Luxe Mascarpone-Frambozen Plaattaart

Luxe Mascarpone-Frambozen Plaattaart

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 500 g mascarpone
  • 200 g slagroom
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 375 g frambozen
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gezeefde poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de verpakking voor.
  • Rol het deeg met het meegerolde bakpapier direct uit op de bakplaat.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen, zodat er een opstaande rand ontstaat.
  • Prik gaatjes met een vork in de bodem.
  • Bak de bodem in het midden van de oven in 15-18 minuten goudbruin.
  • Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom op met het vanillemerg en de kristalsuiker en meng met de mascarpone.
  • Verdeel de crème gelijkmatig over de bodem tot aan de rand en beleg met de frambozen.
  • Net voor het serveren, bestuif met gezeefde poedersuiker.

Notities

Vervang de frambozen door een willekeurig seizoensfruit of beleg de taart met gegrilde nectarines.
Serveer de plaattaart bij voorkeur vers voor de beste smaak.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een heerlijke aanvulling op de romige mascarpone en de frisse frambozen in deze verrukkelijke plaattaart.

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g crème fraîche
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
  • 100 g geitenkaas verkruimeld
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt
  • 6 walnoten gebroken in stukjes
  • 40 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
  • Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
  • Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
  • Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
  • Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 6-8 stoofperen
  • 500 ml muskaatwijn
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g suiker + 2 tl extra suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Citroensap
  • Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 g amandelspijs
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant, zodat ze goed blijven staan.
  • Breng de muskaatwijn in een steelpan aan de kook met het laurierblaadje, 150 g suiker, het kaneelstokje, citroensap, sinaasappelrasp en het vanillestokje (gespleten en het merg eruit geschraapt).
  • Voeg de stoofperen toe en laat ze op laag vuur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
  • Laat de peren afkoelen in de siroop.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in vier gelijke vierkanten.
  • Meng de amandelspijs met 2 tl suiker.
  • Plaats een stoofpeer in het midden van elk vierkant bladerdeeg.
  • Vul het kuiltje van de stoofpeer met het amandelspijsmengsel.
  • Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze zachtjes aan om pakketjes te vormen.
  • Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de stoofperenpakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer warm, eventueel met een beetje van de overgebleven siroop van de stoofperen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij de fruitige smaak van de stoofperen en de rijke amandelspijs.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Kleurrijke Pizza met Diverse Groenten en Kazen

Kleurrijke Pizza met Diverse Groenten en Kazen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers pizzadeeg 400 g of alternatief 1 rol vers spelt-pizzadeeg (400 g)
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 mozzarella bol in fijne blokjes gesneden
  • 200 g spinazie gewassen en gedroogd
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 125 g geitenkaas verkruimeld
  • 20 groene olijven ontpit
  • ½ bakje champignons in plakjes gesneden
  • 10 cherrytomaatjes gehalveerd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C).
  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Smeer het pizzadeeg gelijkmatig in met crème fraîche.
  • Verdeel de rode ui, champignons, en gehalveerde cherrytomaatjes over de pizza.
  • Leg vervolgens de spinazie erop en verdeel de geitenkaas, mozzarella en groene olijven er gelijkmatig overheen.
  • Kruid de pizza met peper en zout naar smaak.
  • Bak de pizza in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15 minuten, of tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Haal de pizza uit de oven en laat deze kort afkoelen voordat je hem in punten snijdt.
  • Garneer de pizza eventueel met vers gehakte kruiden zoals basilicum en oregano voor een extra Italiaans tintje.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of Sangiovese past goed bij de diversiteit aan smaken op deze pizza.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 g mascarpone losgeroerd
  • 250 ml slagroom
  • vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 rijpe mango's in partjes van een halve cm
  • 3 sinaasappels in partjes, ontvliest
  • 2 mandarijnen in partjes
  • 1 pak Bastogne koeken in grove stukken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Bak de bodem in het midden van de oven gedurende 15-18 minuten, of tot deze goudbruin is.
  • Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met het vanillemerg en 2 eetlepels kristalsuiker op tot stijve pieken.
  • Meng vervolgens voorzichtig met de losgeroerde mascarpone.
  • Spatel de poedersuiker, geraspte citroenschil en geraspte sinaasappelschil erdoor.
  • Bouw de taart op in laagjes: begin met een derde van het mascarponemengsel, leg daarop de mangopartjes, gevolgd door weer een derde van het mascarponemengsel, dan de helft van de Bastogne koeken in grove stukken en eindig met het laatste deel van het mascarponemengsel.
  • Decoreer de taart met de sinaasappel- en mandarijnpartjes, en verkruimelde Bastogne koek.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes past goed bij dit rijke en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 55g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Een heerlijke Italiaanse focaccia met smeuïge gorgonzola, sappige tomaten en knoflookolie. Perfect als lunch, borrelhapje of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 pak Easy Bakery Focaccia Italiaans 250 g
  • 4 tomaten in plakjes
  • 250 g gorgonzola in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kom.
  • Snijd de focaccia open en bestrijk beide helften royaal met de knoflookolie.
  • Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over het brood en leg er de dunne plakjes gorgonzola bovenop.
  • Schuif het brood onder de voorverwarmde grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en lichtbruin worden.
  • Haal het brood uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook.
  • Vouw de focaccia dicht en snijd in handzame stukken.
  • Serveer met een verfrissende rucolasalade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze focaccia met een frisse rucolasalade met balsamicodressing voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals Canaletto Primitivo Puglia uit Italië vormt een perfecte aanvulling op de intense smaak van de gorgonzola en de kruidige focaccia.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Gegrilde Groente Pakketjes van Bladerdeeg

