Oosterse rijstsalade met cashewnoten

Oosterse rijstsalade met cashewnoten

Recept categorieën: Hapjes, Noten, Rijst, Salade
Land van herkomst: Oosters
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g pandanrijst
  • 100 g cashewnoten gezouten
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 400 g Thaise groentemix roerbak
  • 3 limoenen
  • 3 eetlepels Thaise vissaus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 rode pepers zonder zaadjes en in reepjes
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngehakt

Instructies

  • In pan rijst koken volgens aanwijzing op verpakking.
  • In droge koekenpan cashewnoten goudbruin roosteren.
  • In wok olie verhitten en groenten ca.3minuten roerbakken tot ze knapperig gaar zijn.
  • Limoenen schoonboenen, 1 limoen in dunne plakjes snijden en van 2 limoenen groene schil raspen. 1 Limoen uitpersen.
  • Rijst in schaal scheppen en losmaken met vork.
  • Achtereenvolgens limoenrasp, limoensap, vissaus, sojasaus, peperstukjes, knoflook en groenten er luchtig door scheppen.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Noten en koriander erdoor scheppen en garneren met plakjes limoen.

Notities

Extra gevulde salade:
Echt een salade om naar eigen inzicht op te variëren.
Je kunt de salade extra vullen met in roerbakolie gebakken reepjes rundvlees,kip of vis.
Of schep er extra garnalen of surimi door.
Maak de rijstsalade niet al te lang van tevoren, want door het limoensap worden na verloop van tijd de rijstkorrels weer wat harder.
bereidingstijd 20 minuten

Loempiavulling met Gehakt, Garnalen en Specerijen

Loempiavulling met Gehakt, Garnalen en Specerijen

Deze rijkgevulde loempiavulling zit boordevol smaak: een kruidige mix van gehakt, garnalen, groenten en oosterse specerijen. Perfect voor zelfgemaakte loempia’s!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 20 loempia's (afhankelijk van formaat)
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje bamboespruiten fijn gesneden
  • 500 g gemengd gehakt
  • Beetje hoisinsaus
  • Beetje sesamolie
  • Beetje visolie
  • Fijn gesneden omelet
  • Fijn gesneden wortel
  • Fijngesneden selderij
  • Fijngesneden spitskool of Chinese kool
  • Gember vers, naar smaak
  • Geweekte gedroogde garnalen
  • Gesneden bosuitjes
  • Knoflook vers, naar smaak
  • Ketoembar korianderpoeder, naar smaak
  • Laos galangawortel, naar smaak
  • Sambal naar smaak
  • Trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • Uien fijn gesneden

Instructies

  • Wok eerst alle fijngesneden groenten tot ze bijna gaar zijn.
  • Doe ze vervolgens in een grote pan (zonder vuur).
  • Fruit in de wok de uien licht aan, voeg de knoflook toe en bak tot lichtbruin.
  • Voeg het licht gezouten gehakt toe en bak tot het rul en lichtbruin is.
  • Voeg de trassi, sambal, garnalen en gember toe en bak kort mee.
  • Doe dit mengsel bij de groenten in de grote pan en meng goed.
  • Voeg nu de ketoembar, laos, sesamolie, visolie en hoisinsaus toe en meng goed door.
  • Meng als laatste de fijn gesneden omelet en bosuitjes erdoor.

Notities

Serveertip:
Gebruik deze vulling in filodeeg of loempiavellen, frituur goudbruin en serveer met chilisaus of ketjap.
Wijnadvies:
Heerlijk met een frisse Riesling of droge rosé als tegenhanger van de kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Loempia’s met Kip, Groenten en Omelet

Loempia’s met Kip, Groenten en Omelet

Deze zelfgemaakte loempia's zijn rijk gevuld met kip, omelet, groenten en specerijen. Krokant gebakken en perfect als snack of voorgerecht!
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 20 loempia’s
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el peterselie
  • 1 ons kipfilet of varkensvlees
  • 2 el sesamolie of arachideolie
  • 2 bosuitjes
  • 2 schijfjes gember
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eieren
  • 4 champignons
  • ½ el sambal of ½ rode peper
  • ½ rode paprika of groene paprika
  • ½ tl bouillonpoeder
  • ½ tl kerrie
  • ½ tl trassi
  • ½ winterwortel
  • 1 snufje gemalen kummel
  • 20 loempiavellen diepvries
  • 350 g witte kool
  • Fijngehakte prei
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ± 1 dl water

