Deense eiersalade
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gram doperwten diepvries
- water zout
- 1 theelepel suiker
- 100 gram verse garnalen
- 6 eieren hardgekookte
- 100 gram gerookte zalm in plakjes
Voor de dressing:
- 50 gram mayonaise
- ⅛ liter zure room
- zout peper
- 1 mespunt suiker
- ¼ citroen het sap ervan
- enkele takjes peterselie
Breng water met zout en de suiker aan de kook, voeg de bevroren erwten toe, laat ze enkele minuten koken en doe ze over in een vergiet.
Spoel ze flink met koud water af om de mooie groene kleur te behouden en laat ze uitlekken en afkoelen.
Pel de eieren en snijd ze in plakken.
Snijd de zalm in repen en vermeng die met de doperwten, het ei en de garnalen.
Klop voor de dressing de zure room met de mayonaise licht en schuimig en voeg dan pas de andere ingrediënten toe.
Schenk de dressing over de salade, bestrooi met gehakte peterselie en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Oliebollen met krenten en sukade
Servings: 40
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 2 dl water
- 2 dl melk
- 1 ei nr. 3
voor de vulling:
- 200 gram krenten en/of rozijnen
- 50 gram sukade
- slaolie
- poedersuiker
Laat de olie heet worden (180°C), zodat er nog net geen damp af komt.
Zeef het bakmeel en het zout in een kom.
Roer vanuit het midden de melk en het ei door het bakmeel, voeg geleidelijk het water toe en meng het tot het een glad geheel is.
Meng als laatste de goed uitgelekte rozijnen en/of krenten en de sukade door het beslag.
Vorm met 2 lepels of een ijsbolletjesschep direct bollen van het beslag en laat die voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in ± 10 minuten gaar en goudbruin en laat ze in een met enkele vellen keukenpapier beklede vergiet uitlekken.
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Gohan
doorgekookte rijst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gram rijst kortkorrelige
- 3 dl water
Voor 4 personen neemt u 200 gram kortkorrelige rijst.
Was de rijst zorgvuldig en laat hem dan 5 min. in ruim water staan.
Hierna ineen vergiet 30 min. laten uitlekken, liefst op een tochtige plaats zodat de rijst goed opdroogt.
Doe de rijst in de pan en schenk er 3 dl water koud water bij.
Breng alles langzaam aan de kook.
Laat de rijst dan 1 min. stevig doorkoken.
Leg het deksel op de pan en zet het vuur zo laag mogelijk.
Kook de rijst zachtjes in 20 tot 25 min. droog en gaar.
De deksel tijdens het koken niet van de pan nemen en ook niet omroeren.
Na de aangegeven kooktijd de pan van het vuurnemen en nog 10 min. met het deksel erop laten staan.
Schep daarna de volkomen droog gekookte rijst eenmaal luchtig met een grote vleesvork om.
Opdienen in voorverwarmde eenpersoons kommetjes.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Risolle 2
flensje gevuld met kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram bloem
- 4 eieren
- 4 dl melk
- 40 gram boter of margarine
- 1 kleine ui
- 1 kleine prei
- 400 gram kipfilet
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 3 eetlepel(s) olie
- 1 theelepel koenjit
- 2 tenen knoflook
- 10 eetlepel(s) paneermeel
- zout
- frituurolie vet
De bloem met een snufje zout in een kom doen en de 2 eieren erboven breken.
Helft van de melk erdoor roeren.
Al roerende de rest van de melk toevoegen en blijven roeren tot een glad beslag.
In een steelpan de boter smelten en door het beslag roeren.
Kleine koekenpan heet laten worden en 1 eetlepel beslag erin schenken en over de pan bodem laten uitvloeien.
Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is.
Keren en andere kant snel goudbruin bakken.
Zo nog 11 flensjes bakken.
Ui fijn snipperen en prei in dunne ringen snijden en goed wassen.
Kipfilet in stukjes snijden, zo ook met de geschilde gemberwortel.
Olie verhitten en kip 5 min. rondom zachtjes bakken.
Dan ui, prei, gember en koenjit toevoegen en knoflook erboven uitpersen.
Door elkaar scheppen en 10 min. zachtjes bakken.
