Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Klassieke Bami met Vlees en Omelet

Een smakelijke Indonesische bami met vlees, ham, groenten en een luchtige omelet, perfect voor een smaakvolle, snelle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 3
Calories: 510kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g gaar bami-vlees in stukjes
  • 100 g ham in stukjes
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg laos, ketoembar, djahe en het verkruimelde bouillonblokje toe.
  • Doe de ketjap en het gare bami-vlees erbij, gevolgd door het bami-groentenpakket en de ham.
  • Voeg de gare eiermie beetje bij beetje toe, en roer alles goed door.
  • Voeg de gedroogde selderij toe en meng.
  • Kluts de eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of uitjes.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Oosterse Bami

Oosterse Bami

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak eiermie
  • 1 bami-groentenpakket
  • 250 g bami-vlees gaar en in stukjes gesneden
  • 100 g ham in stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 2 theelepels laos galangal
  • 2 theelepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde selderij
  • 1 ui in stukjes gesneden

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de djahe, laos, ketoembar en het verkruimelde kippenbouillonblokje toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg 2 eetlepels zoete ketjap toe, samen met het gare bami-vlees.
  • Voeg vervolgens de bami-groenten en daarna de ham toe.
  • Voeg beetje bij beetje de gare eiermie toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg op het laatst de gedroogde selderij toe en meng goed.
  • Kluts de twee eieren en bak een omelet in een koekenpan.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze op de bami.
  • Serveer de bami met zure augurken en/of zure uitjes.

Notities

Serveertip:

Garneer de bami eventueel met wat fijngehakte lente-ui of verse koriander voor extra smaak en frisheid.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Kruidige Linzencurry met Tofu en Cashewnoten

Kruidige Linzencurry met Tofu en Cashewnoten

Bereidingstijd28 minuten
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 375 g tofu naturel, in kleine blokjes
  • 4 eetlepels olie
  • 50 ml lichte sojasaus
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ rode peper in dunne reepjes
  • 1 cm verse gemberwortel geraspt
  • 1 eetlepel milde Indiase kerriepasta
  • 400 g bladlinzen uit blik of pot, voorgekookt
  • 1 pak naanbrood naturel (2 stuks)
  • 15 g verse koriander grofgesneden
  • 75 g cashewnoten grofgehakt

Instructies

  • Dep de tofu droog met keukenpapier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok of hapjespan en bak de tofu in 10 minuten rondom bruin.
  • Haal de tofu uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en leg in een schaal.
  • Giet de sojasaus over de tofu.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook in 1 eetlepel olie.
  • Voeg de rode peper, geraspte gemberwortel en kerriepasta toe en bak 5 minuten mee.
  • Voeg de linzen toe, breng op smaak met zout en peper, en verwarm nog 5 minuten al omscheppend.
  • Rooster het naanbrood onder de hete grill tot het lichtbruin is, keer halverwege.
  • Verdeel de linzencurry over vier borden.
  • Schep de gebakken tofu met sojasaus erover en bestrooi het gerecht met koriander en cashewnoten.

Notities

Serveer het naanbrood naast de curry voor een complete maaltijd.

Wijnadvies

Deze kruidige linzencurry gaat goed samen met een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Knapperige Eendenborst met Pruimen in Zoete Rode Wijnsaus en Andijviestamppot

Knapperige Eendenborst met Pruimen in Zoete Rode Wijnsaus en Andijviestamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten, Stamppot
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • wok, of hapjespan

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets
  • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 sjalotten in dunne parten
  • 8 gewelde pruimen in stukjes
  • 100 ml zoete rode wijn
  • 300 g panklare andijvie
  • 1 zakje puree à la minute

Instructies

  • Kerf een ruitpatroon in het vet van de eendenborstfilets en wrijf ze in met het vijfkruidenpoeder, een mespunt zout en peper.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur.
  • Bak de eendenborstfilets op de vetkant gedurende 8 minuten tot het vel knapperig is, keer ze om en bak nog 3 minuten.
  • Verhit in een steelpan 1 eetlepel olie en fruit hierin de helft van de sjalotten gedurende 2 minuten.
  • Voeg de pruimen, rode wijn en zout en peper naar smaak toe.
  • Laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Verhit in een wok of hapjespan 2 eetlepels olie en roerbak de rest van de sjalotten gedurende 1 minuut.
  • Voeg de andijvie toe en roerbak 1 minuut mee.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng het andijviemengsel door de puree en verwarm de stamppot kort.
  • Verdeel de eendenborstfilets, pruimen met vocht en stamppot over de borden.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij de zoete rode wijnsaus en de rijke smaken van de eendenborst en pruimen.

Couscous met Feta, Spinazie en Gemengd Fruit

Couscous met Feta, Spinazie en Gemengd Fruit

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 475kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • wok, of hapjespan

Ingrediënten

  • 125 g gewelde tutti frutti in kleine stukjes
  • 300 g couscous
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngesneden
  • 200 g feta verbrokkeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 sjalotten gesnipperd

Instructies

  • Meng de gewelde tutti frutti in een grote kom door de droge couscous.
  • Schenk er 500 ml kokend water over.
  • Laat de couscous 10 minuten staan tot al het water is opgenomen.
  • Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de gesnipperde sjalotjes 2 minuten zachtjes.
  • Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat deze op hoog vuur al omscheppend slinken.
  • Ga door tot al het vocht verdampt is.
  • Meng de couscous met de fijngesneden koriander en de helft van de verkruimelde feta.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer het couscousmengsel met de spinazie ernaast en strooi de rest van de feta over het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Deze couscous met feta, spinazie en gemengd fruit gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De frisheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op de diverse smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 475kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2.3g | Sugar: 25g

