Pikant varkensvlees met groenten en cashewnoten

Pikant varkensvlees met groenten en cashewnoten

Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl slaolie
  • 3 theelepels droge sherry
  • 2 theelepels zout
  • witte peper
  • 4 theelepels aardappelmeel
  • 400 gram varkenshaas
  • 1 kleine ui
  • 1 groene paprika
  • 1 rode Spaanse peper
  • 100 gram winterwortel
  • 4 kastanjechampignons
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 eetlepel oestersaus Chinese Emperor
  • 1 theelepel sesamolie Chinese Emperor
  • 1 theelepel Chinese sojasaus Chinese Emperor
  • ½ theelepel suiker
  • 300 gram langkorrelrijst
  • 50 gram ongezouten cashewnoten

Instructies

  • Roer 1 eetlepel slaolie, 1 theelepel sherry, 1 theelepel zout, 1 mespunt
  • peper en 2 theelepels aardappelmeel in een kom door elkaar.
  • Snijd het vlees in blokjes, schep die door de marinade en laat ze ± 10 minuten marineren.
  • Pel de ui en snijd hem in vierkantje stukjes.
  • Was de paprika, maak hem schoon en snijd hem in blokjes.
  • Was het pepertje, snijd de kapjes eraf, verwijder de zaadjes en snijd het in dunne ringetjes.
  • Maak de winterwortel schoon en snijd hem in blokjes.
  • Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in vierkante stukjes.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de blokjes wortel ± 3 minuten.
  • Schep ze met een schuimspaan in een zeef, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Kook de champignons ± 1 minuut in hetzelfde water.
  • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Schep de ui, paprika, peperringetjes, wortel en champignons in een kom door elkaar.
  • Los in een andere kom 1/4 bouillontablet in 1 dl kokend water op.
  • Roer de oestersaus, de sesamolie, de sojasaus, de suiker, de rest van de cherry, de rest van het zout en 1 mespunt peper tot een sausje.
  • Hang de zeef in een steelpan en zet die in de buurt van de wok.
  • Breng in een pan 1/2 liter water met de rest van het bouillontablet aan de kook, voeg de rijst toe en kook die in ± 20 minuten gaar.
  • Verwarm 4 borden voor.
  • Verhit de wok op hoog vuur, schenk er de rest van de slaolie in en verhit deze.
  • Laat het vlees intussen op keukenpapier uitlekken.
  • Zet het vuur lager zodra er een lichte walm van olie afkomt.
  • Doe het vlees in de wok en bak het al omscheppend 2-3 minuten.
  • Schep het vlees met de olie in de zeef boven de steelpan. en maak de wok schoon.
  • Verhit de wok opnieuw, voeg 2 eetlepels van de warme olie (uit de steelpan) toe en verhit deze.
  • Voeg de groenten toe en roerbak ze ± 2 minuten.
  • Schep het vlees erdoor en bak het ± 1 minuut mee.
  • Schenk het sausje erbij en laat het al omscheppend in ± 3 minuten iets inkoken.
  • Roer de rest van het aardappelmeel in een kopje met 1/2 eetlepel koud water tot papje, schenk dit al roerend in de wok en laat de saus al roerend licht
  • binden.
  • Giet de rijst af, schep hem in timbaaltjes en druk goed aan.
  • Keer de timbaaltjes boven de warme borden en laat de rijs op de borden glijden.
  • Schep het vlees-groentegerecht ernaast en strooi er de cashewnoten over.

Indonesische speklapjes

Indonesische speklapjes

Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 speklapjes á 125 gr
  • 3 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 theelepel sambal trassie
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 bosje bosuitjes
  • 3 eetlepel(s) slaolie

Instructies

  • Snijd de speklapjes in reepjes en meng die met de ketjap, de sambal en het citroensap.
  • Snijd de bosuitjes (ook het groen) in stukjes van ± 3 cm.
  • Verhit de olie in een wok of diepe braadpan op hoog vuur en bak de reepjesvlees in de hete olie al omscheppend in ± 10 minuten gaar.
  • Voeg na 7 minuten de bosuitjes toe.
  • Lekker met rijst met pinda's en kokos.

Pittige Miesoep met Wasabi-Runderreepjes

Pittige Miesoep met Wasabi-Runderreepjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels ketjap
  • 4 theelepels wasabipasta tube à 45 g
  • 300 g runderreepjes
  • 4 eetlepels olie
  • 400 g Chinese roerbakgroente
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 250 g Chinese mie pak à 250 g, 3 plakken

Instructies

  • Roer de ketjap los met 3 theelepels wasabipasta.
  • Meng de runderreepjes met het wasabimengsel en laat afgedekt 5 minuten marineren.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
  • Roerbak de Chinese roerbakgroente gedurende 2 minuten.
  • Blus de groenten af met 1 liter water, voeg de bouillontabletten en de resterende wasabi toe.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg de Chinese mie toe, draai het vuur laag en laat het 4 minuten staan.
  • Roer af en toe om de mie los te maken.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan.
  • Bak de gemarineerde runderreepjes gedurende 4 minuten gaar.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier grote kommen en schep de runderreepjes erbovenop.
  • Geniet van deze pittige miesoep met heerlijk gekruide wasabi-runderreepjes, een smakelijke Oosterse maaltijdsoep die je smaakpapillen zal prikkelen!
  • Serveer het met wat kroepoek voor extra crunch.