Op smaak brengen met wat zout. 2 eieren splitsen.
Midden op het flensje 1/12 deel van het mengsel scheppen en flensje tot een pakketje vouwen.
Naden vastplakken met eiwit. In een diep bordde eierdooiers loskloppen en ineen ander diep bord de paneermeel strooien.
Flensjes eerst door de dooier halen en vervolgens door de paneermeel wentelen.
Paneermeel goed aandrukken.
In frituurolie/vet van 175°C de flensjes met 3 tot 4 tegelijk goudbruin frituren.
Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Loempia Jakarta
Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 eetlepel s selderie, gehakt
- 50 gram garnalen gepelde
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 stuk witte kool gesnipperd
- 150 gram varkensgehakt
- 1 prei in dunne ringetjes
- ½ theelepel sambal badjak
- 1 gesnipperd uitje of sjalot
- 50 gram taugé
- verse peper
- zout
Verder nog:
- 1 losgeroerd ei
- 8 loempiavellen
- olie om te frituren
- enkele druppels sesamolie
Voor de loempiasaus:
- Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
- Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
- Een mespunt vijfkruidenpoeder
Maak eerst de vulling.
Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
Schep alles goed om.
Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
Leg de 8 loempiavellen uit.
Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
Vouw de vellen om de vulling dicht.
Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.
Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Atjar bawang merah
zuur van uien
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- sjalotten verse
- zout
- indische gekruide azijn
Maak verse sjalotten schoon en zet ze een paar dagen in zout, zo nu en dan omroeren.
Doe ze daarna in een vergiet, laat ze goed uitlekken.
Doe ze weer in een pot.
Giet Indische gekruide azijn over de sjalotten en roer goed door.
Doe ze wel in goed afsluitende potjes of flessen.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Rempah 1
gefrituurde gekruiden gehakt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram kokos geraspte
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 kemirienoten
- 1 plakje laoswortel
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- 1 eetlepel(s) ketoembarkorrels
- 1 mespunt djinten
- 2 eieren
- 1 eetlepel(s) suiker
- 1 theelepel zout
- frituurolie of vet
De kokos in een kom doen, 1 dl kokend water erover schenken en 5 min. laten weken.
In een keukenmachine de ui, knoflook, laos, kemirie en trassi fijnmalen.
De ketoembar korrels in een droge koekenpan 2 min. roosteren en fijnmalen.
Bij de kokos het gehakt, uimengsel, ketoembar, djinten, eieren, suiker en zout toevoegen en goed door elkaar mengen.
Hiervan 8 balletjes draaien en van de rest driehoekjes vormen.
Tot het gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Vergiet bekleden met keukenpapier.
Vet of olie verhitten tot 175°c.
Balletjes en driehoekjes met 6 tegelijk in 5 min. goudbruin bakken.
Met een schuimspaan inde vergiet scheppen en uit laten lekken.
Op een rechaud warm houden.
Balletjes eventueel rond de rijst rangschikken.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten
Een goedgevulde chili bomvol smaak, boordevol groenten en drie soorten bonen. Perfect voor koude dagen of als stevig comfortfood.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 489kcal
Author: Cor Klaar
- 1 paprika
- 1 ui
- 2 tl gehaktkruiden zonder zout
- 200 g haricots verts geblancheerd
- 250 g soepgroenten grof
- 3 el olijfolie of zonnebloem-/maïsolie
- 3 tl chilipoeder
- 400 g kidneybonen uit blik
- 400 g mager rundergehakt
- 500 g tomatenpulp uit pak
- 700 g kapucijners uit pot
Laat de kidneybonen, haricots verts en kapucijners uitlekken.
Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in blokjes.
Pel de ui en snijd ook in blokjes.
Verhit de olie in een hapjespan.
Bak het gehakt met chilipoeder en gehaktkruiden 5 minuten rul.
Voeg de soepgroenten, paprika en ui toe en bak 3 minuten mee.
Voeg de bonen en haricots verts toe.
Voeg de tomatenpulp toe en roer goed door.
Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
Proef en voeg eventueel extra chilipoeder toe naar smaak.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade of wat knapperig (mais)brood om mee te dippen.
Wijnadvies:
Drink hierbij een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een kruidige Shiraz.
