Japanse Kipsaté met Paksoi en Snelkookrijst

Japanse Kipsaté met Paksoi en Snelkookrijst

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan met antiaanbaklaag
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 150 g witte snelkookrijst
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 eetlepels medium dry sherry
  • 200 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 paksoi
  • ½ eetlepel olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Breng ruim water met zout aan de kook.
  • Roer in een steelpan de marinade van gembersiroop, sojasaus en sherry.
  • Meng de blokjes kip door de marinade.
  • Snijd de paksoi bladeren grof en de stengels in brede repen.
  • Was de paksoi.
  • Rijg de gemarineerde kip aan satéstokjes en bestrooi met peper.
  • Bestrijk een (grill)pan met antiaanbaklaag licht met olie en verhit deze.
  • Rooster de spiesjes op hoog vuur in 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Kook ondertussen de paksoirepen in 3-4 minuten beetgaar, voeg het paksoiblad de laatste minuut toe.
  • Verwarm de marinade kort in de magnetron en roer de bosuitjes erdoor.
  • Verdeel de paksoi over borden, leg de saté erop en giet de saus erover.
  • Serveer met de snelkookrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en lichte witte wijn, zoals een Riesling uit Rheinhessen, past goed bij dit Japanse gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 33g | Vet: 10g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Mini blini’s met tonijn

Mini blini’s met tonijn

Recept categorieën: Broodjes, Vis
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 65 gram bloem
  • 1 ei
  • zout
  • 1 kl bakpoeder
  • 75 ml melk
  • 25 gram boter
  • 1 blikje tonijn op olijfolie
  • yoghurt
  • bieslook
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Laat in een steelpannetje de boter smelten.
  • Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, de dooier van het ei, een snufje zout, de melk en de gesmolten boter.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Spatel dit door het beslag.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan.
  • Schep met een koffielepel wat beslag in de pan.
  • Bak dit een minuut of 2 en draai ze dan om zodat ze een mooi kleurtje hebben aan beide zijden.
  • Doe dit tot het beslag op is.
  • Laat de blini's afkoelen
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Maak de tonijn klein met een vork in een kom en voeg wat yoghurt toe zodat het wat smeuïger wordt.
  • Voeg een klein beetje zout toe.
  • Bedek elke blini met een hoopje van dit mengsel.

Notities

Doe er eventueel nog fijn gesneden augurk door.

Longhaas met groene pepersaus en champignons

Longhaas met groene pepersaus en champignons

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 longhaas van 150 gr.
  • 4 sjalotten
  • 2 el groene peper uit potje
  • 30 cl kalfsfond
  • 4 cl cognac
  • 4 el crème fraîche
  • 250 gram champignons
  • 4 kersttomaatjes
  • 2 el bieslook fijn gesneden
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Instructies

  • Maak de champignons schoon met behulp van een stukje keukenpapier.
  • Snijd een stukje van het steeltje af.
  • Snijd ze in plakjes. pel en snipper de sjalotjes.
  • Verhit in een steelpannetje wat boter en bak de sjalotjes zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kalfsfond, de cognac, zout, peper en de groene pepers toe.
  • Laat tot ⅔ inkoken.
  • Voeg de crème fraîche toe.
  • Roer goed door tot een gladde saus.
  • Verwarm een koekenpan met wat boter en een scheutje olie.
  • Bak de champignons en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Bestrooi de longhazen met zout en peper.
  • Verhit in een grote koekenpan 20 gr. boter en een scheut olie.
  • Zodra de boter is uit gebruist voeg de longhazen toe.
  • Bak ze tot ze voor jou de juiste gaarheid hebben.
  • Keer regelmatig om.
  • Verdeel de longhazen champignons over de borden.
  • Giet de saus over het vlees, op elk longhaasje een kerstomaatje en bestrooi met de bieslook
  • Serveer met bv. gebakken aardappeltjes

