Christoffelvlaai
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor vlaaibodem :
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 2 kleine eitjes
- 50 gram melk handwarm
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 pot kersen op sap
- 1½ el aardappelzetmeel ca
- 50 gram suiker
- 500 ml slagroom
- 50 Gram poedersuiker
- 150 gram chocolade donkere / gesmolten
Ingrediënten voor de schuimplaat:
- 100 gram eiwit
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
Ingrediënten voor de afwerking:
- Cacaopoeder
- Chocolade krullen
Start eerst met de schuimplaat.
Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
Ga verder met het deeg voor de vlaai.
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
Laat ca 1 uur rijzen.
Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
Laat de kersen nu iets afkoelen.
Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.
De chocolademousse:
Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
Strooi er wat chocolade krullen op.
Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
Spuit mooie rozetten langs de rand.
Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Appel-Rozijnen Muffins
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 12 Stuks
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar
- 225 g bloem gezeefd
- 1 zakje bakpoeder
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- 50 g rozijnen
- 2 appels in heel kleine stukjes
- 1 ei
- 200 ml melk
- 1 eetlepel citroensap
- 75 g boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker, het gemberpoeder en een snufje zout.
Voeg de rozijnen en 3/4 van de stukjes appel toe aan het bloemmengsel en maak een kuiltje in het midden.
Klop in een andere kom het ei los met een vork.
Voeg de melk, citroensap en gesmolten boter toe aan het losgeklopte ei en meng goed.
Giet het melkmengsel in het kuiltje van de bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag.
Stop met roeren zodra alle bloem is opgenomen.
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi de resterende stukjes appel erover.
Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
U kunt de muffins 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze afgedekt in een luchtdichte trommel.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato d'Asti, past goed bij deze zoete appel-rozijnen muffins. De verfrissende smaken van de wijn zullen het gebak mooi aanvullen.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Mandarin Rijstsalade
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g droogkokende rijst
- Zout
- 1 blikje erwten ± 200 g
- 2 blikjes mandarijntjes à 312 g
- 250 g jongbelegen kaas
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 theelepels suiker
- Paprikapoeder
- 4 eetlepels fijngeknipt bieslook
Kook de rijst in 2½ deciliter water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar en droog.
Laat de rijst vervolgens goed afkoelen.
Roer af en toe met een vork door om klontjes te voorkomen.
Laat de doperwten en mandarijntjes uitlekken.
Snijd de jongbelegen kaas in blokjes.
Maak een sausje van olie, wijnazijn, suiker, een snufje zout, paprikapoeder en fijngeknipt bieslook.
Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Serveer de Mandarin Rijstsalade als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij de zoete mandarijntjes en het frisse karakter van de salade. Als je liever geen alcohol drinkt, kun je een sprankelend mineraalwater met een scheutje citroensap serveren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Dubbele spiesjes
kookpan
Magnetron (optioneel)
vork
theedoek
- 750 gram krieltjes
- Zout
- 1 deciliter olijfolie
- 1 takje tijm
- 3 teentjes knoflook
- Zeezout
Krieltjes koken: Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze afkoelen.
Olie bereiden: Verwarm de olijfolie samen met de tijm en knoflook op een laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
Laat dit mengsel afkoelen en bewaar op kamertemperatuur.
Spiesjes voorbereiden: Rijg de krieltjes aan dubbele spiesjes.
Roosteren: Rooster de spiesjes op de barbecue gedurende ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Keer de spiesjes halverwege om.
Olie gebruiken: Bestrijk de krieltjes regelmatig met de geurige olie tijdens het roosteren.
Bestrooi ze voor het serveren met zeezout.
Wijnadvies
Bij deze geurige aardappelspiesjes past een frisse, droge witte wijn uitstekend, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. De frisse tonen van deze wijnen complementeren de aardse smaken van de tijm en knoflook perfect.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Guacamole met tortillachips
Romige guacamole met tomaat en lente-ui, heerlijk met tortillachips.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 avocado's geschild
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 2 eetlepels citroensap
- ½ dl room
- 1 tomaat in blokjes
- 1 lente-ui in ringetjes
- Zout
- Peper
- Cayennepeper optioneel
- Tortillachips
Prak de avocado's fijn met knoflook, citroensap en room.
Meng de puree met tomatenblokjes en uienringetjes.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel cayennepeper.
Serveer met tortillachips.
Serveertip:
Voeg eventueel koriander of limoensap toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een Mexicaans biertje.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Gouden wentelteefjes met kaneel
Heerlijke gouden wentelteefjes met kaneel, een klassiek ontbijt of dessert van oud brood.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
diep bord
pannenkoekenmes
vork
Ontbijtborden
- Boter ½ eetlepel
- Ei 1 eetlepel
- Kaneel 1 mespunt
- Melk ½ deciliter
- Oud witbrood 2 sneetjes
- Suiker ½ eetlepel + extra om te bestrooien
Roer suiker, kaneel en ei los in een diep bord.
Voeg melk toe en roer goed.
Week de boterhammen snel in de vloeistof.
Verhit de boter in een koekenpan.
Bak de sneetjes brood aan beide kanten goudbruin.
Leg de wentelteefjes op ontbijtborden en bestrooi met suiker.