Notities

Geniet van deze pittige miesoep met heerlijk gekruide wasabi-runderreepjes, een smakelijke Oosterse maaltijdsoep die je smaakpapillen zal prikkelen! Serveer het met wat kroepoek voor extra crunch
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge sake past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Gado-gado met tofu van Onbekende Auteur

Gado-gado met tofu van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 375 gram tofu naturel
  • 12 vegetarische gehaktballetjes
  • 250 gram sperziebonen
  • 20 gram bloemkoolroosjes
  • 300 gram gesneden wittekool
  • 125 gram taugé
  • 5 eetlepel(s) olie
  • 300 ml pindasaus
  • 1 zakje kroepoek
  • komkommer in plakken
  • 4 satéprikkers

Instructies

  • Kook de eieren hard in ca. 8 minuten.
  • Spoel ze onder koud water en pel ze.
  • Kook de sperziebonen en wittekool beetgaar.
  • Spoel de taugé met kokend water.
  • Snij de tofu in blokjes.
  • Verhit wat olie in een wok bak de tofu in 2-3 porties lichtbruin.
  • Laat de blokjes op keukenpapier uitlekken.
  • Verwarm de pindasaus.
  • Bak de vegetarische gehaktballetjes en rijg 3 balletjes per persoon aan een satéprikker.
  • Rangschik de groenten, tofu en ei in een schaal.
  • Leg een prikker met gehaktballetjes erbij en schenk de pindasaus erover

Notities

Lekker met rijst en kroepoek.

Chinese bieflapjes

Chinese bieflapjes

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen
  • 2 bosuitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 500 g bieflapjes
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepel(s) olie
  • 2 eetlepel(s) ketjap
  • 2 eetlepel(s) rijstwijn

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in reepjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Pel en pers de knoflook.
  • Snijd het vlees in zeer dunne reepjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok.
  • Roerbak daarin het vlees in 2 of 3 gedeelten knapperig bruin. (Dit kan niet in een keer, omdat het vlees dan niet knapperig wordt.)
  • Voeg eventueel tussendoor 1 eetlepel olie toe.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en houd het warm op een bord onder folie.
  • Giet de rest van de olie ook in de wok.
  • Fruit de knoflook tot hij begint te geuren.
  • Roerbak de oesterzwammen ca. 1 minuut mee.
  • Schep de ketjap en de rijstwijn erdoor en als laatste het vlees.
  • Warm het gerecht al omscheppend goed door en breng het op smaak met zout en peper.
  • Strooi vlak voor het opdienen de bosuitjes erover.

Notities

Chinese bieflapjes zijn eenvoudig te bereiden en lekker snel op tafel. Ten alle tijden kan dit gerecht opgediend worden. Probeert u dit gerecht eens met Mihoen.

Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm

Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm

Deze amuse van gemarineerde zalm, omhuld in een knapperig beslag en geserveerd met wasabi en sojasaus, biedt een perfecte balans tussen zoet en hartig.
(inclusief marineren)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Zalm
Land van herkomst: Azië, Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g verse zalm
  • 2 eetlepels Japanse zoete sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel saké
  • 120 g bloem
  • 1 ei
  • dl koud water
  • Arachideolie om te frituren

Instructies

  • Snijd de zalm in blokjes van 2 x 2 cm.
  • Roer de sojasaus, rijstazijn en saké door elkaar in een kom.
  • Voeg de zalmblokjes toe en schep ze goed om met de marinade.
  • Laat de zalm minstens 2 uur marineren in de koelkast.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Klop het ei los met een vork en voeg het koude water toe.
  • Roer de bloem door het ei-watermengsel totdat een glad beslag ontstaat.
  • Zet het beslag in de koelkast om koel te blijven.
  • Verhit een laagje arachideolie in een wok tot ongeveer 185°C.
  • Wentel de gemarineerde zalmblokjes door het beslag en schud het overtollige beslag af.
  • Frituur de zalmblokjes in kleine porties gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
  • Serveer per persoon 3-4 blokjes, samen met zoetzure gember, wasabi en extra sojasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de amuse op een klein bordje met een toefje wasabi en een paar plakjes zoetzure gember voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge saké past uitstekend bij de delicate en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Biefstukreepjes met peultjes en champignons

Biefstukreepjes met peultjes en champignons

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram biefstuk extra dun
  • 500 gram peultjes
  • 200 gram champignons in schijfjes
  • 1 dl droge sherry
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 4 eetlepels olijfolie
  • instantsausbinder
  • peper en zout

Instructies

Voorbereiding : enkele uren vooraf.

  • Snij het vlees in dunne reepjes (dat gaat heel gemakkelijk als u het eerst ongeveer 45 minuten in de diepvriezer zet). Doe de reepjes in een kom.
  • Meng 3 eetlepels olijfolie en 1 dl sherry onder de biefstukreepjes. Dek af en zet enkele uren koel weg.

