50 Soesjes
Servings: 50 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram water
- 100 gram melk
- Mespuntje zout
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 150/200 gram eieren
Verwarm de oven voor op ongeveer 220/230°C.
Breng het water en de melk met een mespuntje zout en boter bijna aan de kook totdat de boter is gesmolten.
Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem erdoor.
Zet de pan terug op een klein vuur en blijf roeren totdat de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de eieren toe.
Blijf goed roeren na elke toevoeging.
Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt; het mag net van de spatel aflopen.
Doe het deeg in een spuitzak met een klein rond mondje.
Spuit het deeg op een ingevette bakplaat.
Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes.
Bak de soesjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
Vul de soesjes naar eigen keuze.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Sprits koeken
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 425 gram bloem
- 360 gram boter
- 150 gram poedersuiker
- 1 ei
- 25 gram citroenrasp
Deeg maken van alle ingrediënten.
spuitzak vullen en koekjes spuiten op een bakplaat met bakpapier.
Bakken ongeveer 12 min op 170 graden
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Avocat au crab
(avocado met krab)
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g krabvlees
- paprikapoeder
- cayennepeper
- 2 avocado
- 2 deciliter mayonaise
- 1 citroen
Snij de avocado's in de lengte doormidden.
Haal de pit eruit.
Haal er de halve dikte van het vlees uit en snij dit in kleine blokjes.
Meng dit met het krabvlees.
Besprenkel met citroensap.
Meng de helft van de mayonaise erdoor.
Doe dit voorzichtig in verband met het tere avocadovlees.
Meng wat cayennepeper door de rest van de mayonaise.
Vul de avocadohelften met het mengsel van krabvlees en mayonaise.
Spuit er met een spuitzak met een kleine gekartelde spuit de rest van de mayonaise er decoratief over heen.
Strooi er nog wat paprikapoeder over.
Serveer koel.
Tip: Maak het niet te lang van te voren, anders wordt het avocadovlees zwart.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle
Geniet van een luxe maaltijd met malse lamsfilet, knapperige aardappelnestjes en delicate spätzle, vergezeld van een rijke saus en tuinbonen. Perfect voor een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de balletjes:
- 100 g lamslever
- 100 g lamszwezerik
- 1 lamsniertje
- 1 klein ui
- 120 g bloem
- 1 liter lamsbouillon
- 3 eieren
- Broodkruim
- 500 g lamsfilet
Voor de tuinbonen:
- 1 kg tuinbonen
- 50 g ontbijtspek
- 1 eetlepel tomatenpuree
Voor de saus:
- 10 g gedroogde morilles
- 3 dl kalfsfond
- 100 g boter
- 3 dl lamsbouillon
- Zout en peper
Voor de aardappelnestjes:
- 2 grote aardappels
- Peper en zout
Voor de spätzle:
- 100 g bloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 courgette
- 10 g boter
Snijd de lamslever, lamszwezerik en lamsniertje in kleine blokjes.
Bak samen met het gehakte uitje in 30 g boter licht aan.
Strooi 20 g bloem over het mengsel en fruit dit enkele minuten mee.
Voeg een klein scheutje bouillon toe.
Laat afkoelen, hak fijn en maak er kleine balletjes van.
Haal de balletjes door een losgeklopt ei en broodkruim en frituur in heet vet.
Serveert in aardappelnestjes.
Dop de tuinbonen en blancheer ze 5 minuten in gezouten water.
Snijd het spek in blokjes en bak uit.
Warm de tuinbonen met spekblokjes op in het spekvet.
Week de morilles in water.
Kook ze met kalfsfond en 3 dl lamsbouillon tot 3 dl vocht overblijft.
Klop 100 g boter in klontjes door de saus en werk de eidooier erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Houd warm.
Schil de aardappelen, snijd in dunne plakjes, breng op smaak met zout en peper en maak aardappelnestjes in heet vet.
Maak een spätzle-beslag van 100 g bloem, 2 eieren en tomatenpuree.
Spuit het beslag in kokend, gezouten water en laat 1 minuut koken.
Spoel af met koud water.
Snijd de courgette in dunne slierten en stoof met spätzle in 10 g boter.
Snijd de lamsfilet in 4 stukken en pocheer 10 minuten in kokende lamsbouillon.
Laat rusten en snijd in dunne plakken.
Verdeel de lamsfilet over 4 warme borden.
