Ananas bavaroisetaartjes
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor het deeg:
- 50 gram suiker
- 150 gram bloem
- een snufje zout
- ½ klein ei nr. 4
- 100 gram boter
voor de bavarois:
- 400 gram verse ananas in stukjes
- 50 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 3 dl slagroom lobbig geklopte
Deeg:
Meng de suiker, de bloem, het zout en het ei, meng de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat en het deeg in plasticfolie gerold in de koelkast 1 uur opstijven.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit tot een lap van ± 15 x 30 cm, leg het op de bakplaat en bak het ± 25 minuten in de oven.
Laat het deeg afkoelen, steek er met de uitsteekvorm 8 cirkels uit en leg die inde ringen.
Bavarois:
Blancheer de ananas 1 minuut in ruim kokend water, laat uitlekken enafkoelen.
Pureer de ananas en zeef de puree.
Verwarm 1 dl puree met de suiker.
Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water, knijp hem uit en los hem van het vuur af in de warme ananaspuree op.
Roer de rest van de puree erdoor en laat afkoelen.
Roer de slagroom door het ananasmengsel en schenk het in de ringen.
Vul de ringen niet helemaal, laat ± 1/2 cm vrij.
Laat de bavaroisetaartjes in de koelkast in ± 1 uur opstijven.
Verwarm de ananasgelei en schenk die in een dun laagje op de bavarois.
Laat de bavaroisetaartjes nog ± 2 uur in koelkast opstijven.
Verwijder de ringen en zet de bavaroises op een mooie schaal.
Ananas-gelei
Pureer 100 gr ananas en zeef de puree.
Week 3 blaadjes gelatine ± 5 minuten in ruim water.
Breng de ananaspuree met 1 dl water en 75 gr suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.
Los de uitgeknepen gelatine in de warme vloeistof op en laat de gelei afkoelen.
Verwarm de gelei voor het gebruik zacht (laat niet koken!) tot deze weer vloeibaar is.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Glutenvrije en Lactosevrije Pizza
(inclusief rijzen)1 uur uur 15 minuten min
Servings: 1 persoon
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pizzabodem:
- 300 gram glutenvrije broodmix van Schar
- 200 ml lauwwarm water
- 15 gram verse glutenvrije gist
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel olijfolie
- Snufje zout
Voor de tomatensaus:
- 2 tomaten
- 1 gepelde tomaat uit blik
- 1 theelepel oregano
- Peper en zout naar smaak
Voor de topping:
- 50 gram geraspte Parmezaan lactosevrij
- 50 gram Parmaham
- Handvol rucola
Bereiding van de pizzabodem:
Los de verse gist en suiker op in het lauwwarme water en laat het mengsel 10 minuten staan op een warme plek totdat het begint te schuimen.
Zeef de glutenvrije broodmix boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
Giet het gistmengsel in het kuiltje, voeg de olijfolie en een snufje zout toe.
Roer het gistmengsel van binnen naar buiten door het meel totdat een glad deeg ontstaat.
Het deeg blijft wat plakkerig.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met wat meel.
Leg hierop het deeg en bestrooi ook dit met wat meel.
Leg een tweede vel bakpapier op het deeg en rol het uit tot een zo dun mogelijke bodem.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en dek het pizzadeeg af met een vochtige theedoek.
Laat het ongeveer 20 minuten rijzen op een warme plek.
Bereiding van de tomatensaus:
Pureer met een staafmixer de tomaten, gepelde tomaat en oregano tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Samenstellen van de pizza:
Verwarm de oven voor op 225 ºC.
Besmeer de gerezen pizzabodem met een dun laagje tomatensaus.
Bestrooi met de geraspte Parmezaan en verdeel de Parmaham over de pizza.
Bak de pizza ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bodem knapperig is.
Haal de pizza uit de oven en verdeel de rucola erover.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij deze pizza.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Loempiaatjes van Onbekende Auteur
Servings: 10 personen:
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pakje bladerdeeg diepvries (10 plakjes)
- 1 zakje fijne soepgroenten
- 125 g taugé
- 1 eetlepel(s) olie
- 1 ½ eetlepel(s) ketjap manis
- 100 g gerookte kipreepjes
- 3 eetlepel(s) tomatenketchup
- mespuntje sambal
En nu even 'roerbakken'...
Verhit de olie in een wok, of grote braadpan.
Bak de taugé en de soepgroenten ongeveer 30 seconden. (Ja, heel kort!)
Je roert én schept de groente steeds door elkaar.
Haal de pan van het vuur en schep de ketjap erdoor.
Laat het mengsel afkoelen en uitlekken in een zeef.
Schep de kipreepjes door de groente.
Strooi wat bloem op het aanrecht.
