Spinaziestamppot met uitgebakken spekjes en kaas
Een smeuïge spinaziestamppot met krokant uitgebakken spekjes en romige, gesmolten kaas voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 kg verse spinazie in smalle reepjes
- 2 dl melk
- 150 g geraspte kaas
- 200 g spekblokjes
- Boter naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in een koekenpan met een beetje boter uit tot ze krokant zijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de spekjes met het spekvet door de puree.
Voeg op laag vuur de melk, geraspte kaas en spinazie toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
Breng op smaak met zout en peper en warm het geheel goed door.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een beetje nootmuskaat of een handje geroosterde pijnboompitten voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en hartige spekjes in deze stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Slastamppot met Sesamkip en Sjalottenjus
Een verrassende stamppot met romige bloemkoolpuree en frisse ijsbergsla, geserveerd met malse kip in een krokant sesamjasje en een smaakvolle sjalottenjus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 dl melk verwarmd
- 300 g ijsbergsla
- 4 enkele kipfilets
- 4 sjalotjes in ringetjes
- 40 g boter
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels sesamzaadjes of fijngehakte amandelen
- 1 zakje rundvleesjus
- 700 g bloemkool in roosjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook nog 10 minuten tot alles gaar is.
Giet af en stamp de aardappelen en bloemkool samen met de warme melk tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met peper en zout.
Verhit intussen de boter in een koekenpan.
Bestrijk de kipfilets met mosterd en bestrooi met sesamzaadjes of amandelen.
Bak de kip op hoog vuur rondom bruin en laat op laag vuur in 20 minuten gaar worden, keer regelmatig.
Neem de kip uit de pan en houd warm.
Bak de sjalotjes in het bakvet 1 minuut.
Voeg 250 ml water en het zakje jus toe en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
Schep de ijsbergsla door de bloemkoolpuree en verwarm kort door tot alles goed warm is.
Serveer de stamppot met de sesamkip en sjalottenjus.
Zonder vlees:
Schep in plaats van de kipfilet 100 gr in blokjes gesneden Leidse 20+ kaas, 1 in stukjes gesneden appel en 1 eetlepel mosterd door de stamppot. Bestrooi met 8 gehakte walnoten en maak geen jus.
Serveertip:
Lekker met een frisse wortelsalade of een scheutje citroensap over de kip voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier past goed bij de frisse en romige smaken van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Romige Selderijstamppot met Gorgonzola en Krokante Selderijchips
Een romige stamppot van knolselderij en aardappel, verrijkt met pittige gorgonzola en afgemaakt met knapperige selderijchips voor een heerlijke textuur.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote knolselderij geschild en in blokjes
- 200 g knolselderij apart gehouden, in dunne reepjes
- 1 liter frituurolie
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 25 g boter
- 2 eetlepels slagroom
- 200 g gorgonzola verkruimeld
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de grill voor.
Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan en frituur de dunne reepjes knolselderij in 2 minuten krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Kook ondertussen de aardappelen, blokjes knolselderij en bleekselderij samen in een pan met 2½ cm water en een snufje zout en peper, gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
Giet het water af en stamp de groenten fijn met de boter en slagroom tot een romige stamppot.
Schep de stamppot in een ovenschaal en bestrooi met de gorgonzola.
Plaats onder de grill en laat de kaas smelten.
Serveer de stamppot met de knapperige knolselderijchips erbovenop.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade met walnoten en balsamico-dressing.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Viognier past goed bij de romige structuur en de pittige gorgonzola.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Romige Andijviestamppot met Gehakt en MonChou
Een heerlijke romige andijviestamppot met gehakt en zachte MonChou, op smaak gebracht met uiensoeppoeder voor een extra hartige touch.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 500 g panklare andijvie
- 100 g half-om-halfgehakt
- 100 g MonChou
- 3 eetlepels uiensoeppoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in 15-20 minuten gaar.
Verhit een droge koekenpan en bak het gehakt rul en gaar.
Giet de aardappelen en andijvie af en stamp ze samen tot een smeuïge stamppot.
Meng het gehakt, de MonChou en het uiensoeppoeder door de stamppot.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met gebakken spekjes of een scheutje mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de MonChou in de stamppot.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Rode Ui-Appelstamppot met Tonijn en Krokante Knoflook
Een verrassende stamppot met zachte rode ui, frisse appel en hartige tonijn, afgemaakt met krokante knoflookchips voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 grote rode uien in dunne partjes
- 3 stevige appels geschild en in stukjes
- 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel chilipoeder
- 200 g tonijn naturel uit blik, uitgelekt
- 1 dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in weinig gezouten water in ± 25 minuten gaar.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflookplakjes goudbruin.
Schep de knoflook met een schuimspaan op een dubbelgevouwen stuk keukenpapier om uit te laten lekken.
Bak de rode ui in het bakvet ± 3 minuten.
Voeg de appel, tijm en chilipoeder toe en bak nog ± 4 minuten tot de appel beetgaar is.
Giet de tonijn af en verdeel in grove stukken.
Schep de tonijn door het appel-ui-mengsel en laat ± 2 minuten zachtjes sudderen.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk tot een smeuïge puree.
