Oliebollen met stoofperen en witte chocolade
Heerlijk varieren met glutenvrije oliebollen. Lekker met stoofpeer en witte chocolade!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak Koopmans Oliebollen Glutenvrij
- 200 ml handwarm water 38-40°C
- 350 g stoofperen kant-en-klaar in blokjes
- 200 g witte chocolade koemelkvrij
- 50 g grofgehakte pistachenoten
Doe de mix in een beslagkom.
Voeg het warme water toe.
Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
Roer de stoofperen-blokjes door het beslag.
Rijzen
Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
(het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!
Bakken
Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Oliebollen met stroopwafel
Twee glutenvrije lekkernijen komen samen: varieer versgebakken glutenvrije oliebollen met stukjes glutenvrije stroopwafel; allebei glutenvrij natuurlijk. Deze glutenvrije oliebollen met stroopwafel zijn heerlijk in combinatie met poedersuiker!
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak Koopmans Oliebollen Glutenvrij
- 275 ml handwarm 38-40°C water
- 180 g glutenvrije stroopwafels in stukjes
- poedersuiker
- zonnebloemolie
Doe de mix in een beslagkom.
Voeg het warme water toe.
Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
Roer of spatel de stroopwafels door het beslag.
Rijzen
Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
(het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!
Bakken
Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Chutney van zoete uien
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ½ grote Sweet Onion á ca. 250 g,
- 1 eetlepel(s) maïsolie,
- 2 dl droge witte wijn
- 2 eetlepel(s) vloeibare honing
- 1 laurierblaadje
- 1 takje verse rozemarijn zakje á 15 g,
- zout
- versgemalen witte peper,
- soda
Uien pellen en in dunne ringen snijden.
In braadpan olie verhitten.
Uienringen ca. 3 minuten zachtjes fruiten (uien mogen niet verkleuren).
Wijn, honing, laurierblaadje en rozemarijn toevoegen.
Chutney in ca. 40 minuten op zacht vuur gaar sudderen.
Intussen potje schoonmaken met kokend water en soda.
Potje omgekeerd op theedoek laten uitlekken.
Rozemarijn en laurierblaadje uit chutney verwijderen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Chutney overdoen in potje.
Goed dichtdraaien en ca. 5 minuten omgekeerd laten staan.
De houdbaarheid van deze chutney is ca. 2 weken in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Grieks pita broodje met gyros, frietjes en tzatziki
Calories:
Author: Cor Klaar
schone theedoek
kom met deksel
pan met anti aanbaklaag
Voor het vlees:
- 5 hamlapjes
- De griekse kruidenmix
- 1 scheutje olie
- klontje boter
voor de pita:
- 250 gram bloem
- 140 ml water lauw
- 10 gram verse gist
- 1 eetlepel honing
- 3 gram zout
- 2 eetlepels olijfolie
voor de frietjes:
- 10 frietaardappelen mooie grote
- zout
Werkwijze:
Neem een kom met deksel.
Doe hierin een scheutje olie en 2 koffielepeltjes kruidenmix.
Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg het toe aan de kruiden.
Meng goed onder elkaar met je handen.
Laat het vlees een 2 tal uurtjes in de koelkast marineren.
Bak het vlees op een hoog vuur gaar.
Wil je je vlees nog lekkerder afwerken ?
Snijd dan een ui in halve ringen.
Doe deze in een kommetje en schenk er een heel klein scheutje azijn bij.
Strooi er wat Griekse kruidenmix over en meng dit onder elkaar.
Nadat je het vlees gebakken hebt strooi je wat uien over je vlees.
Werkwijze pita:
Doe de bloem in een kom en voeg er het lauw water, de olie, de gist en de honing aan toe.
Laat de machine even kneden en voeg dan het zout toe.
Kneed nog een 15 minuutjes en laat het deeg dan 45 minuutjes rijzen in een kom onder een doek of plastic folie.
Verdeel het deeg in 4 tot 6 bolletjes en laat ze nog eens 15 minuutjes rusten.
Neem een pan met anti aanbaklaag of een gril en laat deze goed heet worden.
Neem een bolletje, wrijf je handen in met wat olie en dus het bolletje plat.
Maak er met je vingers een grotere cirkel van.
Bak deze in de pan ca 3 minuutjes aan elke kant.
Ze moeten mooi goudbruin zijn.
Ondertussen maak je het volgende bolletje klaar voor het bakken.
Houd de gebakken pita's in een oven van 70°C warm.
Werkwijze tzatziki:
Neem een kom en doe hierin de yoghurt.
Voeg peper, zout, oregano, knoflook en dille toe.
Schil of was de komkommer.
Neem een schone theedoek en rasp hierop de hele komkommer.
Neem nu de theedoek en draai zodanig de doek aan zodat al het sap uit de theedoek komt. Voeg de komkommer toe aan de yoghurt.
Goed onder elkaar roeren en eens proeven.