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 4 struikjes witlof
  • 15 g verse peterselie
  • 2 eetlepels boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel poedersuiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Spoel ze daarna af onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
  • Snijd het eiwit fijn en verkruimel de dooiers met een vork (dit is de 'mimosa').
  • Was de witlof, verwijder de onderkant en de bittere, harde kern.
  • Halveer de witlof in de lengte en snijd deze in reepjes.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en dep de blaadjes goed droog.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de peterselie in ongeveer 30 seconden knapperig.
  • Meng de peterselie met boter en ei door elkaar en breng op smaak met zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
  • Verhit de rest van de boter in een wok of hapjespan en roerbak de witlofreepjes ongeveer 3 minuten.
  • Bestrooi ze met poedersuiker en roerbak nog 1 minuut.
  • Schep de witlof in een schaal en verdeel de eiermimosa erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en een lichte body die goed samengaan met de delicate smaken van witlof en eiermimosa.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Rundvleescurry van Allerhande

Rundvleescurry van Allerhande

Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rundvlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • wok, of hapjespan

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 100 g peultjes
  • ½ schaaltje baby-maïskolfjes á 125 g,
  • 400 g bieflapjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1 pakje Red Curry 50 g, Home Gourmet,
  • 1 zakje coconut cream
  • powder 50 g, Home Gourmet,

Instructies

  • Paprika schoonmaken, wassen en in stukjes van 2 cm snijden.
  • Peultjesschoonmaken, wassen en halveren.
  • Maïskolfjes halveren.
  • Vlees in reepjes van 2 cm breed snijden.
  • In wok olie verhitten.
  • Currypasta 1 minuut fruiten.
  • Vlees toevoegen en al omscheppend 1 minuut meebakken.
  • Paprika,peultjes en maïskolfjes toevoegen en al omscheppend 1minuut meebakken.
  • Kokospoeder mengen met 3 dl lauwwarm water en door groenten-vleesmengsel roeren.
  • Afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar sudderen.

Notities

Serveren met pandanrijst.

Romige Bloemkool-Kerriecurry

Romige Bloemkool-Kerriecurry

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • wok, of hapjespan

Ingrediënten

  • 300 g pandanrijst
  • 4 scharreleieren
  • 1 grote ui
  • 1 bloemkool
  • 2 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 theelepels kruidenbouillonpoeder
  • 200 ml volle yoghurt
  • 4 eetlepels gebakken uitjes

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Kook intussen de eieren hard gedurende ca.
  • 10 minuten.
  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de bloemkool schoon, was en verdeel deze in kleine roosjes.
  • Verhit de olie in een wok of hapjespan.
  • Pers de knoflook erboven uit en voeg vervolgens de ui, bloemkool, kerriepoeder en chilipoeder toe.
  • Bak al omscheppend gedurende ca.
  • 4 minuten.
  • Roer de bloem en het kruidenbouillonpoeder door de yoghurt.
  • Voeg het yoghurtmengsel en 1 dl water toe aan de bloemkool.
  • Breng al roerend langzaam aan de kook.
  • Laat afgedekt ca.
  • 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Spoel de eieren onder koud water af, pel en hak ze grof.
  • Verdeel de rijst over vier borden.
  • Schep de bloemkoolcurry erover.
  • Verdeel de gehakte eieren erover.
  • Bestrooi met gebakken uitjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bloemkool-kerriecurry gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Riesling. De zoete tonen van de wijn vormen een mooie tegenhanger voor de kruidige smaken van de curry.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Bieflapjes met Mango-Gember Saus

Bieflapjes met Mango-Gember Saus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 458kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mango ca. 300 g
  • 4 bolletjes gember
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 dl tomatensap
  • 3 bosuitjes
  • 150 g sugar snaps
  • 400 g bieflapjes
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kruidenbouillonpoeder

Instructies

Voorbereiding:

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
  • Pureer in een keukenmachine de mango met de gember, gembersiroop en tomatensap tot een gladde saus.
  • Als je geen keukenmachine hebt, snijd dan de mango en gember heel fijn en wrijf alles door een zeef boven een kom.
  • Snijd de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Maak de sugar snaps schoon.
  • Snijd de bieflapjes in dunne reepjes en bestrooi ze met chilipoeder.

Bereiding:

  • Verhit de olie in een wok.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak de bieflapjes al omscheppend in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg de bosui en sugar snaps toe en bak ze ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg de mangosaus en het kruidenbouillonpoeder toe en breng aan de kook.
  • Laat het geheel nog ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Serveer met pandanrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij de exotische smaken van de mango-gember saus en het malse vlees van de bieflapjes.

Nutrition

Calories: 458kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 28g | Vet: 27g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g

Geroerbakte Witte Kool met Spekjes en Currykruiden

Geroerbakte Witte Kool met Spekjes en Currykruiden

Deze smaakvolle witte kool met krokant gebakken spekjes en Indiase currykruiden is een eenvoudig en heerlijk gerecht dat perfect past bij rijst of aardappelen.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g witte kool in dunne reepjes
  • 200 g gerookte spekjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 theelepel Indiase currypasta
  • 1 eetlepel water
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de spekjes krokant.
  • Snipper de ui en snijd de witte kool in dunne reepjes.
  • Schep het meeste spekvet uit de pan en voeg de ui toe.
  • Roerbak de ui tot deze glazig is en voeg de kool toe.
  • Roerbak de kool ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de currypasta en een eetlepel water toe en meng goed door.
  • Laat de groenten nog enkele minuten bakken tot de kool beetgaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:

Serveer met gekookte rijst of een stevige aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 16g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g