Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten

Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten

Een rijke browniekrans met de perfecte balans tussen chocolade, kaneel en knapperige walnoten. Heerlijk als feestelijk gebak bij koffie of thee!
Bereidingstijd1 uur
afkoeltijd4 uur
Recept categorieën: Cake, Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g chocolade in stukjes gebroken
  • 100 g boter
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • 150 g basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • eetlepel kaneel
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie tot een glad mengsel.
  • Klop in een kom de eieren, een snufje zout, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg de kaneel en gehakte walnoten toe.
  • Roer alles goed door elkaar tot een egaal beslag.
  • Schep het beslag in de ingevette rijstrandvorm met paneermeel bestrooid.
  • Strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de browniekrans 45-55 minuten in het midden van de oven, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
  • Laat de browniekrans minimaal 4 uur afkoelen in de vorm.
  • Stort de krans voorzichtig op een schaal en draai hem om.
  • Leg een rooster met ruitpatroon op de krans en bestrooi royaal met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een volle Cabernet Sauvignon sluit perfect aan bij de rijke chocoladesmaak.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g

Bierawecka

Bierawecka

Bierawecka
Dit traditionele Elzasser vruchtenbrood, rijk gevuld met gedroogd fruit, noten en een vleugje kirsch, is een feestelijke traktatie voor de kerstperiode.
Bereidingstijd1 uur
inweektijd12 uur
Recept categorieën: Brood, Fruit, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde peren in stukjes
  • 200 g gedroogde pruimen in stukjes
  • 150 g gedroogde vijgen in stukjes
  • 50 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
  • 60 g rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 g suiker
  • dl kirsch kersen eau de vie
  • 100 g blanke amandelen
  • 50 g blanke hazelnoten
  • 150 g bloem

Instructies

  • Meng de gedroogde peren, pruimen, vijgen, sinaasappelschil, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, suiker en kirsch in een kom.
  • Laat het mengsel ongeveer 12 uur intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen en hazelnoten lichtbruin.
  • Hak de geroosterde noten grof.
  • Meng de bloem en gehakte noten door het fruitmengsel.
  • Kneed het geheel tot een compact, plat brood in de vorm van een stol.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het brood in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
  • Verpak het brood luchtdicht voor het serveren om de smaken te laten intrekken.

Notities

Serveertip:
Serveer het brood in dunne plakken met een glaasje eau de vie van kersen of een sterke koffie.
Wijnadvies:
Een glaasje kirsch of een volle dessertwijn zoals een Gewürztraminer uit de Elzas past perfect bij dit rijke vruchtenbrood.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 42g

Honingplaatkoek

Honingplaatkoek

Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g suiker
  • 500 g honing
  • 700 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder 15 g
  • theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • Snufje zout
  • 175 g hazelnoten
  • 175 g amandelen
  • 100 g sukade in stukjes
  • 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels koffiemelk

Instructies

  • Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het honingmengsel afkoelen.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
  • Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
  • Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
  • Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
  • Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
  • Bestrijk het geheel met koffiemelk.
  • Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
  • Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g