Hartige Boerenkoolquiche

Hartige Boerenkoolquiche

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter
  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 150 g panklare boerenkool
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • 1 runderrookworst in plakjes
  • 4 eieren
  • 100 ml kookroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de boerenkool en tijm toe en laat de kool al omscheppend slinken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bekleed een ingevette taartvorm met de plakjes bladerdeeg en druk de randen goed op elkaar.
  • Snijd overtollig deeg langs de rand van de taartvorm weg.
  • Verdeel het boerenkoolmengsel over de taartbodem en leg de plakjes rookworst erop.
  • Klop in een kom de eieren los met de kookroom, zout en peper.
  • Schenk dit mengsel over de boerenkool.
  • Bak de boerenkoolquiche in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer de quiche met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:

Je kunt de boerenkoolquiche ook serveren met aardappelplakjes, ham, tomaat en geraspte kaas
 

Wijnadvies:

Deze hartige boerenkoolquiche past goed bij een lichte rode wijn zoals een Beaujolais. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de quiche mooi aan.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 16g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Suikertaart

Suikertaart

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvorm
  • deegrol

Ingrediënten

Taartendeeg (gistdeeg): voor 2 taarten

  • 250 g bloem
  • 65 ml water
  • 1 ei
  • 10 g verse gist
  • 12 g suiker
  • 12 g zout
  • 100 g boter
  • Vulling:
  • 200 ml room
  • 2 eidooiers
  • 200 g bloemsuiker
  • 5 blokjes harde boter

Instructies

  • Los de gist op in het water en voeg er het losgeklopt ei bij.
  • Zeef de bloem en giet uit op werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand.
  • Leg het zout aan de buitenzijde van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de randen.
  • Giet het water met de gist en het ei in het midden van de bloemkring.
  • Meng met de vingertoppen de ingrediënten van binnen naar buiten.
  • Voeg stelselmatig meer en meer bloem toe en kneed enkele minuutjes tot een homogeen deeg.
  • Maar zeker niet langer dan 5 minuutjes, anders wordt het deeg te elastisch.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken.
  • Maak er een bolletje van en pak het in met plastic folie.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
  • Kwast een taartvorm in met malse boter.
  • Neem een bolletje deeg en rol het uit tot 3 à 4 mm dikte.
  • Hou een beetje deeg apart voor de bandjes die de rand zullen komen.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg.
  • Duw het deeg goed aan.
  • Laat even rusten.
  • Duw het overtollige deeg met de binnenkant van je handen van de taartvorm.
  • Haal met je duim het deeg rondom ietsje naar boven zodat het deeg enkele millimeters boven de taartvorm uitsteekt.
  • Doreer de randen met wat losgeklopt eigeel met scheutje melk.
  • Rol intussen een beetje deeg uit tot 3 mm dikte.
  • Snij hiervan bandjes van één cm breedte om bandjes van te snijden.
  • Schik de deegbandjes op de rand van de taart.
  • Doreer de bandjes.
  • Warm de oven voor op 230°C.
  • Maak de vulling.

Vulling:

  • Klop 2 eidooiers los met de room.
  • Vul de taart met de poedersuiker en giet hierop het ei-roommengsel.
  • Verdeel enkele blokjes koude boter in de taart.
  • Bak de taart op 230°C gedurende 15 à 20 minuten.
  • Ontvorm de taart meteen en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Voor taartendeeg is geen bloem met een hoog eiwitgehalte vereist. Glutenvorming is hier niet nodig.
Ik geef de voorkeur aan poedersuiker maar die kan je eventueel vervangen door bruine suiker.

