Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus
Calories:
Author: Cor Klaar
Bodem:
- 250 gram stroopwafelkruimels zonder karamel
- 100 gram boter
Cheesecake:
- 250 gram roomkaas
- 250 milliliter slagroom
- 100 gram witte chocolade
- 4 stroopwafels
- 2 eetlepels poedersuiker
Karamelsaus:
- 200 gram kristalsuiker
- 175 milliliter slagroom
- 50 milliliter water
- 20 gram roomboter kamertemperatuur
- Garnering:
- 250 milliliter slagroom
- 1 eetlepel poedersuiker
- Stukjes stroopwafel
Bodem
Maal de stroopwafelkruimels in een keukenmachine tot ze fijn zijn, maar nog wel wat structuur behouden.
Smelt de boter in een ruime pan en voeg de gemalen stroopwafels toe.
Meng goed door met een siliconen spatel.
Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.
Druk stevig aan met een lepel en zet de springvorm in de koelkast.
Karamelsaus
Breng in een pan water aan de kook samen met de kristalsuiker.
Roer niet in de pan.
Verwarm ondertussen in een andere steelpan de slagroom tot net onder het kookpunt.
Zodra de karamel goudbruin is, voeg je voorzichtig de warme slagroom toe terwijl je blijft roeren met een garde (let op voor spatten).
Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
Laat de saus afkoelen.
Cheesecake
Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens in een kom met de roomkaas.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door het roomkaasmengsel.
Snijd vier stroopwafels in stukjes met een scherp koksmes en meng deze door het roomkaasmengsel.
Samenstellen
Giet driekwart van de karamelsaus over de afgekoelde koekbodem.
Zet dit 10 minuten in de koelkast.
Verdeel daarna het roomkaasmengsel gelijkmatig over de karamellaag en strijk het glad.
Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.
Garnering
Klop voor de garnering de slagroom stijf met de poedersuiker en doe dit in een spuitzak met een groot kartelmondje.
Spuit toeven slagroom op de cheesecake en garneer met de achtergehouden karamelsaus en stukjes stroopwafel.
Serveer de Stroopwafel Cheesecake gekoeld en geniet ervan!
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Rookworstpasteitjes met Pittige Mosterdsaus
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Pizzasnijder
Siliconen kwastje
- 4 Gelderse rookworsten recht
- 1 rol vers bladerdeeg 270 gram
- 1 ei
- Saus:
- 3 takjes dille fijngehakt
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel honing
- ¼ theelepel sambal
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijd het grote plak bladerdeeg in vier gelijke kwarten.
Maak schuine inkepingen met een pizzasnijder op de onderste helft van de plakken bladerdeeg.
Maak de saus door grove mosterd, fijngesneden dille, honing en sambal te mengen.
Verdeel over elk plak bladerdeeg een theelepel van de saus (op de kant zonder inkepingen).
Snijd met een koksmes de uiteinden van de rookworst zodat deze mooi past in het bladerdeeg.
Leg de rookworst op de saus.
Vouw de kant met inkepingen voorzichtig over de worst en druk het bladerdeeg samen met een vork.
Smeer de bovenkant van de broodjes in met losgeklopt ei.
Bak de Rookworstbroodjes gedurende 24 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
Een licht gekoelde rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, vormt een mooie aanvulling op de hartige smaak van de rookworst en de pittige mosterdsaus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 20g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
in de koelkast12 uur uur
Servings: 1 taart
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
2 Spuitzakken
afsluitbare pot
Springvorm (23cm)
Biscuit:
- 150 gram bloem
- 150 gram suiker
- 5 eieren kamertemperatuur
- Schil van 1 citroen
- ¼ theelepel zout
Jam:
- 250 gram aardbeien
- 250 gram geleisuiker
Nougatine:
- 200 gram amandelen
- 20 gram suiker
- 20 milliliter water
Garnering:
- 250 milliliter slagroom
- 50 gram pure chocolade
- 2 blokjes ananas
- 2 bramen
- 2 frambozen
- 2 stukjes kiwi
Zelfgemaakte jam:
Verwarm verse aardbeien in een pan tot ze zachter worden.
Mix ze met een staafmixer.