Voeg eventueel naar smaak nog extra kruiden toe.
Werkwijze voor de frietjes:
Zet je frituurpan op 130 à 140°C.
Schil de aardappelen, was ze en snijd plakken.
Droog deze goed met een schone theedoek.
Snijd nu je frietjes en droog deze nogmaals.
Bak alle frietjes voor op 130 à 140°C.
Laat de frietjes afkoelen.
Bak de frietjes na afkoeling in je frituurpan op 190°C tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn. Haal ze uit het vet en strooi er meteen naar smaak zout over.
De kruidenmengeling voor de gyroskruiden heb ik zelf gemaakt aangezien er een aantal kruiden zijn waar ik allergisch aan ben. Wil je ze ook zelf maken, dan is hier het receptje. Ik heb gedroogde kruiden gebruikt:
32 gr kaneel, 32 gr knoflookpoeder, 32 gr dille, 32 gr oregano, 16 gr uienpoeder, 16 gr zwarte peper, 8 gr witte peper, 8 gr tijm, 8 gr basilicum, 8 gr gemalen zeezout.
Meng alle kruiden in een vijzel en maal fijn. Doe ze in een schoon potje met deksel. Je kunt hier geruime tijd mee vooruit. Kijk naar de datums op je kruiden en houd de kortst houdbare datum aan om op je potje te vermelden
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Oliebollen met rozijnen en abrikozen
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
mes
handmixer
schone theedoek
keukenpapier
- 100 g rozijnen
- 150 g gewelde abrikozen
- 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
- 500 g bloem
- 1 eetlepel(s) kaneel
- 1 tl zout
- 1 ei
- 5 dl lauwe melk
- zonnebloemolie
Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
Schep het beslag voorzichtig door.
Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
Serveer de oliebollen op een mooie schaal.
Calories: 160kcal
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Biscuitrol met mascarpone aardbeienvulling
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor ± 14 plakken
voor het biscuitdeeg:
- 6 eieren gesplitste
- 150 gram suiker + voor bestrooien
- 1 mespunt zout
- 11/2 theelepel citroenschil geraspte
- 90 gram bloem gezeefde
- 90 gram maïzena gezeefde
- 90 gram amandelschaafsel
voor de vulling:
- 1 potje rode bessengelei Robertson's, 227 gr
- 250 gram aardbeien rijpe / in vieren
- 25 gram suiker
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 3 blaadjes witte gelatine
- 250 gram mascarpone losgeroerde
- poedersuiker
Biscuitdeeg:
Verwarm de oven voor op 250°C.
Klop de eidooiers krachtig met 75 gr suiker, zout, de citroenrasp en 2
eetlepels lauw water.
Klop de eiwitten met 75 gr suiker stijf en spatel ze door de dooiermassa.
Schep er de bloem en de maïzena in delen door.
Strijk het beslag in een rechthoek van 30 x 35 cm op de bakpapier uit en
bestrooi met de amandel.
Bak het biscuitdeeg in het midden van de oven in ± 6 minuten goudbruin.
Bestrooi de theedoek met suiker, keer de biscuit hierop en trek het papier
eraf.
Rol de biscuit en de doek strak op.
Vulling:
Roer de gelei los.
Pureer de helft van de aardbeien met de likeur en de suiker.
Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in 1
eetlepel kokend water op.
Klop de gelatine door het aardbeienpuree en roer het mengsel door de
mascarpone.
Laat al roerend tot een crème afkoelen.
Rol de biscuit uit.
Bestrijk het eerst met bessengelei en daarna met aardbeiencrème, aan één
lange kant een beetje dikker.
Verdeel er de aardbeistukjes over.
Klap de biscuit vanaf de dik bestreken kant om en rol op: trek de doek
hiervoor langzaam maar krachtig omhoog.
Wikkel de doek strak om de rol en laat het geheel, met de naad onder, ± 2 uur
in koelkast opstijven.
Bestrooi de rol voor het serveren dun met poedersuiker en snijd hem met een
kartelmes in plakken.
Dit Italiaanse dessert maakt u extra snel als u de mascarpone-room vervangt
door 300 gr kant-en-klare roombavarois met amaretto (Mona). U heeft dan
wel de helft minder aardbeien nodig. Ook heerlijk bij koffie of thee.
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Gestoomde Chinese Beursjes met Zoetzure Saus
Heerlijke gestoomde Chinese beursjes met een verfijnde vulling van garnalen en groenten, geserveerd met een zoetzure saus. Perfect als voorgerecht of feestelijk hapje!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
bakpan
schone theedoek
Keukenzeef
Kleine pan
stoompan
Beursjes:
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 prei alleen het wit, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij fijngesneden
- ¼ paprika fijngesneden
- 75 g sojascheuten
- 25 g boter
- ½ dl witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- 4 takjes bieslook
- 100 g gepelde grijze garnalen
- 8 blaadjes rijstpapier diameter 16 cm
Zoetzure saus:
- 25 g boter
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 dl water
- 1 mespunt sambal oelek
- 2 koffielepels maïzena opgelost in water
Pel en snipper de sjalot.
