Stamppot zoete aardappel en kool

Stamppot zoete aardappel en kool

Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappels
  • 500 gram groene kool
  • zonnebloemolie
  • 100 gram katjang pedis nootjes
  • 1 eetlepel honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bos(jes) lente ui
  • ½ bos(jes) blad peterselie
  • 1 bos(jes) basilicum
  • Olijfolie om te bakken
  • 150 gram oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180’ C
  • Prik gaatjes in de zoete aardappels en verpak ze in nat keukenpapier.
  • Pof ze ca 15 minuten op 900 watt in de magnetron
  • Haal de buitenste koolbladeren los en snij de nerven eruit.
  • Snijd de bladeren in grove stukken en snijd de rest van de kool fijn.
  • Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voor daar de fijn gesneden kool aan toe en bak ca 8 minuten. (kool chips)
  • Pel en sij de knoflook in grove stukken, ook met de Lente-ui.
  • Pluk de peterselie en basilicum.
  • Maal voor de pesto de peterselie, basilicum, knoflook, lente-ui en beetje kaas en flinke scheut olijfolie in de mixbak van staafmixer tot een grove pesto.
  • Crunch met een vijzel de katjang pedis nootjes.
  • Leg de grof gesneden kool op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met zonnebloemolie, beetje zeezout en vers gemalen peper (zorg dat overal olie zit).
  • Verdeel de nootjes en honing erover en bak de kool ca. 5 minuten in de oven.
  • Haal de aardappels uit de magnetron, snij ze over de lengte doormidden en lepel ze uit.
  • Bewaar de schil van de zoete aardappel, zorg dat deze ook heel blijft.
  • Voeg de zoete aardappel toe aan de pan met kool.
  • Snij de kaas in kleine blokjes.
  • Meng de pesto door de kool en voeg daar ook de blokjes kaas aan toe.
  • Stamp het met stamper tot grove stamppot.

Notities

Serveer de stamppot in de aardappelschillen garneer met de koolchips en de gekarameliseerde nootjes.

Koude schotel (1)

Koude schotel (1)

(Opoe's recept)
Recept categorieën: Stamppot, Vlees
Servings:
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • aardappels
  • verse worst -of sausijsjes-
  • jus van het braden van de worst -of sausijsjes-
  • zilveruitjes
  • augurken -zoet/zuur-
  • augurkennat
  • peper
  • nootmuskaat
  • garnering komkommer - tomaat - augurken - zilveruitjes - sla etc. etc.

Instructies

  • De worst - of sausijsjes - aanbraden, afblussen, en ongeveer een half uurtje laten sudderen.
  • Snijd de worst in plakjes, en de plakjes in vieren.
  • Snijd twee augurken en wat zilveruitjes in heel kleine stukjes.
  • De aardappelen koken, en dan stampen.
  • Voeg tijdens het stampen 1 juslepel jus en 2,5 juslepel augurken-nat toe.
  • Doe de stukjes worst, augurk en zilverui met wat peper en nootmuskaat bij de aardappelen en meng dit goed door elkaar.
  • Laat deze basis afkoelen, en maak het af met de garnering.

Stamppot Boerenkool met Makreel

Stamppot Boerenkool met Makreel

Een hartige stamppot met boerenkool, aardappel, makreel en augurk, een heerlijke en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Zout arm
Servings:
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 augurken
  • 150 ml melk
  • 200 gram gestoomde makreel
  • 600 gram aardappels
  • 750 gram boerenkool

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd in stukken.
  • Breng de aardappelen en boerenkool aan de kook in een bodempje water.
  • Kook ca.
  • 25 minuten gaar.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool fijn.
  • Maak er met hete melk een stamppot van.
  • Hak de augurken fijn.
  • Meng de augurken door de stamppot.
  • Verdeel de makreel in stukjes.
  • Leg de makreel op de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Stamppot Spruitjes met Olijven

Stamppot Spruitjes met Olijven

Een smakelijke stamppot met spruitjes, olijven en ansjovis, een verrassende combinatie van smaken.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ansjovisfilets blikje
  • 1 eetlepel olie
  • 1 kleine ui
  • 100 ml melk
  • 400 gram spruitjes
  • 5 olijven zonder pit
  • 600 gram aardappels

Instructies

  • Schil de aardappelen en halveer ze.
  • Maak de spruitjes schoon.
  • Kook de aardappelen 10 minuten in weinig water.
  • Voeg de spruitjes toe en kook 10 minuten verder gaar.
  • Pel en snijd de ui klein.
  • Snijd de ansjovisfilets in stukjes.
  • Fruit de ui glazig in de olie.
  • Bak de ansjovisfilets mee en laat ze smelten in de olie.
  • Halveer de olijven.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappelen en spruitjes af.
  • Stamp grof en maak met hete melk een grove puree.
  • Meng de ui en olijven door de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zoete Aardappelstamppot met Rauwe Andijvie

Zoete Aardappelstamppot met Rauwe Andijvie

Een heerlijke stamppot van zoete aardappel met andijvie en tofu, op smaak gebracht met chilipoeder.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 struikje andijvie 300 gram
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote zoete aardappel bataat
  • 2 eetlepels vloeibare bakboter
  • 2 grote uien
  • 3 aardappels
  • 100 ml melk
  • 150 gram tofu
  • Chilipoeder

