Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Biersoep met Rodenbach en Kalfsschenkel

Deze rijke Belgische biersoep met Rodenbach, kalfsschenkel en romige afwerking is een echte smaakexplosie. Perfect voor liefhebbers van hartige en verwarmende gerechten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels witte selderij fijngesneden
  • 4 preien fijngesneden
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 l Rodenbachbier
  • 250 g tarwegriesmeel
  • 1 kalfsschenkel
  • 250 ml lichte bouillon
  • 2 eieren eiwitten
  • 1 el bloem
  • 150 g boter
  • 250 ml room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 el verse kervel fijngesnipperd

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en laat de fijngesneden groenten zachtjes wellen.
  • Bestrooi de groenten lichtjes met de bloem en roer goed door.
  • Overgiet het mengsel met het Rodenbachbier en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Laat de soep zachtjes koken.
  • Los het griesmeel op in de lichte bouillon en voeg dit samen met de kalfsschenkel toe aan de soep.
  • Laat 30 minuten zachtjes koken tot de schenkel gaar is.
  • Haal de schenkel uit de pan en houd warm.
  • Zift de soep, voeg de room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Klop het eiwit lichtjes op en giet het onder voortdurend roeren door een vergiet in de roomsoep.
  • Snijd de kalfsschenkel in fijne stukjes en voeg deze samen met de fijngesnipperde kervel toe aan de soep.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers boerenbrood en een glas Rodenbach voor de ultieme smaakervaring.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Padang Sambalmie met Pittige Visreepjes

Deze smaakvolle Padang sambalmie met visreepjes combineert de pittige kick van sambal met zachte mie en frisse groenten. Een heerlijk Indonesisch gerecht voor liefhebbers van kruidige smaken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g visfilet bijv. wijting, koolvis of roodbaars, in reepjes
  • 800 g bamigroenten
  • 6 el ketjap manis
  • 250 g mie ½ zak Conimex Mie nestjes
  • 2-3 el sambal oelek naar smaak
  • 2 el wokolie

Instructies

  • Breng een ruime pan water met een scheutje ketjap manis aan de kook.
  • Kook de mie in ca.
  • 12 minuten gaar.
  • Trek na 2 minuten koken de mie los met 2 vorken en roer af en toe om.
  • Giet de mie af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd de visfilet in brede reepjes.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
  • Wok de bamigroenten met de sambal 5 minuten.
  • Schuif de groenten naar de rand van de wok en bak de visreepjes 3 minuten in het midden.
  • Voeg de uitgelekte mie en de ketjap manis toe en wok alles nog 2 minuten.
  • Verdeel over 4 borden of kommen.

Notities

Serveertip:

Serveer met seroendeng, sambal badjak, atjar tjampoer en kroepoek hot voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 10g | Zout: 2.2g | Sugar: 8g

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Deze heerlijke Pad Thai met rundvlees wordt perfect in balans gebracht door een frisse mango-rode uisalade. Een smaakvolle Thaise klassieker met een fruitige twist!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noedels, Rundvlees, Salade, Vlees
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 Conimex Maaltijdpakket Pad Thai
  • 1 rijpe mango in reepjes
  • 1 rode ui in partjes
  • 1 limoen rasp en sap
  • 200 g rundvleesreepjes
  • 400 g roerbakgroenten
  • 2 el wokolie
  • 2 el sojasaus

Instructies

  • Week de rijstnoedels in 2 liter heet water van de kook af.
  • Laat ze 4 minuten weken, giet af, spoel met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de mango, rode ui, limoenrasp en -sap, 1 el wokolie en een scheutje sojasaus in een kom.
  • Laat dit intrekken.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 el wokolie toe.
  • Wok de rundvleesreepjes ca.
  • 3 minuten.
  • Voeg de roerbakgroenten en de kruidenmix toe en bak nog 3 minuten.
  • Voeg de rijstnoedels en sojasaus naar smaak toe en wok nog 3 minuten.
  • Voeg de vissaus toe en meng goed door.
  • Serveer de Pad Thai in diepe borden of kommen en bestrooi met de pindastukjes.
  • Geef de mango-rode uisalade er apart bij.