Quiche van Sofie Dumont

Quiche van Sofie Dumont

Recept categorieën: Hartige taart, Vis
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Taartvorm
  • droge spliterwten, of porseleinen bakknikkers

Ingrediënten

Voor 1 quiche met een doorsnede van ongeveer 30 cm

  • vel kant-en-klaar bladerdeeg

Vulling:

  • 400 g room
  • 100 g melk
  • 5 eieren
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 bot groene asperges
  • 175 g gerookte zalm
  • 100 g geraspte gryèrekaas
  • 1 bolletje mozarella

Instructies

  • Beleg een taartvorm met een vel bladerdeeg druk goed aan.
  • Verwijder het overtollige deeg en prik het deeg enkele malen in met een vork
  • Dit gaan we eerst 'blind bakken'.
  • Knip een cirkel uit bakpapier zodat deze enkele cm groter is dan de doorsnede van de taartvorm.
  • Leg dit bakpapier op het deeg en vul de taart met droge spliterwten of porseleinen bakknikkers.
  • Zet de taart in de oven op 200°C gedurende 15 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en giet de erwten in een kom, haal het papier weg en laat afkoelen.
  • Spoel de groene asperges en snij ze overlangs in de lengte.
  • Snij de mozarella in blokjes van 1 cm.
  • Rasp de gruyèrekaas.
  • Beleg de half-gebakken bladerdeegbodem met gerookte zalm.
  • Leg de zalm langs de rand zodat de zalm straks zichtbaar is.
  • Schik de gehalveerde rauwe asperges op de zalm.
  • Klop in een ruime kom de room en eieren door elkaar.
  • Kruid met peper, zout en snuifje nootmuskaat.
  • Giet het eier-roommengsel over de asperges.
  • Strooi de blokjes mozarella en gemalen kaas over de quiche en doreer de randen met wat losgeklopt ei met scheutje melk.
  • Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  • De quiche is gaar als de vulling mooi gestold is en het bladerdeeg goudbruin gekleurd is.

Notities

Zorg er voor dat er altijd genoeg groenten in een quiche zitten. Een quiche mag je dus stevig vullen en het ei-roommengsel mag zeker niet overheersen.

Pruimengebak 1

Pruimengebak 1

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm

Ingrediënten

  • boter om in te vetten
  • 500 g pruimen rijpe
  • 1 pakje Mon Chou Pan & Oven 194 ml
  • 50 ml melk
  • 75 g bloem
  • 3 eieren M
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker 8 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Taartvorm invetten.
  • Pruimen wassen, halveren en ontpitten.
  • Alle helften in 3 stukjes snijden.
  • Pruimenstukjes over bodem van taartvorm verdelen.
  • In kom Mon Chou, melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over pruimen schenken.
  • Taart in midden van oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Warm serveren.
  • Eventueel bestrooien met poedersuiker.

Kaas hamtaart met artisjokken

Kaas hamtaart met artisjokken

Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Taartvorm
  • vork

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 blik artisjokharten 400 g
  • 2 pakjes achterham a 65 g
  • 4 eieren middel groot
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 200 g gemalen belegen kaas zakje a 150 g
  • zout
  • peper
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Plakjes bladerdeeg laten ontdooien.
  • Artisjokken laten uitlekken en in stukjes snijden.
  • Ham in reepjes snijden.
  • Eieren met room, kaas, zout en peper loskloppen.
  • Taartvorm invetten en bekleden met bladerdeeg.
  • Met vork gaatjes in bladerdeeg prikken.
  • Artisjokken en ham over bodem verdelen.
  • Eiermengsel erover schenken.
  • In het midden van de oven taart in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin bakken.

Warme druiventaart uit de oven met ijs

Warme druiventaart uit de oven met ijs

AllerHande februari 2004
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 75 g bloem
  • 150 ml melk
  • 250 g witte druiven pitloze
  • poedersuiker
  • 1 l vanilleroomijs

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In kom eieren met suiker luchtig en schuimig kloppen.
  • Bloem, mespunt zout en melk toevoegen en tot dun beslag kloppen.
  • Beslag in ingevette taartvorm schenken en druiven erover verdelen.
  • Vorm 1 richel onder midden in oven zetten en taart in 40-45 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Taart iets laten afkoelen en royaal bestrooien met poedersuiker.
  • In punten snijden en over borden verdelen.
  • Bolletjes ijs ernaast scheppen.

