecht perfect.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Advocaatmousse

Advocaatmousse

Deze luchtige advocaatmousse is een feestelijk dessert dat perfect is voor een speciale gelegenheid. De combinatie van romige slagroom en rijke advocaat zorgt voor een heerlijke afsluiting van elke maaltijd!
(exclusief opstijven)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 12
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 100 ml witte wijn
  • 10 g gelatinepoeder
  • 500 ml slagroom
  • 100 g suiker
  • 200 ml advocaat

Instructies

  • Vermeng de eidooiers met de witte wijn en de gelatinepoeder.
  • Klop dit mengsel in een sauspan op laag vuur (of au bain-marie) op tot een luchtig geheel.
  • Blijf kloppen tot de saus als een lint van de garde loopt.
  • Laat de massa tot kamertemperatuur afkoelen.
  • Klop de room met de suiker op tot slagroom en bewaar deze koel.
  • Meng de advocaat door de slagroom.
  • Meng het afgekoelde dooier/gelatinemengsel voorzichtig met een spatel door het advocaat/roommengsel.
  • Verdeel de mousse over de vormen en laat de mousse in de koelkast opstijven.

Notities

Serveer deze mousse met een glas lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g

Parelhoenfilet in Pancetta en Kool

Parelhoenfilet in Pancetta en Kool

Heerlijke parelhoenfilets gewikkeld in pancetta en groene kool, geserveerd met een romige saus. Dit smaakvolle gerecht is perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gr boter
  • 2 eetlepels fijngehakte salieblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 8 groene koolbladeren
  • 12 plakken pancetta Italiaans ontbijtspek
  • 4 parelhoenfilets
  • 3 dl gevogeltefond uit pot
  • 1 ½ dl slagroom

Instructies

Voorbereiding:

  • Roer 50 gr boter los met fijngehakte salieblaadjes, zout en peper.
  • Kook de groene koolbladeren 2 minuten in ruim kokend water, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verwijder de harde nerven van de koolbladeren.
  • Leg 2 koolbladeren naast elkaar, leg er 3 plakken pancetta op en bestrijk met een laagje salieboter.
  • Leg het parelhoenfilet erop.
  • Rol de kool en pancetta om de parelhoen en herhaal dit proces voor de overige filets.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Leg de rolletjes in een braadslede en voeg de resterende boter en gevogeltefond toe.
  • Bak de rolletjes 20-25 minuten in de oven.
  • Haal de rolletjes uit de braadslede en houd ze warm.
  • Schenk het braadvocht uit de braadslede in een sauspan.
  • Voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rolletjes in plakken en leg ze op borden.
  • Schep de saus ernaast.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Barbera d'Alba

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Groene Ravioli met Slakken-Kruidenvulling en Champignon-Wijnsaus

Groene Ravioli met Slakken-Kruidenvulling en Champignon-Wijnsaus

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 645kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Pastamachine (optioneel)
  • deegrol
  • sauspan

Ingrediënten

Voor de Ravioli:

  • 150 gram gehakte spinazie diepvries
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren waarvan 1 losgeklopt

Voor de Vulling:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 250 gram champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels + 2 deciliter slagroom
  • 1 blikje slakken
  • 100 gram kruidenboter
  • 2 eetlepels cognac of vieux

Voor de Saus:

  • 2 deciliter witte wijn
  • 1 liter kruidenbouillon van tablet
  • 1 pot gevogeltefond 400 ml
  • Zout en peper naar smaak

Afwerking:

  • Bieslook fijngehakt

Instructies

Voorbereiding Ravioli:

  • Verwarm de spinazie en knijp het goed uit.
  • Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg zout, olijfolie, 2 eieren en spinazie toe in het kuiltje.
  • Meng met een vork de eieren en spinazie, voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Kneed het deeg gedurende 10 minuten en laat het 1 uur rusten in folie.

Voor de Vulling:

  • Hak sjalot en champignons fijn.
  • Bak sjalot in boter zacht gedurende 5 minuten.
  • Voeg champignons toe, laat vocht verdampen, roer 4 eetlepels slagroom erdoor en laat iets inkoken.
  • Snijd slakken in stukjes, bak ze in kruidenboter gedurende 4 minuten.
  • Voeg cognac toe en laat alcohol verdampen.
  • Meng slakken en champignonmengsel, laat afkoelen.

Voorbereiding Ravioli Vervolg:

  • Rol het deeg met een deegrol (of pastamachine) heel dun uit tot 6 vellen van ongeveer 8x40 cm.
  • Schep op de helft van de vellen, met 5 cm tussenruimte, een lepel van het mengsel.
  • Bestrijk het deeg rond de vulling met losgeklopt ei.
  • Leg de rest van de vellen erop en druk het deeg rond de vulling goed aan.
  • Steek met een pastawieltje 12-16 ravioli uit.

