Deense geep fricasse
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 800 g gefileerde geep
- 250 g aardappels in blokjes
- 250 g bloemkoolroosjes
- 150 g worteltjes in stukjes
- 200 g diepvriesdoperwtjes
- Peterselie
- 35 g boter voor de saus
- 50 g bloem voor de saus
- Citroensap voor het visnat
- Witte peper
- Zout naar smaak
- Mosterd voor de saus
- Een potje zure room
Voorbereiding:
De geep fileren.
Snijd met een mes langs de ruggengraat van de geep, aan één zijde van de ruggegraat, vanaf de kop.
Verwijder de ruggraatjes die nog in het filet zitten.
Dit is een precies werkje.
Bereiding:
Leg de geepfilets met de vleeskant naar boven naast elkaar en bestrooi ze licht met zout en peper.
Plaats een plukje grof gesneden peterselie aan de kopzijde van het filet en rol het geepfiletje op.
Bind de rolletjes vast met visdraad of ijzergaren.
Plaats de visrolletjes in een ondiepe pan met een laagje water waarin wat citroensap is toegevoegd en breng ze tegen de kook aan.
Laat ze ongeveer vijf minuten pocheren met de deksel op de pan.
Zeef en bewaar het kooknat voor de saus.
Doe de in roosjes gesneden bloemkool, de worteltjes in stukjes en de aardappelblokjes samen met de doperwtjes in een pan met een laagje water en kook ze ongeveer 10 minuten.
Bewaar ook het kookvocht voor de saus.
Maak een roux voor de saus door de 35 g boter in een pannetje te smelten en de bloem erdoor te roeren tot er een bal ontstaat.
Breng deze roux op de juiste dikte met het kooknat van de vis en de groenten.
Breng de saus op smaak met mosterd, peper, zout en voeg veel fijngehakte peterselie toe.
Voor extra smaak kun je de saus afmaken met zure room.
Leg de visrolletjes bovenop de gekookte groenten en giet de saus erover.
Serveer het restant van de saus apart in een kom.
Dit gerecht kan worden geserveerd met vers knapperig stokbrood of met gekookte witte rijst.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus
Een elegant gerecht van duif verpakt in bladerdeeg, geserveerd met knolselderij en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Blender of Magimix
kwastje
sauspan
Silpat of bakpapier
scherp mes
Duif in Bladerdeeg:
- 8 duifjes borstfilets en poten
- 16 bladerdeegvellen
- 300 g eendenlever
- 16 plakjes gerookt spek
- 16 bladeren groene kool
- 1 teen knoflook
- Eidooier voor bestrijken
Garnituur:
- 1 knolselderij
- 1 dl melk
- ½ dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Saus:
- Duifkarkassen
- Notenolie voor aanzetten
- 50 g prei in brunoise gesneden
- 50 g wortel in brunoise gesneden
- 50 g knolselderij in brunoise gesneden
- 2 tenen knoflook
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 bladeren laurier
- 3 dl rode wijn
- 5 dl gevogeltefond
- 50 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de Duif:
Snijd de borstfilets en de poten van het karkas van de duifjes.
Verwijder de huid van de borsten en maak de pootjes schoon.
Snijd de kool in julienne en fruit deze samen met de knoflook tot het vocht is verdampt.
Laat afkoelen.
Snijd de eendenlever in 16 plakjes en wikkel elk plakje in gerookt spek.
Leg de bladerdeegvellen op de werkbank.
Plaats op elk vel bladerdeeg een boutje met het botje buiten het deeg.
Voeg hierop een beetje kool toe, vervolgens een pakketje eendenlever, en daarop de duivenborst.
Pak het geheel in met het bladerdeeg, bestrijk met eidooier, en leg op een bakplaat met silpat of bakpapier.
Laat het rusten.
Voor de Saus:
Hak de duifkarkassen in stukken en zweet ze stevig aan in notenolie.
Voeg de groenten (prei, wortel, knolselderij) toe en bak kort mee.
Blus af met rode wijn en breng aan de kook.
Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, en laurier toe en laat het geheel inkoken tot ongeveer 5 dl.
Passeer de saus, monteer met boter, en breng op smaak met zout en peper.