Appel amandelcake

Appel amandelcake

Recept categorieën: Cake, Fruit, Noten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 Appels Geschild En Klokhuizen Uitgeboord
  • 275 Gram Zelfrijzend Bakmeel
  • 175 Gram Boter Zacht
  • 150 Gram Suiker
  • 3 Eieren
  • 50 Gram Melk
  • 50 Gram Amandelspijs
  • 50 Gram Amandelen Gehakt
  • 1 Theelepel Kaneel

Instructies

  • Doe 125 gram boter, 3 eieren, 100 gram suiker, 200 gram bloem en alle melk in een kom en mix 5 minuten met een elektrische mixer.
  • Giet het beslag in een taartvorm.
  • Strooi de kaneel erover.
  • Snijd de appels in plakken en leg ze er bovenop.
  • Meng de rest van de bloem, boter en suiker met de amandelspijs en de amandelen en maak daar een kruimelige massa van met de vingers.
  • Verdeel de kruimels over de appels.
  • Bak de taart 50 minuten op 165 graden.

Italiaanse Kiptaart met Citroen en Kruiden

Italiaanse Kiptaart met Citroen en Kruiden

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 500 g kipfilet
  • 3 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 30 g
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 1 citroen
  • 5 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze aan elke zijde gedurende 3 minuten.
  • Laat de kip op een bord afkoelen.
  • Stoof de gesnipperde ui en fijngesneden knoflook in een hapjespan met 25 g boter gedurende 20 minuten.
  • Snijd salie en rozemarijn (uit Italiaanse kruidenmix) fijn.
  • De rest van de kruidenmix wordt niet gebruikt.
  • Klop in een kom de eieren en slagroom los.
  • Voeg zout, peper, fijngesneden salie en rozemarijn toe.
  • Boen de citroen goed schoon, rasp de schil fijn en roer de rasp door het eimengsel.
  • De vrucht wordt verder niet gebruikt.
  • Bekleed een taartvorm met de plakjes deeg.
  • Snijd de afgekoelde kipfilets in reepjes en meng ze met het ui- en eimengsel.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem van de taartvorm.
  • Plaats de taart in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 175°C en bak de taart nog ca.
  • 40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Serveer de taart met een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze Italiaanse kiptaart met citroen en kruiden past goed bij een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de taart aanvullen en zorgen voor een heerlijke combinatie.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 g bloem
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 250 g poedersuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Splits 3 eieren.
  • Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
  • Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
  • Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
  • Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
  • Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
  • Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.

Notities

Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.

Hartige Taart met Bloemkool en Broccoli

Hartige Taart met Bloemkool en Broccoli

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes hartige-taartdeeg diepvries
  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • Zout
  • 150 g zachte geitenkaas bijv. Bettine Blanc
  • 4 eieren
  • 200 g vloeibare roomkaas bijv. Pan en Oven
  • Peper
  • 45 g amandelschaafsel
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de plakjes deeg op het aanrecht en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Maak de bloemkool en broccoli schoon, verdeel ze in kleine roosjes en was ze.
  • Kook de roosjes in ruim water met zout in 3-5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm.
  • Vet de taartvorm in en bekleed deze met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de bloemkool- en broccoliroosjes over de bodem.
  • Verkruimel de geitenkaas erover.
  • Klop in een kom de eieren los met de roomkaas, een mespunt zout en peper.
  • Schenk het eimengsel over de groenten in de taartvorm.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Strooi het amandelschaafsel erover en bak de taart nog eens 15 minuten, tot hij goudbruin is.
  • Serveer met een tomatensalade.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze hartige taart. De levendige zuren van de wijn zullen de romige geitenkaas en de groenten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g