Instructies

  • Klop de eieren los met een snuf zout en 1 el water.
  • Bak een dunne omelet in een ingevette pan op laag vuur, laat afkoelen en snijd in reepjes van ca.
  • 1 cm.
  • Breng in een pannetje ½ liter water aan de kook met 1 tl bouillonpoeder.
  • Pocheer de kipfilet hierin op laag vuur in ca.
  • 20 minuten.
  • Laat uitlekken en afkoelen, snijd in kleine stukjes.
  • Snipper ui, gember, knoflook en hak de peper fijn.
  • Snijd kool, wortel, paprika en champignons in stukjes of reepjes.
  • Snijd prei en bosuitjes in ringen.
  • Wrijf de kummel fijn in een vijzel.
  • Verhit olie in een wok en fruit ui, gember en knoflook glazig.
  • Voeg sambal of peper, en trassi toe.
  • Voeg kool, wortel en kummel toe en bak ca.
  • 5 minuten.
  • Voeg prei en paprika toe, bak 2 minuten mee.
  • Voeg champignons, bosuitjes en taugé toe en bak nog 1 minuut.
  • Laat de massa goed afkoelen.
  • Ontdooi de loempiavellen.
  • Meng de afgekoelde groenten met kip, omelet en peterselie.
  • Breng op smaak met bouillonpoeder, zout en peper.
  • Leg een loempiavel schuin, schep er ca.
  • 1 el vulling op.
  • Vouw de zijkanten naar binnen, bestrijk de randen met water.
  • Rol op als een envelop tot een stevig pakketje.
  • Laat de loempia’s ca.
  • 1 uur drogen.
  • Frituur tot goudbruin of vries ze in (individueel verpakt in folie en afgesloten doos).

Notities

Serveertip:
Serveer met zoete chilisaus of ketjap manis als dip.
Wijnadvies:
Past goed bij een fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
 

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Gevulde broodbol met spinazie

Gevulde broodbol met spinazie

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Varkensvlees, Vlees
Servings: 8 stuks
Calories: 440kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 g gerookt ontbijtspek in dunne reepjes
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 600 g panklare spinazie
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • peper
  • 2 fougasse de boulogne voorgebakken

Instructies

  • In wok olie verhitten.
  • Spekreepjes in ca. 2 minuten knapperig bruin bakken.
  • Pijnboompitten ca. 1 minuut meebakken.
  • Spekjes en pijnboompitten op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • In spekvet knoflook 30 seconden bakken.
  • Spinazie in gedeelten toevoegen en op hoog vuur al omscheppend laten slinken.
  • In zeef laten uitlekken en beetje laten afkoelen.
  • Zo veel mogelijk vocht eruit drukken.
  • In kom spek, pijnboompitten en kaas door spinazie mengen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Topjes van broden eraf snijden en bewaren.
  • Broden voorzichtig uithollen.
  • Broden vullen met spinazie mengsel.
  • Kapjes er weer opzetten en in oven broden in 8-10 minuten afbakken.

Notities

Warm of lauwwarm serveren.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 19g | Vet: 29g

Rundereepjes Wokgerecht met Cambodjaanse Groenten

Rundereepjes Wokgerecht met Cambodjaanse Groenten

Een smaakvol wokgerecht met gemarineerde rundereepjes, Cambodjaanse groenten en champignons. Perfect met rijst of noedels!
(exclusief marineren)30 minuten
Land van herkomst: Azië, Cambodja
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 1 rode peper klein gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet en fijngehakt
  • 3 eetlepels ketjap medja of 2 manis en 1 asin
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel mirin Japanse rijstwijn
  • ½ eetlepel sambal oelek meer of minder naar smaak
  • 2 eetlepels sesamolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor het gerecht:

  • 350 gram runderreepjes
  • 400 gram Cambodjaanse wokgroente 1 zak
  • 250 gram champignons in blokjes
  • 2 handjes lente-ui ringen
  • 2 eetlepels witte sesamzaadjes

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade in een mengkom.
  • Voeg de runderreepjes toe en laat minimaal 2 uur marineren (langer is beter).
  • Verhit een wok of koekenpan en bak de gemarineerde runderreepjes kort op hoog vuur.
  • Schep de runderreepjes uit de pan en zet apart.
  • Gebruik dezelfde pan en bak de champignons en lente-ui ringen in de overgebleven marinade gedurende een paar minuten.
  • Voeg de Cambodjaanse wokgroente toe en roerbak alles op hoog vuur voor een paar minuten.
  • Voeg de runderreepjes weer toe en roerbak nog 1 tot 2 minuten tot alles goed doorgewarmd is.
  • Serveer het gerecht met rijst, woknoedels of bami en bestrooi met witte sesamzaadjes.

Notities

Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Barbecue Beef Teriyaki met Gele Rijst en Paksoi

Barbecue Beef Teriyaki met Gele Rijst en Paksoi

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan, Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Barbecue of oven
  • Snijplank en mes

Ingrediënten

  • 200 g malse bieflapjes
  • 1 zakje Conimex Woksaus Beef Teriyaki 80 ml
  • 200 g paksoi
  • 100 g tomaten
  • Conimex Wok Olie
  • 1 zakje Conimex Yellow Long Grain Wok Rijst
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook

Instructies

Voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 220°C.

