Appelcompote met een luchtig schuimtopping

Appelcompote met een luchtig schuimtopping

Geniet van een heerlijk luchtig dessert met huisgemaakte appelcompote en een knapperig gebakken eiwittopping. Een feestelijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • schilmes,
  • kookpan
  • Garde of elektrische mixer
  • vuurvaste schotel

Ingrediënten

  • 1,5 kg appels voor compote
  • Griessuiker naar smaak
  • 3 eiwitten
  • 100 g kristalsuiker

Instructies

  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe de appels in een kookpan met een scheutje water en laat ze op een lage vlam gaar koken.
  • Roer regelmatig en plet de appels met een lepel tot een gladde compote.
  • Voeg suiker naar smaak toe.
  • Giet de appelcompote in een vuurvaste schotel en laat volledig afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een garde of elektrische mixer.
  • Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe en klop tot het eiwit glanzende, stevige pieken vormt.
  • Verdeel het opgeklopte eiwit gelijkmatig over de afgekoelde appelcompote.
  • Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 180°C en laat het eiwit 10 minuten lichtbruin worden.
  • Serveer de appelcompote met schuimtopping lauwwarm.

Notities

Serveertip:
Garneer met een snufje kaneel of een lepel vanillevla voor extra smaak. Voeg eventueel stukjes ananas toe aan de compote voor een tropische twist.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn zoals een Riesling of een glas cider voor een perfect complement.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g

Griekse Bifteki Schotel met Tzatziki en Geroosterde Groenten

Griekse Bifteki Schotel met Tzatziki en Geroosterde Groenten

Geniet van deze authentieke Griekse schotel met zelfgemaakte Bifteki, knapperige aardappelen en groenten, en frisse tzatziki. Deze complete maaltijd, boordevol smaak, wordt eenvoudig bereid in de airfryer. Ideaal voor een mediterrane avondmaaltijd, geserveerd met olijven, pepertjes en feta!
(inclusief koeltijd voor tzatziki)1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Bifteki:

  • 800 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Bos verse munt fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Voor de Griekse Aardappelschotel:

  • 100 g feta
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 courgettes in verschillende kleuren
  • 2 rode uien
  • 3 kleuren paprika
  • 300 g krielaardappelen
  • 1 el olijfolie

Voor de Tzatziki:

  • 250 g Griekse yoghurt
  • ½ komkommer
  • 5 teentjes knoflook geperst

Voor de Garnering:

  • Groene pepertjes
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Zwarte en groene olijven

Instructies

Voor de Bifteki:

  • Meng in een kom het rundergehakt met het ei, paneermeel, gehakte munt, gedroogde oregano, peper, en zout.
  • Vorm van het gehaktmengsel 8 burgers en leg deze in de koelkast om te koelen.

Voor de Tzatziki:

  • Rasp de komkommer fijn en knijp het overtollige vocht eruit.
  • Meng de komkommer met de Griekse yoghurt en de geperste knoflook.
  • Laat de tzatziki minimaal 3 uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten mengen.
  • Voor de Griekse Aardappelschotel:
  • Was de krielaardappelen en snijd ze in kleine stukjes.
  • Zet ze een half uur in koud water om het zetmeel te verwijderen.
  • Snijd ondertussen de paprika’s, courgettes en rode uien in blokjes.
  • Giet de aardappelen af en droog ze goed.
  • Meng de aardappelen met 1 eetlepel olijfolie.
  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
  • Bak de aardappelen gedurende 12 minuten op 200 graden tot ze bruin en knapperig zijn.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de aardappelen en schud goed door.
  • Rooster de groenten samen met de aardappelen nog eens 7 minuten op 200 graden.
  • Leg de Bifteki bovenop de groenten en aardappelen in de airfryer en bak het geheel nog eens 10-12 minuten op 180 graden tot de Bifteki gaar is.
  • Strooi de gedroogde oregano over de aardappelschotel na het bakken.

