Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Aardappelflensjes met Knapperige Rauwe Ham

Romige aardappelflensjes, gebakken tot goudbruin en geserveerd met knapperige rauwe ham voor een smaakvol bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter voor het bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
  • Laat 1 uur afkoelen.
  • Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot een stevig flensjesbeslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm).
  • Bak de rauwe ham in 1/2 eetlepel boter knapperig.
  • Strooi de ham over de flensjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze aardappelflensjes met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die perfect passen bij de romigheid van de flensjes en de hartige ham.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 7g | Vet: 5g | Zout: 400g | Sugar: 2g

Aardappelflensjes met Knapperige Ham

Aardappelflensjes met Knapperige Ham

Heerlijke aardappelflensjes met een knapperige hamtopping, perfect als bijgerecht voor een gezellig diner.
(plus 1 uur afkoelen)30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter voor het bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gedurende 20 minuten, of totdat ze gaar zijn.
  • Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng de melk erdoor.
  • Laat het mengsel 1 uur afkoelen.
  • Roer de bloem, zout, eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel totdat je een stevig flensjesbeslag hebt.
  • Bak kleine flensjes (doorsnede 6 cm) in een koekenpan met boter.
  • Bak de reepjes rauwe ham knapperig in 1/2 eetlepel boter.
  • Strooi de knapperige rauwe ham over de flensjes voor het serveren.

Notities

Serveer deze heerlijke aardappelflensjes als smaakvol bijgerecht voor een gezellig diner met vrienden of familie!
Wijnadvies
Deze aardappelflensjes gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de ham en het zachte beslag aanvult.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 8g | Zout: 450g | Sugar: 3g

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Een hartige Spaanse twist op de traditionele stamppot, gevuld met chorizo, groene kool en paprika. Deze stamppot is vol van smaak en perfect voor een warme maaltijd in de koude maanden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 200 g groene kool
  • 150 g chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met water.
  • Snijd ondertussen de chorizo in stukjes en bak deze licht uit in een koekenpan, zodat het vet vrijkomt.
  • Snijd de groene kool in dunne reepjes en blancheer of stoom de kool kort.
  • De kool mag nog een beetje knapperig blijven.
  • Snijd de rode paprika in stukjes en de courgette in halve plakjes.
  • Giet de aardappelen af en voeg ze toe aan de pan met chorizo, inclusief het vrijgekomen vet.
  • Voeg de groene kool, courgette en rode paprika toe aan de aardappelen en chorizo.
  • Stamp alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
  • Laat de stamppot, indien mogelijk, een nacht in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Verwarm opnieuw voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze hartige stamppot met een krachtige, kruidige rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo of Garnacha om de smaken van de chorizo te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Spaanse Knoflooksaus (Alioli)

Deze klassieke Spaanse knoflooksaus, ook wel bekend als Alioli, is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan veel gerechten. Of je het nu serveert met vis, aardappels of als dip, deze saus geeft je gerecht een krachtige boost van smaak!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 150 ml extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • Klein beetje citroensap
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Stamp de gepelde knoflookteentjes samen met een beetje zout in een vijzel tot een fijne pasta ontstaat.
  • Voeg een klein beetje citroensap toe en meng het goed door de knoflookpasta.
  • Blijf roeren terwijl je heel langzaam, in een dun straaltje, de olijfolie toevoegt.
  • Blijf mengen tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Indien gewenst, kun je de saus verder binden door gekookte aardappel toe te voegen, maar dit is optioneel.
  • Serveer de knoflooksaus als dip of als begeleidende saus bij vis, aardappelen of tapas.

Notities

Deze saus laat zich goed combineren met salades met aardappels, met alle soorten vis (koud of warm) maar ook met bijvoorbeeld slakken.
 
Wijnadvies:
Deze knoflooksaus past goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een Albariño. De frisse zuren van de wijn helpen de intense smaak van de knoflook te balanceren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 0g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Kruidige Zuurkoolstamppot met Mexicaanse Twist

Kruidige Zuurkoolstamppot met Mexicaanse Twist

Bereidingstijd40 minuten
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool losgemaakt
  • 300 gram spekblokjes uitgebakken
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 150 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden of Picadillo
  • ½ pot zwarte olijven in schijfjes
  • 1 eetlepel gesneden jalapeño
  • 500 gram aardappels in plakjes
  • Flinke klont boter
  • Scheut melk
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met water tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en voeg een flinke klont boter, een scheut melk en ½ theelepel zout toe.
  • Warm dit op.
  • Voeg de gekookte aardappels toe en pureer met een stamper tot een gladde aardappelpuree.
  • Verhit een braadpan en bak de spekblokjes goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Voeg de gesneden sjalot, knoflook, rode paprika en kastanjechampignons toe aan de braadpan en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de spekblokjes weer toe aan de pan en roer de Mexicaanse kruiden erdoor.
  • Meng de aardappelpuree met de gesneden jalapeño en de losgemaakte zuurkool.
  • Voeg het groenten- en spekmengsel toe aan de puree en roer alles goed door elkaar met een houten lepel.
  • Serveer de stamppot warm, met de zwarte olijven eroverheen verdeeld voor extra kleur en smaak.

