Paprika geitenkaas spread

Paprika geitenkaas spread

Recept categorieën: Broodbeleg, Groenten, Kaas, Koude Hapjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 gegrilde rode paprika’s
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram milde zachte geitenkaas
  • 30 gram walnoten
  • 1 tl sambal
  • Gemalen zwarte peper

Instructies

  • Pureer de rode paprika, knoflook, geitenkaas, walnoten, sambal en flik wat gemalen zwarte peper met de staafmixer goed door elkaar.

Notities

Je kunt deze spread in de koelkast voor 4 dagen in een goed sluitende glazen potje bewaren.

Pompoenpuree van Hetty van Es

Pompoenpuree van Hetty van Es

Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetbare pompoen
  • snufje zout

Eventueel:

  • olijfolie bij een hartig recept

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Het snijden van de pompoen gaat de ene keer een stuk makkelijker dan de andere keer.
  • Neem altijd de tijd als je een pompoen gaat snijden, je wilt natuurlijk graag al je vingers houden.
  • Was de pompoen.
  • Dat doe ik altijd bij groente of fruit.
  • Dat klinkt raar want je gaat de schil niet eten, maar je gaat er wel in snijden.
  • Met hetzelfde mes snij je ook de andere delen van de vrucht in.
  • Op die manier komt er geen onnodig vuil en soms wat gifstoffen in je eten terecht.
  • Snij je pompoen eerst door de helft.
  • Lukt het niet met het ene mes, soms doet een andere het zonder veel moeite, de ene kartel is niet hetzelfde dan een andere.
  • Pompoen kan wel wat moeilijk gaan.
  • De ene pompoen is makkelijker te snijden dan de andere.
  • Snij vervolgens de pompoen in parten.
  • Snij de zaden uit ieder stuk. Je ziet hoe vezelrijk de groente is.
  • Snij de delen eventueel nog wat kleiner.
  • Op die manier zijn ze net iets eerder gaar.
  • Bij hartige gerechten smeer ik met een kwast wat olie over de pompoen, bij puree voor zoete gerechten doe ik niets en plaats ik de plaat zo in de oven.
  • Na ongeveer 25 minuten zijn de pompoenstukken gaar en beginnen net bruin te worden.
  • Tijd om ze uit de oven te halen.
  • Laat de pompoen wat afkoelen en snij de gare stukken pompen van zijn velletje.
  • Voeg een snufje zout toe, niet te veel. Je kunt altijd later nog iets toevoegen.
  • Pureer je pompoen fijn.

Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom

Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Servings: 4
Calories: 155kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 200 g bloemkool in kleine roosjes
  • 250 ml kippenbouillon zelfgemaakt of van 3/4 tablet
  • 150 ml melk
  • ½ eetlepel olie
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de bloemkool toe, dek af en smoor de groente zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de bouillon en melk toe en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olie in een steelpan en fruit het kerriepoeder tot het aroma vrijkomt.
  • Roer de room erdoor en schenk dit mengsel direct in een kom.
  • Klop de kerrieroom bijna stijf.
  • Schep de bloemkoolsoep in 4 warme koffiekoppen en schep er een lepel kerrieroom op.

Notities

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij deze romige bloemkoolcappuccino met kerrieroom.

Nutrition

Calories: 155kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten4 uur
Totale tijd4 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g

Yoghurtijs met bosvruchten

Yoghurtijs met bosvruchten

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Calories: 800kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 ml volle yoghurt
  • 25 g suiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 bak diepvries bosvruchten 300 g, ontdooid
  • 1 eetlepel(s) citroensap

Instructies

  • Los 75 g suiker al roerende in de yoghurt op.
  • Klop de slagroom bijna stijf en meng dit luchtig door de yoghurt.
  • Bereid dit mengsel in een ijsmachine tot romig ijs, of laat het in de diepvriezer in 4 uur bevriezen.
  • Maak het ijs na 3 uur met een staafmixer fijner.
  • Kook 150 g bosvruchten met al het vocht en 50 g suiker 5 minuten.
  • Pureer dit met een staafmixer tot een fijne saus.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Schep bollen yoghurtijs in hoge coupes, schenk de bosvruchtensaus erover en garneer met het fruit.

Nutrition

Calories: 800kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 14g

Opstart-smoothie met banaan en kiwi

Opstart-smoothie met banaan en kiwi

Recept categorieën: Smoothies
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • 1 kiwi
  • 1 eetlepel limonadesiroop
  • 2 deciliter Mona Yomild Drink naturel

Instructies

  • Schil het fruit en snijd het in kleine stukjes.
  • Doe het fruit, de siroop en de Yomild Drink in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
  • Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
  • Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.

