Mijn Indische gehaktschotel
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 gram rundergehakt mager
- 1 ui gesnipperd
- 1 tomaat in stukken gesneden
- 2 flinke eetlepels satésaus hot
- peper en zout naar smaak
- ½ zakje voorgekookte krieltjes eventueel kleingesneden
- 2 eetlepels seroendeng
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Verhit een wok (zonder olie).
Bak het gehakt in 3 min. rul in het eigen vet.
Voeg de gesneden ui toe en bak 2 min. mee.
Meng de tomaat, de satésaus en peper naar smaak erdoor.
Voeg de voorgekookte krieltjes toe en roer om.
Schep dit mengsel in ovenschaal.
Strooi de seroendeng erover.
Bak de schotel in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.
Lekker met een frisse salade...
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Javaanse smoorschotel
Een beetje van mezelf en een beetje van Tip 1997....
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ blok tahoe /tofu in blokjes gesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- arachideolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teenje knoflook gesnipperd
- 1 theelepel trassi verkruimeld
- 250 gram wokgroenten
- 2 eetlepels santen geraspte / ca. 1 à 2 cm van een blok
- 1 eetlepel pindakaas
- zout
- peper
Laat de tahoe/tofu in een marinda van ketjap, sambal een half uurtje staan.
Laat even uitlekken.
Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui, trassi en de knoflook.
Als de ui lichtbruin is voeg je de tahoe toe en laat deze ca. 8 à 10 minuten lekker bruin worden.
Voeg de geraspte santen erbij met een 1/2 à 1 kopje warm water.
Voeg dan de groeten toe met zout en peper naar smaak.
Laat dis alles ca. 5 minuten smoren.
De groenten moeten wel een beetje knapperig blijven.
Tot slot nog de pindakaas erdoor roeren.
Serveer met witte rijst, kroepoek gefruite uitjes of andere Indische 'lekkernijen'.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Roergebakken bonen met kruidige dressing
Als ik eters krijg en er iets heel lekkers op tafel moet komen, maak ik heel vaak dit recept.
Je kunt er met 4-6 personen van eten. Heel raar maar het recept in de Tip geeft aan 2 personen!!! Echt een aanrader....
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram sperziebonen
- 150 gram sugarsnaps
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 theelepel zout
- 150 gram doperwten diepvries
- 1 blik flageoletten 400 gr, uitgelekt
- 3 stuks lenteuitjes in ringetjes
- 5 eetlepel(s) olijfolie
- 1,5 eetlepel(s) sherry-azijn of witte-wijnazijn
- 3 eetlepel(s) fijngesneden bonenkruid of uit potje
- 2 eetlepel(s) Parmezaanse kaas vers geraspte
- zout
- versgemalen peper
In ruim kokend water met zout na elkaar sperziebonen in ca. 7 minuten en sugarsnaps in ca. 4 minuten beetgaar koken. Groenten afspoelen onder koud stromend water en laten uitlekken.
In wok olie verhitten en sperziebonen, sugarsnaps en doperwten ca. 4 minuten roerbakken.
Flageoletten en lente-uitjes ca. 2 minuten meebakken.
Bonenschotel in schaal scheppen.
In steelpan olie met azijn al kloppend verwarmen, maar niet laten koken.
Van vuur af bonenkruid en kaas erdoor roeren.
Dressing op smaak brengen met zout en peper.
Dressing over bonen sprenkelen.
Garneren met takjes bonenkruid.
Het gerecht kan zowel warm als lauw gegeten worden.
Het gerecht kan zowel warm als lauw gegeten worden.
Bronvermelding
Tip Culinair juni 1998 blz. 28
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Ayam Bumbu Rujak
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg kipvleugels of zgn barbecuestick
- 50 gram sjalotjes fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels chilipepers gedroogde / fijngestampt
- 5 kemirienoten fijngemalen
- ¼ theelepel koenjit geelwortel
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
- 400 ml kokosmelk blik
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 stukje gemberwortel ter grootte van ca. 5 cm
- 1 stengel sereh citroengras
Voorbereiding
Meng de sjalotjes, knoflook, kemirienoten, chilipepers, zout en suiker met 50 ml kokosmelk tot een pasta.
