Njoe Joek Doe Kow Tsjow Mie Foen

Njoe Joek Doe Kow Tsjow Mie Foen

mihoen met rundvlees en boontjes
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • wadjan

Ingrediënten

  • 250 gram mihoen
  • 400 gram rundvlees mager
  • 400 gram sperzieboontjes dunne
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 teen knoflook ragfijn gehakt
  • dl runderbouillon
  • ½ theelepel gemberwortel geraspte
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepel(s) lichte sojasaus

Instructies

  • Bereid de mihoen zoals aangegeven op de verpakking, laten uitlekken en snijden in stukjes van 5 tot 7 cm.
  • Snij het vlees (kogelbiefstuk, entrecote zonder vetrand) in reepjes.
  • Snij de boontjes in stukjes van 5 cm.
  • Verhit beide oliesoorten in een wadjan.
  • Bak de boontjes al omscheppend voor 2 min. en schep ze daarna uit de wadjan, laat ze boven de wadjan even uitdruipen en houd ze daarna warm.
  • Fruit in de overgebleven olie de knoflook en gemberwortel gedurende 30 sec.
  • Voeg de reepjes vlees toe en laat deze onder voortdurend omscheppen bakken totdat het vlees zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren.
  • Schuif het vlees naar een zijde van de wadjan en voeg bouillon, zout en sojasaus toe. Roer alles goed door.
  • Schep de mihoen door het vocht en laat alles 1 tot 2 min. heel zachtjes koken.
  • Schep vervolgens het vlees en daarna de boontjes erdoor. Laat alles door en door warm worden.
  • Serveer het gerecht op voorverwarmde borden.

Notities

In plaats van rundvlees kan ook lamsvlees of geitevlees gebruikt worden.

Gimbal Oedang Croquant

Gimbal Oedang Croquant

gebakken garnalenkoekjes
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Koude Hapjes, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • wadjan

Ingrediënten

  • dikke santen
  • zout naar smaak
  • 4 rode uien
  • 2 witte uien
  • 10 eetlepel(s) rijstemeel
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • ½ theelepel trassi

Instructies

  • Ontdoe de kleine garnalen van de kop.
  • Leng het meel aan met water en dikke santen.
  • De kruiden worden fijngestampt, voeg hierbij de garnalen en het beslag.
  • Maak in een wadjan 2 kopjes olie warm, doe nu een soeplepel van dit beslag heel dun in de verwarmde olie en laat de gimbal krokante worden.
  • Het aangelengde meel moet zo dik zijn als pannenkoekbeslag.
  • Men kan er ook wat fijngesneden uitjes en bieslook aan toevoegen.

Notities

Gimbal of rempejeh kan ook van fijne teri gemaakt worden.

Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber

Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber

Rundvlees zoals in Surabaya
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vijzel
  • wadjan

Ingrediënten

  • 500 gram sucadelappen
  • 1 lombok rawit of 1 flinke theelepel sambal oelek
  • 1,5 eetlepel(s) ketoembar
  • 3 kruidnagels eventueel gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder djahé of een stukje verse gember
  • ½ theelepel peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie om te bakken

Instructies

  • Wrijf de scherpe peper, ketoembar, kruidnagelen, nootmuskaat, gember(wortel) en zwarte peper met wat zout in een oelekan (vijzel of mixer) fijn.
  • Wrijf het vlees in met deze kruiden boemboe).
  • Leg ze in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onder staan.
  • Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en temper de hittebron.
  • Stoof het vlees zachtjes in 2 à 2,5 uur tot bijna al het kookvocht is verdampt.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken.
  • Vang het kookvocht op.
  • Verhit de olie in een wadjan of braadpan en bak het vlees rondom bruin en knapperig.
  • Schep er het kookvocht door en laat dit even tot sausdikte inkoken.
  • Naar smaak kan je er ook een scheut ketjap manis aan toevoegen.

Zoetzure saus 2

Zoetzure saus 2

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: J.T. Ancona

Equipment

  • wadjan

Ingrediënten

  • 1 paprika groen
  • enkele worteltjes
  • wat knoflook
  • bouillon
  • Gula Jawa
  • rode wijnazijn
  • ketjap
  • maizena
  • wat uitgelekte ananas uit blik
  • een paar bolletjes gember

Instructies

  • In de wadjan olie heet laten worden en de kleingesneden paprika, wortel en uitgeperste knoflook bakken.
  • Giet er voorzichtig een kopje bouillon bij met 1 eetlepel Gula Jawa, een scheut azijn, 1 eetlepel ketjap en wat zout.
  • Goed doorroeren en circa 10 minuten laten sudderen.
  • Daarna binden met wat maizena.
  • Nog even laten stoven tot de saus dik en helder is.
  • Proef om smaak en voeg op het laatst nog wat fijngesneden gember toe.

Ajam masak mosterd van Astrid Veltman

Ajam masak mosterd van Astrid Veltman

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • wadjan

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 6 rode lomboks
  • 10 rode ui
  • knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • wat asemwater
  • azijn

Instructies

  • Maak de kip schoon en snijd hem in stukjes.
  • Snipper de lomboks, de uien en de knoflook fijn en wrijf ze in de tjobèk tot een boemboe.
  • Verhit wat olie in een wadjan of koekenpan en fruit de boemboe hierin.
  • Doe er de stukjes kip, wat asemwater, wat azijn en de mosterd bij en laat de kip in dit sausje zacht koken.
  • Dit gerecht moet helemaal droog zijn.