Calories: 489kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 34g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Ketoprak
originele gerecht is van Kokkie Slomo
Totale tijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 2 -3
Calories:
Author: Cor Kevenaar
kleine bakpan
grote bakpan
cobek (vijzel)
bakjes/schaaltjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote sjalot of 2 kleintjes
- 1 limoen
- 2 theelepel pindakaas Calvé met stukjes noot
- ½ theekopje Ketjap Medja van Kaki Tiga / zoete ketjap/ketjap manis
- klein stukje gula Djawa niet groter dan een dobbelsteen (Javaanse palmsuiker)
- 1 theelepel sambal oelek
- trassi bakar gefermenteerde, gedroogde garnalen; te koop in blokjes en als poeder
- zout naar smaak
- olie ik gebruik altijd arachideolie
Benodigdheden voor het gerecht:
- 1 grote bosui
- 1 blik tahoe
- een paar blaadjes witlof of chinese kool, or whatever you like (kan zelfs met ijsbergsla!)
- een handvol verse selderijblaadjes
- 100 gram taugé
- gefrituurde uitjes fruitjes / te koop in potjes/bakjes/zakjes
Boemboe:
Snij 1 grote sjalot, of 2 kleintjes, fijn, knoflook ook en doe ze in je vijzel
1 tl. trassipoeder, Voeg daaraan toe 1 tl. sambal oelek
Wrijf/stamp dit allemaal fijn tot een smeuïg papje.
Bereiding van de saus:
Snij van de gula djawa een paar stukjes af, totaal niet meer dan een dobbelsteentje en snij het fijn (dan smelt het straks makkelijker).
Snij een limoen doormidden en leg deze samen met de suiker alvast klaar om straks toe te voegen aan de saus in de pan.
Zet ook de pot pindakaas (met stukjes noot) en de ketjap vast klaar om bij de saus te voegen.
Pak nu je kleine bakpan (steelpan, in ieder geval eentje die net groot genoeg is voor 1 gebakken eitje), zet die op het vuur en schep er 4 eetlepels olie in.
Laat de olie heet worden en doe dan het smeuïge papje (boemboe) van de vijzel in de bakpan.
Fruit de boemboe gedurende ongeveer 2 minuten en pas op dat het niet verbrandt want dan is de smaak verpest.
Voeg de gula djawa toe en meng dit met je mix in je pan tot de suiker is opgelost.
Voeg dan ongeveer een half theekopje ketjap toe en roer het door de gefruite boemboe.
Het pannetje moet nu van het vuur af want de ketjap mag niet koken.
Voeg 2 tl.s pindakaas toe en dan weer even roeren.
Knijp een halve limoen uit boven de bakpan en meng dit ook weer.
Voeg tot slot zout toe naar smaak.
De saus is nu klaar!
Giet het in een bakje met deksel en zet ‘m even weg.
Bereiding Ketoprak:
Snij de bosui fijn en bewaar even op een schoteltje.
Pel van de witlof een stuk of 6 mooie, witte bladeren, spoel ze af met koud water en leg ze even apart. (Let op: het harde gedeelte van witlof is bitter, niet gebruiken dus.)
Pak de taugé en verwijder alle groene vliesjes van de kopjes en haal de lelijke, bruine staartje eraf.
Bewaar de taugé even in een bak met water.
Snij de tahoe in dobbelsteentjesformaat (1,5 x 1,5 x 1,5, zoiets) en dep de blokjes droog met keukenpapier.
Zet nu je grote bakpan op het vuur en giet er ruimschoots olie in (een laag van ongeveer anderhalve centimeter).
Verhit de olie tot ongeveer 120 – 140 graden en frituur de blokjes – niet teveel tegelijk, elk blokje moet een eigen plek hebben in de pan – langzaam totdat ze goudbruin van kleur zijn.
Schep de tahoe tijdens het frituren regelmatig om.
Laat de gefrituurde blokjes uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
Note: als je de blokjes tahoe in olie gooit dat te heet is, worden de randjes van die blokjes bijna onmiddellijk bruin en hard. Niet lekker. De olie kan beter te koud zijn dan te heet want je kan altijd het gas nog hoger zetten als dat nodig is, maar van die harde bruine randjes kom je niet meer af. En dat is zonde.
