Maanzaad Cake met Honing

Maanzaad Cake met Honing

Een kruidige maanzaad cake met honing en rozijnen, gedecoreerd in de vorm van een maan. Een heerlijke traktatie voor bij de koffie.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei glazuur
  • 100 gram maanzaad
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 225 gram boter
  • 225 gram golden syrup of bloemenhoning
  • 3 dl melk
  • 3 eetlepels suiker
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren cake
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel koekkruiden

Instructies

  • Bereid een springvorm voor met karton en bakpapier.
  • Breng melk, 1 zakje vanillesuiker en suiker aan de kook.
  • Voeg maanzaad toe en kook kort.
  • Roer rozijnen erdoor en laat afkoelen.
  • Maal het mengsel fijn.
  • Maak een cakebeslag van boter, honing, eieren, kruiden en bakmeel.
  • Schep de helft van het beslag in de vorm.
  • Verdeel het maanzaadmengsel erover.
  • Schep de rest van het beslag erop.
  • Bak de cake 90 minuten op 175°C.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Maak een glazuur van eiwit en poedersuiker.
  • Doe het glazuur in een frietzakje en decoreer de maan.

Notities

Serveertip:
Serveer de cake met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Eiswein, past goed bij de maanzaad cake.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 12 satéprikkers
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram chocolade
  • Kaneel
  • Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een rooster.
  • Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers.
  • Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
  • Plak twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.

Notities

Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Romige Borstplaat met Smaakvariaties

Zelfgemaakte romige borstplaat met diverse smaakopties, een klassieke traktatie voor Sinterklaas.
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 4 eetlepels slagroom
  • 200 gram suiker
  • Enkele druppels essence naar smaak

Instructies

  • Leg bakpapier op een bakplaat of plank.
  • Maak borstplaatvormen nat en leg ze op het bakpapier.
  • Bekleed een kleine taartvorm met aluminiumfolie voor wilde borstplaat.
  • Breng suiker, room en boter al roerend aan de kook op laag vuur.
  • Laat de suiker smelten en het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Test de dikte door de gesmolten suiker van de lepel te laten lopen.
  • Haal de pan van het vuur als de laatste druppel als draad aan de lepel hangt.
  • Roer eventueel essence door het mengsel.
  • Roer de suikersiroop krachtig door tot het mengsel afkoelt en krast.
  • Schenk het mengsel direct in de vormen.
  • Druk de vormen tegen de bakplaat om lekken te voorkomen.
  • Laat de borstplaat afkoelen en hard worden.
  • Schuif de vormen na 15 minuten voorzichtig over het bakpapier.
  • Draai de vormen om en laat de andere kant drogen.
  • Verwijder de vormen en leg de borstplaat op een schaal.
  • Snijd wilde borstplaat in stukken met een nat mes.

Notities

Serveertip:
Serveer de borstplaat als traditioneel Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez sherry, past goed bij de borstplaat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Appelbollen in Bladerdeegnet

Appelbollen in Bladerdeegnet

Heerlijke appelbollen met amandelspijs in een krokant bladerdeegnet, een feestelijk dessert voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 8 appelbollen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd uit 8 plakjes bladerdeeg een appelvorm met een blaadje.
  • Vul de holte van de halve appels met amandelspijs.
  • Leg de appels met de holte naar beneden op de deegvormen.
  • Bestrooi de appels met suiker.
  • Snijd de 4 overgebleven plakjes deeg in reepjes.
  • Leg de reepjes diagonaal over de appels als een netje.
  • Plak de randen vast met water.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Bestrijk het deeg met het eimengsel.
  • Bak de appelbollen in het midden van de oven in 25-30 minuten bruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbollen warm met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Hartige Banketletter met Worst, Appel en Tijm

Hartige Banketletter met Worst, Appel en Tijm

Een hartige variant op de traditionele banketletter, gevuld met worst, appel en tijm. Perfect voor Sinterklaasavond.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Hartige taart, Koek
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Lactosevrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 appel geschild en geraspt
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 600 gram Catalaanse worstjes
  • 8 pakjes bladerdeeg diepvries
  • Bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
  • Snijd het vel van de worstjes open en druk het vlees in een kom.
  • Meng de geraspte appel en tijm door het worstvlees.
  • Vorm van het worstmengsel een rol die iets korter is dan de bladerdeegplakjes.
  • Rol de bladerdeegplakjes uit op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Leg de worstrol op het deeg.
  • Vouw het deeg over de worstrol en druk de randen goed dicht.
  • Vorm een letter van de deegrol.
  • Leg de banketletter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de banketletter met het losgeklopte ei.
  • Bak de banketletter in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de banketletter iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Serveer de banketletter warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Gevuld Speculaashart met Amandelspijs

Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur
rusten1 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 gram amandelen
  • 500 gram bloem
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 250 gram roomboter in blokjes
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 450 gram amandelspijs

Instructies

  • Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
  • Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
  • Kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
  • Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
  • Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
  • Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
  • Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
  • Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
  • Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
  • Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
  • Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
  • Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
  • Laat verder afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes

Zelfgemaakte Knapperige Kruidnootjes

Deze knapperige, zelfgemaakte kruidnootjes zijn heerlijk kruidig en een onmisbare traktatie tijdens Sinterklaas. Bak ze zelf en geniet van de geur!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 40 g boter in kleine stukjes
  • 2 eetlepels melk

Instructies

  • Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout boven een kom.
  • Voeg de boter en melk toe en wrijf met de vingers tot kruimels.
  • Kneed het deeg tot een stevige bal en verpak in huishoudfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol kleine balletjes van het deeg (ca.
  • 1 cm doorsnede) en druk ze iets platter op de bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ca.
  • 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen en bewaar ze luchtdicht.

Notities

Serveertip:

Meng 50 g fijngehakte pure chocolade door het deeg voor een extra lekkere twist.

Wijnadvies:

Lekker bij een glas warme chocolademelk of een kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Krokante Banketletter met Amandelspijs

Krokante Banketletter met Amandelspijs

Deze knapperige banketletter met romige amandelspijs is een heerlijke Sinterklaaslekkernij. Perfect om te serveren bij een kop warme chocolademelk!
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 600 g amandelspijs
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels slagroom
  • Bloem voor bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten ontdooien.
  • Maak het amandelspijs los in een kom en kneed met 1 losgeklopt ei, citroensap en slagroom tot een smeuïg mengsel.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem.
  • Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een dunne lap van ca. 16 cm breed en 70 cm lang.
  • Vorm van het amandelspijs een rol die iets korter is dan de deeglap.
  • Leg de spijsrol in het midden van de deeglap en vouw het deeg eromheen.
  • Bestrijk de randen met water en plak ze goed dicht.
  • Sluit ook de uiteinden.
  • Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm een letter, bijvoorbeeld de ‘S’ van Sint.
  • Bestrijk de letter met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Bak de banketletter in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat iets afkoelen en serveer lauwwarm of verwarm later opnieuw op 175°C.

Notities

Serveertip:

Serveer de banketletter met een kop warme chocolademelk of een glas speculaaslikeur.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Cream Sherry past perfect bij dit feestelijke gebak.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Chocolade-Dadels met Amandelspijs

Chocolade-Dadels met Amandelspijs

Deze luxe dadels gevuld met romige amandelspijs en gedipt in chocolade zijn een heerlijk zoete traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd55 minuten
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels amandelen
  • 175 g amandelspijs
  • ½ theelepel sinaasappelschil geraspt
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 20-25 dadels
  • 100 g pure chocolade in stukjes

Instructies

  • Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Meng in een kom het amandelspijs met sinaasappelrasp en sinaasappellikeur.
  • Voeg de geroosterde amandelen toe en kneed kort tot een stevig mengsel.
  • Snijd de dadels in de lengte open en verwijder de pitten.
  • Vul de dadels met het amandelspijsmengsel.
  • Bekleed een bakplaat of platte schaal met bakpapier.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (1,5-2 minuten op vol vermogen, tussendoor roeren).
  • Dip de gevulde dadels voor de helft in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier.
  • Laat de chocolade in de koelkast opstijven.
  • Haal de dadels voor het serveren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Notities

Serveertip:

Serveer de chocolade-dadels met een kop verse muntthee of een glaasje dessertwijn.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een PX Sherry of Muscat past perfect bij deze chocolade-dadels.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Broccolitaart met kaas en noten

Broccolitaart met kaas en noten

Deze hartige broccolitaart met romige gorgonzola en knapperige walnoten is een heerlijke en voedzame maaltijd. Perfect voor een doordeweekse avond of als feestelijk vegetarisch gerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart Koopmans
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 500 g broccoli in roosjes
  • 3 sjalotjes fijngesneden
  • 100 g gorgonzola verkruimeld
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Laat de plakjes deeg ontdooien en verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Hak de walnoten grof.
  • Kook de broccoliroosjes kort in kokend water tot ze beetgaar zijn en spoel ze direct af met koud water.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Vet een springvorm (24 cm) in en bestuif deze met bloem.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol de plakjes deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en verdeel de noten, broccoli en sjalot erover.
  • Brokkel de gorgonzola over de vulling.
  • Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet het mengsel over de vulling en bak de taart in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als de taart te bruin wordt.

Notities

Serveertip:
Laat de taart 10 minuten rusten voordat je hem serveert. Lekker met een groene salade en een Franse dressing.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn, zoals Castillo de Liria Blanco, past perfect bij deze broccolitaart.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g