Amandelharten met Gemberglazuur

Amandelharten met Gemberglazuur

Deze amandelharten met een vleugje gember en een laagje chocoladeglazuur zijn de perfecte traktatie voor een feestelijke Kerst!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 pakje Chocofix kant-en-klaar glazuur

Instructies

  • Bereid het deeg volgens het recept van kerststerren.
  • Maal 50 gram blanke amandelen fijn en voeg ze samen met 1 eetlepel gemberpoeder toe aan het deeg.
  • Laat de deegbal rusten.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte.
  • Steek of snijd harten uit het deeg.
  • Bak de harten volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
  • Smelt een pakje Chocofix (kant-en-klaar glazuur) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dompel de harten voor de helft in het glazuur.
  • Laat de chocolade drogen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een glas Glühwein, past uitstekend bij deze feestelijke koekjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 dl slagroom
  • 4 eieren
  • 500 g aardappels
  • 500 g rode bieten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
  • Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
  • Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
  • Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
  • Schep het mengsel in de ovenschaal.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
  • Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
  • Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
  • Bak intussen 4 spiegeleieren.
  • Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.

Nutrition

Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Een traditioneel gerecht met voederknollen in een romige melksaus, een eenvoudige en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg voederknollen
  • 3 dl melk
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Schil de knollen, was ze en snijd ze in reepjes.
  • Kook de knollen in water met zout gedurende 20 minuten (niet langer, anders worden ze bruin).
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer tot een gladde, gebonden saus.
  • Breng de saus op smaak met nootmuskaat en zout.
  • Voeg de gekookte knollen toe aan de saus en laat ze even opstoven.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Een snelle variant op de klassieke Boeuf Stroganoff, gemaakt met gehakt, verse groenten en een romige saus. Heerlijk met rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Zuivel
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 beker zure room
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 grote ui
  • 1 paprika bij voorkeur groen
  • 1 theelepel boter
  • 100 g champignons
  • 2 wortelen
  • ¼ dl water
  • 500 g gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak het verkruimelde gehakt kort aan.
  • Snijd de ui, wortelen en paprika in stukjes en voeg toe aan het gehakt.
  • Was en snijd de champignons en bak mee met het gehakt en de groenten.
  • Voeg het paprikapoeder, zout en het water toe.
  • Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en roer de zure room door het gerecht.
  • Houd het gerecht warm, maar laat het niet meer koken.
  • Serveer warm met rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met rijst of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Noir of een soepele Merlot past perfect bij dit romige rundvleesgerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Dadels met Stiltonmousse en Portsaus

Dadels met Stiltonmousse en Portsaus

Een elegant dessert van romige stiltonmousse met dadels en een zoete portsaus, een heerlijke afsluiting van een diner.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
opstijven1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 el aardbeien- of bosvruchtenjam
  • 6 dadels
  • 1 blaadje witte gelatine
  • 1 dl rode port
  • 0.75 dl slagroom
  • 75 gram stilton

Instructies

  • Week de gelatine.
  • Pureer de stilton met 1 el slagroom en 1 el port.
  • Verwarm 1 el port.
  • Knijp de gelatine uit en los op in de warme port.
  • Roer dit mengsel door de stilton.
  • Klop de rest van de slagroom stijf en spatel het stiltonmengsel er luchtig door.
  • Laat de mousse ± 1 uur opstijven.
  • Verwarm de rest van de port met de jam en laat de saus ± 2 minuten inkoken.
  • Zeef de saus.
  • Snijd de dadels tot waaiertjes.
  • Spuit een toef stiltonmousse op de bordjes en garneer met de saus en dadels.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als dessert na een diner of als onderdeel van een kaasplankje.
Wijnadvies:
  • Een glas rode port past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 25g

Hartige Flensjes met Tomaat en Parmezaan

Hartige Flensjes met Tomaat en Parmezaan

Hartige flensjes met Parmezaanse kaas, gevuld met een frisse tomatensaus en basilicum.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Groenten, Kaas, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Ontvel de tomaten, halveer ze, verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in reepjes en bestrooi die met zout en peper.
  • Roer een beslag van de bloem, de kaas, het ei en de melk.
  • Verhit wat boter in een kleine koekenpan (18 cm) en bak van 1/4 van het beslag een dun flensje.
  • Vouw het flensje in vieren en houd het warm.
  • Bak zo nog 3 flensjes.
  • Dep de tomaatreepjes droog.
  • Verhit de olie in een steelpan, verwarm de tomaat 1 minuut en schep het basilicum erdoor.
  • Leg de flensjes op 2 borden en schep de tomaat ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Tomaten Gevuld met Roerei en Geitenkaas