Notities

Variatietip:
Opstart-smoothie met cruesli. Bestrooi de smoothie met wat krokante cruesli.
Tip:
De allerlekkerste smoothie maak je door eerst de verse fruitstukjes in te vriezen en het dan te pureren.

Nectarine smoothie met tequila en triple sec

Nectarine smoothie met tequila en triple sec

Recept categorieën: Koude Dranken, Smoothies
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 nectarines
  • 1 eetlepel tequila
  • 1 eetlepel triple-sec
  • 1 deciliter ananas sap
  • 2 deciliter Mona Yomild Drink limoen

Instructies

  • Schil en snijd de nectarines in stukjes.
  • Eventueel laten bevriezen.
  • Doe het (bevrorefruit, de tequila, de triple-sec, het ananassap en de Yomild Drink in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
  • Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
  • Schenk de smoothie in 2 cocktail- of champagneglazen.

Notities

Variatietip:
Bruisende nectarine-smoothie. Vervang de tequilla en de triple-sec door 1 dl champagne, cava of prosecco.
Tip:
In stijl: doop eerst de rand van de glazen in wat ananassap en rol ze vervolgens door wat suiker. Prik een half schijfje limoen op de suikerrand.

Gegrilde pangafilet met paprikamascarpone soep

Gegrilde pangafilet met paprikamascarpone soep

Recept categorieën: Soep, Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 pangafilets
  • 350 g rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje peterselie gehakte
  • stukje Spaanse peper
  • olijfolie
  • 125 g mascarpone
  • zwarte peper
  • zout
  • 50 g groene paprikablokjes garnituur
  • 100 g ui in blokjes
  • 300 g visbouillon
  • 50 g room

Instructies

  • Rode paprika schoonmaken (zaden eruit).
  • Groene paprika blokjes blancheren.
  • Olie verwarmen en ui, paprika, knoflook en Spaanse peper aanbakken.
  • Peterselie en bouillon toevoegen en zachtjes gaar koken.
  • Met staafmixer fijnmaken en door zeef passeren.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • Pangafilets peperen en zouten en grillen.
  • Voor doorgeven room toevoegen en verwarmen.
  • Soep in bord, paprikablokjes in midden en pangafilets er middenop.

Vispakketjes met paprikasabayon

Vispakketjes met paprikasabayon

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 kabeljauwfilets of tilapiafilets van ca. 150 g per stuk
  • zout
  • peper
  • 100 g tapenade
  • 8 plakken rauwe ham
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

voor de paprikasabayon

  • 200 g rode paprika
  • 2 dl visbouillon of groentebouillon (visfond of van tablet)
  • ½ eetlepel(s) gehakte tijm (vers of diepvrieof ½ theelepel gedroogd
  • 4 eidooiers
  • 75 g koude boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Bestrooi de vis met peper en bestrijk de filets met de tapenade.
  • Rol de rauwe ham om de visfilets en vorm er zo een pakketje van. (Als de visfilet te dun is kan hij dubbelgeslagen in de ham verwerkt worden).
  • Halveer de paprika’s en hak ze zonder zaadjes grof.
  • Kook ze in de bouillon met de tijm zachtjes 15 minuten.
  • Pureer dit daarna met de staafmixer of in een blender.
  • Laat iets afkoelen.
  • Klop de eidooiers erdoor.
  • Bak de vis 1 minuut per kant in de olijfolie.
  • Leg de pakketjes op de bakplaat en zet ze 10 minuten in het midden van de oven.
  • Zet de paprikasaus op een pannetje met heet water (au bain marien klop de sabayon tot lintdikte (dik vloeibaar).
  • Zorg ervoor dat de saus niet kookt maar wel gebonden is zodat de eidooiers gaar zijn.
  • Klop er kleine klontjes koude boter door en voeg zout naar smaak toe.

Notities

Serveer de vispakketjes met de paprikasabayon met aardappelpuree of risotto en broccoli.
Wijnadvies:
De Loirewijn Muscadet is hierbij een geslaagde keuze of een witte Bordeaux of Bergerac (9-11ºC).

Cakejes met verse aardbeiensaus

Cakejes met verse aardbeiensaus

Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g aardbeien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de vormpjes in.
  • Maak de aardbeien schoon.
  • Snijd 100 g aardbeien in stukjes en pureer de rest met behulp van een staafmixer.
  • Klop met een mixer de boter en suiker gedurende 5 minuten tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de eieren een voor een toe en mix goed na elke toevoeging.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en vouw dit voorzichtig erdoor.
  • Schep de gesneden aardbeien voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de cakejes even afkoelen in de vormpjes en serveer ze met de gepureerde aardbeien als saus.

Notities

Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij dit nagerecht. De fruitige en verfrissende smaak van de wijn zal de zoete en fruitige tonen van de aardbeien complementeren, terwijl de lichte bubbel de smaakpapillen verfrist na elke hap.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g