Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
Taartvorm – Receptenplein.nl

Rode Bietentaart met Zachte Geitenkaas

Geniet van een heerlijke rode bietentaart met zachte geitenkaas, perfect voor een feestelijke lunch of diner. Met krokant deeg, geroosterde bieten en een romige vulling, is deze taart een smaakvolle traktatie die je eenvoudig maakt in de airfryer. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 320kcal
Auteur: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 plakken hartige taart deeg
  • 4 middelgrote rode bieten
  • 1 middelgrote ui
  • 150 g stukjes geitenkaas
  • 1 ei
  • 150 ml slagroom
  • 50 g stukjes walnoten
  • 1 tl verse tijm
  • 1 scheutje olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
  • Spoel de rode bieten schoon en dep ze droog.
  • Snijd de bieten en de ui in vieren.
  • Meng met een scheutje olijfolie, peper en zout.
  • Leg de groenten op een bakplaat en rooster 20 minuten in de voorverwarmde airfryer totdat ze net gaar zijn.
  • Verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  • Laat de plakken deeg ontdooien en bekleed een ondiepe, beboterde taartvorm met het deeg.
  • Druk goed aan.
  • Laat de bietjes en ui iets afkoelen, schil ze en snijd in kleine stukjes.
  • Verdeel de groenten over het deeg en leg de geitenkaas op de open plekken.
  • Klop het ei los en meng met de slagroom, tijm, en de helft van de walnoten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk het mengsel over de groenten en garneer met de overige walnoten.
  • Bak de taart ongeveer 15 minuten in de airfryer tot het deeg goudbruin is en de geitenkaas begint te borrelen.
  • Serveer de taart met een frisse groene salade.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de aardse smaken van de bietentaart en de romigheid van de geitenkaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.2mg | Sugar: 8g

Hemels Speculoosgebak

koeltijd6 uur
Recept categorieën: Gebak
Porties: 8 punten
calorieën: 390kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 150 gram speculooskoekjes
  • 50 gram roomboter

Voor de vulling:

  • 250 gram roomkaas
  • 140 milliliter slagroom
  • 75 gram speculoospasta
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 vanilleboon

Voor de topping:

  • 90 gram speculoospasta
  • 50 gram speculooskoekjes + 1 speculooskoekje voor decoratie

Instructies

  • Smelt de roomboter in een pan op laag vuur.
  • Zorg ervoor dat het alleen vloeibaar wordt en niet verkleurt.
  • Haal het van de hittebron.
  • Maal de speculooskoekjes fijn in een hakmolen.
  • Bewaar een deel van de koekkruimels voor de topping.
  • Meng de overige koekkruimels met de gesmolten roomboter.
  • Roer goed door met een siliconen spatel.
  • Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met bakpapier.
  • Verdeel de koekkruimels gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Maak een hoge rand door de kruimels ook tegen de randen van de taartvorm aan te drukken.
  • Zet de vorm in de koelkast om op te stijven.
  • Halveer de vanilleboon en schraap het merg eruit.
  • Meng de roomkaas met speculoospasta en het vanillemerg.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker en spatel dit rustig door het speculoosmengsel.
  • Giet het mengsel over de bodem in de taartvorm en zet het geheel minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Smelt de speculoospasta voor de topping 30 seconden in de magnetron of op heel lage temperatuur in een pannetje.
  • Giet de gesmolten speculoospasta over het Speculoosgebak en verdeel het gelijkmatig met behulp van een siliconen spatel.
  • Maak het Speculoosgebak af door de overgebleven koekkruimels langs de

Notities

Geniet van dit hemelse Speculoosgebak met een warme kop koffie of een glas melk.
Als je een bijpassend drankje wilt, probeer dan een romige cappuccino of een zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 30g | Zout: 0.5mg | Sugar: 17g

Gerookte Kip Quiche

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd54 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kip, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart
  • 4 eieren
  • 250 ml crème fraîche
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • 150 g Gruyère kaas geraspt
  • 2 gerookte kipfilets in reepjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spreid de plakjes deeg uit over een werkvlak en laat ze ontdooien.
  • Klop in een kom de eieren en crème fraîche los.
  • Roer een mespunt zout, peper en versgeraspte nootmuskaat erdoor.
  • Bekleed de bodem en wand van de taartvorm met het deeg.
  • Snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
  • Bestrooi de bodem met de geraspte Gruyère kaas.
  • Verdeel de kipreepjes gelijkmatig over de taartbodem en schenk het eimengsel erover.
  • Zet de taartvorm in het midden van de oven.
  • Na 10 minuten bakken, verlaag de oventemperatuur naar 175°C en bak de quiche nog ongeveer 45 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Snijd de quiche in punten en verdeel over vier borden.

