Indian Beef Curry

Indian Beef Curry

Een overheerlijk Indiaas gerecht welke je kunt serveren met rijst en eventueel een lekkere zelf gemaakt Naan. Lekker dippen in de saus! Een recept welke ik heb gevonden op internet maar toch weer aangepast links en rechts. In de slow cooker garen alle ingrediënten in hun eigen sap tot botermals vlees met intense smaken van de kruiden en Garam Masala. Ik maak mijn eigen Garam Masala maar het wordt ook verkocht bij de betere supermarkt.
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingredienten voor een Crockpot van 4.7 Ltr.:

  • 1 kilo Hachee vlees of Runder riblappen
  • 2 Uien
  • 6 Teentjes knoflook
  • 2 CM Gember
  • 2 Rode Spaanse Pepers
  • 4 TL Koriander gemalen
  • 3 TL Komijn gemalen
  • 2 TL Kurkuma Koenjit/Geelwortel
  • 4 TL Garam Masala zelf gemaakt of kant en klaar
  • 300 ML Griekse Yoghurt
  • bos(jes) verse Koriander
  • 2 blikken Tomaten in blokjes
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiding de avond ervoor:

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Pureer alle ingrediënten tussen de stippellijn tot een pasta.
  • Met de staafmixer of vijzel.
  • Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak het vlees in twee batches bruin, doe het in een kom.
  • Braad in dezelfde pan de gepureerde pasta aan en doe alle andere specerijen erbij MAAR maar 2 TL Garam Masala.
  • Braad aan tot alle geuren lekker vrij komen.
  • Doe de curry pasta bij het vlees in de kom.
  • Roer alles goed door en zet de kom op een koele plaats om af te koelen en vervolgens in de koelkast voor de nacht.

Tip: dit hoeft natuurlijk niet persé. Je kunt vanaf dit stadium ook direct het vlees in de slowcooker doen en het recept verder volgen.

    De volgende ochtend:

    • Doe je vlees en currypasta in de slow cooker, gooi de twee blikjes tomaten erbij.
    • Voeg geen vocht toe.
    • Roer alles goed om.
    • Deksel erop en op LOW 8 tot 10 uur garen.
    • Na 8 uur garen doe je de yoghurt erbij en de overgebleven 2 TL Garam Masala.
    • Voor het laatste half uurtje doe je de fijn gehakte Koriander erbij.

    Garam Masala

    Garam Masala

    Garam Masala is in feite een verzamelnaam voor allerlei specerijen samengevoegd tot een heerlijke kruidenmix. Een zoektocht op internet zal je dan ook veel verschillende samenstellingen en recepten bieden. In India is het ook heel streekgebonden welke samenstellingen er zijn. Ik heb verschillende varianten geprobeerd en ben zodoende tot een persoonlijk favoriet gekomen. Onderstaand mijn Garam Masala. Ik maak altijd een hele batch, het is best wat werk dus dan heb je altijd een voorraadje
    Recept categorieën: Kruidenmengsels
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    Ongemalen specerijen:

    • 5 Laurier bladeren
    • 3 TL Korianderzaad
    • 3 TL Komijnzaad
    • 1 st. Pijpkaneel
    • TL versgemalen zwarte peper
    • 6 st Ster Anijs
    • 3 TL Karweizaad
    • 9 Kardemom peulen

    Gemalen Specerijen:

    • 3 TL Chilipoeder
    • TL Gemberpoeder
    • 3 TL Amchoor Mangopoeder
    • ¾ TL Asafoetida wees hier spaarzaam mee, teveel en je verpest je Garam Masala

    Instructies

    • In een droge koekenpan met dikke bodem verhit je alle ongemalen specerijen tot de geuren heerlijk vrijkomen maar pas op dat je het niet verbrandt.
    • Dan doe je dit alles in een vijzel en neem je goed de tijd om alles tot een poeder te vijzelen.
    • Je kunt ook een (ouderwetse) koffiemolen gebruiken.
    • Wanneer je een mooi poeder hebt meng je de gemalen specerijen erbij.

    Notities

    Doe alles in een mooi potje wat je goed kunt afsluiten en ga aan de slag met heerlijke Curry's en andere gerechten.

    Ajam boemboe roedjak 3

    Ajam boemboe roedjak 3

    kip in gekruide saus
    Recept categorieën: Gevogelte, Kip
    Land van herkomst: Indonesië
    Servings: 4
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    • vijzel

    Ingrediënten

    • 1 grote kip in 4 stukken
    • 4 eetlepel(s) olie
    • 1 ui gesnipperde
    • 3 tenen knoflook uitgeperst
    • 2 theelepel sambal oelek
    • 3 kemirienoten geraspt
    • 1 theelepel trassi
    • ½ theelepel laos
    • ½ dl water
    • 2 theelepel bruine basterdsuiker
    • 1 stukje santen van 2 cm
    • zout

    Instructies

    • Verhit de olie en bak de stukken kip rondom mooi bruin.
    • Wrijf de ui, knoflook, sambal, kemrie, trassi, laos en wat zout fijn in een vijzel.
    • Voeg het kruiden mengsel, water, suiker en santen aan de stukken kip toe.
    • Breng alles aan de kook.
    • Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de stukken kip in ca. 45 min. zachtjes sudderen onder af en toe bedruipen met de saus tot de saus vrij dik geworden is.