Voor de Garnituur:
Snijd de knolselderij in plakken van 4 mm dik en steek cirkels van 4 cm diameter uit.
Kook de cirkels in gezouten water tot ze net gaar zijn, spoel koud af, en laat uitlekken.
Maak van de afsnijdsels knolselderijpuree door ze gaar te koken in melk en room.
Pureer dit mengsel in een blender en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100°C.
Bereiding van de Duif:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de pakketjes duif in de oven gedurende 12 tot 15 minuten.
Dresseren:
Snijd de pakketjes duif in het midden door en leg ze op de borden.
Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolmousseline langs het gerecht.
Nappeer de saus over het gerecht en serveer direct.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Châteauneuf-du-Pape.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Gegratineerde Koolvis Groenteschotel
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 grote aardappels
- 1 grote courgette
- 400 g koolvisfilet 4 x 100 g, diepvries
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml visbouillon van tablet
- 150 g geraspte kaas
- 4 tomaten in plakken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakken.
Kook de aardappels in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd de courgette en de koolvisfilet in plakken.
Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en bak dit mengsel ongeveer 1 minuut zachtjes.
Voeg geleidelijk de visbouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat de saus gebonden is.
Laat de helft van de kaas smelten in de saus en breng op smaak met zout en peper.
Strijk een beetje saus uit over de bodem van een ovenschaal.
Maak in de ovenschaal twee lagen door afwisselend aardappel, courgette, vis, tomaat en saus te leggen.
Strooi de resterende kaas over de schotel.
Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot het goudbruin en gaar is.
Serveer deze gegratineerde koolvis groenteschotel met een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht en brengt de smaken mooi in balans.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
sauspan
Kleine koekenpan
Lepel
- 1 flesje kriekbier
- 2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje kaneel
- 300 g kersen zonder pit vers of uit pot
- 2 theelepels aardappelmeel
- 100 g bloem
- 1 ei
- 25 g boter
- 4 bollen vanilleroomijs
- Poedersuiker
Verwarm in een sauspan de helft van het kriekbier samen met de suiker, 1/2 zakje vanillesuiker en een snufje kaneel tot het kookpunt.
Voeg de kersen toe en verwarm deze 2-3 minuten mee.
Roer het aardappelmeel met 1 eetlepel water glad en voeg dit toe aan de saus om deze licht te binden.
Meng in een kom de bloem, het ei, de rest van het kriekbier, de rest van de vanillesuiker en een snufje kaneel tot een glad beslag.
Verhit telkens een klontje boter in een kleine koekenpan en bak van het beslag 4 flensjes.
Leg de flensjes op vier borden.
Verdeel de kersen, de kriekensaus en een bol vanilleroomijs over de flensjes.
Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer direct.
Wijnadvies:
Bij dit zoete gerecht past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichtzoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui, die de fruitige en zoete smaken van de kriekensaus en het vanilleroomijs complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Romige Witte Wijnsaus voor Vis
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 151kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 sjalotjes
- 1 deciliter droge witte wijn
- 2 deciliter visfond pot à 380 ml
- 50 g plantaardige margarine koud
- 1 beker soja crème fraîche 125 ml
- Zout
- Versgemalen peper
- ¾ eetlepel citroensap
Pel en snipper de sjalotjes.
Breng in een sauspan de witte wijn met de sjalotjes aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot ongeveer 1 eetlepel overblijft, of tot het mengsel stroperig wordt.
Voeg de visfond toe en laat onafgedekt op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
Zeef de saus en giet terug in de sauspan.
Snijd de plantaardige margarine in klontjes.
Breng de saus aan de kook.
Roer de soja crème fraîche door de saus en klop glad met een staafmixer of garde.
Haal de saus van het vuur en klop de klontjes margarine erdoor.
Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Wijnadvies:
Deze romige witte wijnsaus past uitstekend bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 151kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Garnalen Foe Yong Hai
Garnalen Foe Yong Hai
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 dunne prei
- ½ kleine winterpeen ca. 100 g
- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- Enkele takjes verse selderij 50 g
- 4 eetlepels diepvries tuinerwten
- 4 eetlepels olie
- 8 eieren
- 125 g roze garnalen
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 250 ml kippenbouillon van tablet
- 1 cm verse gemberwortel geschild en in plakken
- 1 eetlepel ketjap manis
- ½ eetlepel maïzena
Snijd het witte gedeelte van de prei in flinterdunne ringen (het groene deel wordt niet gebruikt).