Rol de plakjes met een deegroller uit tot ca. 15 cm bij 15 cm.
Schep 2 eetlepels groente-kipmengsel aan één helft van het vierkantje deeg.
Klap de andere helft over het mengsel en vouw de rolletjes goed dicht, druk de randen aan met een vork. Zo maak je er 10.
Leg ze op de bakplaat.
Bestrijk de loempiaatjes aan de bovenkant met een dun laagje olie.
In de oven bak je ze in 20 minuten lichtbruin.
De loempiaatjes zijn warm én koud lekker.
Zoek er een pittig sausje bij.
Of roer een piepklein beetje sambal door een paar eetlepels tomatenketchup.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
American cookies
Servings: 80 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram boter
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 eetlepels slagroom
- 400 gram bloem
- 100 gram rozijnen
- 100 gram pinda's ongezouten
- 100 gram pure chocolade in stukjes
- 4 eetlepels cacao
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smelt de bBoter en roer er van het vuur af de suiker, de eieren en de room door.
Spatel er de bloem, de rozijnen, de pinda's en de chocolade door en roer de cacao door de helft van het deeg.
Schep bergjes deeg op de bakplaat en bak de koekjes in de oven ± 12 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Koninginnetaartjes
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories: 135kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes witte gelatine
- 250 g abrikozen blik
- 15 g suiker
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 100 g mix voor Appel-kruimeltaart pak a 390g, Koopmans
- 25 g koude roomboter
- ¼ losgeklopt ei
- ½ citroen
- ¼ sinaasappel
- 200 g roomkaas
- 40 g suiker
- 3 eieren
- 2 druppels vanille aroma
- zilverpilletjes
Week 4 blaadjes witte gelatine ca. 3 minuten in ruim koud water
Pureer 250g uitgelekte abrikozen (blik) en roer er 15g suiker en 2 eetlepels citroensap door.
Verwarm het abrikozenmengsel tot het gaat koken
Haal de pan van het vuur,
Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer deze door het abrikozenmengsel.
Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast
Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een deeg
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Bekleed een bakplaat van ca. 20cm x 20cm met bakpapier
Rol het deeg uit, bekleed de bodem van de bakplaat ermee en zet deze tot gebruik in de koelkast
Rasp een 1/2 citroen en een 1/4 sinaasappel en pers ze uit
Roer in een kom 200g roomkaas los en klop er geleidelijk 40g suiker en 3 eieren door
Roer de vruchten rasp, de vruchtensappen en 2 druppels vanille aroma door het roomkaasmengsel.
Laat dit mengsel goed koud worden in de koelkast
Verdeel het koude roomkaasmengsel over de deegbodem en bak de taart midden in de oven in ca. 30 minuten gaar.
Laat de taart helemaal afkoelen en snij deze met een warm mes in ca. 12 vierkante taartjes
Schep de abrikozengelei op de taartjes en garneer met zilverpilletjes.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 9g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 12 hapjes
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 zak panklare spinazie 300 g
- 200 g feta kaas
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 1 mespuntje cayennepeper
- 100 g boter
- 6 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
- 1 ei losgeklopt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 175°C.
Blancheer de spinazie kort in kokend water met zout en laat goed uitlekken.
Maal de feta en koriander grof in een keukenmachine.
Doe ook de spinazie in de keukenmachine en maal grof.
Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
Smelt de boter, eventueel in de magnetron, en bestrijk de vellen filodeeg met een kwastje met gesmolten boter.
Maak twee stapeltjes van 3 vellen filodeeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de eerste stapel filodeegvellen hierop.
Verdeel de spinazie gelijkmatig over het deeg, strooi het fetamengsel erover en bedek met de tweede stapel filodeegvellen.
Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad en paprikapoeder.
Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 6 bij 6 cm.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
Wijnadvies:
Deze Turkse spinazie-feta filodeeghapjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Knapperige Bladerdeegpakketjes Gevuld met Pittig Gehakt
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g rundergehakt
- 1 citroen
- ½ zakje verse tijm ongeveer 15 g
- 4 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de ui en knoflook glazig in olijfolie.
Voeg het rundergehakt toe en bak het op hoog vuur rul.
Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng ze met de citroenrasp door het gehakt.
Leg de plakjes bladerdeeg op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Haal de bakplaat uit de oven.
Snijd met een puntig mesje in het midden van het gebakken bladerdeeg een cirkel uit de bovenkant, zodat er een soort bakje ontstaat.
Schep het gehaktmengsel in de ruimte voor de vulling.
Klop het ei los en bestrijk de randen van de deegbakjes en de uitgesneden deegrondjes ermee.
Schuif de bakplaat terug in de oven en bak het gerecht nog ca.
5-10 minuten, tot het deeg goudbruin en krokant is.
