Frans Boerenbrood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenfolie
ronde schaal
theedoek
Poolish:
- 250 g volkoren speltmeel
- 250 g water lauw
- 1 g droge gist
Deeg:
- 500 g poolish voordeeg
- 250 gram volkoren speltmeel
- 80 gram lauw water
- 8 gram gist
- 6 gram zout
- 30 gram olijfolie
Poolish:
Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
Meng daarna alle ingrediënten goed door.
Dek daarna de kom af met bijvoorbeeld wat keukenfolie en laat het ongeveer 24 uur ergens staan op kamertemperatuur.
Deeg:
Vul de kom met poolish (voordeeg) aan met alle overige ingrediënten.
Behalve het zout, als je met de hand kneedt.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Begin daarna met het kneden van het deeg.
Gebruik wat bloem of meel om het plakken te voorkomen.
Na 5 minuten mag het zout toegevoegd worden en kneed het daarna nog goed door, totdat je op punt bent beland dat de deeg lekker soepel aanvoelt (Met een keukenmachine is de deeg klaar, wanneer het niet meer aan de wanden plakt). Nu is de deeg klaar en mag je de deeg wegleggen in een kom.
Doe daar een beetje olijfolie in, zodat de deeg straks niet plakt aan de zijkanten.
Zet het deeg afgedekt met een theedoek weg voor 60-75 minuten.
Na de 1e rijs kan het deeg weer licht gekneed worden en maak daarna een mooie bol en snij deze met een mes willekeurig in tot ongeveer 1 cm.
Bestrooi de bol met wat bloem of meel.
Vet daarna een ronde schaal in met wat olijfolie en bestrooi ook deze met wat meel of bloem.
Leg daarna de zojuiste gemaakte bol in de schaal en dek deze af met een theedoek en laat dit wederom staan voor 60-75 minuten.
Ongeveer 10 minuten voor het einde de oven voorverwarmen op 200c graden.
Doe de schaal na de 2e rijs in de oven voor een minuut of 30.
Na 30 minuten draai je het brood om en laat je dit nogmaals 10 minuten in oven zitten.
Laat het daarna afkoelen op een rek voor ongeveer een kwartier.
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Drents roggebol
Servings: 1 bol
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram tarwebloem
- 200 gram roggebloem
- 300 gram melk lauwe
- 30 gram roomboter gesmolten
- 1 el suiker
- 7 gram gist
- 8 gram zout
Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
Laat het deeg weer een uur rijzen.
Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Castiliaans rond brood
Calories: 2200kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 zakjes instant gist a 7 g
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepel zout
- 1 ½ eetlepel olijfolie
Voorbereiden
Boven grote kom bloem zeven.
Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.
Calories: 2200kcal | koolhydraten: 408g | Protein: 59g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Gestoomde groentendeegpakjes
Calories:
Author: Cor Klaar
VOOR HET DEEG:
- 1 pakje gedroogde gist van 7 gram
- 1,25 dl warm water
- 4 eetlepel(s) zeer fijne tafelsuiker
- 150 gram bloem
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram boter gesmolten
VOOR DE VULLING:
- 2 gedroogde Chinese paddestoelen
- 2 theelepel sesamolie
- ½ kleine prei kleingesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 theelepel geschilde en geraspte verse gember
- 60 gram stevige tofu gehakt
- 1 eetlepel(s) vers limoensap
- ½ kleine wortel geschild en geraspt
- 1 eetlepel(s) gehakte geroosterde cashewnoten
- 2 theelepel zoete Thaise chilisaus
- 1 eetlepel(s) gehakte verse munt
- 2 theelepel pikante bonenpasta
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
Meng voor het deeg de gist met 2 eetlepels warm water, 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem in een kleine kom tot alles goed gemengd is.
Dek de kom af en laat ca. 15 minuten op een warme plek staan tot het mengsel schuimig is.
Zeef de rest van de bloem met het zelfrijzend bakmeel boven een grote kom.
