Zoutgebakken Hele Vis met Frisse Basilicumsaus

Zoutgebakken Hele Vis met Frisse Basilicumsaus

Een sappige hele vis, perfect gegaard in een krokante zoutkorst, geserveerd met een frisse basilicumsaus. Een elegant en smaakvol gerecht!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele vis bijv. grote zalmforel, karper of brasem
  • 1 kg grof zeezout
  • 350 g bloem
  • 6 eiwitten

Instructies

  • Laat de vis door de visboer schoonmaken, maar met huid en kop intact voor extra smaak.
  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Meng het zeezout, bloem en eiwitten in een kom tot een stevig deeg.
  • Rol het zoutdeeg uit op een bakplaat en leg de vis erop.
  • Vouw het deeg zorgvuldig rondom de vis en druk de naden stevig aan zodat de vis volledig ingepakt is.
  • Plaats de vis in de oven en bak deze 30 minuten.
  • Haal de vis eruit en laat hem nog 15 minuten rusten voordat je de korst openbreekt.
  • Breek voorzichtig de zoutkorst en verwijder de bovenste laag.
  • Schep de vis voorzichtig uit de korst en serveer direct met basilicumsaus.

Notities

Serveertip:

Lekker met geroosterde groenten en een frisse salade met citroenvinaigrette.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een droge Chablis past perfect bij dit gerecht en versterkt de delicate smaken van de vis en de zoutkorst.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 8g | Zout: 2.5g | Sugar: 1g

Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan

Romige Mosselsoep uit Yerseke met Lamsoren en Saffraan

Deze romige mosselsoep uit Yerseke, doordrenkt met saffraan, biedt een heerlijke smaakervaring van de zee, geserveerd met lamsoren en een vleugje salie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Mosselen voorbereiden: Boen de mosselen goed schoon en verwijder kapotte mosselen of mosselen die na een tik niet meer sluiten.
  • Koken van mosselen: Voeg de mosselen, wijn en slagroom samen in een pan en breng aan de kook.
  • Zet het deksel op de pan en kook de mosselen 5 minuten op hoog vuur, schud de pan tussendoor totdat de mosselen openen.
  • Uitlekken: Haal de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Bewaar het kookvocht en zeef dit door een doek.
  • Verwijder de mosselen uit hun schelpen.
  • Soepbasis maken: Verhit de boter in een grote pan.
  • Bak de ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Soep afronden: Voeg het kookvocht van de mosselen, de zeekraal en lamsoren toe en kook nog 5 minuten.
  • Voeg de mosselen toe en verwarm alles goed door.
  • Afmaken: Breng de soep op smaak met zout en peper en bestrooi met de fijngehakte salie.
  • Serveer de soep lauwwarm en geniet van de rijke smaak van de zee.

Notities

Wijnadvies
Een frisse Vouvray of Sancerre past uitstekend bij deze romige mosselsoep en complimenteert de saffraansmaak.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 750g | Sugar: 2g

Romige Mosselsoep met Zeekraal en Lamsoren

Romige Mosselsoep met Zeekraal en Lamsoren

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 225kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • zeefdoek

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout peper
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Boen de mosselen schoon.
  • Verwijder kapotte mosselen en mosselen die na een tik op het werkblad niet meer sluiten.
  • Breng de mosselen met witte wijn en slagroom aan de kook.
  • Laat met de deksel op de pan 5 minuten op hoog vuur koken.
  • Schud de pan tussendoor tot de mosselen open zijn.
  • Schep de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Neem de mosselen uit de schelpen.
  • Zeef het kookvocht door een doek.
  • Verhit boter in een grote pan.
  • Bak de ui op laag vuur ongeveer 5 minuten, regelmatig omscheppend.
  • Voeg bouillon en saffraan toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen en zeekraal toe aan de bouillon en laat nog ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg lamsoren en mosselen toe aan de soep en verwarm het geheel goed door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi met fijngehakte salie.

Notities

Variatie-ideeën:

Vervang lamsoren eventueel door veldsla.
Gebruik haricots verts (dunne sperzieboontjes) in plaats van zeekraal.
Serveer de soep met geroosterde witbroodreepjes bestreken met mosterdboter of verse roomkaas met mierikswortel.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een klassieke Muscadet past uitstekend bij de romige mosselsoep.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 16g | Vet: 12g | Zout: 1.9g | Sugar: 3g

Romige Mosselsoep uit Yerseke

Romige Mosselsoep uit Yerseke

Deze romige mosselsoep uit Yerseke brengt de smaak van de zee naar je bord, met verse mosselen, zeekraal en lamsoren in een delicate bouillon.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Borstel de mosselen schoon en verwijder kapotte exemplaren of mosselen die na een tik niet sluiten.
  • Breng de mosselen met de witte wijn en slagroom aan de kook in een afgedekte pan.
  • Laat ze ongeveer 5 minuten koken tot ze open zijn, schud de pan af en toe.
  • Schep de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Haal de mosselen uit de schelpen.
  • Zeef het kookvocht door een zeefdoek.
  • Verhit de boter in een grote pan en bak de gesnipperde ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Voeg de bouillon en saffraan toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe aan de bouillon en laat nog eens 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de lamsoren en mosselen toe aan de soep en verwarm alles goed door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de soep vlak voor het serveren met fijngehakte salie.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze romige mosselsoep met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 10g