Schep de saus op het vlees en garneer met tuinbonen, aardappelnestjes en spätzle.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah voor een rijke smaakbeleving.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Advocaatvlaai met Zùsto
Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 grverse gist of de helft aan droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram Zùsto of gewone suiker
- 1 ei
- 50 gram puddingpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- ½ liter slagroom
- 70 gram Zùsto of gewone suiker
- 125 gram Mascarpone
- 75 gram advocaat gram en geen ml
Ingrediënten voor de afwerking:
- 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
- chocola Een beetje gesmolten
- chocola Een beetje geraspte
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Aardbeientaart van zanddeeg
Recept categorieën: Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 300 gr bloem
- 200 gr zachte roomboter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- 1 snuf zout
- Vanille extract
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr puddingpoeder
Ingrediënten voor de topping:
- bakje Aardbeien in blokjes gesneden
- 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
- 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak
Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
Smelt de chocolade.
Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
Afwerking:
Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.
Tip:
Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Zelf Bossche Bollen Bakken
De iconische Bossche Bol: een grote soes gevuld met slagroom en overgoten met een rijke chocoladeglazuur. Een heerlijke traktatie uit Den Bosch!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Gebak Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 1 dl water
- Snufje zout
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 2 eieren
- Boter om in te vetten
Voor de vulling:
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- Slagroomversteviger optioneel
- Voor het glazuur:
- 60 g poedersuiker
- 1 eetlepel cacao
- Enkele druppels water
Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng het water met zout en boter aan de kook.
Voeg in één keer alle bloem toe en roer tot een deegbal ontstaat die loslaat van de pan.
Haal de pan van het vuur en klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Roer nog 5 minuten krachtig.
Verdeel het deeg in 8 bolletjes.
Vet een bakplaat in met boter en leg de deegbolletjes erop.
Bak de soezen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Open de oven niet tijdens het bakken.
Verlaag de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Klop de slagroom met suiker stijf (voeg eventueel slagroomversteviger toe).
Vul de soezen met de slagroom met behulp van een spuitzak.
Meng de poedersuiker en cacao.
Voeg enkele druppels water toe en roer tot een glad papje.
Bedek de bovenkant van de soezen met het chocoladeglazuur.
Serveer direct.
Om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken
Serveertip:
Serveer de Bossche Bollen direct. Zorg dat de bollen goed gevuld en bedekt zijn met glazuur.
Wijnadvies:
Past goed bij een kop koffie of thee.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Roquefortperen met radijs en peterselie
Heerlijke roquefortperen gevuld met een romige kaascrème, gegarneerd met radijs en peterselie, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eidooier
- Citroensap
- Paprikapoeder
- Peterselie
- Plakjes radijs
- Verse roomkaas
- Room
- Roquefort
- 6 peren
- Water
Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis.
Pocheer de peren 5 minuten in kokend water met citroensap.
Laat de peren uitlekken en afkoelen.
Wrijf de roquefort door een zeef en meng met roomkaas, eidooier, room en paprikapoeder.
Doe de kaascrème in een spuitzak en vul de peren.
Garneer met radijs en peterselie.
Serveer op een bedje van sla.
Serveertip:
Serveer als voorgerecht of amuse.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals Sauternes, of een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Bretonse Lamsbout met Witte Bonenpuree
Een heerlijke lamsbout, op smaak gebracht met knoflook en tijm, geserveerd met een romige witte bonenpuree en frisse peultjes.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg lamsbout
- Enkele teentjes knoflook
- Tijm
- Peper
- 1 pot witte bonen
- 2 eetlepels crème fraîche
- Kaneel
- Groene groente bijv. peultjes
- Zout
Maak inkepingen in de lamsbout en vul met knoflook of tijm.
Leg de lamsbout in een ingevette braadslee.
Bestrooi met peper en tijm.
Braad de lamsbout 45-60 minuten in een oven van 200°C.
Laat de lamsbout 10 minuten rusten.
Pureer de witte bonen met crème fraîche, kaneel, peper en zout.
Blancheer de peultjes.
Spuit toefjes witte bonenpuree op de borden en leg de peultjes eromheen.
Serveer de lamsbout met de puree en peultjes.
Serveertip:
- Garneer eventueel met extra tijm.
- Lekker met geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
- Rode wijn (bijvoorbeeld Bordeaux of Côtes du Rhône): Een stevige rode wijn past goed bij de lamsbout.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7
Courgette met zalige vulling
Calories:
Author: Cor Klaar
- 12 kleine courgette
- 150 gram Gorgonzola
- 100 gram Mascarpone
Courgette in de lengte halveren en uithollen.Gaar koken.
Gorgonzola met de Mascarpone mengen, in een spuitzak vullen en in de courgettehelften vullen.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 7