Goulash met Rundvlees en Groenten

Goulash met Rundvlees en Groenten

Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Roemenië, Yugoslavië
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen in stukken gesneden
  • 25 gram boter
  • 50 gram magere spekreepjes optioneel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 uien fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode paprika's in stukken gesneden
  • 2 groene paprika's in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pikant paprikapoeder
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml vleesbouillon
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
  • 250 gram sperziebonen gehalveerd
  • 1 theelepel karwijzaad kummel
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Marineer het rundvlees in de mosterd.
  • Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg indien gewenst de spekreepjes toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika toe aan het vlees en bak nog eens 2 minuten.
  • Bestrooi met pikant en mild paprikapoeder en karwijzaad.
  • Bak dit nog eens 2 minuten mee.
  • Giet de gezeefde tomaten, rode wijn, vleesbouillon en tijm in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, dek af en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
  • Voeg na 2 uur de aardappelblokjes, sperziebonen en champignons toe.
  • Laat nog eens 45 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de goulash warm.

Notities

Deze hartige goulash zit boordevol smaak en is perfect voor een hartverwarmende maaltijd op koude dagen!

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g

Pakketjes met gegrilde zalm

Pakketjes met gegrilde zalm

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm à ca. 150 g
  • 1 dl olijfolie milde
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • ½ kleine gele courgette
  • ½ kleine groene courgette
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 4 bouquets garni van 4 laurierbladeren &8 takjes krulpeterselie en venkelgroen
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 1 dl olijfolie milde + beetje extra
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
  • takjes tijm

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
  • Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
  • Spoel de zalmmoten af, dep ze droog en leg ze in een schaal.
  • Klop de olie en het citroensap door elkaar en schenk dit mengsel over de vis.
  • Laat de vis 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de courgettes schoon, schaaf ze in lange, dunne sliertjes (bijv. met een kaasschaaf) en kook ze 1-2 minuten in water met wat zout.
  • Giet ze af en spoel ze met koud water.
  • Giet de vis af en kerf het vel twee keer licht in.
  • Verhit een grillpan met anti-aanbaklaag (niet invetten) en bak de moten, met de velkant eerst, ca. 3 minuten per kant.
  • De vis mag van binnen nog een beetje roze zijn.
  • Knip 8 rechthoeken van 25 x 20 cm uit vetvrij papier.
  • Bestrijk 4 vellen papier dun met wat olie, leg er een bouquet garni op en daarna de zalmmoot.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en leg op elke moot een bergje courgette en daarop nog een stuk papier.
  • Vouw de randen van het papier om tot niet te strakke pakketjes.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
  • Boen de citroen schoon en snijd hem in partjes of plakken.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Neem de zalm uit de oven, vouw de pakketjes open en schenk een beetje boter over de vis.
  • Garneer de pakketjes met de citroen, peterselie en tijm.

Ayam setan

Ayam setan

Pittige Duivelse Kip
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip schoongemaakt
  • 2 ons rode pepers of 1 ons rawit kleine pepertjes, naar smaak (minder voor minder pittig)
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 7 teentjes knoflook fijn gesneden
  • ½ glas mosterd
  • ½ glas ketjap manis zoete ketjap
  • 2 kopjes water
  • 100 gram boter
  • Zout en een snufje suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Spoel de kip grondig af onder koud water en dep droog.
  • Wrijf de kip in met zout.
  • Plaats de kip op een rooster en laat deze halfgaar roosteren in de oven.
  • Terwijl de kip gaart, bereid je de marinade voor.
  • Maal de rode pepers of rawit, uien en knoflook fijn in een keukenmachine of hakmolen.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe: water, ketjap, mosterd, zout, peper en suiker.
  • Mix tot een marinade.
  • Wentel de halfgare kip grondig in de marinade.
  • Leg er wat stukjes boter bovenop.
  • Zet de oven terug naar 180 graden Celsius en laat de kip nog 45 minuten garen tot deze volledig gaar is.

Notities

Serveertips:

Serveer de Ayam Setan op een schaal en garneer met fijngesneden lente-uitjes. Perfect te combineren met warme rijst.

Lauwwarme salade met kibbeling

Lauwwarme salade met kibbeling

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Fougasse de Champaign voorgebakken brood, 350 g
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 zakje basilicum verse 15 g
  • 1 gele paprika
  • 3 bosuitjes
  • 2 schaaltjes kibbeling gebakken à ca. 250 g
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn

Instructies

  • Brood afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Sla schoonmaken, in repen snijden en op grote platte schaal leggen.
  • Basilicumblaadjes grof scheuren en verdelen over sla.
  • Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Intussen dressing kloppen van olie, azijn, zout en peper.
  • Kibbeling, paprikareepjes en bosuitjes verdelen over sla.
  • Dressing erover sprenkelen.
  • Serveren met brood.

Notities

Lekker met ravigotesaus.