Notities

Serveer met een kruidige rode wijn zoals een Zinfandel of een Tempranillo.

 

 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Pittige Bonensoep met Chorizo

Pittige Bonensoep met Chorizo

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g chorizoworst
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 2 blikken bruine bonen à 850g
  • 1 liter vleesbouillon van tablet

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Halveer de chorizo en snijd beide worsthelften nogmaals doormidden.
  • Snijd vervolgens blokjes van de chorizoworst.
  • Bak de chorizoblokjes 3-4 minuten al omscheppend in een soeppan zonder olie of vet.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten zachtjes mee.
  • Voeg de dunne plakjes bleekselderij en de blokjes rode paprika toe aan het chorizomengsel in de pan.
  • Schep de inhoud van beide blikken bruine bonen, inclusief het vocht, door het mengsel in de pan.
  • Schenk de vleesbouillon erbij en breng de soep al roerend aan de kook.
  • Laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Druk met een stamper de bonen fijn en roer goed door tot de soep mooi gebonden is.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de bonensoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Romige Bieten Gehaktschotel

Romige Bieten Gehaktschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 g gekookte bietjes
  • 75 g roomboter
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 150 ml melk
  • 2 druppels scherpe mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snijd de gekookte bietjes in plakken.
  • Verhit in een hapjespan 25 g boter en bak de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de plakjes biet en gedroogde tijm toe aan de pan.
  • Stoof het geheel afgedekt nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak in een andere hapjespan het gehakt in 5 minuten rul.
  • Schep overtollig vet weg en bestrooi het gehakt met zout en peper.
  • Giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze tot puree.
  • Meng de melk, mosterd, 50 g boter, zout en peper door de puree.
  • Leg de plakjes biet in een ingevette ovenschaal, verdeel het gehakt erover en bedek het geheel met de aardappelpuree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht gedurende 25-30 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 5g

Bietenstamppot met Zweedse gehaktballetjes

Bietenstamppot met Zweedse gehaktballetjes

snel te maken
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • kg aardappels kruimigzak 3 kg
  • 2 eetlepel(s) vloeibare margarine
  • 1 schaal Zweedse gehaktballetjes 380 g
  • 2 bakken bietjes geraspte à 400 g
  • 2 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • ½ bak dille verse à 15 g
  • 100 ml zure room beker à 125 ml
  • 30 gram spekblokjes gebakken

Instructies

  • Aardappelen schillen, wassen, in stukken snijden en in pan met water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Margarine in koekenpan verhitten, gehaktballetjes toevoegen en op middelhoog vuur in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig omschudden.
  • Bieten in pan met balsamicoazijn verwarmen.
  • Dille fijnsnijden.
  • Aardappelen afgieten, zure room toevoegen en fijnstampen.
  • Bieten en helft dille erdoor scheppen.
  • Bietenpuree op 4 borden scheppen, spekjes erover verdelen, gehaktballetjes erbij leggen en bestrooien met rest van dille.

Romige Aardappelpuree met Bosui en Boter

Romige Aardappelpuree met Bosui en Boter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukken
  • 300 ml volle melk
  • 6 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 100 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels in een bodempje water met zout afgedekt gaar gedurende 20 minuten.
  • Breng de melk langzaam aan de kook in een pan.
  • Roer de bosuitjes door de melk en laat ze 2-3 minuten op laag vuur meekoken.
  • Haal de pan met melk van het vuur en laat het mengsel 10 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Giet de aardappels af, zet de pan terug op laag vuur en laat de aardappels nog 1 minuut 'droogkoken'.
  • Schud af en toe met de pan.
  • Stamp de aardappels fijn.
  • Schep het warme melkmengsel met de helft van de boter door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de aardappelpuree nog 1 minuut.
  • Smelt de rest van de boter (eventueel in de magnetron).
  • Verdeel de aardappelpuree over vier borden.
  • Maak in elk bergje puree een kuiltje en schenk daar de gesmolten boter in.

Notities

 

Deze romige aardappelpuree met bosui en boter past uitstekend bij lamsvlees.

Wijnadvies:

Serveer er een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz bij. De volle smaken van de wijn zullen goed samengaan met de rijke textuur van de puree en het sappige lamsvlees.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Caipirinha – Authentieke Braziliaanse Cocktail

Caipirinha - Authentieke Braziliaanse Cocktail

De Caipirinha is een iconische Braziliaanse cocktail met Cachaca, limoen en bruine suiker. Fris, zoet en perfect voor warme dagen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Brazilië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 glas
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 60 ml Cachaca
  • 2 limoenen in partjes gesneden
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Gecrushed ijs

Instructies

  • Snijd de limoenen in partjes en doe ze in een whiskeyglas.
  • Strooi de bruine suiker over de limoenpartjes.
  • Gebruik een stamper om het sap uit de limoenen te persen en de smaken vrij te maken.
  • Vul het glas aan met gecrushed ijs.
  • Schenk de Cachaca over het ijs en roer goed door.
  • Serveer direct en geniet van deze klassieke cocktail.

Notities

Geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 0g | Sugar: 16g