Notities

Serveertip:

Zet gebakken uitjes en sambal op tafel voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.4g | Sugar: 12g

Japanse Noedelsalade met Teriyaki Quorn en Lente-ui

Japanse Noedelsalade met Teriyaki Quorn en Lente-ui

Deze frisse Japanse noedelsalade met teriyaki Quorn, shii-takepaddestoelen, en lente-ui is perfect voor een lichte maaltijd. Het gebruik van teriyaki-saus voegt een heerlijke umami-smaak toe aan de salade, terwijl de knapperige sla en noedels een aangename textuur bieden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje Quorn naturel
  • 6 lente-ui
  • 150 gram shii-takepaddestoelen
  • 1 kleine krop ijsbergsla
  • ½ pak 125 gram Conimex Wok Noedels
  • Conimex Teriyaki
  • Conimex Wok Olie
  • 1 citroen

Instructies

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe en kook deze in ca.
  • 2 minuten gaar.
  • Trek de noedels na 1 minuut koken uit elkaar.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en uit laten lekken.
  • Meng de Quorn met 4 eetlepels teriyaki en laat een paar minuten staan.
  • Was en snijd de lente-uitjes (ook het groen) schuin in ringen en de shii-take in vieren (kleine kun je heel laten).
  • Haal de 2 buitenste grote bladen van de krop sla af, was en droog ze.
  • Leg ze op een bord.
  • Snijd de rest van de sla in reepjes.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de Quorn met de shii-takes 3 minuten.
  • Neem de wok van het vuur.
  • Voeg 6 eetlepels teriyaki, 4 eetlepels olie, citroensap naar smaak (ca.
  • 2 eetlepels) en de afgekoelde noedels toe.
  • Goed mengen!
  • Hussel vervolgens de reepjes sla en lente-uitjes erdoor.
  • Schep de salade in de slabladeren op de borden.

Notities

Serveertip:
Zet Conimex Gebakken Uitjes en versgehakte koriander op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.
Variatietip:
Vervang de shii-take door champignons en gebruik gerookte kip in plaats van Quorn (Quorn is al gaar en hoeft niet gemarineerd of gebakken te worden. Voeg bij gebruik van Quorn iets meer teriyaki aan de salade toe.)
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte en smaakvolle salade.

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Witte Bonenstamppot met Knolselderij en Paprika

Heerlijke en romige witte bonenstamppot met knolselderij en paprika. Een lekker, voedzaam en pittig bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot witte bonen
  • 1 knolselderij
  • 1 pak erwten diepvries
  • 2 paprika's
  • 1 dl melk
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Spoel de witte bonen in een vergiet onder warm stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
  • Kook de knolselderij in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
  • Kook intussen de erwten in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was en schoonmaak de paprika’s.
  • Snijd één paprika in kleine blokjes en de andere paprika in dunne reepjes.
  • Laat de gekookte knolselderij uitlekken in een zeef.
  • Pureer de knolselderij, de helft van de doperwten en de helft van de witte bonen in een keukenmachine of met een draaizeef.
  • Verwarm de melk en boter in een braadpan en roer de groentepuree erdoor.
  • Laat het geheel al roerend goed doorwarmen.
  • Breng pittig op smaak met zout, versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Roer de rest van de witte bonen, doperwten en paprika blokjes door de stamppot.
  • Laat dit nog ± 3 minuten op laag vuur met het deksel op de pan doorwarmen.
  • Verwarm een glazen schaal voor en schep de stamppot erin.
  • Garneer de bovenkant stervormig met de paprika reepjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een zoet bijgerecht, zoals stoofpeertjes, voor een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de stamppot en de paprika.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Wilde Stamppot met Raapstelen, Brandnetel en Komijnekaas

Wilde Stamppot met Raapstelen, Brandnetel en Komijnekaas

Een verrassende en voedzame stamppot met raapstelen en brandnetel, gecombineerd met de pittige smaak van komijnekaas. Een echte voorjaarsklassieker!
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 bos raapstelen
  • 500 g brandnetel
  • 250 g komijnekaas in blokjes
  • Melk naar behoefte
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een ruime pan met water gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg een scheutje melk toe voor een smeuïge puree.
  • Blancheer de brandnetels kort in kokend water en laat goed uitlekken.
  • Was de raapstelen en hak zowel de raapstelen als de geblancheerde brandnetels fijn.
  • Meng de fijngesneden groenten door de aardappelpuree en verwarm het geheel goed door.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
  • Roer de blokjes komijnekaas erdoor en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperige groene salade en geroosterde noten voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse en kruidige witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij de licht pittige en hartige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Pittige Stamppot met Chorizo, Komkommer en Wortel