Schil en rasp de winterpeen grof.
Snipper één ui zeer fijn en snijd de andere ui in dunne ringen.
Pers de knoflook uit.
Snijd de selderij fijn.
Kook de tuinerwten in kokend water met zout gedurende 3 minuten, giet af en spoel af onder koud water.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
Fruit hierin de prei, winterpeen, fijngesnipperde ui en de helft van de knoflook gedurende 3 minuten, af en toe omscheppen.
Klop de eieren los in een kom.
Roer de gebakken groenten, selderij en garnalen door de losgeklopte eieren en breng op smaak met ½ theelepel zout en peper.
Verhit in een koekenpan ½ eetlepel olie en bak hierin een kwart van het eimengsel tot een omelet.
Herhaal dit met de rest van het mengsel tot 4 omeletten zijn gebakken.
Houd de omeletten warm tot gebruik.
Verwarm de resterende olie in een sauspan.
Bak de rest van de knoflook kort in de olie.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de kippenbouillon toe.
Voeg de plakjes gemberwortel toe en breng het geheel aan de kook.
Breng de tomatensaus op smaak met ketjap en laat het al roerend op laag vuur 3 minuten sudderen.
Voeg de uiringen en tuinerwten toe aan de tomatensaus en laat nog 2-3 minuten sudderen.
Roer de maïzena los met 2 eetlepels koud water en voeg dit toe aan de saus.
Laat enkele seconden doorkoken tot de saus gebonden is.
Verwijder de plakjes gemberwortel.
Verdeel de omeletten over vier warme borden en schenk de saus erover en ernaast.
Serveer met witte rijst en emping of cassave kroepoek.
Wijnadvies:
Deze garnalen Foe Yong Hai gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Kabinett uit Duitsland. De zoetheid van de wijn balanceert de hartige en licht pittige smaken van het gerecht mooi uit.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Mosselkroketjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
diep bord
keukenpapier
- 150 g gekookte mosselen
- 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
- 25 g boter
- 50 g bloem
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
- 75 g paneermeel
- olie om te frituren
In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
Nog 2 min. zachtjes bakken.
Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
Pan van vuur nemen.
Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
Bereiden
In diep bord eiwitten loskloppen.
Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
Goudbruin frituren.
Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Vegetarische Curry
Servings: 5 porties
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel(s) olijfolie
- 1 ui gehakt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 ½ eetlepel(s) kerriepoeder
- 2 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 blikje tomatenblokjes 400 gr
- 1 blokjes groentebouillon
- 285 gram groenten bevroren gemengde
- 340 ml water
- zout naar smaak
- koriander gehakte verse ter garnering
- peper naar smaak
In een grote sauspan op een middelhoog vuur de olie verwarmen en uien en knoflook bakken tot ze goudbruin zijn.
Kerriepoeder en tomatenpuree toevoegen en vermengen, 2-3 minuten laten koken.
Tomaten, blokje groentebouillon, gemengde groenten, water, zout en peper toevoegen. 20-30 minuten laten koken totdat de groenten flink gaar zijn (niet knapperig).
Voor het opdienen garneren met verse koriander.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Pirosjki
gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
messen
sauspan
lepels
hakmes
- 250 g bloem
- 1 deciliter room
- 50 g boter
- 2 eieren
- snufje zout
- 250 g witte kool
- snufje zout
- 25 g boter
- 2 hardgekookte eieren
- snufje zout
- eiwit
- frituurvet
- peterselie
Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
In kokende frituur afbakken.
Serveren bedekt met peterselie.
Varianten:
- Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
- De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2
Feestelijke Matzes Koekjes
rituele koekjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
kommen
grote koekepan
paletmes
lepels
schotel
sauspan
- 5 matzes
- Ruim water
- 3 eieren
- Een snufje zeezout
- 60 g ongezouten boter of kokosvet
- 75 g matzesmeel
- Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
- Zure room
- Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus
Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
Klop de eieren en het zout los.
Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.
Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g
Receptenplein.nl
Home / sauspan / Pagina 2