Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
koken.
Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
gebruik in water bewaren).
Knoflook pellen en fijn hakken.
Snijd het steeltje van de rode peper.
Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
Peper heel fijn snijden.
In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
koelkast bewaren).
Ui pellen en snipperen.
Sperziebonen schoonmaken en wassen.
Aardappelen afgieten en pureren.
Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
Verhit wat van de olie.
1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
In roerbakpan olie verhitten.
Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
Op smaak brengen met zout.
Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
Houtachtige uiteinden eraf snijden.
Asperges in lengte halveren en in stukken van ca. 4 cm snijden.
Puntjes van haricots verts snijden en halveren.
Knoflook pellen, gember schillen, peper en serehstengel schoonmaken en alles grof hakken.
In vijzel (of keukenmachine) tot puree mengen. In wok olie verhitten en kruidenpuree ca. 1 minuut zachtjes fruiten tot deze gaat geuren.
Asperges en haricots verts erdoor scheppen en 2-3 minuten roerbakken.
¾ dl water en sojasaus erdoor scheppen en groenten in nog ca. 4 minuten op matig hoog vuur gaar laten worden.
Vocht laten verdampen.
Korianderblaadjes van takjes plukken en over asperges strooien.
Notities
Serveren met geroosterde biefstuk of tilapiafilet en pandanrijst.In plaats van verse kruiden kunnen ook 2 à 3 theelepels Thaise rode currypasta worden gebruikt.
Klop de eieren los met een snuf zout en 1 el water.
Bak een dunne omelet in een ingevette pan op laag vuur, laat afkoelen en snijd in reepjes van ca.
1 cm.
Breng in een pannetje ½ liter water aan de kook met 1 tl bouillonpoeder.
Pocheer de kipfilet hierin op laag vuur in ca.
20 minuten.
Laat uitlekken en afkoelen, snijd in kleine stukjes.
Snipper ui, gember, knoflook en hak de peper fijn.
Snijd kool, wortel, paprika en champignons in stukjes of reepjes.
Snijd prei en bosuitjes in ringen.
Wrijf de kummel fijn in een vijzel.
Verhit olie in een wok en fruit ui, gember en knoflook glazig.
Voeg sambal of peper, en trassi toe.
Voeg kool, wortel en kummel toe en bak ca.
5 minuten.
Voeg prei en paprika toe, bak 2 minuten mee.
Voeg champignons, bosuitjes en taugé toe en bak nog 1 minuut.
Laat de massa goed afkoelen.
Ontdooi de loempiavellen.
Meng de afgekoelde groenten met kip, omelet en peterselie.
Breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper.
Leg een loempiavel schuin, schep er ca.
1 el vulling op.
Vouw de zijkanten naar binnen, bestrijk de randen met water.
Rol op als een envelop tot een stevig pakketje.
Laat de loempia’s ca.
1 uur drogen.
Frituur tot goudbruin of vries ze in (individueel verpakt in folie en afgesloten doos).
Notities
Serveertip:Serveer met zoete chilisaus of ketjap manis als dip.Wijnadvies:Past goed bij een fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
1KGKetan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
2blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
3tenenknoflookgrote "Solo" tenen of 5 à 6 gewone teentjes
2cmGember
2cmLaos
1Lombokrode peper
4Kemiri noten
2tlKoenjitGemalen geelwortel, ook wel Turmeric of Kurkuma genoemd
2tlKetoembarGemalen koriander
1tlDjintengemalen Komijn
2eetlepel(s)Gula DjawaPalmsuiker
1blokjesKipbouillon opgelost in 150 ML kokend water
2eetlepel(s)Aromat
1stengel Sereh
3BlaadjesDaun Djeroek Poeroet
2BlaadjesDaun Salameen soort Indische Laurier
Instructies
Begin met het maken van de vulling.
Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
Laat alles even pruttelen.
Proef, proef, proef.
Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.
DE RIJST:
In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
In een andere grote pan verwarm je de Santen.
Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.
LEMPERS ROLLEN:
Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
De overtollige rijst doe je terug in de pan.
Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.
Notities
Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
Eigenlijk zijn dit twee recepten in 1 foto. Vandaar dat ik ze toch afzonderlijk ga schrijven. (met dezelfde foto 😉 ) Ajam Jeruk Nipis, oftewel Kip met Citroen. De bereiding van de kip is met de gebruikelijke basis ingredienten alleen met iets meer nadruk op de citrus achtige tonen. Een lekkere frisse tegenhanger voor de zacht romige en hartige Sayur Boontjes en Spinazie. Ik heb dit recept zelf ontwikkeld dus ik durf echt niet te zeggen of het een bestaand Indisch gerecht is of dat ik zowaar een staaltje fusion heb neergezet. Alle ingrediënten zijn echter toonaangevend voor de Indonesische keuken dus een Indisch gerecht is het zeer zeker.