Voeg geleisuiker toe en kook zachtjes gedurende 5 minuten.
Verwijder het schuim, giet de jam in een afsluitbare pot en koel een nacht in de koelkast.
Biscuit:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Bekleed een springvorm met bakpapier.
Mix eieren, suiker en zout luchtig.
Zeef de bloem erbij, voeg citroenschil toe en meng voorzichtig.
Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen en snijd horizontaal doormidden.
Nougatine:
Hak de amandelen fijn en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kook water en suiker tot suiker is opgelost.
Giet over de amandelen en bak 20-25 minuten in de oven op 160 graden Celsius.
Laat afkoelen.
Garnering:
Klop slagroom met suiker op en doe in een spuitzak.
Verdeel de jam over de onderste helft van de biscuit in de springvorm.
Leg slagroomijs op de jam en bedek met de bovenste helft van de biscuit.
Decoreer met slagroomtoeven, nougatine, vers fruit en chocoladekrullen.
Serveer direct.
Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een demi-sec Champagne zou goed passen bij dit dessert, dankzij hun fruitige aroma's die de zoetheid van het fruit in het dessert complementeren.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Zelfgemaakte Bossche Bollen – De Ultieme Traktatie
Deze zelfgemaakte Bossche Bollen zijn een echte traktatie! Luchtige soezen gevuld met romige slagroom en omhuld met een fluweelzachte chocoladelaag. Perfect voor bij de koffie of als dessert!
Servings: 8 stuks
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
2 spuitzakken,
Keukenmachine of garde
Ronde smalle spuitmond
Ronde brede spuitmond
Soezen:
- 200 g ei ca. 4 eieren
- 200 ml water
- 100 g bloem
- 100 g boter
- Snuf zout
Chocoladefondant:
- 275 g pure chocolade
- 200 g suiker
- 150 ml water
- 15 g cacaopoeder
Slagroom:
- 600 ml slagroom
- 1 eetlepel kristalsuiker
Breng in een pan het water met de boter aan de kook.
Voeg de bloem en een snuf zout toe en roer stevig door met een houten lepel.
Blijf roeren totdat het beslag dik wordt en als een bal loskomt van de bodem van de pan.
Haal de pan van het vuur en laat het beslag iets afkoelen.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, terwijl je tussendoor goed blijft mengen totdat het beslag glad en glanzend is.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een brede spuitmond en spuit acht gelijke bollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de soezen in ongeveer 21 minuten goudbruin en luchtig.
Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Klop ondertussen de slagroom met de kristalsuiker stijf.
Doe de slagroom in een spuitzak met een smalle spuitmond en zet in de koelkast.
Breng voor de chocoladefondant het water, de suiker en het cacaopoeder aan de kook.
Voeg de pure chocolade toe en roer tot een gladde saus.
Laat iets afkoelen tot het een dikke, vloeibare consistentie heeft.
Maak aan de onderkant van elke soes een klein gaatje en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
Doop de gevulde soezen ondersteboven in de warme chocoladefondant en laat de chocolade uitharden.
Serveer deze heerlijke Bossche Bollen als ultieme traktatie bij de koffie of als feestelijk dessert.
Serveertip:
Serveer de Bossche Bollen met een toefje extra slagroom en een kop sterke espresso voor een perfecte smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry vormt een heerlijke combinatie met deze weelderige Bossche Bollen.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Smakelijke Plantaardige Smash Burger
Een sappige en smaakvolle plantaardige smash burger met vegan cheddar en gekarameliseerde ui. Perfect voor een heerlijke en vullende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 1
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
Vega Burger:
- 150 g plantaardig gehakt
- 1 hamburgerbroodje
- 1 teentje knoflook
- 1 plak vegan cheddar
- 1 ui in halve ringen
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- Krulsla
Saus:
- 1 augurk fijngehakt
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel vegan mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Bak de uien in een pan met een beetje olie op lage temperatuur gedurende 35 minuten tot ze mooi gekarameliseerd zijn.
Meng de fijngehakte augurk met de ketchup, vegan mayonaise, mosterd, peper en zout tot een romige saus.
Snijd het hamburgerbroodje doormidden en bestrijk de binnenkant met extra vierge olijfolie.