Serveren:

  • Dien de Griekse schotel op met olijven, groene pepertjes en zongedroogde tomaatjes.
  • Strooi er op het laatst blokjes feta overheen.
  • Serveer de schotel met de gekoelde tzatziki voor een complete Griekse maaltijd.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Knapperige Aspergekroketten

Knapperige Aspergekroketten

Deze knapperige aspergekroketten zijn een verfijnde lekkernij, perfect voor het voorjaar. Gemaakt met verse witte asperges en een romige ragout, zijn ze ideaal als voorgerecht of feestelijk hapje. Deze zelfgemaakte kroketten zijn een smaakvolle manier om de delicate smaak van asperges te vieren, met een knapperige korst van paneermeel, heerlijk gebakken in de airfryer.
(inclusief vriezen)1 dag 45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Asperges, Bijgerecht, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 22
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1000 g witte asperges
  • 2 el suiker
  • 5 dl kookvocht van asperges
  • 3 dl room
  • Kippenbouillon naar smaak
  • 150 g bloem gezeefd
  • 100 g boter
  • Bieslook fijngehakt
  • Witte peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 3 eieren
  • Paneermeel

Instructies

  • Schil de asperges en zet de schillen op met 2 lepels suiker op een laag vuur.
  • Laat dit 5 uur zachtjes pruttelen, zonder te koken.
  • Laat de boter smelten op laag vuur, haal van het vuur en spatel de gezeefde bloem door de boter om een roux te maken.
  • Verhit de roux op laag vuur tot deze bindt, haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Zeef na 5 uur het aspergevocht en snijd de asperges in kleine blokjes.
  • Voeg deze blokjes toe aan het gezeefde kookvocht en laat dit nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de room en kippenbouillon naar smaak toe aan het aspergevocht.
  • Meng de roux door het vocht en blijf roeren op middelhoog vuur tot de ragout bindt, zorg dat het niet aanbrandt.
  • Voeg bieslook toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
  • Vul de silicium vormen met de ragout of doe de ragout in blikken, zoals eerder uitgelegd.
  • Plaats de vormen minimaal 24 uur in de diepvries.
  • Haal de bevroren ragout uit de vormen en haal deze drie keer door losgeklopt ei en paneermeel voor een knapperige korst.
  • Bak de kroketten af in de airfryer.
  • Voor kleine aspergeschijfjes: 10 minuten op 180 graden.
  • Voor grote aspergeburgers: 15 minuten op 180 graden.

Notities

Serveer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 2g

Sappige Stoofperen met Appelazijn

Sappige Stoofperen met Appelazijn

Deze stoofperen met appelazijn en kaneel zijn de ideale herfsttraktatie. Ze zijn zacht, smaakvol en perfect voor bij een warme maaltijd of als tussendoortje.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Fruit
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 5 cl appelazijn
  • 1 kaneelstokje
  • Bosbessensap optioneel
  • Diksap optioneel
  • Water
  • Agavesiroop optioneel

Instructies

  • Schil de stoofperen en snijd ze in stukken.
  • Zet de peren in een pan met ruim water.
  • Voeg kaneel, diksap, bosbessensap, en eventueel agavesiroop toe.
  • Voeg een beetje geraspte citroenschil of een scheutje appelazijn toe voor een frisse smaak.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag, laat 2 uur zachtjes koken.
  • Controleer de peren op gaarheid en serveer warm of koud.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling, voor een mooie balans met de zoete peren.
 

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 30g

Rode Wijn Stoofperen

Rode Wijn Stoofperen

Geniet van deze stoofperen met een rijke smaak van rode wijn. Perfect voor een herfstige traktatie met een diepe kleur en zoete smaak.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kg stoofperen
  • 500 g suiker
  • ½ fles rode wijn optioneel
  • Water

Instructies

  • Schil de stoofperen, verwijder het klokhuis en snijd ze in vier stukken.
  • Zet de peren in een grote pan en voeg water toe zodat de peren onderstaan.
  • Voeg 500 g suiker toe.
  • Als je rode wijn wilt gebruiken, voeg dan een halve fles rode wijn toe aan het water.
  • Breng het geheel aan de kook op het fornuis.
  • Laat de peren 2 uur koken, of totdat ze mooi rood en zacht zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een glas van dezelfde rode wijn die je gebruikt hebt om de peren te stoven, past perfect bij dit gerecht. Een volle Merlot of Pinot Noir is ideaal.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 70g

Hollandse Stoofpeertjes

Hollandse Stoofpeertjes

Proef de klassieke smaak van Hollandse stoofpeertjes, langzaam gegaard met kaneel en bruine suiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid of als heerlijk nagerecht.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofpeertjes
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe de peertjes in een pan met een bodempje water.
  • Bestrooi de peertjes met kaneelpoeder en bruine basterdsuiker.
  • Laat de peertjes een paar uur op het laagste vuurtje staan totdat ze mooi rood zijn.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn of een lichte, frisse witte wijn.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Romige Knolselderijpuree met Appel en Kaneel