Voorbereiding Saus:

  • Verwarm de wijn in de champignonpan en roer aanbaksels los.
  • Zeef het mengsel boven een sauspan.
  • Kook de wijn tot de helft in.
  • Voeg bouillon toe en kook weer tot de helft in.
  • Roer 2 deciliter slagroom erdoor en laat het inkoken tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Bereiding:

  • Kook de ravioli in de bouillon in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Verwarm de saus zachtjes.
  • Schep wat saus op de borden, verdeel de ravioli erover en garneer met fijngehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Deze groene ravioli met slakken-kruidenvulling en champignon-wijnsaus komt goed tot zijn recht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 44g | Zout: 3.5g | Sugar: 4g

Vegetarische Bonenburger met Kruidige Smaak

Vegetarische Bonenburger met Kruidige Smaak

Een heerlijke vegetarische bonenburger met kidneybonen, kruiden en een krokante paneerlaag. Perfect voor een gezonde maaltijd op een broodje!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal, Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • sauspan
  • ovenplaat
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 wortel geraspt
  • ½ groene peper fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 blikken kidneybonen à 400 g, uitgelekt
  • 50 g volkoren broodkruimel
  • Broodkruimels of paneermeel voor paneren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Verhit de olijfolie in een sauspan en fruit de ui 5 minuten.
  • Voeg de wortel, groene peper en knoflook toe en roerbak 1-2 minuten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Prak de kidneybonen fijn in een mengkom en voeg ze samen met de broodkruimels toe aan het groentemengsel.
  • Meng goed door.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het mengsel in acht gelijke porties en vorm burgers.
  • Rol de burgers door broodkruimels of paneermeel om ze een krokante buitenkant te geven.
  • Plaats de burgers op een ingeoliede ovenplaat.
  • Bak ze 15-20 minuten in de oven, draai ze halverwege om tot beide kanten bruin en krokant zijn.
  • Leg de burgers op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen en serveer direct.

Notities

Serveer de bonenburgers op een volkoren broodje met je favoriete toppingszoals sla, tomaat, ui en een saus naar keuze.
Wijnadvies:
Combineer deze bonenburger met een frisse Sauvignon Blanc of een fruitige rosé voor een heerlijke pairing.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Mals gebakken biefstuk met een romige rode wijn-geitenkaassaus, geserveerd met knapperige roerbakspinazie en knoflook. Een feestelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de biefstuk:

  • 4 biefstukken
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Voor de rode wijnsaus:

  • 200 ml rode wijn
  • 1 kippenbouillonblokje voor 300 ml bouillon
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de roerbakspinazie:
  • 1 zak spinazie ± 400 g
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 uitjes fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in ongeveer 4 minuten per kant mooi bruin.
  • Haal ze uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Verhit ondertussen de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het mengsel tot de helft inkoken.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de grill of oven op 200°C.
  • Leg op elke biefstuk een plakje geitenkaas en plaats ze kort onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
  • Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en uitjes kort.
  • Voeg de spinazie toe en wok 2-3 minuten tot de blaadjes geslonken zijn.
  • Leg de biefstuk op een bord, schep de rode wijnsaus eromheen en serveer met de roerbakspinazie.

Notities

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappeltjes of een knapperig stuk stokbrood.

Wijnadvies:

Een volle Cabernet Sauvignon of een Syrah past perfect bij de rijke smaken van de rode wijnsaus en de geitenkaas.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Geroosterde Lamsbout met Knoflook en Rozemarijn

Geroosterde Lamsbout met Knoflook en Rozemarijn

Lamsbout met knoflook en rozemarijn, perfect gegaard en geserveerd met een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd1 uur 50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 412kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 lamsbout ca. 750 g ontbeend en botten in stukken gehakt (vraag uw slager dit te doen)
  • 3 teentjes knoflook in reepjes gesneden
  • 1 bosje rozemarijn takjes fijn verdeeld
  • Zout en peper naar smaak
  • 25 g boter
  • 1 ui grof gehakt
  • 1 stengel bleekselderij in stukken
  • ½ winterwortel in stukjes
  • 2 ½ dl rode wijn
  • 4 dl kalfsfond uit een pot

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak kleine sneetjes in de lamsbout en steek hierin de knoflook- en rozemarijnreepjes (bescherm de uitstekende steeltjes met aluminiumfolie).
  • Wrijf het vlees in met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadslede.
  • Leg de lamsbout met botten erin en schep de groenten eromheen.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Rooster het vlees in de oven gedurende ongeveer 50 minuten tot het mooi rosé is, waarbij je het regelmatig bedruipt.
  • Laat de lamsbout vervolgens 15 minuten rusten.
  • Schep het bakvet uit de braadslede.
  • Roer de aanbaksels los met rode wijn.
  • Zeef het mengsel boven een sauspan en laat het tot de helft inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat het geheel inkoken tot de gewenste sausdikte.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer de geroosterde lamsbout met de heerlijke knoflook- en rozemarijnsmaak, overgoten met de smaakvolle rode wijnsaus. Geniet van dit feestelijke hoofdgerecht!
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Syrah of een Merlot sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 412kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g