Grill de broodjes in een grillpan tot er mooie grillstrepen ontstaan.
Wrijf vervolgens met een knoflookteen over de gegrilde kant van het broodje voor extra smaak.
Vorm het plantaardige gehakt in twee gelijke ballen van 75 gram.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
Plaats een bal gehakt in de pan, leg er een vel bakpapier overheen en druk plat met twee grote spatels tot een dikte van een halve centimeter.
Bak de burgers aan beide zijden gaar.
Leg een plak vegan cheddar op één van de burgers en laat deze smelten.
Bouw de burger op door te beginnen met de onderste helft van het broodje, gevolgd door de saus, krulsla, de burger met cheddar, de tweede burger, en de gekarameliseerde uien.
Dek af met de bovenste helft van het broodje.
Geniet van deze sappige en smaakvolle plantaardige smash burger!
Serveertip:
Serveer de burger met zoete aardappelfriet of een frisse koolsalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van deze burger.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 32g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Chocolade Tijgerrol met Roomkaasvulling
Deze Chocolade Tijgerrol met romige roomkaasvulling is een ware traktatie! De luchtige biscuit met chocoladepatroon en zachte vulling maken dit een perfect dessert of gebak voor bij de koffie.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 10
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar
- Biscuit:
- 150 gram bloem
- 150 gram suiker
- 5 eieren kamertemperatuur
- 2 eetlepels cacaopoeder
- Schil van 1 citroen
- 1 vanillestokje
- ¼ theelepel zout
Vulling:
- 300 gram roomkaas
- 100 gram pure chocolade
- 100 milliliter vloeibare slagroom
- 4 eetlepels poedersuiker
Klop de eieren samen met suiker en zout luchtig.
Zeef de bloem en voeg deze geleidelijk toe, meng goed door met een garde.
Voeg de geraspte citroenschil en het merg van het vanillestokje toe en spatel dit erdoor.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Schep een kwart van het beslag in een aparte kom en meng met de cacaopoeder.
Doe dit beslag in een spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit met het chocoladebeslag in de lengte tijgerstrepen op het bakpapier.
Bak de strepen 2 minuten in de oven.
Haal de bakplaat uit de oven en verdeel voorzichtig de rest van het beslag over de tijgerstrepen.
Strijk het beslag glad met een siliconen spatel.
Bak de cake in 15 minuten gaar in de oven.
Laat de cake afkoelen op de bakplaat en bestuif met poedersuiker om plakken te voorkomen.
Leg een vel bakpapier en een tweede bakplaat erbovenop en draai het geheel om.
Verwijder voorzichtig het bakpapier en draai de cake terug met het tijgerpatroon naar beneden.
Verplaats de cake naar een snijplank en snijd de randen bij zodat een mooie rechthoek ontstaat.
Hak de chocolade fijn en meng deze met roomkaas, poedersuiker en vloeibare slagroom tot een glad mengsel.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de cake met behulp van een spatel.
Rol de cake strak op en leg hem met de naad naar beneden.
Snijd de Chocolade Tijgerrol in plakken en serveer.
Serveertip:
Deze Tijgerrol is heerlijk bij een kop koffie of thee. Serveer met een toefje slagroom en vers fruit zoals frambozen of aardbeien voor een extra feestelijk effect.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Late Harvest Riesling past goed bij dit rijke en smaakvolle dessert.
Calories: 325kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Ambachtelijke Brabantse Worstenbroodjes
Deze authentieke Brabantse worstenbroodjes met een zachte, luchtige korst en sappige gehaktvulling zijn de perfecte hartige traktatie voor elk moment van de dag.
Bereidingstijd2 minuten min
Servings: 10 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Keukenweegschaal
Siliconen kwastje
Voor het brooddeeg:
- 250 gram bloem
- 100 milliliter melk op kamertemperatuur
- 60 gram roomboter op kamertemperatuur
- 14 gram gist
- 5 gram witte basterdsuiker
- 5 gram zout
- 1 ei voor het bestrijken
Voor de worstvulling:
- 375 gram half-om-half gehakt
- 40 gram paneermeel
- 1 ei
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Zorg ervoor dat de melk een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius heeft.