Romige Knolselderijpuree met Appel en Kaneel

Deze romige knolselderijpuree combineert de aardse smaak van knolselderij met het frisse zoet van appel en een vleugje kaneel.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 1 appel
  • 125 ml slagroom
  • 2 el boter
  • 1 mespunt kaneel
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes.
  • Kook de knolselderijblokjes in weinig water met een snufje zout gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Giet af.
  • Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis, en snijd de appel in blokjes.
  • Breng de slagroom aan de kook in een pan, voeg de appelblokjes toe en laat ze zacht worden.
  • Meng de appelroom en de boter door de gekookte knolselderij.
  • Klop het geheel met een staafmixer tot een romige puree.
  • Voeg een mespunt kaneel toe en roer goed door.
  • Serveer warm.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Riesling past goed bij deze romige puree.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Rijstwafel met appel en geitenkaas

Rijstwafel met appel en geitenkaas

snel te maken en slank
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill
  • schilmes,

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 snack à jacks apple rijstwafels met appelsmaak pak à 191 g
  • 100 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
  • 4 theelepel vloeibare bloemenhoning pot à 450 g
  • 12 sprietjes bieslook verse zakje à 25 g

Instructies

  • Grill voorverwarmen.
  • Appel schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
  • Appel in dunne plakjes snijden en besprenkelen met citroensap.
  • Wafels beleggen met appel.
  • Geitenkaas verbrokkelen en op appel leggen.
  • Honing erover druppelen.
  • Wafels ca. 2 minuten onder hete grill plaatsen.
  • Garneren met bieslook en versgemalen zwarte peper.

Goulash met Rundvlees en Groenten

Goulash met Rundvlees en Groenten

Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Roemenië, Yugoslavië
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram doorregen runderlappen in stukken gesneden
  • 25 gram boter
  • 50 gram magere spekreepjes optioneel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 uien fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode paprika's in stukken gesneden
  • 2 groene paprika's in stukken gesneden
  • 1 eetlepel pikant paprikapoeder
  • 1 eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml vleesbouillon
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
  • 250 gram sperziebonen gehalveerd
  • 1 theelepel karwijzaad kummel
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Marineer het rundvlees in de mosterd.
  • Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg indien gewenst de spekreepjes toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika toe aan het vlees en bak nog eens 2 minuten.
  • Bestrooi met pikant en mild paprikapoeder en karwijzaad.
  • Bak dit nog eens 2 minuten mee.
  • Giet de gezeefde tomaten, rode wijn, vleesbouillon en tijm in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, dek af en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
  • Voeg na 2 uur de aardappelblokjes, sperziebonen en champignons toe.
  • Laat nog eens 45 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de goulash warm.

Notities

Deze hartige goulash zit boordevol smaak en is perfect voor een hartverwarmende maaltijd op koude dagen!

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g

Gehakttortilla met Pittige Twist

Gehakttortilla met Pittige Twist

Deze verrassende gehakttortilla brengt een nieuwe dimensie aan de traditionele aardappeltortilla. Geniet van een smaakvolle variatie met gehakt, paprika en kruiden voor een heerlijke brunch of lunch.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lamsvlees, Lunch, Rundvlees, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • schilmes,
  • mes

Ingrediënten

  • 3 grote aardappels geschild en in kleine blokjes
  • 4 eieren
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • ½ rode paprika ontdaan van zaadjes en in kleine stukjes
  • 200 gram rundergehakt of lamsgehakt
  • Scheutje olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie om te bakken

Instructies

  • Bak de aardappelblokjes gaar en goudbruin in een scheutje olijfolie.
  • Zet apart.
  • Maak kleine gehaktballetjes van het gehakt en bak ze samen met de fijngehakte ui in olijfolie tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Voeg de gebakken aardappelblokjes en de gehaktballetjes met ui toe aan een kom.
  • Meng hierbij de losgeklopte eieren, de stukjes rode paprika, fijngehakte platte peterselie en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer voorzichtig door elkaar.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en giet het tortillamengsel erin.
  • Bak de tortilla langzaam aan één kant gaar en goudbruin.
  • Draai de tortilla om met behulp van een bord of deksel.
  • Bak de onderkant zachtjes goudbruin en gaar.
  • Leg de gehakttortilla op een mooie schaal en snijd in punte

Notities

Serveer met een frisse salade naar keuze.
 
Voeg voor extra pit een halve fijngesneden rode peper en/of een teen fijngehakte knoflook toe aan het tortillamengsel. Geniet van deze gehakttortilla als een hartige en smaakvolle maaltijd.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 18g