    Garam masala uit Sri Lanka

    Garam masala uit Sri Lanka

    Recept categorieën: Kruidenmengsels
    Land van herkomst: Sri Lanka
    Servings: 4 personen
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 30 gram pijpkaneel
    • 30 gram kruidnagel
    • 30 gram versgemalen zwarte peper
    • 1 theelepel kardemompoeder
    • 1 theelepel komijnzaad
    • 1 theelepel venkelzaad
    • 1 theelepel korianderzaad

    Instructies

    • Kneus 30 gr pijpkaneel, 30 gr kruidnagel en 30 gr zwarte peperkorrels.
    • Rooster 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad In een droge koekenpan.
    • Stamp alle specerijen in een vijzel tot poeder of maal ze in een keukenmachine fijn.

    Basisrecept raita

    Basisrecept raita

    Recept categorieën: Basisrecept, Salade
    Land van herkomst: India
    Dieët: Vegetarisch
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    Ingrediënten

    Instructies

    • Klop 3 dl volle yoghurt (Bulgaarse of Griekse) met een elektrische mixer flink op.
    • Rooster een mespunt komijnzaad in een droge koekenpan,
    • Laat afkoelen en maak de komijn en een mespunt zwarte peper in een vijzel of keukenmachine fijn.
    • Voeg de komijn en peper met een mespunt zout en een mespunt suiker aan de yoghurt toe.
    • laat de raita in de koelkast minstens 30 minuten op smaak komen.

    Murgh mussalum

    Murgh mussalum

    Pikante kip uit de oven
    Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Ovenschotel
    Land van herkomst: India
    Servings: 4 personen
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 eetlepel korianderzaad
    • 1 eetlepel komijnzaad
    • 2 laurierblaadjes
    • kg braadkuiken
    • 1 dl Bulgaarse yoghurt
    • 1 middelgrote ui grof gehakte
    • 3 teentjes knoflook grof gehakte
    • 3 verse groene chilipepers ontpit en grof gehakt

    Braadmix:

    • 100 gram ghee
    • 1 grote ui gesnipperde
    • 2 teentjes knoflook
    • 7 cm gemberwortel verse geschild en in schijfjes
    • 5 cm pijpkaneel
    • 10 kruidnagels
    • 10 kardemompeulen
    • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
    • 2 theelepels zout
    • dl kippenbouillon
    • 2 theelepels garam masala

    Garnering:

    • verse korianderblaadjes
    • partjes citroen

    Instructies

    • Spreid het koriander- en komijnzaad en de laurier op een bakplaat uit.
    • Rooster ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot de laurier krokant is.
    • Ontvel intussen de kip en spoel goed af.
    • Dep de kip droog en kerf met een scherp mes diepe inkepingen in de poten en borst.
    • Maal de geroosterde specerijen in een vijzel en voeg toe aan de yoghurtmix.
    • Wrijf er de hele kip mee in en laat die dan 24uur marineren op een koele plaats; bedruip af en toe met de marinade.

    Voor de braadmix:

    • Smelt de ghee in een vuurvaste casserole met goed sluitend deksel.
    • Fruit de ui, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
    • Stamp de kaneel, kruidnagels, kardemom en peper in een vijzel fijn en voeg toe aan de pan.
    • Bestrooi met zout, voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
    • Roer de garam masala erdoor en doe nu de kip met marinade erbij.
    • Dek goed af, draaihet vuur hoger en kook 2 minuten, al stevig schuddend met de pan.
    • Zet de casserole in een op 190 °C voorverwarmde oven en stoof 1 uur.
    • Neem de pan uit de oven en draai deze op 230 °C.
    • Breng de kip van de pan over in een braadslee.
    • Bedruip met de saus uit de pan en braad nog 30 minuten in de oven tot de buitenkant krokant is en er bij inprikken in het dikste vlees helder vocht uitloopt.
    • Laat de saus in de pan iets afkoelen, giet in een blender, draai glad en maak weer warm.
    • Serveer de kip warm, gegarneerd met toefjes koriander en parten citroen.
    • Geef er de saus apart bij.

    Notities

    Dit is een van de lekkerste pikante kipgerechten. Zoals bij vrijwel allerecepten met kip uit India, wordt de kip niet geplukt maar gestroopt. WantIndiase poeliers vonden plukken altijd veel te bewerkelijk; vel met veren ineen keer afstropen was immers veel handiger. Een kip stropen is geen grotekunst, maar laat het bij twijfel liever aan de poelier over.