Verwarm het eventueel kort in de magnetron.
Meng de melk, gist, witte basterdsuiker, zout, roomboter en bloem tot een soepel deeg.
Kneed het goed door en vorm bolletjes van 40 gram.
Laat de bolletjes 30 minuten rijzen op een warme plek, zoals de rijsfunctie van de oven op 40 graden Celsius.
Meng ondertussen voor de worstvulling het gehakt met het paneermeel, ei, peper en zout en vorm gelijke worstjes van 40 gram.
Rol de deegbolletjes uit tot ovale plakjes, waarbij je alleen van voor naar achter rolt om een gelijkmatige vorm te krijgen.
Leg een worstje over de lengte van het ovale deeg.
Vouw eerst de korte zijden over het worstje en trek ze indien nodig een beetje uit.
Vouw daarna de lange zijden naar elkaar toe, zorg ervoor dat het deeg niet overlapt en knijp de uiteinden goed dicht.
Rol het broodje nog even stevig op en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Laat de Brabantse worstenbroodjes nog 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 235 graden Celsius.
Bestrijk de Brabantse worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Serveertip:
Serveer de worstenbroodjes warm, eventueel met een likje mosterd of een pittige saus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaak van de Brabantse worstenbroodjes. De fruitige tonen van de wijn combineren perfect met de kruidige vulling.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei
Een heerlijke Flammkuchen met groene asperges, serranoham en ei, perfect voor een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 1 Flammkuchen
Calories: 800kcal
Author: Cor Klaar
- 5 groene asperges
- 1 rol flammkuchendeeg
- 150 gram crème fraîche
- 2 eieren
- Nootmuskaat
- Peper
- 10 plakken serranoham
- Een handvol verse peterselie
- Zout
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de asperges en snijd de harde uiteinden af.
Halveer de asperges in de lengte.
Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het deeg met crème fraîche en rol de randjes iets naar binnen.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel de asperges en serranoham over het deeg.
Bestrooi met peterselie.
Bak 17 minuten in de oven.
Kook de eieren hard, pel en snijd fijn.
Verdeel het ei over de Flammkuchen.
Serveertip:
Serveer direct uit de oven.
Wijnadvies:
Een droge witte Elzasser wijn, zoals Pinot Blanc.
Calories: 800kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
M&M Crispy Fudge Squares
Heerlijke fudge met witte chocolade en M&M's Crispy, een kleurrijke en zoete traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
koelen1 dag d
Totale tijd1 dag d 25 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Brownievorm (27 x 17 cm)
Pan (au bain-marie)
- 397 milliliter gecondenseerde melk
- 340 gram M&M's Crispy
- 300 gram witte chocolade
Bekleed de brownievorm met bakpapier.
Smelt de witte chocolade au bain-marie.
Roer de gecondenseerde melk door de gesmolten chocolade.
Giet het mengsel in de brownievorm.
Verdeel de M&M's gelijkmatig over de fudge en druk ze aan.
Zet de fudge 24 uur afgedekt in de koelkast.
Snijd de fudge in blokjes.
Serveertip:
Snijd de fudge in kleinere blokjes of ongelijke vormen.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9
Knapperige Aardappelballetjes
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en spoel ze af onder koud water.
Doe de aardappelen in een pan met gezouten water en breng aan de kook.
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn; je kunt dit testen door er met een vork in te prikken.
Giet af en laat ze kort droogstomen op laag vuur.
Prak de gekookte aardappelen fijn in een kom.
Voeg de Italiaanse kruidenmix, Hot & Spicy kruidenmix, zout en olijfolie toe.
Meng alles goed door elkaar met een siliconen spatel.
Zet het mengsel 40 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Vorm met je handen balletjes van ongeveer 1,5 centimeter groot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de aardappelballetjes eerst 30 minuten op 160 graden en vervolgens 20 minuten op 180 graden, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de aardappelballetjes direct uit de oven, want ze zijn het lekkerst als ze nog warm en knapperig zijn.
Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze knapperige aardappelballetjes. De wijn vormt een mooie aanvulling op de kruidige smaken en zorgt voor een verfrissend contrast
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 9