Hertenbiefstuk met pepersaus

Hertenbiefstuk met pepersaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Wild
Servings: 2 personen
Calories: 323kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 hertenbiefstuk a130 gr. per stuk
  • 2 sjalotten
  • 15 cl witte wijn
  • 1 eetlepel(s) groene peperbolletjes
  • 10 cl kalfsfond
  • 5 cl cognac
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • boter
  • zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Doe in een klein steelpannetje de sjalotten, 10 cl wijn, beetje zout.
  • Laat op meen hoog vuur inkoken tot het vocht bijna allemaal verdampt is.
  • Voeg het kalfsfond, de peperbolletjes en de crème fraîche toe en laat tot 2/3 inkoken.
  • Zet een koekenpan, op hoog vuur, met een klontje boter en een eetlepel olie.
  • Bak de biefstukken tot de gewenste gaarheid is bereikt.
  • Zet de afzuigkap uit en flambeer met de cognac.
  • Haalde biefstukken uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
  • Deglaceer de koekenpan met de resterende wijn.
  • Schraap de aanbaksels los met een houten lepel en voeg dit toe aan de saus.
  • Serveer op borden of op een serveerbord en geef er wat saus bij.
  • Doe de rest van de pepersaus in een sauskom.

Notities

Geef er bijvoorbeeld aardappel Dophines bij.

Nutrition

Calories: 323kcal

Karbonade met twee soorten kaas

Karbonade met twee soorten kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Laat in een steelpan de tomatenblokjes met de oregano, zout, peper en het paprikapoeder inkoken.
  • Bak op hoog vuur intussen de karbonade op aan beide zijden.
  • Verwarm de oven voor op de grill stand op 200°
  • Maak de ui schoon en snijd in ringen.
  • Verhit een el. olie in een koekenpan en fruit de ui ringen aan.
  • Haal de karbonade uit de pan deglaceer met de witte wijn.
  • Schraap eventuele aanbaksel met een houten lepel los.
  • Doe dit bij het tomatenmengsel.
  • Leg de uienring op een ovenvast plaatje of in een ovenschaal.
  • Leg hierop de karbonade en bestrooi met de twee soorten kaas.
  • Zet in de oven laat de kaas mooi smelten
  • Haal de schaal uit oven, strooi er wat blaadjes basilicum over en serveer met bv. tagliatelle.

Forel met champignons in een crèmesaus

Forel met champignons in een crèmesaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 forelfilets
  • 150 gram champignons
  • 10 cl crème fraîche
  • 2 el citroensap
  • 1 el maïzena
  • cl cognac
  • 6 aardappels
  • olie
  • boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Maak de champignons schoon en snijd het onderste gedeelte van het voetje af.
  • Snijd ze in vieren of zessen naar gelang de grootte van de champignons.
  • Schil de aardappels.
  • Zet een steelpan op hoog met 1 eetlepel olie en een klontje boter.
  • Bak hierin de champignons.
  • Zet het vuur lager en voeg de crème fraîche en de cognac toe.
  • Kook de aardappels.
  • Meng in een klein schaaltje de maïzena met het citroensap. voeg dit papje toe aan het champignonmengsel en roer goed door.
  • De saus zal nu wat dikker worden.
  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak de forelfilets aan beide kanten.
  • Zodra deze filets bijna gaar zijn voeg dan 40 gr. boter en wat zout en peper toe.
  • Verdeel de filets over de borden met de aardappelen en schep wat saus met champignons bij de filets.

Zalmmoot met botersaus en tagliatelles van courgette

Zalmmoot met botersaus en tagliatelles van courgette

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 zalmmoten
  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • 10 cl witte wijn
  • 125 gram boter
  • 2 el crème fraîche
  • olijfolie
  • piment d'espelette
  • 4 kerstomaatjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Was de courgette.
  • Snijd met behulp van een dunschiller repen van de courgette.
  • Snijd daarna met een mes reepjes van de linten.
  • Of, als je die hebt, met behulp van een spiraalsnijder.
  • Zet een pan met water op hoog vuur.
  • Voeg wat zout toe.
  • Zodra het water kookt, kook de courgette slierten beetgaar.
  • Giet in een vergiet en spoel ze koud.
  • Stoof in een steelpannetje op middelhoog vuur de sjalot in de witte wijn.
  • Laat bijna droog koken.
  • Voeg dan de crème fraîche toe.
  • Laat voor de helft inkoken en voeg dan, in klontjes, de boter toe.
  • Roer rustig door totdat de boter gesmolten is en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Houd de saus warm op een heel klein pitje of in een thermosfles.
  • Verhit een grillpan en smeer deze in met wat olijfolie.
  • Grill de zalmmoten en bestrooi met wat zout en peper.
  • Zet een koekenpan op middelhoog vuur met een el. olijfolie en verhit de tagliatelle van courgette.
  • Breng op smaak met wat piment d'espelette.
  • Maak de borden op en decoreer met de kerstomaatjes.