Notities

Deze quiche is heerlijk in combinatie met gestoofde prei.
Als wijnadvies zou een droge witte wijn zoals een Chardonnay goed passen bij dit gerecht, omdat het de romigheid van de crème fraîche en de Gruyère kaas aanvult.

Hartige Pompoentaart met Feta

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
rusttijd deeg29 minuten
Totale tijd1 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 660kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • plasticfolie
  • Keukenmachine (optioneel)

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 600 g pompoen in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 eieren losgeklopt
  • 200 g feta verkruimeld

Instructies

  • Meng de boter, bloem, 1 theelepel zout en gedroogde tijm.
  • Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan.
  • Fruit hierin de ui en de pompoenblokjes op hoog vuur tot ze bruin kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat nog 10 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol tweederde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de taartvorm ermee.
  • Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer of in de keukenmachine met driekwart van de losgeklopte eieren en 2 eetlepels water.
  • Schenk dit in de taartvorm en verdeel de verkruimelde feta erover.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde plak en leg deze over de taart.
  • Druk aan de zijkanten goed aan en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in 45 minuten in de oven gaar.

Notities

Geen zin of tijd om het deeg met de hand te kneden? Je kunt het ook in de keukenmachine maken.

Wijnadvies:

Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de pompoen en de zoute smaak van de feta in deze taart. De wijn vormt een mooi contrast en versterkt de hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 660kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 17g | Vet: 39g | Zout: 2.3mg | Sugar: 6g

Mango-Lemon Curd Taart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • Mixer met kneedhaken
  • Kaasschaaf

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 pot lemon curd 340 g
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 50 g pure chocolade gekoeld
  • 10 physalis Kaapse goudbes

Instructies

  • Doe de suiker, vanillesuiker, roomboter en het ei in een kom.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout erboven.
  • Meng met een mixer met kneedhaken tot een soepel en samenhangend deeg.
  • Druk het deeg gelijkmatig op de bodem en tegen de zijkant van de taartvorm en maak een deegrand van 2-3 centimeter hoog.
  • Verdeel de lemon curd over de bodem en duw de randen tot net boven de lemon curd zachtjes terug.
  • Bak de taart in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart helemaal afkoelen en verwijder vervolgens de taartvorm.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit in mooie repen.
  • Rasp de chocolade met een kaasschaaf tot snippers.
  • Leg de mango op de lemon curd en bestrooi de taartrand met een zeefje poedersuiker.
  • Strooi het chocoladeschaafsel over de taart en versier hem met de physalis.

Notities

Serveer deze verfrissende mango-limonade taart als dessert na een zomerse maaltijd.

Wijnadvies

Een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past hier perfect bij.

Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote

Recept categorieën: Cake, Gebak, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: America
Porties: 12 -
calorieën: 491kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

Voor de Cheesecake:

  • 90 g amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 800 g roomkaas
  • 350 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes

Voor de Sinaasappelcompote:

  • 4 sinaasappels
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
  • Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
  • Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  • Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
  • Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
  • Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
  • Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
  • Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
  • Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
  • Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
  • Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
  • Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
  • Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
  • Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
  • Blus af met het sinaasappelsap.
  • Roer de sinaasappelrasp erdoor.
  • Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
  • Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
  • Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
  • Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.

Notities

Wijnadvies:

De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.

Nutrition

Calories: 491kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.3mg | Sugar: 44g

Bramentaart met Verse Munt

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 320kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • handmixer

Ingrediënten

  • 500 g bramen
  • eetlepels wodka
  • 4 eieren
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 100 g bloem
  • 50 g boter gesmolten
  • 200 ml crème fraîche
  • 250 ml volle melk
  • Poedersuiker
  • 2 eetlepels verse munt in dunne reepjes

Instructies

  • Spoel de bramen voorzichtig af onder koud stromend water in een zeef en laat ze uitlekken.
  • Meng de bramen vervolgens in een kom met de wodka.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop in een kom de eieren met de basterdsuiker met een handmixer tot een luchtig mengsel.
  • Voeg al kloppend achtereenvolgens de bloem, ½ theelepel zout, de helft van de gesmolten boter, de crème fraîche en de melk toe.
  • Blijf kloppen tot een glad beslag ontstaat.
  • Schenk het beslag in een ingevette taartvorm en verdeel de bramen erover.
  • Druppel de rest van de gesmolten boter over de bramen.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestuif de taart royaal met poedersuiker zodra deze uit de oven komt.
  • Laat hem afkoelen tot lauwwarm of koud.
  • Strooi voor het serveren de dunne reepjes verse munt over de taart en bestuif nogmaals met poedersuiker.
  • Schep de zachte taartpunten uit de vorm.
  • Geniet van deze heerlijke bramentaart met een verfrissende hint van munt!