Pak de verse selderij, of knip zoals wij wat uit je kweekbak 😀
Snij ’t fijn en zorg dat je ongeveer 2 volle eetlepels hebt.
Droog de blaadjes witlof of sla met keukenpapier en snij ze in korte reepjes.
Doe de taugé in een vergiet en schenk er een liter kokend water overheen.
Direct naspoelen met veel, koud water en uit laten lekken.
Dat kokend water is van groot belang omdat er altijd een kans bestaat dat er op taugé nare en ongewenste bacteriën leven.
(En je wil natuurlijk niet na het genieten van je ketoprak 4 dagen op de toilet doorbrengen!)
De opmaak van je schaal/bord
Pak een schaal (of bord, mag ook) en daarop strooi/leg je het volgende:
beetje gesneden bosui, en dan
een handvol gefrituurde tahoe blokjes, en dan
een beetje gesneden bosui, en dan
een handvol reepjes witlof, en dan
een handvol taugé, en dan
een beetje fijngesneden selderij, en dan
wat gefrituurde uitjes.
Schep de saus over de berg, bepaal zelf maar hoeveel (maar eigenlijk moet het lekker veel zijn).
Helemaal af is het als je daarna nog wat gefrituurde uitjes over de saus strooit.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13
Kip in ketjapsaus met sperziebonen en rode paprika
Dit is een recept wat ikzelf vandaag bedacht omdat ik precies wist welke ingrediënten ik erin wou het enige wat mij te doen stond was de juiste boemboe daarvoor zelf te maken.
Het resultaat was echt heerlijk.
Totale tijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor de boemboe
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 echt grote ui
- 3 tenen knoflook
- Stukje trassi
- 2 flinke theelepels asem
- 2 theelepels sambal badjak
- Stukje djahe van 3 bij 3 centimeter
- 5 kemirinoten
- 1 theelepel loas
- 1 theelepel ketoembar
- 2 theelepels djintan
rest van het recept:
- 600 gram kipfilet
- Half flesje ketjap
- 4 djeroekperoetblaadjes
- 2 stengels sereh
- 500 gram gebroken sperziebonen
- 1 grote rode paprika
- 2 eetlepels tomatenpuree
Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een mengkom
Pel de ui en snij hem in grove stukken en doe het in de kom
3 teentjes knoflook erbij
Stukje trassi erbij
Schil het stukje djahe en doe het in blokjes in de kom
Doe de 5 kemirienoten in de kom
Doe dan de laos
De ketoembar
En de djintan erbij
En 2 flinke theelepels asem
En 2 flinke theelepels sambal badjak
Pak een staafmixer en pureer de boemboe
Snij de kipfilet in stukjes
Doe de boemboe in een wok op hoog vuur
Lekker aanfruiten
Dan de kipfilet meebakken
Voeg het halve flesje ketjap toe
Doe de djeroekperoetblaadjes erbij
Kneus de sereh en leg deze erop
Een half uurtje al omscheppend goed verwarmen
Draai dan het vuur onder de pan weg
Haal de puntjes van de sperziebonen en breek ze
Was de sperziebonen
Kook ze 5 minuten met een verpulverd kipbouilionblokje
Giet ze af
En spoel na met goed koud water
Laat ze staan in een vergiet
Snij de grote rode paprika in stuk
Doe het vuur weer onder de pan kip ketjap
Verwijder de sereh en de djeroekperoetblaadjes
Doe een heel klein beetje zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de sperziebonen met de rode paprika op hoog vuur todat ze iets verkleuren. Laat ze niet aanbranden natuurlijk
Doe dan de sperziebonen met de rode paprika bij de wok met kip ketjap in
Voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe
Verwarm het geheel nog even
Draai dan het vuur weer onder de wok weg totdat je de rijst gaat koken
Verwarm het gerecht dan opnieuw
Gewoon lekker met rijst eten
Ik heb er dunne plakjes komkommer bij gedaan waarvan ik een schaaltje met een deel van het sap een potje zilveruitjes had bijgedaan. Dit had ik lekker in de koelkast laten doorkoelen
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 13