Gegrilde Groente Pakketjes van Bladerdeeg

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 3 zoete aardappels
  • 3 winterpenen
  • 3 pastinaken
  • Citroen voor rasp en sap
  • Zout
  • Peper
  • 2-3 verse takjes salie of komijn fijngehakt
  • 2-3 verse takjes tijm fijngehakt
  • 3 eetlepels honing
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Laat het bladerdeeg 10 minuten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Snijd de zoete aardappels, winterpenen en pastinaken in lange, dunne repen van ongeveer 10 cm lang.
  • Meng de gesneden groenten met de gehakte kruiden, citroenrasp en -sap, knoflook, zout en peper.
  • Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met honing.
  • Rooster de groenten gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze vervolgens iets afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C (heteluchtoven 160°C).
  • Snijd het bladerdeeg in 12 gelijke vierkantjes.
  • Verdeel de geroosterde groenten over de vierkantjes bladerdeeg en vouw ze dicht tot pakketjes.
  • Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met geklutst ei.
  • Bak de pakketjes gedurende 15-18 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze pakketjes combineren goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Geroosterde Pompoen en Feta Speltpizza met Pompoenpit Pesto

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Geroosterde Pompoendip:

  • 1 middelgrote pompoen in parten gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 blaadjes salie fijngesneden
  • 3 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gemalen komijn

Pompoenpit Pesto:

  • 25 g pompoenpitten
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 25 g tomaat
  • 1 kleine Spaanse peper gedroogd en verkruimeld
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 7 minuten, tot het lichtbruin is.
  • Laat de bodem afkoelen op een rek.
  • Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en salie, en rooster in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35-40 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Doe de geroosterde pompoen en alle ingrediënten voor de pompoendip in een kom en maal dit fijn tot een smeuïge geheel ontstaat.
  • Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
  • Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat, Spaanse peper, Parmezaanse kaas, olijfolie en crème fraîche tot een stevige pasta.
  • Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met 2/3 van de pompoendip.
  • Beleg de pizza met verkruimelde feta en de pompoenpitpesto.
  • Garneer de pizza met rucola en bieslook.

Notities

Bereid de pesto voor terwijl de pompoen in de oven staat om tijd te besparen.

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze speltpizza met geroosterde pompoen en feta.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 5g

Kruidige Ei-in-Bladerdeeg Gebakjes

Kruidige Ei-in-Bladerdeeg Gebakjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 6 hardgekookte eieren
  • 1 ei om te bestrijken
  • 4 sneetjes oud wit brood verkruimeld
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte oregano
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • 6 prikkers geweekt in water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 6 gelijke vierkanten.
  • Laat de hardgekookte eieren schrikken in ijskoud water en pel ze direct.
  • Meng de verkruimelde broodkruimels met de fijngehakte kruiden, olijfolie, citroensap, zout en peper in een kom.
  • Schep een lepel van het mengsel op elk vierkant bladerdeeg en leg hierop een gepeld ei.
  • Vouw de tegenovergestelde punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en steek ze vast met een prikker.
  • Bestrijk het bladerdeeg met geklopt ei en kruid het met peper en zout.
  • Bak de gebakjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Notities

Leg de eieren in bladerdeeg net voor het opdienen op een bedje van sla om te voorkomen dat het bladerdeeg vochtig wordt.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze kruidige ei-in-bladerdeeg gebakjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 20g | Sugar: 2g

Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing

Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 mini plaattaarten
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 400 g geitenkaas in schijfjes gesneden
  • 320 g verse vijgen in partjes
  • 3 eetlepels honing
  • 20 g noten walnoten of amandelen, grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 12 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Smeer de geitenkaas over de afgekoelde bladerdeegbodems.
  • Beleg de taartjes met de partjes vijgen en besprenkel ze met de honing.
  • Verdeel tot slot de gehakte noten over de mini plaattaartjes.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een elegant en smaakvol hapje bij een feestelijke gelegenheid of als voorgerecht bij een diner.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een mooie aanvulling op de geitenkaas, vijgen en honing in deze mini plaattaartjes.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 13g | Sugar: 8g