Schep er de overgebleven suiker, het gistmengsel en de rest van het warme water door.
Meng het mengsel goed met een houten lepel tot u een zacht deeg hebt.
Doe het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het deeg 3 tot 5 minuten tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een grote met olie ingevette kom, dek die af en laat op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
Doe voor de vulling de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel kokend water over dat ze onder staan. Laat 10 tot 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
Giet ze af en knijp er zo veel mogelijk water uit.
Gooi de taaie steeltjes weg en snijd de hoedjes in dunne plakken.
Verhit de sesamolie in een wok op een matig vuur.
Doe er de prei, knoflook en gember in en roerbak ca. 2 minuten tot de prei half gaar is.
Schep er de tofu, het limoensap, de wortel, cashewnoten, chilisaus, munt, bonenpasta en tomatenpuree door en roerbak ca. 1 minuut tot alles doorgewarmd is.
Neem de wok van het vuur, schep goed om en laat volledig afkoelen.
Stomp de lucht uit het deeg en doe het op een met bloem bestoven werkvlak.
Kneed ca. 5 minuten tot het deeg glad is.
Verdeel het deeg in 16 stukjes.
Rol of druk elk stuk tot een cirkel van 6 cm doorsnee.
Dek de deegcirkels af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Neem één cirkel tegelijk, leg die op een werkvlak en schep 2 theelepels vulling in het midden.
Trek de randjes samen en draai ze voorzichtig dicht.
Zet weg, dek af met een vochtige theedoek en maak de rest van de deegpakjes op dezelfde manier.
Knip 16 vierkantjes bakpapier uit en leg een vel onder elk deegpakje.
Vul de wok voor de helft met water (de stoommand mag het water niet raken) en breng aan de kook.
Schik de deegpakjes naast elkaar in de stoommand (misschien moet u ze in porties stomen), leg er het deksel op, zet de mand boven het kokende water en laat ze in 10 minuten gaar stomen.
Giet zo nodig extra water in de wok.
Neem de stoommand van de wok en neem er de deegpakjes voorzichtig uit.
Serveer warm en geef er de sojasaus en chili-olie bij om de pakjes in te dopen.
sojasaus en chili-olie om erbij te serveren
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur
Bereidingstijd15 minuten min
wachten25 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g mix voor witbrood pak
- 400 g half-om-halfgehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- ½ tl nootmuskaat
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel(s) grove mosterd
- 2 eetlepel(s) bloem
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
Klop de rest van de eieren los.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
Serveer lauwwarm.
Bewaartip 1
Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.
Bewaartip 2
Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.
Calories: 170kcal
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
American Style Pancakes
zoete dikkerdjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g bloem
- 15 g gist
- 1 ½ deciliter lauwe melk
- 3 eieren
- 100 g suiker
- Snufje kaneel
- Ongeveer 6 g zout
- 50 g gesmolten boter
- Ruim boter om in te bakken
- Poedersuiker ter garnering
- Vruchtensaus als topping
Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg de gist opgelost in lauwe melk toe en kneed tot een glad, soepel deeg.
Bedek met een doek en laat rijzen.
Klop in een andere kom de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is.
Voeg kaneel, zout en gesmolten boter toe.
Meng deze massa met het gerezen deeg en kneed goed door.
Rol het deeg uit en steek met een drinkglas rondjes uit.
Laat opnieuw rijzen.
Bak de pancakes in een ruime hoeveelheid boter of vet tot ze goudbruin zijn.
Serveer de pancakes bedekt met poedersuiker en voeg naar wens een vruchtensaus toe.
Tips / Opmerkingen:
Varieer met het beslag door bijvoorbeeld rozijnen toe te voegen.
Maak gevulde pancakes door stukjes gember en dadels in het midden van het beslag te plaatsen.
Opmerking: De aangegeven totale bereidingstijd lijkt ongewoon lang (2 uren). Dit kan mogelijk te maken hebben met het rijzen van het deeg. Houd de rijs- en baktijd goed in de gaten voor de beste resultaten.