Lasagne van kip en champignons

Lasagne van kip en champignons

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot en de teen knoflook.
  • Snijd het onderste deel van de steel van de champignons en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de kippendijfilet in blokjes.
  • Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur 1 el. olijfolie en bak hierin de kippenblokjes, sjalot, champignonblokjes, knoflook, een snufje piment d'espelette, peper en de tomatenpuree.
  • Zet de warmtebron wat lager.
  • Giet de wijn erbij en de tomatencoulis.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Maak een bechamelsaus in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Laat 2 minuten zachtjes garen.
  • Voeg onder voortdurend roeren met een garde de kippenbouillon, crème fraîche en zout en peper toe.
  • Bouw de lasagne op in een ovenschaal door te beginnen met een laagje bechamelsaus. Bedek deze met lasagnevellen.
  • Schep daar de helft van het kip-champignonmengsel over.
  • Dek dit weer af met lasagnevellen.
  • Schep dan de rest van het kip-champignonmengsel erover.
  • Leg hier de laatste laag van lasagnevellen over en tenslotte de rest van de bechamelsaus.
  • Strooi hier de kaas over en zet in de oven om te laten garen en gratineren gedurende 30 minuten.
  • Kijk voor de juiste oventijd op de verpakking van je lasagne vellen.
  • Haal de lasagne uit de oven en verdeel over de borden.

Kip in rode currysaus

Kip in rode currysaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Gevogelte, Kip
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kippenbouten
  • 2,5 cm gember
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 laurierblad
  • 1 tl tijm
  • 3 kruidnagel
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 0.5 rode peper
  • 4 versgemalen zwarte peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kopje rij
  • zout
  • Rode currysaus
  • eetlepel(s) rode currypasta
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl maïzena

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Schil het stukje gember en rasp deze.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de bleekselderij in stukjes.
  • Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.
  • Snijd deze vervolgens in smalle ringetjes.
  • Doe in een braadpan de kip, tijm, ui, bleekselderij, laurier, de rode peper, de peperkorrels de koriander, kurkuma, kruidnagel, gember, knoflook en een beetje zout.
  • Vul de pan met water zodat de kip net onder staat.
  • Zet deze op en breng aan de kook.
  • Zodra het water kookt, temper dan de warmtebron zodat het nog net zachtjes kookt.
  • Laat ongeveer 1½ uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Kook vlak voor het einde van de kooktijd van de kip de rijst.
  • Meng in een steelpan de rode currypasta met wat kookvocht van de kip.
  • Meng hier de kokosmelk doorheen en verwarm het geheel.
  • Meng de maïzena met een beetje water tot een papje en meng dit door de saus zodat hij wat dikker wordt.
  • Verdeel de rijst over de borden.
  • Leg er kippenbout naast en verdeel de saus over de kip en de rijst.

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 220 gram zalmfilet
  • tijm
  • 1 st laurierblad
  • kruidnagelpoeder
  • 125 gram gepelde grote garnalen
  • 225 gram champignons
  • 2 el crème fraîche
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 sjalot
  • zout peper
  • olijfolie
  • 1 eidooier
  • 1 kupje koffiemelk

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Vul een steelpan met een liter water met wat tijm, het laurierblad en een snufje nootmuskaat.
  • Breng aan de kook.
  • Pocheer de moten zalm gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Tijdens het pocheren, pel en snipper de sjalot.
  • Maak de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij deze in vieren of zessen, naar gelang de grootte.
  • Haal de zalm met behulp van een schuimspan uit het kookvocht.
  • Verwijder de eventuele huid van de zalm en pluk de zalm uit elkaar met behulp van 2 vorken. Bewaar op een bord.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de champignons met de de sjalot. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Schuif de champignons wat opzij en bak de garnalen aan beide kanten mooi roze.
  • Voeg tijdens het bakken de paprika, kurkuma en de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Rol het deeg uit op een snijplank.
  • Leg in het midden de zalm.
  • Daarop het champignon-garnalenmengsel.
  • Vouw het deeg dicht en druk goed de naden aan.
  • Meng de eidooier met de koffiemelk en bestrijk hiermee het bladerdeegpakketje met behulp van een kwastje.
  • Maak met behulp van een mesje wat streepje op het bladerdeeg, maar zorg er wel voor dat je niet door het deeg heen snijd.
  • Bak het pakketje gedurende 20 à 25 minuten.
  • Zodra het deeg een mooi kleurtje heeft haal je het uit de oven en verdeel je het over de borden.