Schep de puree door het appel-ui-vismengsel en warm alles goed door.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Serveer met de krokante knoflookchips als topping.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van komkommer en rucola.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier past goed bij de combinatie van tonijn en appel.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst
Een smeuïge rode koolstamppot met appelmoes en kruidige jus, geserveerd met sappige braadworstjes voor een klassieke, hartige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 rode kool fijngesneden
- 4 verse braadworsten
- 50 g boter
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 theelepels basterdsuiker
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- 1 dl appelmoes
- 1 mespunt kruidnagelpoeder
- 1 dl water
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de rode kool in 25 g boter al omscheppend 5 minuten beetgaar.
Prik de braadworsten in en bak ze in 25 g boter in een pan in 5 minuten rondom bruin.
Voeg 1 dl water, de azijn, suiker, laurier en kruidnagel toe en stoof de worsten 20 minuten op laag vuur.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de appelmoes tot een smeuïge puree.
Schep de rode kool door de stamppot en breng op smaak met peper, zout en kruidnagelpoeder.
Neem de worstjes uit het stoofvocht en snijd ze in plakken.
Verwijder het laurierblad en de kruidnagel uit de jus.
Schep de worst door het stoofvocht en serveer dit als jus bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een schepje extra appelmoes of een handje geroosterde walnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de stamppot en de jus.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Radicchio-Courgettestamppot met Gerookte Kip en Parmezaan
Een verrassende stamppot met een Italiaanse twist, gemaakt met radicchio, courgette, Parmezaanse kaas en gerookte kip.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 courgettes in dobbelsteentjes
- 2 kropjes radicchio roodlof, fijn gesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 dl kippenbouillon
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 75 g olijven in ringetjes
- 200 g gerookte kip in stukjes
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de courgette al omscheppend 2 minuten.
Voeg de geperste knoflook, radicchio en olijven toe en bak nog 1 minuut mee.
Zet het vuur uit.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de warme kippenbouillon tot een smeuïge puree.
Schep de gebakken groenten en Parmezaanse kaas door de puree en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de stukjes gerookte kip.
Serveer direct.
Variatietips:
Vervang de gerookte kip door een tussen plasticfolie platgeslagen kipfilet.
Steek er met een cocktailprikker een plak rauwe ham en een salieblaadje op en bak de kip op de grillplaat snel bruin.
Vervang de courgette door aubergine en voeg aan de stamppot gehakte salie toe.
Serveertip:
Lekker met een scheutje balsamico of extra geraspte Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de frisse en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Radicchiostamppot met Geitenkaas, Mango en Hazelnoten
Een verrassende stamppot met knapperige radicchio, romige geitenkaas, zoete mango en geroosterde hazelnoten voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 kropjes radicchio rode sla, in dunne reepjes
- 1 kleine mango in stukjes
- 200 g geitenkaas in stukjes
- 180 g hazelnoten geroosterd
- 25 g boter
- 1 dl melk
- 2 theelepels majoraan
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 25 minuten gaar.
Was de radicchio en snijd in dunne reepjes.
Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd in stukjes.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op laag vuur goudbruin.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de boter en zoveel melk tot een smeuïge puree ontstaat.
Breng op smaak met majoraan, peper en zout.
Schep de radicchio en mango erdoor en verwarm de stamppot enkele minuten op laag vuur (de radicchio moet knapperig blijven).
Voeg op het laatst de geitenkaas en geroosterde hazelnoten toe en meng voorzichtig door.
Breng indien nodig extra op smaak met zout en peper en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamicoazijn voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Viognier past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete mango.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Raapstelenstamppot met Knapperige Spekjes en Gebakken Appel
Een frisse en smeuïge stamppot met knapperige raapstelen, krokant gebakken spekjes en zoete gebakken appelschijven voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 400 g raapstelen gewassen en fijngesneden
- 200 g magere spekblokjes
- 2 stevige appels in plakken gesneden
- 1½ dl melk
- Boter naar behoefte
- Citroensap naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig en lichtbruin.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken.
Besprenkel de appelplakken met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk, zout en peper tot een luchtige puree.
Voeg de spekblokjes met het spekvet en de fijngesneden raapstelen toe en meng goed door.
Verwarm boter in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten goudbruin.
Schep de stamppot in een schaal en leg de gebakken appelschijven erbovenop.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een snufje kaneel over de gebakken appels voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de frisse raapstelen en zoete appel.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6
Raapstelenstamppot met Zoete Aardappel, Hazelnoten en Oude Kaas
Een romige stamppot met zoete en kruimige aardappelen, frisse raapstelen, geroosterde hazelnoten en een krokant korstje van oude kaas.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 750 g zoete aardappel geschild en in stukken
- 100 g hazelnoten geroosterd en grof gehakt
- 2 bosjes raapstelen gewassen en grof gesneden
- 4 eetlepels oude kaas geraspt
- Melk naar behoefte
- Boter naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen en zoete aardappel in gezouten water tot ze gaar zijn.
Giet af en stamp fijn met boter en melk tot een gladde, maar stevige puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak ze grof.
Snijd de worteltjes van de raapstelen en snijd de bladeren grof.
Roer de raapstelen en ¾ van de hazelnoten door de puree.
Schep de stamppot in grote kommen en strijk de bovenkant glad.
Meng de rest van de hazelnoten met de geraspte oude kaas en strooi dit over de stamppot.
Grill onder een hete grill tot een goudbruin, knapperig korstje ontstaat.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een scheutje balsamico voor extra smaakdiepte of wat extra geraspte oude kaas bij het opdienen.
Wijnadvies:
Een frisse, licht houtgerijpte witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en de nootachtige smaak van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 6