Gevulde tomaten met romig roerei en geitenkaas, een smaakvol en eenvoudig gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 takjes peterselie
  • 4 eieren
  • 4 tomaten
  • 6 olijven
  • 75 g geitenkaas
  • ½ dl koffieroom of -melk
  • Peper
  • Prei ± 4 cm
  • Zout

Instructies

  • Was de tomaten en snijd de kapjes af.
  • Hol de tomaten uit en zet ze omgekeerd op keukenpapier.
  • Snijd de prei in ringetjes en 4 olijven in plakjes.
  • Verkruimel de geitenkaas.
  • Klop de eieren los met koffieroom, zout en peper en schep de prei, olijfplakjes en de helft van de geitenkaas erdoor.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg het eimengsel toe en laat al roerend stollen.
  • Schep het roerei in de tomaten en zet ze op het grillrooster.
  • Strooi de rest van de geitenkaas erover en laat ± 2-3 minuten goudbruin kleuren onder de grill.
  • Garneer met een olijf en peterselie.
  • Lekker met risotto.

Notities

Serveertip:
Lekker met risotto of brood.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Luchtige Kaasovenschotel

Luchtige Kaasovenschotel

Een luchtige kaasovenschotel met een knapperige salade en frisse tomaten, ideaal voor een lichte lunch of diner.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Kaas, Ovenschotel, Salade, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren gesplitst
  • 150 g diverse geraspte kaassoorten Goudse, Gruyère, Cheddar
  • 1 tl mosterdpoeder
  • ½ l melk
  • 200 g paneermeel
  • Versgemalen peper
  • Plakken tomaat
  • Knapperige salade gemengde sla
  • 1 tl zout
  • Zout
  • peper
  • snufje suiker voor salade

Instructies

Kaasmengsel:

  • Verwarm de melk in een steelpan en giet over het paneermeel in een kom.
  • Voeg mosterdpoeder, zout, peper, geraspte kaas en losgeklopte eidooiers toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Spatel de eiwitten luchtig door het kaasmengsel.

Ovenschotel:

  • Vet een ovenschaal in en giet het kaasmengsel erin.
  • Bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200-230 °C, tot goudbruin.

Salade:

  • Maak een salade van gemengde sla.
  • Snijd de tomaten in plakken en kruid met zout, peper en een snufje suiker.

Serveren:

  • Serveer de kaasschotel direct uit de oven met de salade en tomaten.

Notities

Serveertip:
Varieer met kaassoorten en voeg verse kruiden toe aan het kaasmengsel.
Wijnadvies:
Pinot Grigio of Sauvignon Blanc (licht, fruitig wit) of Pinot Noir (licht rood).

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 5g | Sugar: 2g

Lichte Groentefondue met Kaasspread

Lichte Groentefondue met Kaasspread

Een lichte en gezonde kaasfondue met diverse groenten en kaasspread, ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Kleine aardappels
  • 300 g bloemkool
  • 300 g broccoliroosjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl witte wijn of appelsap
  • 2 bakjes Linera kaasspread naturel à 200 g
  • 3 tl maïzena
  • Versgemalen peper
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Schil en was de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Kook de bloemkool en broccoli in 6 minuten beetgaar.
  • Wrijf een steelpan in met de knoflook, voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  • Voeg de kaasspread toe en laat op zacht vuur smelten.
  • Roer de maïzena met 3 el koud water glad en voeg al roerend toe aan de fondue.
  • Blijf roeren tot een lichtgebonden saus is ontstaan en breng op smaak met peper.
  • Verdeel de fondue over 2 schaaltjes en bestrooi met nootmuskaat.
  • Doop de groenten erin.
  • Serveer er boerenbrood bij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige boerenbrood voor een vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een frisse appelsap past goed bij deze lichte fondue.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Bourtanger Kaasfondue met Ui en Knoflook

Een hartige kaasfondue met een rijke smaak door de toevoeging van uien en knoflook, geïnspireerd op de vesting Bourtange.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Groningen, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 1 runderbouillontablet
  • 450 g belegen kaas geraspt
  • 7 teentjes knoflook
  • ½ l melk
  • 1 tl tijm
  • 7 uien

Instructies

  • Los het bouillontablet op in 1 dl water en laat afkoelen.
  • Snijd de uien en knoflook fijn en bak ze op laag vuur in 30 g boter glazig.
  • Maak een roux van de bloem en 50 g boter.
  • Voeg de bouillon toe aan de roux en zoveel melk tot een gladde saus ontstaat.
  • Roer de tijm en het ui-knoflookmengsel erdoor.
  • Breng op halfhoog vuur al roerend op temperatuur en laat de kaas langzaam smelten.
  • Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.
  • Serveer de fondue op een fonduebrander.

Notities

Serveertip:
Lekker met stokbrood, champignons, stukjes paprika en kleine geblancheerde roosjes bloemkool of broccoli.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Franse Rhône past goed bij de hartige smaken van de fondue.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g