Vlees bereiden:

  • Snijd het vlees in dunne plakjes en bestrijk ze licht aan beide kanten met wat woksaus.
  • Laat de plakjes vlees op een rooster op de barbecue of in de oven aan beide kanten in ca.
  • 5 minuten gaar worden.

Groenten snijden:

  • Snijd de paksoi in reepjes en de tomaten in partjes.

Groenten wokken:

  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en bak hierin de paksoi en de tomaat 2 minuten.
  • Rijst toevoegen: Voeg de gele rijst en de rest van de woksaus toe en warm goed door.

Serveren:

  • Verdeel de gewokte rijst over grote kommen of borden, leg de plakjes barbecuebeef erbij en bestrooi met de bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Ajam bali met gewokte groenten en rijst met gebakken uitjes

Ajam bali met gewokte groenten en rijst met gebakken uitjes

Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 500 g kippenvleugeltjes
  • Conimex Wok Olie
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Ajam Bali
  • 400 g witte rijst
  • 600 g grofgesneden wokgroenten
  • 6 eetlepels Conimex Gebakken Uitjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

  • Pel en rasp of snijd de uien fijn.
  • Meng de kip met de ui, 1 eetlepel olie en de boemboe.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten en goed laten uitlekken.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak hierin in ca. 5 minuten de kip rondom lichtbruin.
  • Voeg 2 dl heet water toe en laat op een matig hoog vuur ca. 10 minuten garen.
  • Schep de groenten erdoor en laat ze in 5-8 minuten gaar worden.
  • Hoe korter, hoe knapperiger de groenten.
  • Voeg tussentijds als het gerecht te droog begint te worden een scheutje heet water toe.
  • Schep de gebakken uitjes en peterselie door de warme rijst.
  • Verdeel de rijst over de borden, schep de ajam bali kippenvleugeltjes erop.

Notities

Serveertip:

Geef er Conimex Smaakmaker Kroepoek Bali bij voor een lekker knappertje.

Variatietip:

Vervang de kippenvleugeltjes door drumsticks of in stukjes gesneden kipfilet.

Wok roll met bloemkool kipcurry

Wok roll met bloemkool kipcurry

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Oosters
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • ¼ bloemkool
  • Conimex Wok Olie
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Groene Curry
  • 1 pakje Conimex Romige Kokosmelk
  • 1 pak Conimex Wok Rolls
  • ½ kropsla
  • 50 g dunne wortelreepjes

Instructies

  • Snijd de kip in dunne plakjes.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en wok de plakjes kip ca. 3 minuten.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en wok 8 minuten mee.
  • Voeg de boemboe en de kokosmelk toe en laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwarm de wok rolls volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Was en verdeel de blaadjes sla en de bloemkool-kipcurry over de wok rolls, bestrooi met wat wortelreepjes en rol ze op.

Notities

Serveertip:

Lekker met pittige Conimex Sambal Manis voor de extra pit

Variatietip:

Vervang de plakjes kip door vlees of kalkoen.

Wok noedels met ketjapvis en limoengroenten

Wok noedels met ketjapvis en limoengroenten

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Vis
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de woknoedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten en koud spoelen.
  • Snijd de vis in blokjes.
  • Pel en snijd de knoflook in plakjes.
  • Rasp de schil van de limoen en pers uit.
  • Verhit een wok, voeg een flinke scheut olie toe en bak hierin ca. 4 minuten voorzichtig de blokjes vis goudbruin.
  • Haal ze uit de wok en laat ze goed uitlekken.
  • Roerbak in de wok de wokgroenten en de knoflook 5 minuten.
  • Voeg de limoenrasp, de ketjap en de sambal toe en wok 2 minuten mee.
  • Voeg de noedels toe en warm het geheel goed door.
  • Schep voorzichtig de visblokjes erdoor.
  • Voeg naar smaak wat limoensap toe.
  • Verdeel de gewokte noedels over de borden.

Notities

 

Serveertip:

Zet knapperige Conimex Kroepoek op tafel.

Variatietip:

Vervang limoen door citroen.
Ook lekker met in reepjes gesneden Chinese kool of paksoi in plaats van de wokgroenten.

Pekingmie met knoflook en sesam

Pekingmie met knoflook en sesam

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Mie
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak Conimex Chinese Eiermie 250 g
  • 400 g kipfilet
  • 1 spitskool
  • 2 teentjes knoflook
  • Wok Olie
  • 6 eetlepels Conimex Oestersaus
  • 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 1 pot Atjar Tjampoer

Instructies

  • Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Snijd de kip in stukjes.
  • Maak de spitskool schoon en snijd in smalle reepjes.
  • Pel en snijd de knoflook in plakjes.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de kip ca. 5 minuten.
  • Voeg de kool en de knoflook toe en wok 3 minuten mee.
  • Schep de mie erdoor, voeg de oestersaus en de sesamzaadjes toe en wok nog 2 minuten.
  • Breng eventueel op smaak met wat peper.
  • Schep de pekingmie in de diepe borden of kommen en geef de uitgelekte atjar er apart bij