Bereidingswijze
Verhit de olie in een wok en fruit dit mengsel 1 a 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
Leg de stukken kip, gemberwortel en de sereh (citroengras) in de wok en bak deze 5 minuten of meer op in de wok op een middelhoog vuur.
Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en laat dit in 45 minuten gaar worden.
Af en toe omscheppen/roeren.
Het gerecht is klaar als de saus wat is ingedikt en de kip gaar is; het lekkerste als de kip bijna van het botje valt.
Lekker als onderdeel van een rijsttafel.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Zoetzuur varkensvlees
Ik vond dit lekkerder dan van de Chinees.
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 350 gram varkenshaas in grove stukken gesneden
- 3 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 teen knoflook gesnipperd
- 1 prei in ringen gesneden
- 1 ui gesnipperd
- ½ paprika in stukken gesneden
- 1 stukje gemberwortel of 1 eetlepel uit een potje Go-Tan
- 1 eetlepel(s) goela djawa of bruine suiker
- ½ eetlepel(s) sereh uit een potje Go-Tan
- flinke scheuten ketchup – BBQsaus – poestasaus of iets dergelijks
- maïzena om te binden
- 1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak
- zout
- margarine om te bakken
Verhit de margarine en bak daarin het varkensvlees (ik gebruikte zelf hamlappen, maar ik denk dat varkenshaas lekkerder is) rosé.
Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
Bak in de achtergebleven margarine de ui, knoflook, prei en paprika en voeg de gemberwortel, suiker, sereh, ketchup, sambal en zout toe.
Wok de groenten bijna gaar en voeg tot slot het vlees toe.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Empal djawa pedis
droog vleesgerecht,
Vele recepten bestaan er; deze is voor het nageslacht (blog)..
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 grote ui fijngesneden
- 4 grote tenen knoflook
- 3 rode pepers lomboks, fijngesneden, zaadjes verwijderd
- 2 volle theelepels ketoembar
- ½ theelepel djinten
- zout
- 1 eetlepel goela djawa
- 500 gram rundvlees mager / bieflappen, in dunne plakken van 4x8 cm
- 2 dl kokosmelk
- 1 schijfje laoswortel of 1 theelepel -poeder
- 1 daon salamblaadje Toko
- 1 theelepel tamarindepasta
- zonnebloemolie
Wrijf de ui, knoflook en peper in een vijzel of gebruik een keukenmachine.
Ketoembar, djinten, zout en goela djawa erdoor mengen.
Vlees, kokosmelk, kruidenmengsel , laos, salam en tamarindepasta in een pan doen en zoveel water toevoegen dat vlees net onder staat.
Aan de kook brengenen vlees in ca. 20 minuten gaar koken.
Het vlees moet net niet uit elkaar vallen en het vocht moet zoveel mogelijk verdampt zijn.
Vlees uit de pan scheppen en op plank tot platte plakjes uitkloppen.
Olie in wok verhitten en vlees in 3 à 4 minuten bruin bakken.
Bron; Tip Culinair januari 1998
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Smoor Babi van Lidy Poll-Weber
Balinees gesmoord varkensvlees
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 to maten
- 3 bosuitjes
- 400 gram hamlappen
- eetlepels olie
- 3,5 eetlepels Balinese Kruidenpasta klik voor het recept
- 4 eetlepels ketjap manis
- peper
- nootmuskaat
Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in reepjes snijden.
Bosuitjes in ringen van 2 cm snijden.
Vlees in dunne plakjes (dwars op de draad) snijden.
In wok olie verhitten en kruidenpasta (boemboe) al omscheppend fruiten tot het lekker gaat ruiken.
Plakjes vlees toevoegen en ca. 3 minuten roerbakken.
Bosui, tomaten, ketjap en 1 dl water erdoor scheppen en vlees nog ca. 10 minuten zachtjes doorsudderen.
Op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Serveren met o.a. Djoekoet Oerap of sperziebonen en een Indische komkommersalade en uiteraard witte
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Kra
Calories:
Author: Cor Klaar
keukepapier
pollepel
grote opscheplepel met gaatjes
bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)
- 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
- ½ pot keukenstroop
- 1 schijf gula Djawa palm suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snufje zout
- olie
Olie in een wok verhitten,
Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
Het duurt wel even, dus blijft roeren!
De gepofte rijst in de was teil doen.
Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
En gelijk de mengsel roeren.
Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
Kra op een plank storten en snijden.
En smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Kung Pao kip
Calories:
Author: Cor Klaar
Pinda’s roosteren:
- 3 eetlepels olie
- 3 kopje rauwe pinda’s (zoute pinda’s uit een zakje mag ook)
Kip marineren:
- 1 kg kipfilet in blokjes
- 5 eetlepel olie
- 3 eetlepel maizena/rijstmeel
- 2 ½ theelepel zout
- 4 eetlepels shaoxing rijstwijn scheut druivensap (alcoholvrij is ook goed)
- 3 volle theelepels witte peper
De saus maken:
- 5 eetlepels lichte sojasaus
- 3 eetlepel donkere sojasaus
- 2 eetlepel rijstazijn
- 4 theelepel rietsuiker bruine suiker is ook goed
- 2 eetlepel maizena
- Half kopje water
De rest van de ingrediënten:
- 500 mL olie
- 9 grote teentjes knoflook
- 6 plakjes verse gember 1/2 cm dik
- 6 spaanse rode pepers
- 2 theelepel Sichuan peperkorrels als je ze kunt krijgen, zonder kan ook
- 1 bos lente-uitjes
Rooster eerst de pinda’s.
Verhit olie in een wok.
Bak de pinda’s 3 minuten, roer goed.
Zet gas uit.
Roer nog een minuutje.
Zet apart.
De pinda’s worden krokant bij afkoelen.
Snij de kip in blokjes.
Vermeng met de marinade-ingrediënten.
Marineer ±20 minuten.
Maak de saus door alle ingrediënten in een kom bij elkaar te voegen.
Zet apart.
Snij de knoflook, de verse gember en de rode peper zeer klein. (Verwijder eventueel de zaadjes als je minder heet wil.
Voor juist heter kun je gedroogde chilies nemen of lombok rawit gebruiken.)
Snij de lente-ui in stukjes van ±1 cm. Laat de donkerste groene stukken weg.
Verhit olie in de wok. Bak de kipblokjes totdat ze mooi krokant zijn.
Haal ze uit de wok en doe ze in een kom. Hou ze even apart.
Verhit opnieuw olie in de wok. Bak de knoflook, gember en peper op matig vuur.
Als het begint te geuren voeg dan de kip toe. Roer goed om, bak de kip 2 minuutjes mee.
Roer voor toevoegen de saus goed om. De maïzena is naar de bodem gezakt.
Voeg nu de saus toe. Verhit goed en laat de saus dik worden.
Zorg dat alle kipblokjes goed met saus bedekt zijn.
Voeg de lente-ui toe en roerbak 2 minuten mee.
Voeg de pinda’s toe. Goed omroeren. Klaar.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28
Kruidige Boemboe Bali Makreel
Proef de smaken van Bali met deze kruidige makreel in boemboe-stijl!
Een aromatisch gerecht dat ook heerlijk is met kip of andere vissoorten.
Perfect voor een exotische maaltijd die je in no-time op tafel hebt.
Geniet van de intense smaken en heerlijke kruidenmix!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 middelgrote makrelen
- 2 eetlepels ketjap manis eventueel verdund met water
- 3 eetlepels plantaardige olie of meer indien nodig
- 2 middelgrote uien fijngehakt
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 5 rode pepers lombok merah in dunne ringen
- 1 schijfje laos of ½ theelepel laospoeder
- 1 spriet sereh citroengras
- 3 blaadjes djeroek poeroet limoenblad
- 2 blaadjes salam Indonesisch laurierblad
- Een klein stukje gember fijngehakt
Was de makrelen en snijd ze in brede moten.
Bak de makrelen in hete olie aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
Pel de uien en knoflook en snipper beide fijn.
Snijd de rode pepers in smalle ringen.
Verhit 1 eetlepel van de olie waarin de vis is gebakken in een wok.
Fruit de knoflook lichtbruin en voeg de ui, rode pepers, laos, gember en sereh toe.
Laat ze mee fruiten.
Voeg de blaadjes djeroek poeroet, salam, ketjap en een scheutje water toe.
Laat het mengsel even koken.
Verwarm de vis voorzichtig in het kruidenmengsel.
Voor een intensere smaak, laat het gerecht een dag van tevoren maken.
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 28