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Nonnevotten
Nonnevot of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop en wordt traditioneel met carnaval gegeten. Tegenwoordig zijn nonnevotten vanaf ongeveer een maand voor de carnaval tot Aswoensdag te verkrijgen bij de Limburgse bakker. Wikipedia
Servings: 40 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1000 gram Kollenberger speltbloem verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen
- 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
- 75 gram basterdsuiker
- 125 gram boter
- 500 gram melk
- 2 eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 snufje zout
Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is.
Los de gist op in de melk.
Kneed een deeg van alle grondstoffen.
Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek.
Zet de kom op een warme plaats.
Laat circa 30 minuten rijzen.
Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op.
Laat de deegstukjes even loskomen.
Rol de bolletjes uit tot lange slierten.
Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm.
Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen.
Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn.
Rol ze direct na het bakken in de suiker.
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Dubbele spiesjes
kookpan
Magnetron (optioneel)
vork
theedoek
- 750 gram krieltjes
- Zout
- 1 deciliter olijfolie
- 1 takje tijm
- 3 teentjes knoflook
- Zeezout
Krieltjes koken: Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze afkoelen.
Olie bereiden: Verwarm de olijfolie samen met de tijm en knoflook op een laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
Laat dit mengsel afkoelen en bewaar op kamertemperatuur.
Spiesjes voorbereiden: Rijg de krieltjes aan dubbele spiesjes.
Roosteren: Rooster de spiesjes op de barbecue gedurende ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Keer de spiesjes halverwege om.
Olie gebruiken: Bestrijk de krieltjes regelmatig met de geurige olie tijdens het roosteren.
Bestrooi ze voor het serveren met zeezout.
Wijnadvies
Bij deze geurige aardappelspiesjes past een frisse, droge witte wijn uitstekend, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. De frisse tonen van deze wijnen complementeren de aardse smaken van de tijm en knoflook perfect.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Cheddar-Paddenstoelen Rollade met Ciderjus
Een hartige rollade van cheddar en paddenstoelen, gegratineerd en geserveerd met een zoetzure ciderjus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl appelsap
- 75 g bloem
- 75 g boter
- 75 g cashewnoten
- 300 g champignons
- 75 g geraspte cheddar
- 1 ½ dl cider
- Komijn
- Kummel
- ¼ l melk
- 4 eieren gesplitst
- ¾ dl room
- Peper
- Zout
Maak een bechamelsaus van de boter, de bloem en de melk, voeg dan de geraspte cheddar toe en haal de pan van het vuur.
Klop de eiwitten stijf.
Voeg eerst de eidooiers aan de massa toe en spatel er dan de eiwitten door.
Smeer de massa op een bakplaat uit en bak hem 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Bak intussen de champignons en meng er de cashewnoten door.
Haal het cheddarmengsel als het is gesouffleerd uit de oven en leg het op een theedoek.
Verdeel er de champignons en de cashewnoten over en rol het geheel voorzichtig strak op.
Laat de rollade even in de koelkast rusten en snijd hem dan diagonaal in plakken.
Verwarm die nog even in de oven en gratineer ze eventueel met wat cheddar.
Serveer met een saus van de cider, appelsap en room.
Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en een groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4
Appel-stiltonstrudel met portsaus
Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
theedoek
Ster-uitsteekvormpje
- 2 kleine geschilde appels in blokjes
- 2 eetlepels citroensap
- 225 gram Stilton
- Tijmpoeder
- Zout
- Versgemalen peper
- 10 vellen ontdooid fyllodeeg
- 100 gram boter gesmolten
- 100 gram paneermeel
- 1 rode appel
- 1 ½ dl port
- 1 theelepel cranberrycompote
- 1 theelepel suiker
Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Herhaal dit 4 keer.
Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
Bak 30-35 minuten in de oven.
Steek sterretjes uit de rode appel.
Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
Breng op smaak met citroensap.
Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
Garneer met appelsterretjes.
Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / theedoek / Pagina 4