Linzensalade met oude kaas

Linzensalade met oude kaas

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in halve ringen
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepel djinten gemalen komijn
  • 300 g spinazie panklare
  • 1 blik linzen 400 g, uitgelekt
  • 250 g cherrytomaten gehalveerd
  • 2 eetlepel(s) rode-wijnazijn
  • 150 g oude kaas verbrokkeld

Instructies

  • In wok ui in 2 eetlepels olie goudbruin fruiten.
  • Knoflook en komijn toevoegen en 30 seconden meebakken.
  • Spinazie in gedeelten toevoegen,laten slinken en op smaak brengen met zout en peper.
  • Spinazie uit wok nemen.
  • Rest van olie verwarmen, linzen toevoegen en al omscheppend 2-3 minuten verwarmen.
  • Tomaatjes en azijn erdoor mengen en op smaak brengen met zout en peper.
  • Spinazie op schaal leggen en linzen erover verdelen.
  • Kaas erover strooien.

Komkommersalade met vegetarische burger

Komkommersalade met vegetarische burger

Snel te maken
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g frites diepvries
  • 2 komkommers
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • 125 ml mayonaise pot à 550 ml
  • 2 eetlepel(s) vloeibare margarine
  • 2 vegetarische hamburgers à 150 g
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • frituurvet

Instructies

  • Frites volgens gebruiksaanwijzing bakken.
  • Komkommers schillen en in reepjes snijden.
  • Kappertjes door 75 ml mayonaise roeren.
  • In een schaal komkommer en saus mengen.
  • In koekenpan margarine verhitten en hamburgers volgens gebruiksaanwijzing bakken.
  • Salade over vier borden verdelen en met paprikapoeder bestrooien.
  • Met hamburgers, frites en rest mayonaise serveren.

Kaas-havermoutpannenkoekjes

Kaas-havermoutpannenkoekjes

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g havermout naturel pak à 500 g Quaker
  • 75 g bloem
  • 75 g gemalen oude kaas zakje à 150 g
  • 3 eieren middel
  • 2 deciliter halfvolle melk
  • zout
  • peper
  • 2 schaaltjes broccoliroosjes à 300 g
  • 75 g boter of margarine

Instructies

  • In kom havermout, bloem en kaas mengen.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers met melk loskloppen en zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Dooiermengsel door havermoutmengsel roeren.
  • Eiwitten stijf kloppen en voorzichtig door havermoutmengsel spatelen.
  • Broccoli beetgaar koken in ca. 5 minuten.
  • Klontje boter verhitten in koekenpan.
  • Ca. 3 kleine bergjes beslag in pan scheppen, zonodig even plat drukken met bolle kant van lepel.
  • Pannenkoekjes bakken tot bovenkant droog is, keren en goudbruin bakken.
  • Op warme schaal scheppen.
  • Op dezelfde manier rest van pannenkoekjes bakken.
  • Over vier borden verdelen en serveren met broccoli.

Notities

Lekker met tomatensalsa.

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes. Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Ingrediënten

  • 600 g aardappels kruimig
  • 1 kleine knolselderij
  • 4 grote plakken rauwe ham
  • 1 zak spinazie verse 300 g
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2-3 eetlepel(s) suiker
  • 75-100 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
  • sprietjes bieslook

Instructies

  • Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
  • Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
  • Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
  • Rol de ham met de vis op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
  • Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
  • Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
  • Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
  • Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
  • Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
  • Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
  • Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

Aardappel strokoekjes

Aardappel strokoekjes

snel te maken / AllerHande november 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Ingrediënten

  • 6 grote aardappels
  • 1 bosje radijsjes fijngesneden
  • 150 g verse tuinkruiden bijv. peterselie, bieslook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Schil de aardappels en was ze grondig.
  • Rasp de aardappels in fijne sliertjes met behulp van een keukenmachine.
  • Snijd de radijsjes in dunne reepjes.
  • Meng in een kom de geraspte aardappel, gesneden radijsjes en verse tuinkruiden.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Vorm met behulp van twee lepels op ruime afstand van elkaar kleine bergjes van het aardappel- en radijsmengsel in de pan.
  • Druk de bergjes plat en bak de aardappel-radijskoekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin, waarbij je ze halverwege keert.
  • Haal de koekjes uit de pan en houd ze warm.
  • Herhaal het proces voor de overige koekjes.

Notities

  • Rasp de aardappels vlak voor het bereiden om verkleuring te voorkomen.
  • Varieer met andere groenten zoals courgette of wortel voor extra frisheid.
  • Serveer de koekjes met een frisse yoghurtsaus of een dipsaus naar keuze.

Oesters in bieslookvinaigrette

Oesters in bieslookvinaigrette

snel te maken
Recept categorieën: Amuse, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 oesters
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ½ eetlepel Thaise vissaus
  • 2 theelepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 sprietjes bieslook

Instructies

  • Oesters openen met oestermesje, oesters uit schelp nemen, oestervocht opvangen en door theezeefje schenken.
  • Oesters tot gebruik in koelkast zetten.
  • Diepe gedeelte van schelpen onder koud water schoonspoelen en droogdeppen met keukenpapier.
  • In kommetje balsamicoazijn, oestervocht, vissaus en honing door elkaar roeren.
  • Olie in dun straaltje al roerend toevoegen tot egale dressing ontstaat.
  • Bieslook klein knippen en aan dressing toevoegen.
  • Oesters terugleggen in schelp en dressing erover scheppen.
  • Oesters op schaal serveren.