    Husseini Kebab

    Husseini Kebab

    Gemarineerde lamsspiesjes
    Recept categorieën: Lamsvlees
    Land van herkomst: India
    Servings: 4 -6 personen
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 kg lamsschouder
    • 3 eetlepel(s) citroensap
    • 2 theelepel zout
    • theelepel versgemalen zwarte peper
    • 1 middelgrote ui gepelde
    • 2 teentjes knoflook gepeld
    • 7 cm gemberwortel verse geschild
    • theelepel chilipoeder
    • dl yoghurt
    • 2 theelepel korianderzaad
    • 2 theelepel komijnzaad
    • 1 theelepel anijszaad

    Instructies

    • Been het vlees uit en snijd het teveel aan vet weg.
    • Snijd het in blokjes van 3 cm, leg ze in een kom, bedruppel met citroensap en bestrooi met zout en peper.
    • Wrijf het vlees goed in met dit alles en zet het weg.
    • Hak in een blender of keukenmachine de ui, knoflook en gember met chilipoeder fijn.
    • Voeg de yoghurt toe en zeef de sappen van het vlees erbij.
    • Meng alles goed en schenk uit over het vlees.
    • Laat het vlees afgedekt minstens 24 uur marineren op een koele plek; keer de blokjes af en toe zodat ze gelijkmatig marineren.
    • Spreid intussen het koriander-, komijn- en anijszaad uit op een bakplaat en rooster 10-15 minuten in de oven op 200 °C.
    • Neem ze uit de oven, laat afkoelen en vermaal tot poeder in een vijzel.
    • Steek de blokjes vlees aan ingevette spiesjes en bestrooi met de gemalen specerijen.
    • Leg de spiesjes op het voorverwarmde rooster van de barbecue en rooster ze zachtjes boven houtskool gaar; draai geregeld, zodat het vlees gelijkmatig bruint.
    • Of rooster ze onder een matig hete grill.
    • Dien op.

    Notities

    De bepalende ingrediënten zijn hier de aromatische specerijen:
    geroosterde koriander, komijn en anijs.
    Been het vlees het liefst zelf uit, daar de meeste slagers te veel vet laten zitten.

    Ras El Hanout

    Ras El Hanout

    Ras El Hanout is een typisch marokkaanse kruidenmengeling en het betekent letterlijk "het beste van de winkel". Het mengsel bestaat uit minstens 12 ingrediënten maar soms worden er wel 50 in verwerkt.Het wordt vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt en is te verkrijgen in de meeste Belgische grootwarenhuizen of marokkaanse winkels.Welke kruiden en in welke hoeveelheid worden gebruikt is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.Ras El Hanout is lekker bij gevogelte, vlees, wild, rijst en couscous.
    Recept categorieën: Kruidenmengsels
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    • vijzel

    Ingrediënten

    • 1.25 theelepel zwarte peper korrels
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel komijnzaad
    • 1 theelepel korianderzaad
    • 1 theelepel kaneel gemalen
    • 0.25 theelepel nootmuskaat geraspte
    • 0.25 theelepel kardemomzaad
    • 0.25 theelepel paprikapoeder
    • 0.25 theelepel kurkuma gemalen
    • 0.25 theelepel zout
    • 0.25 theelepel piment gemalen
    • 4 kruidnagels

    Instructies

    • Maak alles fijn in een vijzel en meng goed door elkaar.

    Harissa van Onbekende Auteur

    Harissa van Onbekende Auteur

    Recept categorieën: Saus
    Land van herkomst: Marokko
    Dieët: Vegetarisch
    Servings: 4 personen
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    • vijzel

    Ingrediënten

    • 6 spaanse pepertjes
    • 5 teentjes knoflook geperst
    • 1 eetlepel(s) koriander
    • 1 eetlepel(s) komijn
    • 1 eetlepel(s) azijn
    • 3 eetlepel(s) olijfolie
    • zout

    Instructies

    • Haal de zaadjes uit de pepertjes en hak ze fijn.
    • Doe de pepertjes, de koriander, de komijn en de knoflook bij elkaar en stamp het geheel fijn in een vijzel.
    • Voeg het zout, de azijn en de olijfolie toe en roer goed door elkaar.

    Notities

    Deze Marokkaanse dipsaus is vrij sterk, gebruik dus met mate! Harissa wordt als smaakmaker opgediend bij salades, vis, vlees en gevogelte en kan ook worden gebruikt als dipsaus.
    Voor een mildere versie kan je wat pepertjes vervangen door paprika.

    Perzik met strepen

    Perzik met strepen

    Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
    Servings: 4
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 5 verse perziken
    • 100 g walnoten
    • 4 eetlepel(s) honing
    • olijfolie

    Instructies

    • Snij de perzik doormidden en verwijder de pit.
    • Smeer de perziken in met een beetje olie en leg ze met de vlakke kant naar beneden op een hete grillpan.
    • Stamp de noten fijn in een vijzel, voeg de honing toe en meng dit tot een stevige pasta.
    • Verdeel de perziken met de vlakke kant naar boven over de borden.
    • Vul de perziken met het mengsel van noten en honing.

    Notities

    Veel fruit kan je grillen. Het ziet er allen niet goed uit, maar komt ook de smaak ten goede. De warmte karamelliseert de suikers in de vruchten, waardoor ze extra zoet worden.