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze bramentaart met een zoete witte dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.6mg | Sugar: 25g

Hartige Boerenkoolquiche

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter
  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 150 g panklare boerenkool
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • 1 runderrookworst in plakjes
  • 4 eieren
  • 100 ml kookroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de boerenkool en tijm toe en laat de kool al omscheppend slinken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een ingevette taartvorm met de plakjes bladerdeeg en druk de randen goed op elkaar.
  • Snijd overtollig deeg langs de rand van de taartvorm weg.
  • Verdeel het boerenkoolmengsel over de taartbodem en leg de plakjes rookworst erop.
  • Klop in een kom de eieren los met de kookroom, zout en peper.
  • Schenk dit mengsel over de boerenkool.
  • Bak de boerenkoolquiche in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer de quiche met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:

Je kunt de boerenkoolquiche ook serveren met aardappelplakjes, ham, tomaat en geraspte kaas
 

Wijnadvies:

Deze hartige boerenkoolquiche past goed bij een lichte rode wijn zoals een Beaujolais. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de quiche mooi aan.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 16g | Vet: 32g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Suikertaart

Recept categorieën: Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvorm
  • deegrol

Ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg): voor 2 taarten

  • 250 g bloem
  • 65 ml water
  • 1 ei
  • 10 g verse gist
  • 12 g suiker
  • 12 g zout
  • 100 g boter
  • Vulling:
  • 200 ml room
  • 2 eidooiers
  • 200 g bloemsuiker
  • 5 blokjes harde boter

Instructies

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.
  • Rol intussen een beetje deeg uit tot 3 mm dikte.
  • Snij hiervan bandjes van één cm breedte om bandjes van te snijden.
  • Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
  • Doreer de bandjes.
  • Warm de oven voor op 230°C.
  • Maak de vulling.

Vulling:

  • Klop 2 eidooiers los met de room.
  • Vul de taart met de poedersuiker en giet hierop het ei-roommengsel.
  • Verdeel enkele blokjes koude boter in de taart.
  • Bak de taart op 230°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Voor taartendeeg is geen bloem met een hoog eiwitgehalte vereist. Glutenvorming is hier niet nodig.
Ik geef de voorkeur aan poedersuiker maar die kan je eventueel vervangen door bruine suiker.

Quiche van Sofie Dumont

Recept categorieën: Hartige taart, Vis
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvorm
  • droge spliterwten, of porseleinen bakknikkers

Ingrediënten

Voor 1 quiche met een doorsnede van ongeveer 30 cm

  • vel kant-en-klaar bladerdeeg

Vulling:

  • 400 g room
  • 100 g melk
  • 5 eieren
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 bot groene asperges
  • 175 g gerookte zalm
  • 100 g geraspte gryèrekaas
  • 1 bolletje mozarella

Instructies

  • Beleg een taartvorm met een vel bladerdeeg druk goed aan.
  • Verwijder het overtollige deeg en prik het deeg enkele malen in met een vork
  • Dit gaan we eerst 'blind bakken'.
  • Knip een cirkel uit bakpapier zodat deze enkele cm groter is dan de doorsnede van de taartvorm.
  • Leg dit bakpapier op het deeg en vul de taart met droge spliterwten of porseleinen bakknikkers.
  • Zet de taart in de oven op 200°C gedurende 15 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en giet de erwten in een kom, haal het papier weg en laat afkoelen.
  • Spoel de groene asperges en snij ze overlangs in de lengte.
  • Snij de mozarella in blokjes van 1 cm.
  • Rasp de gruyèrekaas.
  • Beleg de half-gebakken bladerdeegbodem met gerookte zalm.
  • Leg de zalm langs de rand zodat de zalm straks zichtbaar is.
  • Schik de gehalveerde rauwe asperges op de zalm.
  • Klop in een ruime kom de room en eieren door elkaar.
  • Kruid met peper, zout en snuifje nootmuskaat.
  • Giet het eier-roommengsel over de asperges.
  • Strooi de blokjes mozarella en gemalen kaas over de quiche en doreer de randen met wat losgeklopt ei met scheutje melk.
  • Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  • De quiche is gaar als de vulling mooi gestold is en het bladerdeeg goudbruin gekleurd is.

Notities

Zorg er voor dat er altijd genoeg groenten in een quiche zitten. Een quiche mag je dus stevig vullen en het ei-roommengsel mag zeker niet overheersen.