Een verrassend kruidige stamppot met knapperige komkommer, zoete wortel en pittige chorizo, afgewerkt met romige kruidenboter en een vleugje selderijzout.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 kleine komkommers geschild en grof geraspt
  • 1 winterwortel fijn geraspt
  • 400 g chorizo in blokjes
  • 50 g kruidenboter
  • 2 eetlepels bladselderij fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Selderijzout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Bestrooi de geraspte komkommer met wat zout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Schrap de winterwortel en rasp deze fijn.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de kruidenboter en enkele lepels kookvocht.
  • Schep de komkommer, wortel en chorizo door de stamppot en meng goed.
  • Breng op smaak met zout, peper en selderijzout.
  • Warm de stamppot nog even goed door en bestrooi met fijngehakte bladselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade met citroendressing.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo past perfect bij de pittige chorizo en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 24g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de appelhachee:

  • 150 g gedroogde appeltjes
  • 3 el rozijnen
  • dl sinaasappelsap
  • 2 el boter
  • 600 g hacheevlees
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • 3 dl runderbouillon van tablet
  • 2 kruidnagels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
  • 1 dl koffieroom of slankroom
  • 50 g spekreepjes
  • 100 g noten grof gehakt
  • 1 el paneermeel
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de appelhachee:

  • Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
  • Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
  • Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
  • Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
  • Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
  • Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
  • Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
  • Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.

Voor de stamppot:

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
  • Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
  • Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
  • Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Een verrassende stamppot met romige pompoen en zoete aardappel, geserveerd met knapperige bonen, sappige garnalen en een kruidige tomatenjus.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tomatenjus:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 1 chilipeper fijngehakt (zonder zaadjes)
  • 4 eieren
  • 250 g garnalen
  • 500 g gemengde bonen sperziebonen, peultjes, snijbonen
  • 750 g pompoen in grove stukken
  • 750 g zoete aardappel in grove stukken

Instructies

  • Bak de tomatenpuree in een droge anti-aanbakpan tot het zoetig ruikt.
  • Voeg de kerrie, komijn en knoflook toe en roer goed door.
  • Blus af met een beetje water tot een jus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de aardappelen en pompoen in grove stukken en kook ze 25 minuten in gezouten water.
  • Snijd de bonen grof, blancheer ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Kook de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd in vieren.
  • Rijg de garnalen aan satéstokjes.
  • Giet de aardappel-pompoenmengsel af en laat zonder deksel op laag vuur het vocht verdampen.
  • Stamp het mengsel grof en schep de bonen en rode peper erdoor.
  • Roer een lepel jus door de stamppot en bewaar de rest in een kommetje.
  • Bak de garnalenspiesen in dezelfde pan in het restje van de jus aan beide kanten 2 minuten.
  • Serveer de garnalen bij de stamppot, leg de eieren erbij en schep de jus erover.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de gemengde bonen door kousenband.
  • Gebruik geen zoete aardappelen, maar 375 gr gewone aardappelen en 375 gr
    knolselderij en stamp die met de pompoen fijn.
  • Roer er 1 theelepel kerriepoeder door.
Serveertip:
Serveer met extra chilipeper voor een pittige touch of voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere jus.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde Grenache Blanc past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen harmoniëren mooi met de pompoen en de kruidige tomatenjus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 9g

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Shoarma-Preistamppot met Spiegelei

Een stevige stamppot met romige aardappelen, gebakken prei en kruidige shoarma, afgemaakt met een perfect gebakken spiegelei.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg prei in ringen
  • 1 dl melk
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 el bieslook fijngehakt
  • 4 kleine eieren
  • 40 g boter
  • 350 g shoarmareepjes
  • 1 tl shoarmakruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Was de preiringen en laat uitlekken.
  • Verhit 25 g boter in een pan en bak de shoarmareepjes bruin.
  • Voeg de prei toe en bak 10 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met melk, shoarmakruiden en peper.
  • Schep het preimengsel door de stamppot en meng goed.
  • Bak 4 spiegeleitjes in de resterende boter.
  • Serveer de stamppot met een spiegelei bovenop en garneer met bieslook.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een lepel knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de kruidige shoarma en romige stamppot.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g