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd in stukken.
  • Kook de aardappelen in ca.
  • 15 minuten gaar in weinig water.
  • Pel de uien en knoflook en snijd in snippers.
  • Fruit de uien en knoflook zacht in de bakboter op laag vuur.
  • Snijd de tofu in reepjes en bestrooi met chilipoeder.
  • Voeg de tofureepjes toe en bak mee.
  • Was de andijvie en snijd in smalle repen.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen en hete melk puree.
  • Meng de uien met tofu en andijvie erdoor.
  • Warm goed door en breng op smaak met peper.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met koriander, nootmuskaat en peterselie.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Selderijstamppot met Walnoten

Selderijstamppot met Walnoten

Een hartige stamppot met knolselderij, bleekselderij en walnoten, op smaak gebracht met mosterd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 theelepel mosterd
  • 150 ml melk
  • 50 gram walnoten
  • 500 gram knolselderij
  • 600 gram aardappels
  • Bleekselderijblad

Instructies

  • Schil de aardappelen.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd in blokjes.
  • Maak de bleekselderij schoon en snijd in boogjes.
  • Kook de aardappelen, knolselderij en bleekselderij gaar in weinig water.
  • Breek de walnoten grof.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de aardappelen en groente een puree met hete melk en mosterd.
  • Snijd het selderijblad klein en meng door de stamppot.
  • Strooi de walnoten erover.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met nootmuskaat, oregano, salie en venkel.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Ierse Stamppot met Groene Kool en Prei

Een traditionele Ierse stamppot met groene kool en prei, op smaak gebracht met nootmuskaat.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: St. Patrick's Day
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel vloeibare bakboter
  • 1 prei
  • 150 ml melk
  • 600 gram aardappels
  • ½ groene kool of 400 gram gesneden groene kool
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook gaar in weinig water.
  • Maak de kool schoon en snijd in smalle repen.
  • Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen.
  • Verwarm de bakboter en roerbak de kool en prei in een paar minuten gaar.
  • Verwarm de melk.
  • Maak van de gare aardappelen puree met hete melk, peper en nootmuskaat.
  • Meng de geroerbakte groente erdoor en strooi er nog wat nootmuskaat over.

Notities

Serveertip:
Maak de stamppot op smaak met gember, komijn, koriander en oregano.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Geurige Aardappelroti

Geurige Aardappelroti

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 595kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • Bloem
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 ml water

Instructies

  • Boen de aardappels schoon en kook ze gaar in weinig water met zout.
  • Giet af, laat iets afkoelen en pel de aardappels.
  • Stamp de aardappels fijn met knoflook, rode peper, gemalen komijn en een snufje zout.
  • Kneed het bakmeel met 300 ml water tot een soepel deeg.
  • Vorm hieruit balletjes van ongeveer 5 cm doorsnede.
  • Druk de deegballetjes plat en verdeel het aardappelmengsel erover, laat de randen vrij.
  • Vouw het deeg om de vulling en vorm er ballen van.
  • Laat de deegballen 5 minuten rusten.
  • Druk ze daarna plat en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot pannenkoekjes.
  • Verhit olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin.

Notities

Deze Aardappelroti gaat goed samen met een licht gekoelde, fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 595kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 16g | Vet: 8g | Zout: 715g

Feestelijke Boerenkoolstamppot met Kaas en Salami

Feestelijke Boerenkoolstamppot met Kaas en Salami

Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd50 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: personen
Calories: 760kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen kruimig, geschild
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 100 ml melk
  • 150 gram komijnekaas in blokjes
  • 150 gram salami of cervelaatworst in blokjes
  • 125 gram spekreepjes
  • 1 liter boerenkool panklaar
  • 200 ml water
  • 25 gram boter
  • 4 eetlepels Amsterdamse uien
  • 4 eetlepels cocktailaugurken
  • 4 eetlepels mosterd
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en bak de spekreepjes zachtjes uit.
  • Schep de knapperige spekjes uit de pan en zet apart.
  • Fruit de ui 5 minuten in het spekvet.
  • Schep de boerenkool erdoor en laat 5 minuten slinken.
  • Snijd de aardappelen in stukken en leg ze bovenop de boerenkool.
  • Schenk het water erbij en kook afgedekt 25-30 minuten gaar.
  • Voeg zout toe als de boerenkool geslonken is en voeg eventueel extra water toe.
  • Stamp de boerenkool en aardappelen fijn en roer de melk erdoor tot een smeuïge stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een schaal.
  • Doe de spekjes, mosterd, kaas, worst, zilveruitjes en augurken in aparte kommetjes.
  • Serveer bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met extra mosterd en zilveruitjes.
Wijnadvies:
Crianza uit Navarra, Rioja of Toro, of een Reserva uit Valdepenas.

Nutrition

Calories: 760kcal | koolhydraten: 61g | Protein: 35g | Vet: 42g

Spitskoolstamppot met Knapperige Spekjes

Spitskoolstamppot met Knapperige Spekjes

Heerlijke spitskoolstamppot met knapperige spekjes, een echte Hollandse klassieker.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 spitskool in repen
  • 1 ui gesnipperd
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 1-1 ½ eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout.
  • Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan.
  • Fruit de gesnipperde ui 3 minuten.
  • Voeg de spekreepjes toe en bak ze 3 minuten op hoog vuur.
  • Schep de spitskool en kerriepoeder erdoor en bak 3 minuten mee.
  • Voeg een beetje water en zout toe en kook de spitskool 7 minuten beetgaar.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de spitskool met spekjes door de aardappelen.
  • Voeg zoveel melk toe tot een smeuïge stamppot ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gehaktbal en jus met uitjes.
Wijnadvies:
Andes Peaks Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g