Serveertip:
Serveer met poedersuiker, fruit of stroop.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies van toepassing.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Knapperige Loempiaatjes uit de Oven
Deze knapperige loempiaatjes uit de oven zijn een heerlijk Aziatisch hapje. Gevuld met groenten, gerookte kip en op smaak gebracht met ketjap en sambal, zijn ze perfect voor een borrel of als voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 10 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 zakje soepgroenten
- 125 gram taugé
- 1 eetlepel olie
- 1½ eetlepel ketjap manis
- 100 gram gerookte kipfilet in reepjes
- 3 eetlepels tomatenketchup
- Mespuntje sambal
- Bloem voor het uitrollen
Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg in 10 minuten ontdooien.
Verhit de olie in een wok en bak de soepgroenten en taugé kort (ongeveer 30 seconden).
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap manis erdoor.
Laat het mengsel uitlekken en afkoelen in een zeef.
Meng de gerookte kipreepjes door de groenten.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol elk plakje bladerdeeg uit tot een vierkant van 15 cm x 15 cm.
Schep 2 eetlepels van het groente-kipmengsel op één helft van het deeg.
Vouw de andere helft erover en druk de randen stevig dicht met een vork.
Leg de loempiaatjes op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met een dun laagje olie.
Bak de loempiaatjes 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer met een pittige chilisaus of roer een mespunt sambal door de tomatenketchup voor een extra kick!
Wijnadvies:
Deze loempiaatjes gaan goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Kruidige Couscous met Stoofvlees
Deze kruidige couscous met mals stoofvlees, kikkererwten en paprika is een smaakvol en verwarmend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g couscous
- 400 g kikkererwten blik, uitgelekt
- 400 g tomaten blik
- 600 g magere runderlappen
- 50 g boter
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 2 uien fijngesneden
- 1 kaneelstokje
- 1 paprika in repen
- 1 el koriander fijngehakt
- 1 tl cardamom
- ½ tablet runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook ongeveer 3 minuten.
Voeg het rundvlees toe en bak het in 5 minuten rondom bruin.
Voeg de tomaten, het bouillontablet, kaneelstokje, cardamom en 1 dl water toe.
Laat het vlees op laag vuur ongeveer 2 uur stoven.
Doe de couscous in een kom met 1 liter water en laat 5 minuten weken.
Giet de geweekte couscous in het bovenste deel van de stoompan.
Snijd de paprika in repen en giet de kikkererwten af.
Voeg de paprika en kikkererwten toe aan het stoofvlees en schep goed om.
Hang de couscous boven de pan met het vlees en stoom deze in ongeveer 20 minuten gaar.
Schep de couscous met een vork los en meng 20 g boter en de koriander erdoor.
Breng de couscous op smaak met zout en schep op een schaal.
Breng het vlees op smaak met zout en peper en schep over de couscous.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade en een lepeltje Griekse yoghurt voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache of een Syrah past goed bij dit stoofgerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas
Deze knapperige hartige taartjes met kaas, spek en ananas zijn perfect als snack of voorgerecht. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
bakvormpjes
kwastje
vork
mes
- 4 pakjes bladerdeeg diepvries
- 1 schijf ananas uit blik, in kleine stukjes
- 2 eieren
- 125 g roomkaas
- 50 g spekreepjes
- 2 tl kerriepoeder
- 75 g belegen kaas geraspt
- 10 sprietjes bieslook fijngeknipt
- 1 el boter
Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
Laat de ananas uitlekken en snijd in kleine stukjes.
Klop de eieren los in een kom met een vork.
Roer de roomkaas, spekreepjes, ananas en kerriepoeder erdoor.
Vet de bakvormpjes licht in met boter.
Leg in elk vormpje een plakje bladerdeeg en druk goed aan.
Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
Verdeel het eimengsel over de vormpjes en bestrooi met de geraspte kaas.
Knip de bieslook fijn en strooi over de taartjes.
Bak de taartjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze 5 minuten afkoelen en snijd het deeg langs de randen los voordat je ze uit de vormpjes haalt.
Serveertip:
Serveer warm met een frisse salade of een lichte mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij deze hartige taartjes.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6
Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus
Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met salami, komkommer en tomatensaus zijn perfect voor elke borrel of feestje. Snel, simpel en heerlijk!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 10 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- 150 g salami in blokjes
- ¼ komkommer zonder zaadjes, in blokjes
- 2 takjes peterselie fijngehakt
- 4 el tomatensaus Tomato Frito
- Bloem voor bestuiven van werkblad
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestuif het werkblad met wat bloem en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Klop het ei los met 1 eetlepel water.
Snijd de salami en komkommer in kleine blokjes en doe in een kom.
Voeg de fijngehakte peterselie en tomatensaus toe en meng goed.
Schep 1 eetlepel vulling op elk plakje bladerdeeg.
Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw het bladerdeeg dubbel.
Druk de randen goed dicht met een vork om een kartelrand te maken.
Bestrijk de bovenkant met een beetje ei.
Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de bladerdeeghapjes erop.
Serveertip:
Serveer warm met een frisse yoghurtdip of een pittige chilisaus.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze hartige hapjes.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 6