Aspergeragoût met Ham

Aspergeragoût met Ham

Romige aspergeragoût met ham, perfect voor in pasteibakjes of op een pizzabodem. Een heerlijk lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram gekookte ham in blokjes
  • 5 dl aspergekookvocht
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 8 asperges
  • Koffieroom scheutje
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de asperges en kook ze gaar, bewaar het kookvocht.
  • Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en voeg het aspergekookvocht toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat 1 minuut nasudderen.
  • Breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout.
  • Snijd de asperges in stukjes en roer ze met de ham door de ragoût.
  • Voeg vlak voor het serveren koffieroom toe (niet meer koken).
  • Vul pasteibakjes of een pizzabodem met de ragoût.
  • Garneer met groen en achtergehouden ham.

Notities

Variatietips:
  • Serveer de ragoût met versgebakken knapperig stokbrood.
  • Vul soezen met de ragoût.
  • Maak de ragoût iets dunner en geef er gekookte krieltjes bij.
Serveertip:
Serveer de aspergeragoût in pasteibakjes of op een pizzabodem.
Wijnadvies:
  • Pinot Blanc: Een droge witte wijn met fruitige tonen die goed past bij de romige ragoût.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruiden tonen die de smaken van de asperges versterkt.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Een verfijnde mousse van kip, perfect gecombineerd met een frisse balsamico-aspic. Ideaal als feestelijk voorgerecht of luxe borrelhapje!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Elektrische keukenmachine
  • Platte rechthoekige of vierkante schaal
  • Kleine bakjes
  • sauspan
  • Folie

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 1 liter kippenbouillon van tabletten
  • 75 ml slagroom
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Controleer de kipfilet op botjes en ongerechtigheden.
  • Vet een schaal dun in met zonnebloemolie.
  • Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
  • Breng 500 ml kippenbouillon aan de kook in een pan.
  • Pocheer de kipfilet in de bouillon gedurende 25 minuten tot deze gaar is.
  • Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Pureer de kip in een keukenmachine en voeg tijdens het pureren de slagroom toe tot een smeuïg geheel ontstaat.
  • Breng de mousse op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek af met folie.
  • Laat de mousse 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng de overige 500 ml kippenbouillon in een sauspan aan de kook.
  • Voeg de balsamicoazijn en honing toe en roer goed door.
  • Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.
  • Breng een bodempje water in een steelpan aan de kook en los hierin al roerend de gelatine op.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan de kippenbouillon en laat een minuut zachtjes doorkoken.
  • Giet de bouillon in de ingevette schaal en laat afkoelen tot aspic.
  • Snijd de gestolde aspic in kleine blokjes of figuren.
  • Plaats de bakjes mousse op het bord en schep de aspic eromheen.
  • Serveer met warm stokbrood en boter of toast.

Notities

Serveertip:

Lekker met stokbrood, toast en een frisse salade met rucola en walnoten.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 21g | Zout: 1.3g | Sugar: 4g

Aardappelen Dauphin

Aardappelen Dauphin

Recept categorieën: Groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 50 gram boter
  • Zout
  • Peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 1 deciliter water
  • 50 gram bloem

Instructies

  • chil en was 500 gram aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze op laag vuur zonder deksel drogen.
  • Pureer de aardappelen en roer er 50 gram boter, zout, peper, een snufje nootmuskaat, 1 ei en 2 eidooiers door.
  • Breng in een sauspan 1 deciliter water aan de kook.
  • Voeg in één keer 50 gram bloem toe en roer tot het deeg als een bal van de bodem loslaat.
  • Neem de sauspan van het vuur en roer er één voor één de eieren door tot elk ei volledig in het deeg is opgenomen (blijf ongeveer 5 minuten roeren totdat het deeg gaat glanzen en slierten trekt als je het optilt).
  • Meng dit deeg door de aardappelpuree (het deeg moet ongeveer 1/3 van het gewicht van de puree zijn).
  • Doe het mengsel in een kom en laat het afkoelen.
  • Neem met een lepel porties van de puree en strijk deze langs de binnenkant van de kom af.
  • Leg de pureerondjes in het vet en frituur ze met niet meer dan 4 tegelijk gedurende 3 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Serveer de Aardappelen Dauphin in een schaal bekleed met een servet.

Koffiecustard met Karamel Melkschuim

Koffiecustard met Karamel Melkschuim

De toppunten van verwennerij! Een romige wolk melk en vanille custard met toffee smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de koffie:

  • 1 Volluto espresso
  • 100 ml melk
  • 1 theelepel karamelsiroop
  • 5 theelepels custard kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie onderstaand recept

Voor de custard:

  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 0.5 vanillestokje in de lengte gesneden

Instructies

  • Kook de melk samen met een half vanillestokje in een steelpan.
  • Klop de eidooiers in een kom samen met de suiker.
  • Blijf de eieren en de suiker roeren en giet terwijl in de melk met het gespleten vanillestokje.
  • Giet vervolgens het mengsel terug in de pan en laat het indikken op een laag vuur (laat het mengsel niet koken, omdat dit de room zal doen schiften).
  • Test de custard met een lepel zodra de custard begint te kleven aan de lepel haalt u de pan van het fornuis.
  • Blijf roeren zodat het mengsel glad en romig blijft.
  • Verwijder het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit om terug toe te voegen aan de custard.
  • Bereid een Volluto koffie (25 ml) in een espresso-kopje of een klein Nespresso receptglas en voeg 5 theelepels van de kant-en-klare of zelfgemaakte custard toe.
  • Bereid melkschuim met behulp van het stoompijpje van uw Nespresso machine of uw Aeroccino melkopschuimer, en voeg de karamelsiroop toe zodra het schuim begint te vormen.
  • Bedek de koffie custard met het karamel melkschuim.
  • Geniet ervan.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Kruidige Reerugfilet in Spekjasje met Rode Wijnsaus

Deze feestelijke reerugfilet, gewikkeld in ontbijtspek en met een kruidige korst, wordt geserveerd met een rijke rode wijnsaus voor een ultieme smaakervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 100 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 eetlepel madeira
  • 30 g verse kruiden peterselie, dragon, koriander, dille, marjoraan, fijngehakt
  • 2 eetlepels droog broodkruim
  • Zout en peper naar smaak
  • 150 g ontbijtspek in plakjes
  • 600 g reerugfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 dl rode wijn
  • 3 dl kalfsfond
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Smelt 30 g boter in een pan en bak de sjalotjes gedurende 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt.
  • Meng madeira, kruiden, broodkruim, zout en peper door het champignonmengsel en laat afkoelen.
  • Leg de ontbijtspekplakjes iets overlappend op een werkvlak.
  • Verdeel het kruidenmengsel over het ontbijtspek en leg de reerugfilet erop.
  • Rol de reerugfilet stevig in het ontbijtspek en zet vast met keukentouw.
  • Laat het vlees ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm olie in een koekenpan en voeg de resterende boter toe.
  • Bak de reerugfilet aan elke kant ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Voeg rode wijn en kalfsfond toe aan de pan en laat dit tot de helft inkoken.
  • Roer de rode bessengelei en slagroom erdoor en laat de saus verder indikken.
  • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer per persoon twee plakken met de saus.
  • Garneer met verse kruiden.

Notities

Serveertip:
Serveer deze reerugfilet met aardappelpuree, seizoensgroenten zoals spruitjes of geroosterde wortelen, en een glas volle rode wijn.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Franse Bordeaux of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 48g | Vet: 38g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g