Bereiding:

  • Verhit de wok en doe er 1 eetlepel olie in.
  • Doe er de champignonschijfjes in en laat al roerend bakken, op een hoog vuur.
  • Kruid lichtjes met peper en zout.
  • Voeg na enkele minuten de diepgevroren peultjes toe en laat ze nog ongeveer 3 minuten meebakken.
  • Schep de mengeling uit de pan of wok en hou ze warm.
  • Doe de biefstukreepjes in de pan en laat even bakken aan alle kanten (doe niet te veel vlees tegelijk in de pan).
  • Doe er dan de groentemengeling bij en roer om.
  • Voeg 3 eetlepels chilisaus en een beetje water toe en bind lichtjes met de instantsausbinder.

Notities

Dien op met rijst of pasta.

Gevulde paprika met bolognes saus

Gevulde paprika met bolognes saus

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 2 ovenschalen

Ingrediënten

  • 6 paprika's
  • 500 gram gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 180 gram ontbijtspek in blokjes of reepjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 wortels
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 390 gram tomatenblokjes blik
  • 200 gram champignons
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • Snufje peper
  • Handje geraspte kaas

Instructies

  • Verhit een hapjes of wokpan en voeg de spek toe.
  • Bak deze iets krokant en laat de spekjes uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Haal het overtollige vet uit de pan maar laat er nog net genoeg in om de ui en knoflook in aan te fruiten.
  • Snijd de wortel in stukjes en bak 3 minuutjes mee met de ui.
  • Voeg dan ook het gehakt toe en bak dit rul.
  • Snijd de bleekselderij in plakjes en bak ook nog even kort mee.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met de Italiaanse kruiden.
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe en roer goed door elkaar. Giet dan ook de tomatenblokjes er bij en voeg de spekjes weer toe.
  • Breng de bolognesesaus op smaak met een snufje peper.
  • Laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen en verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadjes.
  • Vul ze met de bolognesesaus en bestrooi met wat kaas.
  • Zet ze ca 35 minuten in de oven.
  • Reken per persoon ongeveer 2 tot 3 halve paprika's, afhankelijk of je er nog pasta, rijst of aardappels er bij serveert.

Notities

Reken per persoon ongeveer 2 tot 3 halve paprika's, afhankelijk of je er nog pasta, rijst of aardappels er bij serveert.

Tjap Tjoy (nooit meer van de Chinees)

Tjap Tjoy (nooit meer van de Chinees)

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: China
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kipfilet in plakjes
  • 3 eetlepel(s) zonnebloem-Arachide- olie
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 wortels (of 1 grote) in stukjes/plakjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • ½ komkommer in stukjes
  • 250 g kastanje- champignons, in plakjes
  • 125 g bamboescheuten blikje
  • 125 g taugé met kokend water over gieten!
  • 2 eetlepel(s) lichte Chinese sojasaus of ketjap manis/-asin
  • 2 eetlepel(s) oestersaus of vissaus
  • 4 dl kippenbouillon
  • 3 tl maïzena of aardappelzetmeel
  • voor de liefhebber;
  • rasp 1 cm verse gember door het gerecht

Instructies

  • Bak de kip in 3-4 min. rondom bruin in hete olie.
  • Schep de kip uit de pan en bak de rode peper, knoflook (eventueel 1 ui in parten)2-3 min. in achtergebleven olie.
  • Voeg hierbij de wortel en paprika en na 3 min. ook de komkommer, champignons en bamboescheuten.
  • Als de groenten beetgaar zijn ook de kip toevoegen.
  • Meng sojasaus, oestersaus, bouillon en maïzena en roer dit door het gerecht.
  • Verwarm het geheel nog even door tot het gaat binden en als allerlaatste de taugé erover.

Notities

varieer met alle soorten groenten zoals ; paksoi, broccoli, wel of geen ui

Sambal goreng tauge/tahu

Sambal goreng tauge/tahu

Roerbak van taugé en tahu (Midden-Java)
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g tahu
  • 1 eetlepel(s) taotjo =gefermenteerde sojabonen/toko
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode lombok =spaanse peper
  • 2 takjes selderij
  • 100 g taugé
  • 1 handvol fijngesneden prei.
  • Suiker naar smaak
  • plantaardige olie
  • zout

Instructies

  • Snijd de tahoe in blokjes.
  • Pel de sjalotjes en de knoflook, verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de lombok en snijd alles ragfijn.
  • Snijd de selderij fijn.
  • Was de taugé en verwijder evt. de groene vliesjes.
  • Was de prei en snijd deze fijn.
  • Verhit de olie in de wok en bak de tahublokjes goudbruin, schep ze uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Giet de olie op ongeveer 3-4 eetlepels na uit de wajan.
  • Smoor de sjalot en de knoflook in de wajan.
  • Voeg een scheutje water en zout naar smaak toe.
  • Doe de gesneden lombok, de taugé, de prei, taotjo en de gebakken blokjes tahu erbij en roerbak dit alles ongeveer 3 minuten totdat het water verdampt is.
  • Voeg de suiker en de selderij toe en verwarm even door tot de suiker is opgelost.