Was de prei, bleekselderij en paprika en snijd ze in fijne blokjes.
Was de sojascheuten en laat ze goed uitlekken.
Verhit boter in een pan en stoof de groenten kort aan.
Voeg de witte wijn en sojasaus toe en kruid met peper en zout.
Laat enkele minuten stoven tot de groenten beetgaar zijn en laat uitlekken.
Leg de rijstblaadjes 2-3 minuten in koud water.
Blancheer de bieslooktakjes kort in heet water.
Spreid de rijstblaadjes op een schone theedoek uit.
Leg telkens 2 blaadjes op elkaar, verdeel wat groentemengsel in het midden en leg er garnalen op.
Knoop de beursjes dicht met een sprietje bieslook.
Zoetzure saus:
Verhit boter in een kleine pan en fruit het sjalotje kort aan.
Voeg de sojasaus, tomatenketchup, sherry, azijn, suiker en water toe en laat kort inkoken.
Breng op smaak met sambal oelek.
Bind de saus met de opgeloste maïzena en laat kort doorkoken.
Serveertip:
Serveer met een extra schaaltje zoetzure saus om in te dippen en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een droge Riesling of een licht gekoelde Pinot Noir past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Chinese beursjes met garnalen en zoetzure saus
Deze elegante Chinese beursjes, gevuld met knapperige groenten en garnalen, worden gestoomd en geserveerd met een huisgemaakte zoetzure saus. Een heerlijke en verfijnde Aziatische traktatie!
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
schone theedoek
kookpan
stoommandje,
mes
Voor de beursjes:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 prei alleen het wit, in fijne blokjes
- 1 stengel bleekselderij in fijne blokjes
- ¼ paprika in fijne blokjes
- 75 gram sojascheuten gewassen en uitgelekt
- 100 gram gepelde grijze garnalen
- 4 takjes bieslook
- Boter om te bakken
- ½ deciliter witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 8 blaadjes rijstpapier 16 cm diameter
Voor de zoetzure saus:
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- Boter om te bakken
- 1 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel droge sherry
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 deciliter water
- 1 mespunt sambal oelek
- 2 koffielepels maïzena opgelost in een bodempje water
Voorbereiding van de vulling:
Pel en snipper het sjalotje.
Snijd de prei, bleekselderij en paprika in fijne blokjes.
Was de sojascheuten en laat goed uitlekken.
Verhit een beetje boter in een pan en bak het sjalotje, prei, bleekselderij en paprika kort aan.
Voeg de witte wijn en sojasaus toe en kruid met peper en zout.
Laat de groenten beetgaar stoven en uitlekken.
Beursjes maken:
Leg de rijstblaadjes 2-3 minuten in koud water tot ze soepel zijn.
Blancheer intussen de bieslooktakjes kort in heet water.
Spreid de rijstblaadjes op een schone theedoek uit en leg telkens 2 blaadjes op elkaar.
Lepel in het midden wat van het groentemengsel en verdeel de garnalen erover.
Vouw de randen van de rijstblaadjes omhoog en knoop de beursjes dicht met een sprietje bieslook.
Zoetzure saus bereiden:
Fruit het sjalotje kort in boter in een kleine pan.
Voeg de sojasaus, tomatenketchup, sherry, azijn, suiker, water en sambal toe en breng aan de kook.
Laat enkele minuten doorkoken en bind de saus met de opgeloste maïzena.
Serveertip:
Serveer met extra zoetzure saus en een snufje geroosterde sesamzaadjes voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past perfect bij de delicate smaken van de beursjes en de zoetzure saus.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2
Zelfgemaakte amandelspijs voor de lekkerste baksels
Maak zelf amandelspijs met slechts drie ingrediënten. Perfect als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of banketstaaf. Hoe langer je het laat rijpen, hoe beter de smaak!
Bereidingstijd15 minuten min
rijping voor optimale smaak21 dagen d
Servings: 1 portie (± 250 g)
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g amandelen
- 125 g suiker
- 1 ei
Laat de amandelen 1-2 minuten koken en giet ze af in een vergiet.
Spoel af met koud water en wrijf de bruine vliesjes eraf met een schone theedoek.
Laat de amandelen goed drogen en maal ze fijn met een amandelmolen of keukenmachine.
Meng de gemalen amandelen met de suiker, het ei en een snufje zout tot een smeuïge massa.
Doe het amandelspijs in een afgesloten bakje en laat het minimaal een week in de koelkast rijpen.
Hoe langer het rijpt, hoe beter de smaak!
Serveertip:
Gebruik het als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of amandelbroodjes.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas Amaretto past goed bij baksels met amandelspijs.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / schone theedoek / Pagina 2