Wijnadvies:
Deze pittige gehaktbladerdeegpakketjes gaan goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Biscuitrol met mascarpone aardbeienvulling
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor ± 14 plakken
voor het biscuitdeeg:
- 6 eieren gesplitste
- 150 gram suiker + voor bestrooien
- 1 mespunt zout
- 11/2 theelepel citroenschil geraspte
- 90 gram bloem gezeefde
- 90 gram maïzena gezeefde
- 90 gram amandelschaafsel
voor de vulling:
- 1 potje rode bessengelei Robertson's, 227 gr
- 250 gram aardbeien rijpe / in vieren
- 25 gram suiker
- 2 eetlepels sinaasappellikeur
- 3 blaadjes witte gelatine
- 250 gram mascarpone losgeroerde
- poedersuiker
Biscuitdeeg:
Verwarm de oven voor op 250°C.
Klop de eidooiers krachtig met 75 gr suiker, zout, de citroenrasp en 2
eetlepels lauw water.
Klop de eiwitten met 75 gr suiker stijf en spatel ze door de dooiermassa.
Schep er de bloem en de maïzena in delen door.
Strijk het beslag in een rechthoek van 30 x 35 cm op de bakpapier uit en
bestrooi met de amandel.
Bak het biscuitdeeg in het midden van de oven in ± 6 minuten goudbruin.
Bestrooi de theedoek met suiker, keer de biscuit hierop en trek het papier
eraf.
Rol de biscuit en de doek strak op.
Vulling:
Roer de gelei los.
Pureer de helft van de aardbeien met de likeur en de suiker.
Week de gelatine ± 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in 1
eetlepel kokend water op.
Klop de gelatine door het aardbeienpuree en roer het mengsel door de
mascarpone.
Laat al roerend tot een crème afkoelen.
Rol de biscuit uit.
Bestrijk het eerst met bessengelei en daarna met aardbeiencrème, aan één
lange kant een beetje dikker.
Verdeel er de aardbeistukjes over.
Klap de biscuit vanaf de dik bestreken kant om en rol op: trek de doek
hiervoor langzaam maar krachtig omhoog.
Wikkel de doek strak om de rol en laat het geheel, met de naad onder, ± 2 uur
in koelkast opstijven.
Bestrooi de rol voor het serveren dun met poedersuiker en snijd hem met een
kartelmes in plakken.
Dit Italiaanse dessert maakt u extra snel als u de mascarpone-room vervangt
door 300 gr kant-en-klare roombavarois met amaretto (Mona). U heeft dan
wel de helft minder aardbeien nodig. Ook heerlijk bij koffie of thee.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Sole dorée
(vergulde zeetong)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 tongen van 250 g
- 8 dunne sneden witbrood
- 5 dl courtbuillon
- 4 eetlepel(s) slagroom
- 100 g amandelen geschaafde
- 4 plakjes kaas
- zout
- peper
- 8 langoustines
- 180 g boter
- 4 schijfjes citroen
Snij de korsten van het brood en rooster licht aan één kant.
Pocheer de langoustines 8 minuten in de bouillon.
Pel ze en snij ze in de lengte doormidden.
Smelt 100 g boter in een pan en leg hierin de tongen.
Bak ze heel zachtjes aan een kant gedurende 6 minuten.
Geef er dan 50 g gesmolten boter over, die goed heet is en zet de schaal even onder de grill om de bovenkant te bruinen.
Leg op de niet geroosterde kanten van 4 sneetjes brood een plakje kaas.
Leg daarop twee langoustine helften en daarop een tweede sneetje brood met de geroosterde kant naar boven.
Druk dit goed aan.
Smeer ze in met gesmolten boter en zet ze op een bakplaat in de oven van 170ºC.
Laat ze daar tot de kaas gesmolten is.
Snij ze diagonaal door.
Doe de verwarmde room in een ovale voorverwarmde schaal.
Leg hier de tongen in en bestrooi met zout en peper en hou ze warm.
Smelt 30 g boter in een pan en bak hierin snel de geschaafde amandelen aan.
Laat uitlekken en verdeel over de tongen.
Zet er de broodjes bij en serveer.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32
Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei
Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rusttijd1 dag d
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g kippenlevertjes
- 2 dl Marsalawijn
- 1 dl witte wijn
- 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 g varkenslappen in blokjes
- 200 g vetspek in blokjes
- 2 eieren
- 3 el slagroom
- 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 tl tijm
- 1 tl marjolein
- Zout en versgemalen peper
- 1 el boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 200 g dungesneden bacon
- 1 pakje diepvriesbladerdeeg
- 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 ei losgeklopt
Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
Haal ze uit de pan.
Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
Vouw de bacon over de vulling.
Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Optioneel:
Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.
Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 32